fbpx

[video] Saveti za zaradu od bloga – Marketing/PR perspektiva

Ovaj tekst predstavlja nastavak serijala tekstova koji se bave zaradom od blogovanja, kao što su “Šta je potrebno znati da bi se zarađivalo od bloga u ovim krajevima?“, “Blogovi/Mediji: Relevantnost Vs. čitanost Vs. zarada“, “5 aktivnosti koje vam neće doneti veću vidljivost i prepoznatljivost u online zajednici“, “5 saveta za uspešno kreiranje online ponude oglašavanja i primeri usmeravanja ponude“.

Pre ovog teksta posebno savetujem da pročitate tekst “Can I Really Make a Living by Blogging?” odakle je preuzeta i slika koju vidite u ovom postu.

U nastavku slede saveti koji bi trebalo da omoguće češće prihode od blogovanja kao dopuna prethodno pomenutih postova u kontekstu komunikacije sa PR/marketing profesionalcima/agencijama/odeljenjima, pod uslovom da vas tako nešto (zarada od bloga) uopšte interesuje.

0. Under-promise/Over-Deliver – Nemojte prodavati mačku u džaku!

Ako vam neko plaća za bilo kakav vid promocije/reklamiranja, pružite mu/joj mnogo više nego što ste obećali. Naučite da merite moguće efekte onoga što radite (u nastavku ukratko objašnjeno), i garantujte efekte koje možete da izmerite, a koji nešto govore onima kojima prodajete oglašavanje.

Savet: Naučite što bolje kako vaši posetioci bloga realno koriste vaš blog, zašto ga koriste, i ko su ti korisnici (demografija).

1. (Realna) vidljivost = Posećenost bloga + doseg na društvenim mrežama + relevantnost

Ako od vas traže posećenost bloga, prvi važan parametar/metrika je broj jedninstvenih posetilaca (Unique Visitors), po mogućnosti iz Google Analytics-a (GA), a može i iz Gemius Audience-a. Uskoro ću predstaviti posebno interesantnu alatku za određivanje vidljivosti i doprinosa tekstova toj vidljivosti preko alatke AuthorInsights.

Sledeća bitna metrika kod posećenosti jeste broj otvorenih stranica po posetiocu (Page Per Visitor), kao i prosečno zadržavanje posetioca na stranici sajta. Važan je i stepen otkaza poseta (Bounce Rate).

Savet: Važno je da shvatite koliko vaši posetioci realno čitaju vaše tekstove tako što ćete dati nekome da pored vas pročita vaš blog post. Izmerite vreme čitanja te osobe i proverite za taj tekst koliko je prosečno vreme njegovog čitanja koje daje GA. Ako je prosečno vreme čitanja mnogo manje od onoga što ste izračunali ručno (naročito ako isključite osobe koje su samo došle i otišle sa te stranice – Bounce Rate 100%), to znači da u proseku vaši čitaoci ne pročitaju ceo vaš tekst kada ga objavite.

Savet: Oglašivaču treba da garantujete minimalni broj pregleda koje će ostvariti vaš sponzorisani tekst ili broj prikaza banera koje ćete ostvariti u određenom periodu koji će generisati realnu posećenost na sajtu oglašivača. To se ostvaruje merenjima za druge klijente, merenje efekata oglašavanja za prijatelje kojima linkujete banere, pišete promotivne tekstove i sl.

Posećenost bloga više nije dovoljna danas da biste zarađivali od bloga, potrebno je da ste vidljivi na društvenim mrežama, naročito na Fejsbuku i Tviteru, a sekundarno na ostalim društvenim mrežama – YouTube, Instagram, Pinterest, G+, Linkedin…

Ako imate npr. 20.000 lajkova na vašoj stranici i Talking About 2.000, a ako imate po statusu 1-2 lajka i nijedan komentar – to može da znači svašta, ali i ništa.

Savet: Koristite Google URL Shortener da bi ste izmerili realan domet vašeg šerovanja na društvenim mrežama za različite linkove koje šerujete na svojim nalozima koji nisu vaš blog (podatke o efektima društvenih mreža za vaš blog imate u GA). Kada dobijete broj poseta koje vi ostvarujete tim sajtovima, videćete koji je realan doseg koji vi imate na društvenim mrežama. Tada znate šta realno nudite firmama kada im nudite šerovanje na društvenim mrežama pored objavljivanja teksta/banera na vašem blogu.

Savet: Treba da dovodite stotine posetilaca na sajtove oglašivača sa vašim sponzorisanim tekstovima ili banerima. Za to vam obično  treba bar nekoliko stotina postilaca dnevno na blogu iz ciljnih grupa koje su interesatne oglašivačima.

2. Tematika bloga

Što ste relevantniji u oblasti sadržaja bloga, veća je šansa da ćete početi da zarađujete od bloga.

U više navedenih tekstova imate objašnjeno da se mnogo teže prodaje generalna tematika bloga, od usko specijalizovanog bloga iz oblasti koja interesuje oglašivače – ciljna grupa koja interesuje oglašivače.

Da bi blog iz generalne tematike mogao da dobija reklame obično se radi o veoma poznatom i popularnom/relevantnom blogeru/blogerki koji/koja ima i dobru vidljivost na društvenim mrežama (npr. Hana Kazazović). Za tako nešto morate da uđete u tzv. kategoriju A-list Bloggers.

Ukratko, možda vam trebaju i stotine hiljada posetilaca na mesečnom nivou ali ste tada u konkurenciji sa svim medijskim portalima, ako niste kao bloger dovoljno popularni/relevantni. Čak ni tada kada ostvarite takvu posećenost nema garancije da ćete od toga zaraditi neka značajnija sredstva…

Savet: Pišite o onome što mnogo volite, ali ako želite od toga i zaradu, morate imati veoma dobro definisanu ciljnu grupu posetilaca vašeg bloga koja interesuje potencijalne oglašivače.

3. Stav/Integritet

Povedite računa o tome da kada postanete vidljiviji sa blogom i na društvenim mrežema – počinju da vas prate predstavnici PR i marketing agencija i službi u kompanijama, i procenjuju da li ste im interesantni za njihov posao. Ako npr. jedno vreme promovišete/hvalite jednu firmu, a nedugo zatim hvalite njihovu konkurenciju; ili ako neko vreme blatite jednu firmu, a zatim prestanete – pa se na vašem blogu vidi ta firma kao sponzor – to znači da niste dosledni, odnosno počinje brzo da vam opada teško stečeno poverenje koje ste zaslužili kod vaših čitalaca. To lančano dovodi do toga da će kompanije sve manje biti zainteresovane da se promovišu kod vas.

Savet: Nemojte da zbog nekoliko stotina EUR izgubite teško stečenu reputaciju. Relevatnost blogera je njegova najjača “moneta za potkusurivanje”. Ako niste dosledni niste ni relevantni.

4. Profesionalnost/Odgovornost/Poznavanje poslovnih procedura

Ako hoćete dosta da zarađujete od bloga, ili da živite od blogovanja – to je posao, to nije odmor (ponovo pročitajte linkovani tekst o blogu kao poslu sa LifeHacker bloga)! U slučaju bloga to znači između ostalog i sledeće:

  • Postavite kontakt podatke na blogu. Redovno odgovarajte na emailove. Ja npr. imam problem s vremena na vreme jer mi mailovi sa bloga često odu u Spam folder.To znači da se i Spam folder treba proveravati. Pouzdano znam da neki blogeri nisu dobili neke plaćene angažmane jer nisu odgovorili na email, a nisu pored toga ostavili ni jedan drugi kontakt podatak.
  • Poštujte rokove kada se postavljaju i skidaju baneri, kada treba da se napiše i postavi plaćeni tekst na blog… – izvršavajte dogovorene obaveze.
  • Napravite kvalitetnu ponudu za oglašavanje – Media Kit.
  • Proverite koje su realne cene za ono što nudite u ponudi za promociju/reklamiranje/oglašavanje. Imate puno blogova koji imaju javno objavljene cene, pa se uskladite.

Savet: Cene po tekstu/baneru se kreću od 20 EUR do 300 EUR (veoma malo blogera može da ostvari veće cene). Cene zavise od vidljivosti i relevantnosti bloga/blogera.

5. Rad sa PR i marketinškim agencijama/odeljenjima

Jedan od najvećih problema koje sam uočio kod ovdašnjih blogera je potpuno nepoznavanje kako funkcionišu PR i marketing agencije/službe u kompanijama koje kontaktiraju blogere, kada se često dešava da su ti blogeri veoma nesrećni što ih stalno zovu te agencije i odeljenja za marketing/PR – a para nigde!

Blog je vrsta medija, i ako želite da ste u poslu sa zaradom na blogu, trebalo bi da naučite kako taj posao funkcioniše!

Jedan od poslova PR agencija je da za svoje klijente obezbede objave u medijima/blogovima ili da vas pozovu na neki događaj, da vas angažuju na društvenim mrežama i sl.

Posao odnosa sa medijima/blogerima u osnovi funkcioniše na taj način da PR profesionalci treba da vas zainteresuju za tematiku koju oni treba da plasiraju u ime svog klijenta, da je to vama dovoljno interesantno da vi objavite blog post, pojavite se na događaju ili šerujete nešto…

Problemi nastaju iz sledećih razloga:

  • Dolazite redovno na događaje na koje vas pozivaju zato što mislite da ćete zbog toga dobiti neki plaćeni angažman na blogu, ali to nikada niste rekli onima koji vas pozivaju.
  • Objavljujete postove na osnovu saopštenja koja vam šalju, ali nikada niste rekli da želite da vas plate za neki angažman na blogu.
  • Rekli ste da želite da budete plaćeni za angažman na blogu, ali vas nikada nisu za to platili. To znači da niste dovoljno vidljivi/relevantni (pročitajte tačku 1 i 2 u ovom tekstu), ili da ima puno drugih blogera koji će umesto vas to raditi i dalje besplatno jer su im PR profesionalci obezbedili interes za to, a taj interes vama ne odgovara iz nekog razloga.
  • PR službe/agencije veoma retko imaju dodatna sredstva za plaćanje angažmana blogera, i kada imaju ta sredstva oni ih koriste za njima najvažnije blogere – blogere koji će im obezbediti veću vidljivost/relevantnost.
  • Sredstva za promociju/reklamiranje/oglašavanje se obično nalaze u budžetima marketing agencija/odeljenja.
  • Da bi marketing odeljenje pristalo da plati kod vas promociju/reklamiranje/oglašavanje (npr. plaćen sponzorisani tekst) – pročitati stavke od 1 do 4 ovog teksta. Ukratko: Morate biti veoma vidljivi/relevantni za ciljnu grupu kojoj se obraćate na blogu i društvenim mrežama.

Savet: Ako u ciljnoj grupi kojoj se obraćate postoji puno blogera koji su vidljiviji i relevantniji od vas, veoma je mala verovatnoća da ćete uspeti da dođete do plaćanja nekog vašeg angažmana, sem ako ne ponudite nešto više za šta možete da garantujete rezultate (pogledati 0 i 1).

Savet: U ovim krajevima ima drastično više onih koji traže pare (npr. za oglašavanje) od onih koji te pare daju (npr. za oglašavanje). Da bi ste došli do budžeta koji su opredeljeni za promociju na blogovima – mora da postoje “debeli razlozi” zašto bi vam neko dao pare (pročitati stavke 0 i 1)!

Zaključak

“Ko ne zna – pita”: Kada ste u situaciji da pričate sa profesionalcima iz oblasti marketinga i PR-a koji poznaju vaš blog – pitajte ih šta je sve konkretno potrebno da uradite da biste im postali dovoljno interesantni da počnu da vas plaćaju. Verujte, odgovoriće vam.

Ali… odgovor će veoma verovatno na kraju biti povećanje vidljivosti i relevantnosti.

Na osnovu ovog teksta 22.03. na konferenciji Webiz 2.0 u Zrenjaninu održao sam predavanje na temu zarade od bloga. Snimak tog predavanja možete videti ovde:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (26 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 8 votes)
Saveti za zaradu od bloga - Marketing/PR perspektiva, 8.5 out of 10 based on 26 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 12/03/2014, RSS

3 odgovora na [video] Saveti za zaradu od bloga – Marketing/PR perspektiva

  1. “Ko ne zna – pita” a ko ne zna ni to svrati ovde da vidi. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
  2. max says:

    Sta mislite o sajtu http://www.vasstomatolog.net?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Opširan tekst o internet marketingu, ima jako puno dobrih stvari, mislimda ću razmisliti na tu temu i pokušati da nešto od toga primenim.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.