fbpx

Prvi dokazi online advertising “autizma”

iProspect je nedavno objavio studiju u saradnji sa kompanijom Jupiter Reasearch po kojoj 45 odsto osoba koje se bave Search Marketingom ne radi koordinaciju reklamnih kampanja putem pretraživača (SEM) sa offline advertajzing aktivnostima.

Andy Beal (gornji link) u svom članku kao komentar na ovu pojavu pronalazi činjenicu da su osobe koje se bave search marketingom jedva pronašli “mesto pod Suncem” u sklopu marketing budžeta za svoje aktivnosti, pa je zato rano pričati o integraciji prvenstveno search marketing kampanja sa offline kampanjama.

Prema pomenutom istraživanju 19 odsto ispitanika pominje nedostatak budžeta za ovu pojavu, 15 odsto pominje nedostatak radne snage (ljudski resursi), 13 odsto uopšte nisu razmišljali o usklađivanju online sa offline reklamnim aktivnostima, 11 odsto nema podršku od strane top managementa za ovakve aktvnosti i 11 odsto nema koordinaciju između search marketing i offline marketing aktivnosti.

Kada se malo detaljnije pogledaju rezultati istraživanja (potrebna je besplatna registracija), mogu se direktno zaključiti dve stvari:

  1. Istraživanje je pravljeno za velike firme (deljenje budžeta iznad i ispod 250.000 $US).
  2. Firme sa velikim budžetima imaju generalno nešto manje problema sa integracijom online search kampanja sa offline kampanjama.

Jedan od mogućih zaključaka: Rad oslobađa, ali ukalupljuje!

Kada sam pročitao rezultate ovog istraživanja, odmah mi je proradio interni “alarm” koji je u vezi sa mojim poznanstvima sa osobama koje se intenzivno i celo radno vreme bave search marketing aktivnostima. Primetio sam kod ovih osoba interesantno nepoznavanje čak i srodnih pojava iz oblasti search marketinga. Ovaj tip osoba je toliko fokusiran na svoj posao, da nema vremena za istraživanje novosti iz oblasti koje bi svakako trebalo da ih interesuje.

Ovakva situacija se veoma plastično može uporediti sa situacijom u oblasti klasičnog advertajzinga i odnosima s medijima, gde je jedan od glavnih razloga “autizma” profesionalca u ovim oblastima na dešavanja u Internet sferi upravo nedostatak vremena zbog svakodnevnih poslova (ovo je najčešći izgovor). Praktično, ovo istraživanje može da pokaže postojanje i obrnutog trenda, gde postoje firme sa izrazito online pristupom glašavanju svojih proizvoda i usluga, i one na sličan način previđaju offline sisteme oglašavanja, kao i predstavnici offline adverzajzinga i odnosa s medijima.

Razlog zašto je bitno ne prevideti klasične sisteme oglašavanja se nalazi u prošlogodišnjem istraživanju kompanije iProspect, gde se pokazuje da klasični sistemi oglašavanja (posebno televizija) dovode do povećane Web aktivnosti, naročito u domenu pretraživanja.

Cela ova priča jeste jedan od dodatnih dokaza potrebe integracije klasičnih i online sistema poslovnog komuniciranja (advertising, media relations).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Prvi dokazi online advertising “autizma”, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

2 odgovora na Prvi dokazi online advertising “autizma”

  1. Dejan Nikolic says:

    Dragane, mogla bi tvoja agencija da se pozabavi ovakvim i slicnim i inim online pojavama i kod nas u vidu istrazivanja. Znam barem jednu firmu koja bi bila zainteresovana za rezultate 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Svi Poslovi says:

    Лепо би било да само ту имамо аутизам. Није увек лако изборити се ни са муком коју представља неспособност за разликовање ваљаног садржаја за мрежу од неког јада и чемера. Ту најпре мислим на случајеве попут једног који ме је недавно задесио… Урадио сам представништво једног предузећа на мрежи и, баш кад сам мислио да је све готово, стигао ми је захтев да, уместо прикладне, једнобојне, светле позадине поставим гомилу неких слика, и тако на свакој страни…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.