fbpx

Rodić MB & Merkator Co.

Danas su mediji objavili da su Merkator i Rodić MB razmenili većinski deo paketa svojih akcija, tako da je najveći pojedinačni akcionar Rodića MB – Merkator, a da je sledstveno tome Rodić MB najveći pojedinačni akcionar Merkatora.

Ako se uz ovu “iznenađujuću” vest postavi pitanje gde je tu prethodna “vruća” priča o Delta Maxi marketima, gde je svojevremeno Milka Forcan izjavila da će “Delta kad-tad ući na slovenačko tržište” trgovine robe širokom potrošnjom na malo, bez obzira na veoma šture informacije o procentima koji su sada u igri (ko je tu šta dobio), zaključci se sigurno mogu izvući:

– Ako se uzme da je prošlogodišnji promet Merkatora bio preko 2 milijarde EUR, a Rodića MB preko 300 miliona EUR, veoma je verovatan scenario “preuzimanja” kao za slučaj Droga KolinskaGrand Prom, gde je Grand Prom dobio zajedničko rukovođenje ovim dvema firmama na području – sve sem Slovenije. U pomenutom slučaju radi se o čistoj kupovini Grand Prom-a, uz davanje određenog dela akcija Kolinske. Drugim rečima, Merkator dobija značajan lanac distribucije u Srbiji, a videćemo da li će nešto od Rodićevih proizvoda biti ponuđeno u Sloveniji.

– Uprava Merkatora je sigurno shvatila da ne može značajnije da uđe na srpsko tržište ako se ne udruži sa nekim od postojećih trgovinskih lanaca. Izbor Rodića MB je veoma dobar, jer je ovaj koncept trgovačkog lanca veoma komplementaran Merkatoru (Merkator ne ide na najniže cene, isto kao i Delta, dok Rodić MB ide).

– Ovo je veoma dobar način da se na određeno vreme spreči “neprijateljski” agresivni pokušaj direktne kupovine Merkatora od strane Delte.

– Rodić MB je ovim dobio veoma značajan zamajac za svoje poslove (treba samo da se vidi da li će se objaviti šta je sve dao Rodić za ovaj dil), i da se završi poznata “zakulisna” priča o tome da Rodića MB čeka slična sudbina kao svojevremeno Fresh&Co (prodaja firme za sitne pare zbog veoma naraslih dugova). U svakom slučaju, ovo je majstorski potez koji rešava mnogo problema Rodićima, a ni zarada nije na odmet 🙂 Uskoro će se videti da li će se i dalje nastavljati priča partnera Rodića MB koji na sve strane “trube” kako Rodić ne plaća ništa kada bi trebalo…

Celokupna priča na relaciji Merkator, Delta, Rodić MB predstavlja veoma dobar primer savremenih poslovnih scenarija neprijateljskog preuzimanja (Delta – Merkator), odgovora na neprijateljsko preuzimanje uvećavanjem vlasništva (Merkator – Rodić MB) i odgovora na namere konkurencije na tržištu (Rodić MB/Merkator – Delta).

Ono što svakako nervira jeste stav Srbije prema dolasku trgovinskih lanaca iz Hrvatske i Slovenije, u odnosu na trenutnu mogućnost pojave srpskih trgovinskih lanaca u Hrvatskoj i Sloveniji.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Rodić MB & Merkator Co., 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

2 odgovora na Rodić MB & Merkator Co.

  1. srecko says:

    Poštovani,
    navešću Vam jedan primjer neprijateljskog preuzimanja koji se desio prije pedesetak dana kod nas u Crnoj Gori.
    Naime, hrvatski Ledo je kupio i kasnije potpuno zatvorio fabriku sladoleda DonZee-sladoledi SUN!!!
    SUN je bio relativno mlad brend nastao udruživanjem manjeg dijela kapitala italijanskih partnera sa kapitalom ovdašnjeg biznismena Blagote Radovića. Kvalitetom, vještim nastupom i nama svojstvenim vezama i vezicama, proizvodi su zauzeli vodeće pozicije na tržištu. Proširili su svoje poslovanje na teritoriju Kosova i Srbije, sa namjerama za daljim širenjem i ekspanzijom.
    I odjedom kao grom iz vedra neba!!!Vlasnik Leda (barem se tako u dobro obavještenim poslovnim krugovima priča) je sa svoja 2 čovjeka nakon 20 minuta razgovora završio posao! Baća Radović je prodao firmu, iako za to nije imao namjeru. Ovo kažem jer su mi njihovo poslovanje i ljudi koji su vodili firmu bili itekako poznati. SUN je sa mojom firmom imao poslovne odnose skoro od svog osnivanja. Ja radim u INPEK-u AD, fabrici hljeba i peciva i DonZee je bio naš partner u dijelu prodaje zimskog programa-zamrznuta peciva.
    Ledo je, dakle, potpuno zatvorio fabriku! Mašine su već preseljene u Mađarsku, a radnici poslati na biro rada. Njihov direktor nam je ponudio svoje tehnologe i distributivne radnike, jer bi se mogli vrlo brzo uklopiti u naš proizvodni sistem.
    Ovim potezom su dobili prostor za preko 70% tržišta u CG! Dakle, nisu kupili fabriku već tržište. Fabriku su jednostavno ugasili. Ostali proizvođači-Delta, Nestle, Algida… ni izbliza ne mogu ugroziti Ledovo poslovanje, tako da je ovo za Ledo vrhunski potez, uzmemo li u obzir da je
    Ledo kupio i Frikom prije par godina.
    Inače, da napomenem da sam slušao Vaša predavanja na magistarskim studijama na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i od tada pratim Vaše aktivnosti i Vaš Web log.

    Srdačan pozdrav!

    Srećko Pivljanin

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Goran Anicic says:

    Zanimljiva dešavanja u CG

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.