fbpx

Rupert Mardok pravi gluposti na online tržištu!

Politika – “Mardok protiv ‘Gugla'”: “Medijski mogul najavio blokiranje tekstova i materijala svoje ‘Njuz korporacije’ sa poznatog internet pretraživača kako bi podstakao ljude na plaćanje pretplate”

Mardok svojim poslednjim potezima kojima pokušava da “upregne” Internet u svoju korist – objavljivanje naplate SVIH svojih online izdanja i poslednje pretnje tužbom Google-u za prenošenje sadržaja, samo pokazuje koliko ne sluša svoje savetnike za oblast online medija.

Već se zna da će na svetskom nivou eksperiment sa naplatom dnevnih izdanja vsti gotovo sigurno propasti, jer je suviše velika konkurencija onih dnevnih medija koji će ostati u domenu plasiranja besplatnih vesti. Sasvim su druga priča specijalizovana izdanja kao što je WSJ, koji sve vreme naplaćuje određenu količinu specijalizovanih sadržaja (tzv. premium content).

Posebna glupost (koju čujem i ovde, s vremena na vreme) je odluka blokiranja sadržaja koji se prenose preko agregatora vesti, kao što je News.google.com (nedavno je ovaj sajt počeo da agregira vesti i na srpskom jeziku):

  • Agregatori vesti prikupljaju informacije iz medija putem RSS tehnologije. Vlasnik online medija može da kontroliše količinu informacija u RSS-u, i svrha ove tehnologije sa aspekta medija jeste promocija celokupnog članka koji se n mora nalaziti u RSS-u.
  • Na engleskom govornom području najposećeniji agregatori donose stotine hiljada, ili milione posetilaca mesečno sajtu koji ima dobro osmišljene RSS izvore.
  • Deljenje sadržaja putem RSS-a (syndication) je najozbiljnija tehnika promocije online medija.

Informacije o svojim aktivnostima koje poslednjih meseci šalje Mardok su veoma opasne za većinu klasičnih medija, jer vlasnici i urednici ovih medija (naročito u našim krajevima) još manje poznaju prirodu Interneta od “svemogućeg” Mardoka, a možda e početi ozbiljno da uzimaju u obzir njegove priče, što će ima samo štetiti u budućem periodu.

Sa aspekta samih agregatora vesti, u svetu povlačenje News Corp. medija sa agregatora neće predstavljati neki gubitak za agregatore, samo će ostali online mediji dobiti na većoj posećenosti.

U Srbiji, povlačenjeg jednog (većeg) broja značajnih online medija može u početku oslabiti pozicije agregatora vesti, ali na duži rok dobiće svi ostali online mediji.

U Srbiji, kada se ne računa News.google.com (koji je tek počeo sa radom u ovim krajevima), agregatori vesti donose novinskim sajtovima sa većom produkcijom vesti na dnevnom nivou (preko 50 vesti dnevno) i nekoliko hiljada posetilaca na dnevnom nivou! U narednih nekoliko godina, posećenost preko RSS-a za sajtove online medija ići će i na nekoliko desetina hiljada posetilaca dnevno (sem ako Google ne uradi nešto drastično po pitanju RSS agregatora)!

Znači, Rupert Mardok ne sluša nikoga i pravi gluposti za sebe i svoju firmu. Oni koji ga budu pratili – neće najbolje proći u online svetu…

P.S. Hvala @milosdjajic za skretanje pažnje na ovu temu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 11/11/2009, RSS

21 odgovora na Rupert Mardok pravi gluposti na online tržištu!

  1. […] Mardok naplaćivati online sadžaj. Danas se Dragan Varagić osvrnuo na ovu mogućnost i u tekstu Rupert Mardok pravi gluposti na online tržištu! otvorio neke zanimljive teme za razmišljanje. Ukrtko ću sumirati šta je Varagić […]

  2. Ivandima says:

    Pocetak kraja News corp-a…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. mileusna says:

    1) News agregatori ne koriste obavezno RSS, Google News sigurno ne.

    2) Za g. Murdoka, postoji jedan lep file, zove se robots.txt, tu ubaciš Disallow: * i Google više neće pretraživati vaš sajt sa “skupocenim” vestima.

    3) Naplata sadržaja i vesti bi itekako pogodovala news agregatorima, jer bi onda preko affilate ugovora sa sajtovima izvora mogli da zarađuju na poseti koju šalju na izvore.

    4) Problem je na žalost što od masovne naplate vesti na Internetu nema ništa. 🙂

    http://milos.mileusnic.com/2009/08/12/kraj-besplatnih-vesti-na-internetu/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Vec i pocetna greska u Politikinom tekstu da News Co. skida svoje sadrzaje sa samog pretrazivaca a ne sao sa news agregatora je zabrinjavajuca i potvrdjuje Draganovu tezu da ce ovo odjeknuti medju ovdasnjim stampanim medijima u smislu da Murdok dize bunu. Ionako je nagomilan strah stampanih medija od weba, cak i bezrazlozno medju magazinima (dnevne novine, narocito formata Blic ili Kurir imace vremena jos da se zabrinu sa razlogom).

    Cilj skretanja paznje javnosti na ovo od strane News Co. masinerije – kad inace sve to moze da se uradi tiho i brzo – jeste Murdokov pokusaj da napravi opsti front protiv besplatnog koriscenja originalnog sadrzaja. I tu kao najveci problem nisu navedeni agregatori vec online mediji koji prenesu sadrzaj u celosti i postave izvor (sa ili bez linka svejedno), a koji zbog svoje fokusiranosti na temu imaju bolju poziciju na pretrazivacima i tako prakticno “legalno otmu” saobracaj originatoru vesti ili sadrzaja.

    Koliko god da gundjanje protiv ovakvog sistema moze biti opravdano iz ugla stampe, priroda weba je takva pa je takva. I za sada ne postoji sistem koji to moze da prevazidje. U svakom slucaju, to svakako nije paywall.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Ivandima says:

    Elem, sto se tice glavne teme, potrebno je gledati i drugu stranu medalje a to je sta realno agregatori donose sajtovima medija.
    A to je poseta, ako jedan domaci agregator kao sto je Naslovi jednom domacem mediju donosi i do 15% mesecne posete.
    Izvor Google Analitycs statistike).
    Sto je vrlo ozbiljna cifra, takodje posete sa pretrazivaca Google (za isti domaci medijski sajt) cine preko 50% posetete.

    Dakle povlacenjem RSS sadrzaja medijski sajt bi izgubio 15% posete samo sa Naslova, ako uracunamo i druge agregatore skoro 20%.
    Zatvaranjem sadrzaja, ne objavljivanjem javno, vec samo uz pretplatu, gubimo jos, naravno ne svih 50% ali sigurno veci deo posete sa Google pretrazivaca – recimo u najboljem slucaju 30%.

    Ako podvucemo crtu, ako uradimo ono sto predlaze gospon Mardok, gubimo 50% svojih citalaca, dakle u najboljem slucaju smo prepolovili posetu sajta a time i citanost.
    Na taj nacin mozemo da se oprostimo od vecine oglasivaca, ali imamo prihod od pretplate.

    Da li ce taj prihod od pretplate, govorim sada o ovim prostorima, gde online poslovanje i placanje sadrzaja nije zazivelo niti ce skoro, biti vece od prihoda koje smo izgubili od oglasivaca. Veliko je pitanje.

    Komentar originalno sa literalog.com ali kako je tamo “kruta” politika moderacije komentara, moguce je da nece biti objavljen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Milos Krneta says:

    @ Ivandima

    Nije kruta moderacija, u pitanju je samo prvi komentar. Komentar je objavljen.

    Pozdravi svima

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Na žalost, nisam imao dovoljno vremena da pronađem adekvatne linkove, a smatrao sam da treba što pre da napišem ovaj tekst, jer je tema veoma bitna (i dalje sam u nedostatku vremena). Ovde ima na stotine tekstova o ovoj temi, ili npr. članak kako će WSJ izgubiti 25% saobraćaja ako Mardok ostvari svoje pretnje.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. […] lančano inspirisana gnevom “starca bez kojeg nema udarca”. Najpre nas je čekao tekst Dragana Varagića na njegovom weblogu, a koji sat kasnije javio se i Miloš Krneta na svom LiteraLogu u formi […]

  9. Djordje says:

    Vidim zabranili su da se distribuiraju filmovi i muzika na netu, pa jedva cekam kako ce ovo da izvedu. Problem je u shvatanju weba od strane old school igraca. Prvo moraju da ga shvate, pa tek onda da vide kako ce da zarade. Elem, kod nas ce to ici malo drugacije, kao i uvek.
    Pretpostavka…sta ako recimo sve novine i televizije zabrane agregatorima prenosenje vesti. Nebitno je da li ce tehnicki da ukinu feedove, dovoljna je zabrana. Pretpostavimo da recimo Naslovi u tom slucaju automatski postaju prilicno tanki sa sadrzajem. Pitanje je hoce li se u tom slucaju pojaviti online mediji koji ce biti u stanju da pokriju prazan prostor. Ja verujem da bi se pojavili, a mozda se vec i pojavljuju. Ako recimo B92, Blic i ekipa se skinu sa naslova, E-novine ce profitirati. Ne ocekujete da ce valjda Pera koji visi ceo dan na netu otici da kupi Blic na trafici kako bi ga procitao, kad mu je lakse da ode na neki novi sajt koji agregatori ili G ili prijatelji sa Face-a ponude. Ne ocekujete valjda da ce da plati ono sto je navikao da ceo zivot dobija besplatno, a i kako ce da plati. Slazem se da je potpuno druga prica sa nekim specijalizovanim izdanjima, ali sa obicnom news distribucijom ce to ici tesko, veoma tesko.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Da li ce neko uspeti ili ne u naplati sadrzaja zavisi pre svega od njih samih. Znaci, ako citaoci znaju da kada kupe dati casopis ce citati svoje omiljene autore i tekstove napisane onako kako njima odgovara nece im biti problem da plate npr. 9.95 eura da mesecno citaju na Internetu dnevnu stampu tog izdavaca ukoliko on ukine stampano ili ako je stampano mnogo skuplje.

    Sto se tice RSS agregacije i koristi za sajtove – neki RSS agregatori salju 10-15% posecenim sajtovima i to je super ali sta novinske agencije imaju od toga? U celoj toj prici RSS agregator ima korist jer je dobio citaoca, ima krajnji sajt jer je dobio isto tog citaoca koji je hteo procitati vise ali sta dobije novinska agencija koja je prodala pravo za objavu vesti vecim medijima a ostali preuzimaju njihov sadrzaj besplatno?

    Ja ne kazem da se slazem sa tim, cak naprotiv mislim da niko ne treba da pravi problem zbog naslova i prvog paragrafa ili prvih n karaktera ali ja nisam u poslu novinse agencije.

    Juce na Webfestu sam postavio to pitanje preko Net-a, advokati su rekli da se ne moze dati konkretan odgovor da sve zavisi od samog slucaja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Hteo bih samo da se nadovezem na Dejanov komentar da novinske agencije nemaju mnogo koristi od povecanja posete od 10-15%. Digla se velika prasina oko naplacivanja online sadrzaja, ali retko ko je pomislio da medalja ima dve strane. Moje pitanjeje je zapravo, kako da novinske agencije monetizuju svoje sajtove? Mnogi kazu da se to radi reklamama. Ne znam koliko tacno prokupe novca od oglasavanja, ali mislim da to definitivno nije dovoljno.

    Neko je negde rekao da dobra vest takodje dosta kosta. Licno, nemam nista protiv da platim 5 eura mesecno da bih recimo, citao Blic online. Posto su troskovi online izdavanja manji nego kod tradicionalnog (bar je meni logicno da jesu), ta cifra bi mogla biti i manja od toga.

    To je business, mislim da nema smisla shvatati internet kao oazu konacne slobode. Murdok i ekipa su ulozili silan kes, moraju smisliti nacin da zarade od toga.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Videcemo. Svako je sklon da donosi nepromisljene odluke, ali ljudi tog kalibra, vrlo retko. Moguce je da bira iymedju dva zla i da je izabrao manje. Ali je podjednako moguce da je ovo samo maska za ozbiljniji obracun nekog drugog velikog igraca sa Google-om.

    Recimo, svi govore ovde o Google News a niko o Yahoo News…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Ne znam ko je dotichni gospodin i o kom se mediju radi, ali razumeo sam poentu bloga.
    Dakle, josh jedan potez “u rikverc”. I dalje ne razumem zashto je na našem podneblju tako teško prihvatiti savete ljudi koji su od struke i znaju šta govore.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Guru says:

    A mozda matori Rupert zna nesto sto mi ne znamo?
    Kada pogledam
    sa kolikim kapitalom matori raspolaze i kakva moc se nalazi u njegovim rukama mogu sa sigurnoscu da tvrdim da nije glup.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Evo nastavka ove “sage”: Glavni čovek za digitalne sadržaje u kompaniji News Corp Jonathan Miller izjavio je da News. Corp. namerava za nekoliko meseci da potpuno povuče sadržaje s Google-a (i pretraživanje i agregator vesti), i nada se da će i ostali (klasični) mediji slediti njihov primer (zato su i osavili nekoliko meseci za kampanju, jer tehnički posmatrano, sajt se može skinuti sa pretraživača ubacivanjem samo jedne komande na stranice).

    Ideja koja izgleda stoji iza cele ove priče je da se pretraživači (prvenstveno Google) nateraju da plaćaju za indeksiranje sadržaja, na taj način što bi prvo mediji pronašli neki pretraživač koji bi platio njima da imaju indeksiran sadržaj koji Google neće imati.

    Interesantno, ali veoma rizično.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Najnoviji obrt u priči je za sada samo trač da će MS, u neku ruku, licencirati, pojavljivanje Mardokovom sadržaja na Bingu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. http://www.techcrunch.com/2009/11/13/murdoch-google-bing-mexicanstandoff/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. ja licno navijam za Google i ovim sam Google dobija mnogo u javnosti… ali da sacekamo kraj zurke da vidimo ko ce izvuci deblji kraj?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. http://eu.techcrunch.com/2009/11/13/badda-bing-microsoft-woos-newspapers-by-funding-their-stick-to-beat-google/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. Ivandima says:

    Moramo da uzmemo u obzir da je nase relativno malo trziste, na srpskom jeziku poprilicno specificno.
    Ako na srpskom i drugim jezicima postoje popularni agregatori vesti, na engleskom to nije slucaj.
    Vec je najpopularniji Google NEWS.
    Takodje ja licno nisam primetio reklame na Google NEWS servisu a vi?

    Dakle ta prica, Google profitira od “nasih vesti” tesko da stoji…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. Milos N. says:

    Nije Murdok glup da ne zna za robots.txt, ja sam negde procitao da je jedna od opcija i da se organizuje sa ostalim medijskim magnatima i da zajedno naprave svoj agregator i da naplacuju pristup sadrzajima … i mislim da Googlu svuda treba nekakva protiv teza jer je kompanije postala ogromna i da je pitanje da li su evil or not … licno sam osetio da su evil..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  22. Brana says:

    Google popustio pred Mardokom: http://www.blic.rs/svet.php?id=124092

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  23. […] izrazio svoje nezadovoljstvo što od Gugla ne dobija novce koje smatra da zaslužuje (pozadina + Varagićev tejk). Bez obzira na to što mnogi misle da je poludeo te na to što mu premijer Velike Britanije govori […]

  24. Hellas says:

    Znal neko sta ispade od ovog. Ja da sam na Googleovom mjestu bih deindeksirao njegov sajt i izbacio sve iz sadrzaja pa nek uziva.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.