fbpx

Pripreme za Simozijum E-trgovina

Mnogo toga se već desilo oko priprema za Simpozijum “E-trgovina” (www.etrgovina.org), koji se održava na Paliću od 05. do 07. 04. 2006. g. Pripreme su manje intenzivno počele još u oktobru prošle godine, a intenzivnije smo počeli da radimo krajem prethodne godine.

Ucesnici simozijuma E-trgovina 2004. iz Srbije, Makedonije, Hrvatske i SlovenijePočele su da prističu potvrde dolazaka na skup, kako onih koji će držati predavanja, tako i samih posetilaca (učesnika) skupa. Neke do sada potvrđene firme i pojedinci koji bi trebalo da održe predavanja: Goran Aničić (tema – Social Bookmarking), Goran Pilipović, Bluesman (Kreiranje e-commerce sajtova), Marko Bijelić (Model informacione arhitekture), Steva Majstorović, Dejan Bizinger, Sloba Marković (ICANN)… Pored različitih pojedinaca, biće više studija slučajeva, od kojih je potvrđen prikaz servisa www.ekapija.com, Sajtovi Bambi koncerna (dolazi direktor marketinga), pregovaramo sa različitim servisima inostranih firmi i investitora koji se pojavljuju na domaćem Internetu, itd. Svake godine dolaze predstavnici većeg broja banaka, dosta tematike iz te oblasti se najavljuje, priča o naplati i bezbednosti na Internetu…

Najbolje je na sajtu Simpozijuma pogledati prikaz prethodnih godina gde se tačno može videti koja se sve tematika obrađuje, ko dolazi i ko su sve sponzori. O Simozijumu dovoljno govori činjenica da je prošle godine jedan od glavnih sponzora bila Visa International. Prikaz po godinama ukratko se može skinuti sa sledećih URL-ova:
2005 http://www.etrgovina.org/press/info2005.pdf
2004 http://www.etrgovina.org/press/info2004.pdf
2003 http://www.etrgovina.org/press/info2003.pdf
2002 http://www.etrgovina.org/press/info2002.pdf

Kako funkcioniše Simpozijum E-trgovina (kako i zašto doći na Simpozijum)

Vremenom se ispostavilo da veliki broj osoba nije nikada učestvovao na skupovima ovog tipa (primer diskusije na ovu temu možete videti ovde – http://www.devprotalk.com/showthread.php?t=516) i da je potrebno objasniti kako funkcionišu skupovi ovog tipa sa različitih aspekata:

Razlozi za dolazak na Simpozijum – Prvi i osnovni razlog dolazaka na ovakav skup jeste uspostavljanje kontakata i druženje. Iz ovog razloga skupovi ovog tipa okupljaju ciljne grupe koje su uvezi sa industrijom koja se predstavlja na skupu (u ovom slučaju radi se o poslovanju putem Interneta).


“E-trgovina” se najviše obraća privrednicima čiji je cilj da sa jedne strane saznaju novosti iz ove oblasti i da ih eventualno primene u svom poslovnom okruženju, ili da prikažu interesantne primere iz svoje prakse.

Na Skup dolazi veliki broj stručnjaka i firmi iz različitih srodnih specijalističkih oblasti (e-banking, web development, vlasnici online servisa, vlasnici ostalih sajtova, i sl.), koji su u situaciji da primarnoj ciljnoj grupi predstave šta je ono što znaju i šta rade, i naravno da se međusobno druže.

Od prošle godine postoji Akademski dan kada studenti predstavljaju svoje radove iz oblasti elektronskog poslovanja. Oni se pozivaju da bi bili u prilici da čuju kvalitetna predavanja iz oblasti primene elektronskog poslovanja.

Na skup dolazi veliki broj predstavnika medija (prošle godine bilo je akreditovano 46 predstavnika medija). Ne bi trebalo govoriti šta znači kada firme ili pojedinci mogu da predstave svoj rad predstavnicima medija.

Posetioci/učesnici Skupa – Osobe koje su zainteresovane da prisustvuju Skupu kao slušaoci i gledaoci, prijavljuju se na sajtu Simozijuma (link) za kotizaciju koja omogućuje fizičko prisustvo skupu. Na samom sajtu obično piše sta kotizacija sve podrazumeva, a uobičajeno je da pored prisustva skupu, učesnici dobijaju Zbornik radova, materijale koji se dobijaju uz Zbornik (časopisi, drugi pokloni, propagandni materijal), i sl.

Postoje četiri grupe posetilaca skupa: Novinari, osobe koje uzimaju smeštaj na Paliću i Subotici, osobe koje dolaze na skup svaki dan i vraćaju se kući, i osobe koje na skup dolaze jedan ili dva dana (ne ostaju od početka do kraja Simpozijuma).

Petogodišnje iskustvo je pokazalo da preko 90 odsto učesnika poslednje nedelje pokušava da rezerviše smeštaj na Paliću, ali te nedelje već se samo u Subotici (10 km dalje od Palića) može nači smeštaj. Zato je dobro na vreme obezbediti smeštaj u privatnim kućama na Paliću, ili u hotelima oko “Male gostione” gde se održava skup. Najjednostavnije je to uraditi kontaktom na samom sajtu (Link – Smeštaj: postoji mobilni broj telefona na sajtu).

Predstavljanje radova, proizvoda i usluga na Skupu – Generalno postoje tri vrste predstavljanja na Simpozijumu:

1. Radovi po pozivu – Određeni broj stručnjaka, predstavnici državnih institucija, NVO i sl. se pozivaju od strane organizatora da predstave određenu tematiku. U ovim slučajevima najčešće se dogovori tema, radovi bi trebalo da se pošalju u tekstualnom i ppt obliku pre skupa (ovo se na žalost ne dešava baš uvek, ali se trudimo da “nateramo” sve predavače da pošalju svoj materijal).

2. Radovi koji se prijavljuju za skup – Na samom sajtu pojednici i firme mogu da popune formular za prijavu rada. Bitno je dobro pročitati pravila prijavljivanja i iskoristiti šablon dokumenta za abstrakt, kao i za sam rad. Na osnovu Abstrakta ocenjuje se da li prijavljeni da šalje ceo rad ili ne. Kada je rad prihvaćen za slanje, nakon prispeća radova, odabiraju se najbolji radovi za predstavljanje u glavnom programu, kao i radovi koji idu na predstavljanje putem tzv. Panela. Ove godine obezbeđeno je da će Panel radovi biti prikazivani na velikom plazma monitoru u donjem delu “Male gostione” (zbirno mesto svih učesnika Skupa pre i posle predavanja). Radove za glavni deo ili za Panel odabira Programski odbor (uskoro će biti objavljen na sajtu) koji čine različiti renomirani stručnjaci iz oblasti elektronskog poslovanja.

3. Komercijalno predstavljanje usluga i proizvoda – Određeni broj proizvoda i usluga se predstavlja na komercijalni način u sklopu Skupa, a sami radovi kji se nalaze u prethodne dve kategorije ne mogu u sebi imati komercijalnu komponenetu, tj. ne mogu za osnovu imati predstavljanje samo jednog komercijalnog proizvoda.

Predavanja u glavnom programu traju po 15 minuta. Do sada je znalo da bude problema sa probijanjem rokova, ali ove godine ćemo se potruditi da postavimo tajmer za merenje dužine i obaveštavanje koliko ima do kraja predavanja.

Ovo znači npr. ako Web development firma koće da predstavi svoje programsko rešenje sajta to ne može učiniti tako što će poslati rad u kojem se opisuje samo taj proizvod, ali može npr. napraviti rad u kojem npr. se prikazuje kompletna uporedna analiza najbitnijih firmi iz te industrije.

Namera je da naredne godine počne priprema za dobijanje međđunarodne sertifikacije Skupa i da “E-trgovina” dobije tzv. Impact factor, tj. određšeni stepen uticaja (vašnost) skupa koja je međunarodno verifikovana.

Dolazak do Palića – Učesnici Skupa mogu da dođu na E-trgovinu sopstvenim prevozom, autobusom ili vozom u privatnoj režiji, a organizatori svake godine obezbeđuju autobus za prevoz učesnika Skupa. Autobus kreće da bi stigao pre zvaničnog početka Skupa iz Beograda, ide preko Novog Sada, i stiže direktno na Palić. Isti autobus nakon zatvaranja Skupa vraća prijavljene učesnike nazad istom putanjom.

Nadam se da ovaj detalan prikaz može da pomogne onima koji do sada nisu dolazili na skupove ovog tipa, da se lakše snađu i da lakše odaberu dolazak na “E-trgovinu”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Pripreme za Simozijum E-trgovina, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

4 odgovora na Pripreme za Simozijum E-trgovina

  1. artichoka says:

    A zbog cega je ove godine Simpozijum pomeren za pocetak aprila?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. draganva says:

    Simpozijum je pomeren zbog pravoslavnog i katolickog uskrsa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. gonadarian says:

    Da li je predvidjena i kategorija elektronskog obrazovanja? Iako je ne vidim medju navedenim temama za radove, a i ne slaže se sa nazivom simpozijuma "E-trgovina", ipak mislim da bi bilo veoma poželjno ukljuciti i ovu oblast, a pogotovo imajuci na umu uvedeni akademski dan.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. draganva says:

    Da, i do sada je bilo tema iz elektronskog obrazovanja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.