fbpx

PresentCommerce.rs – Kako brzo i povoljno testirati efekte do uspešne online prodaje?

U današnje vreme ne postoji uspešna kompanija koja može sebi da priušti nekoliko meseci razvoja e-prodavnice, a da pri tome nema za to vreme aktivnu e-prodavnicu. Postoji veći broj načina kako jednostavno i brzo kreirati e-prodavnicu, a zatim testirati njene efekte dok se ne dođe do “formule uspeha”. U ovom tekstu je opisano uspešno domaće e-commerce cloud rešenje kompanije Studio PresentPresentCommerce.rs.

Najveći problemi e-trgovine u regionu od 2000. g. do 2015. g., i dalje…

Za sve ove godine može se reći da se najveći problemi pri kreiranju i radu e-trgovina nisu promenili za veliki broj kompanija, iako rešenja za ove probleme odavno postoje:

  1. Vreme izrade e-prodavnice i način izrade – Kako vreme prolazi, sve je veći broj kompanija koje kreiraju e-prodavnice po narudžbini, na neki svoj način i na osnovu sopstvenog iskustva kreiranja veb sajtova. Praksa je pokazala da se veoma mali broj ovakvih tzv. custom rešenja e-prodavnica mogu po kvalitetu i vremenu izrade porediti sa specijalizovanim rešenjima e-prodavnica na platformama koje koristi veći broj programera i dizajnera. Prosečno vreme izrade e-prodavnica je između mesec dana i tri meseca, što zavisi od složenosti samih potreba za e-prodavnicom, kao i od toga da li se primenjuje rešenje po narudžbini, ili specijalizovano e-commerce rešenje.
  2. Tek kada se završi izrada e-prodavnice vidi se šta ste kupili –  Veliki broj kompanija izradi e-prodavnicu, plati za to manje ili više sredstava, a za rezultat dobije nedovoljno funkcionalnu e-trgovinu koju je za dodatna sredstva potrebno popravljati ili potpuno zameniti izrađenu e-prodavnicu.
  3. Programeri se ne razumeju u (e)trgovinu – Praksa veoma često pokazuje da je prosečno potrebno promeniti 2-3 tima programera i njihovih rešenja, da bi naručilac e-prodavnice dobio pristojno rešenje e-trgovine (sem ako nemate sreće i iz prve angažujete firmu sa kvalitetnim e-commerce iskustvom). Najčešći razlog za ovu pojavu je činjenica da je za kvalitetno kreiranje e-prodavnice pored znanja programiranja i dizajna potrebno i znanje kako se inače organizuje trgovina, kao i organizacija procesa promocije u sklopu trgovine.
  4. Naručioci e-prodavnice ne znaju šta tačno žele – Kompanije koje nemaju problem sa izradom e-prodavnica imaju zajedničku karakteristiku – na osnovu prethodnog iskustva i testiranja e-prodavnica naučili su šta je tačno važno i potrebno kod kreiranja e-prodavnica. Sve ostale kompanije najčešće imaju dosta problema kod izrade i eksploatacije e-prodavnice, dok ne dođu do pomenutih saznanja.
  5. Kreiranje kvalitetne e-trgovine u praksi traži puno vremena, puno para i puno živaca –  Zbog prethodno pomenutih problema koji su aktuelni svih ovih godina, veliki broj kompanija potroši velike količine sredstava i dosta vremena dok napokon ne dođu do rešenja e-prodavnice koja zadovoljava njihove potrebe, a o nerviranju u međuvremenu da ne govorimo. Svakako je potrebno potrošiti dosta vremena i sredstava, ali bi to bilo pametno usmeriti u testiranje e-prodavnice dok se ne dođe do traženih efekata prodaje.

Kako da u 2015. g. najefikasnije rešite problem sa uspostavljanjem e-prodavnice i unapređenjem prodaje vaše e-trgovine?

Bez obzira da li ste u procesu kreiranja prve e-prodavnice, već imate loša iskustva sa e-prodavnicom koja su ovde pomenuta, ili jednostavno želite da unapredite postojeće efekte online prodaje, potrebno je  da što pre dođete do toga šta vam je tačno potrebno da biste imali uspešnu e-trgovinu. Tajna kreiranja uspešne e-trgovine je TESTIRANJE, a da bi ste uspešno testirali efekte e-prodavnice potrebna su vam sledeća osnovna znanja:

  1. Koje proizvode da prodajete, i da te proizvode imate u e-prodavnici.
  2. Da obezbedite više različitih načina plaćanja i načina isporuke.
  3. Da omogućite lako menjanje cena proizvoda i lako postavljanje različitih promotivnih aktivnosti u e-prodavnici.
  4. Da e-prodavnicu promovišete preko različitih načina promocije, za početak sa malo sredstava da bi se videli efekti u odnosu na tip promocije.
  5. Da pratite efekte prodaje preko Google Analytics-a, naročito u kontekstu tipa promocije (koji tipovi promocije donose najviše prodaja).
  6. (ili pod 0 – nula) Morate imati strpljenja dok ne dođete do traženih efekata e-prodaje, jer se ne postavlja pitanje da li npr. klasičnom trgovcu treba e-trgovina, već šta da u svojoj e-trgovini uradi da bi bila uspešna.

Kada imate kvalitetno implementiran Google Analytics preko kojeg možete da pratite efekte prodaje, spremni ste za testiranje efekata i za nagli porast vaših saznanja o tome kako da dođete do uspešne e-prodaje.

Testiranje i unapređenje e-prodaje putem PresentCommerce.rs rešenja

Da bi ste brzo i povoljno došli do toga kako da unapredite e-prodaju i saznate šta je sve tačno potrebno za to, preporučujem vam da to radite na taj način što ćete koristiti postojeća već isprobana u praksi e-commerce rešenja, koja možete iznajmiti, i brzo kreirati jednu ili više e-prodavnica. Domaće e-commerce rešenje koje  možete koristiti za unapređenje znanja o uspešnoj e-prodaji je PresentCommerce.rs, koje uz prihvatllive troškove za uspostavljanje e-trgovine i dolaženje do potrebnih znanja za kreiranje uspešne e-prodaje.

Brzina kreiranja e-prodavnice putem pomenutog rešenja se ostvaruje na sledeći način:

  • Postoje predefinisani izgledi (dizajn) e-prodavnice koji je lako odabrati.
  • Jednostavan je uvoz većeg broja proizvoda odjednom na nekoliko različitih načina – iz klasične MS Excell tabele, preko fajla koji generiše vaš poslovni softver, ili preko fajla koji generiše vaša postojeća e-trgovina.
  • Postavljanje većeg broja slika proizvoda i njihovih opisa (ovo svakako sami morate pripremiti, ako prvi put kreirate e-prodavnicu).
  • Jednostavno i brzo priključenje Google Analytics-a za praćenje efekata e-prodaje.
  • Jednostavan način odabira svih postojećih sistema naplate (klasični sistemi pouzećem, uplatnicom, e-bankingom, platnim karticama, PostFin, Qvoucher, PayPal).
  • Jednostavan sistem odabira načina distribucije preko postojećih načina slanja proizvoda.
  • Efikasno i brzo kreiranje različitih tipova promotivnih akcija, kupona, specijalnih promocija na sajtu, programa lojalnosti, itd.
  • Kreiranje specijalnih promotivnih stranica za reklamne kampanje…

Ako imate spremne slike i opise proizvoda, e-prodavnicu u ovom rešenju e-prodavnice možete da napravite sami za nekoliko dana, i da odmah krenete u testiranje efekata e-prodaje.

Važno je napomenuti da se ovakva rešenja preporučuju i za postojeće e-prodavnice, jer kao u klasičnoj prodaji – zašto bi bilo smetnja imati veći broj prodavnica na internetu?

Šta sve dobijate brzim i povoljnim kreiranjem nove e-prodavnice?

Rešenja kao što je PresentCommerce.rs vam omogućuju da ostvarite nekoliko važnih koraka u kreiranju uspešne e-prodaje:

  • Za kratko vreme saznajete kako treba da se ponaša u svakodnevnoj eksploataciji kvalitetna e-prodavnica. Ako već imate neko e-commerce rešenje, veoma brzo ćete videti da li je to rešenje urađeno dobro ili ne.
  • Dramatično snižavate troškove kreiranja e-prodavnice da biste što pre krenuli u e-prodaju. Ovo je naročito važno pri kreiranju startap kompanija. Opisana rešenja omogućuju vam da dođete do saznanja kako da kreirate uspešnu e-trgovinu.
  • Ako imate prethodna negativna iskustva sa kreiranjem e-prodavnica, veoma brzo i povoljno ćete proceniti da li vam postojeće rešenje ove e-prodavnice odgovara ili ne.
  • Možete veoma brzo promeniti strategiju online prodaje na taj način što ćete povoljno i brzo kreirati veći broj e-prodavnica za različite segmente proizvoda i ciljnih grupa kupaca.

U svakom slučaju, možete i besplatno isprobati ovo rešenje e-prodavnice.

Partner ovog teksta je Studio Present

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.7/10 (12 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 3 votes)
PresentCommerce.rs - Kako brzo i povoljno testirati efekte do uspešne online prodaje?, 5.7 out of 10 based on 12 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 19/12/2014, RSS

1 odgovor na PresentCommerce.rs – Kako brzo i povoljno testirati efekte do uspešne online prodaje?

  1. Ovaj servis je izvrsno rešenje za ljude koji hoće da se bave e-trgovinom. Mada je ovo izuzetno kompleksna oblast istraživanja, mnogo toga se može saznati upravo preko testova i raznih online servisa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.