fbpx

Premijera: Telenor m-payment “PlatiMo”

Nakon prve informacije o planovima kompanije Telenor da pusti pravi m-payment servis  koja je objavljena krajem prošle godine na ovom blogu, dobio sam mogućnost da premijerno predstavim m-payment rešenje kompanije Telenor pod komercijalnim nazivom “PlatiMo”.

“PlatiMo” sistem plaćanja putem mobilnog telefona (m-payment) omogućuva direktnu i veoma sigurnu vezu sa bankom korisnika mobilnog telefona, preko koje se vrši plaćanje različite vrste roba/usluga, koje uključuje i mogućnost plaćanja preko Interneta.

Sigurno plaćanje uz pomoć kvalifikovanog elektronskog sertifikata

Da bi se korisnik registrovao za korišćenje “PlatiMo” sistema mobilnog plaćanja proces registracije zahteva dve faze: registracija kod Telenora i registracija kod banke u kojoj se nalazi račun korisnika.

Da bi se obezbedila realno veoma sigurna opcija plaćanja putem mobilnog telefona, “PlatiMo” m-payment je omogućen na taj način što zainteresovani postpaid korisnik ovog servisa besplatno dobija novu, specijalnu SIM karticu na kojoj se instalira digitalni sertifikat.

Na plastici u kojoj se nalazi SIM kartica nalazi se sPIN (lični identifikacioni broj za sigurno potpisivanje) i sPUK kod, i oba broja kasnije služe za identifikaciju u sistemu. Korisniku se savetuje da sačuva plastiku i da zapamti sPIN za kasniju upotrebu (slično kao kod platnih kartica).

Proces registracije

Nakon dobijanja nove SIM kartice u bilo kojoj Telenorovoj prodavnici zaposleni u ime korisnika naručuje digitalni sertifikat. Kompletan proces izdavanja digitalnog sertifikata se obavlja u Telenorovoj prodavnici od strane zaposlene osobe u Telenoru. Kada je nova SIM kartica aktivnirana, potrebno je preko posebnog menija (Telenor SIM Meni) aktivirati sertifikat.

Od korisnika se traži da upiše svoj sPIN broj (autentikacija) kako bi završio proces registracije. Na kraju procesa, korisnik je obavezan da promeni sPIN. Od tog momenta ovaj sertifikat predstavlja elektronsku identifikaciju korisnika (eID).

Nakon ovog procesa, korisnik odlazi u banku i u mogućnosti je da poveže do tri bankarska računa po jednoj SIM kartici  tj. digitalnom sertifikatu na SIM kartici

U startu, banke koje su uključene u “PlatiMo” m-payment rešenje su: Erste banka, Komercijalna banka, Credit Agricole banka i Raiffeisen banka.

Proces registracije u banci zavisi od procedura pojedinih banaka.

Proces plaćanja u tri koraka

Sam sistem plaćanja se obavlja na jednostavan način tako što:

  1. Nakon odabira proizvoda ili usluga, korisnik dobija račun preko mobilnog telefona sa prikazanim detaljima kao što su iznos za naplatu, naziv trgovca, račun trgovca na koji se vrši plaćanje, itd.
  2. Korisnik potvrđuje transakciju.
  3. Korisnik ukucava sPIN.

Nakon ukucavanja sPIN-a nalog za plaćanje je digitalno potpisan i preko SIM kartice je poslat zaštićenim kanalom (nije u pitanju običan SMS ili GPRS kanal) do banke korisnika. Banka potvrđuje ili odbija uplatu i informaciju o stanju transakcije (potvrđena ili odbijena), šalje putem klasičnog SMS-a korisniku i putem (online) aplikacije trgovcu. Sva plaćanja ovog tipa se vide i na regularnom prikazu stanja (izvodu) u korisnikovoj banci.

“PlatiMo” i online plaćanje

Interesantan je podatak da će ovaj servis u prvo vreme biti omogućen na Webu, a tek kasnije će se pustiti tzv. POS plaćanje (Point of  Sale – na mestima fizičke prodaje).

Pri plaćanju koje je opisano ranije jedini podatak koji se daje online prodavcu jeste broj mobilnog telefona. Nakon zatvaranja narudžbine na Webu, Web trgovina šalje račun na mobilni telefon korisnika, korisnik potvrđuje porudžbinu i ukucava sPIN. Isti proces je i za kupovinu preko call-centra, gde korisnik agentu sa druge strane naručuje  robu i kao jedini podatak daje svoj broj mobilnog telefona. Prvi takav trgovac će biti JAT koji će omogućiti kupovinu avio karata od samog starta, a uskoro će omogućiti i plaćanje avio karata na svom Web sajtu.

Dodatno, korisnici će od starta moći da koriste usluge poput slčanja novca drugim licima korisnika “PlatiMo” sistema, kao i da vrše dopune bilo kod prepaid broja u Telenor mreži. Takođe, korisnici će od starta moći da koriste “PlatiMo” servis za plaćanje Telenor mesečnih računa, a uskoro se očekuje omogućavanje plaćanja i ostalih računa poput struje, Infostana, kablovskih i Internet provajdera.

Troškovi sistema

Promotivni period korišćenja “PlatiMo” m-payment rešenja traje do 1. aprila 2011. g. U tom periodu svaka ostvarena transakcija se naplaćuje od strane Telenora sa 5 din. Nakon promotivnog perioda počinje mesečna naplata servisa od 50 din i trošak na ostvarenu transakciju će biti 7 din.

Prema trgovcima troškovi transakcije bi trebalo da budu nešto niži ili slični sa provizijama na klasičnim POS terminalima za platne kartice (ispod 2 odsto), koji predstavlja trošak bankarske usluge.

Šta bi sve trebalo da se desi da “PlatiMo” m-payment bude uspešan sistem online plaćanja u Srbiji?

Predstavljeni sistem plaćanja se trenutno koristi u ograničenom broju država (Japan, Norveška, Italija…) i praktično predstavlja jedan od najjednostavnijih i najsigurnijih sistema bezgotovinskog elektronskog plaćanja. “PlatiMo” sistem plaćanja važi za platni promet u Srbiji.

Uspeh ovog sistema plaćanja će najviše zavisiti od samih promotivnih aktivnosti Telenora i banaka koje su u ovom sistemu, kao i od brzine implementacije ovog sistema u postojeće i nove Web prodavnice.

Nakon toga veoma je važno videti koliko će se ovaj sistem plaćanja dopasti samim korisnicima, jer će zadovoljni korisnici lepo prenositi informacije o ovom sistemu plaćanja svojim prijateljima, rođacima, poslovnim partnerima…

Pre nekoliko meseci sam imao prilike da vidim na delu “PlatiMo” sistem plaćanja i mišljenja sam da se radi o stvarno veoma jednostavnom sistemu.

Upravo u zavisnosti od promotivnih aktivnosti i od zadovoljenja potreba korisnika za jednostavnošću sistema zavisiće i vreme koje će biti potrebno da relativno veći broj osoba počne da koristi ovaj sistem plaćanja. U narednih godinu dana bićemo svi svedoci koliko se ovaj sistem “primio” u odnosu na postojeće i najavljene sisteme plaćanja.

Napomena: Partner teksta je kompanija Telenor (sponzorisani tekst)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Premijera: Telenor m-payment "PlatiMo", 7.8 out of 10 based on 4 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 10/11/2010, RSS

31 odgovora na Premijera: Telenor m-payment “PlatiMo”

  1. Odlična stvar, samo me zanima koliki su troškovi za prodavce, ako žele da prodaju preko ovog sistema?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Jedva čekam! Skratiće procedure i čekanja u redovima u pošti i bankama! Samo bilo bi dobro da i ostali provajderi mobilnih usluga to što pre uvedu jer kad bude veća konkurencija i cene usluga će biti povoljnije za krajnje korisnike.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Valex says:

    Sistem je zasnovan na Halcomovom rešenju http://www.halcom.rs/index.php?section=54#Q

    Veoma je važno da što više banaka uđe u sistem. Najveća kočnica širem korišćenju je to što korisnik mora da uzme novi SIM pa zatim ode u banku da tamo veže svoj sim za račun. Nisam siguran koliko će običnih korisnika da istera to do kraja. Prednost za web trgovce je što će imati manju proviziju nego kod platnih kartica, a opet mana što će samo Telenorovi korisnici moći da plaćaju. Nisam siguran da će offline trgovci da pohrle za ovim sistemom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. eboye says:

    Sve je to lepo i krasno, ali mene interesuje KO ce moci da napravi online prodavnicu, samo pravna lica ili i fizicka? I da li je software koji je ovde potreban na telefonu moguc na svim mobilnim telefonima, ili je ogranicen na odredjenu platformu? Po slici vidim da je u pitanju neka java aplikacija koja pretpostavljam da radi na Nokia platformi, a da li ce biti moguce pokrenuti aplikaciju na Android, WebOS, iOS platformi ili cak na telefonima koji samo podrzavaju jme programe?

    Ali sve u svemu, mislim da je konacno i bilo vreme da neko preduzme nesto povodom e placanja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Ovo zvuči dobro, nadam se da će zaživeti u budućnosti i da ćemo mi koji posedujemo online web prodavnice (konkretno prodaja usluga, a ne robe putem web sajta) imati razloga da uvodimo ovu vrstu naplate u smislu zastupljenosti plaćanja usluga putem ovog payment metoda, jer uvođenje ovakvog sistema naplate zahteva da se ispune određeni uslovi, zatim je tu izrada samog modula za plaćanje i integracija na samom sajtu itd.
    Sama procedura aktiviranja i korišćenja ove usluge, prema onome što je gore navedeno, ne obećava njenu brzu ekspanziju na našem tržištu.
    Primera radi, moj sajt je prodao nešto preko 1000 usluga od nove godine do sada (period od 10 meseci), a procenat naplate putem kartice je manji od 5%, što je zaista malo.
    Postavlja se pitanje koliko će ljudi u početku koristiti ovaj način plaćanja, ali svakako očekujem da će u budućnosti ovakav tip mobilnog novčanika postati daleko zastupljeniji.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. nemke says:

    Dobio sam ovu karticu pre par dana. Uskoro ću je aktivirati pa ćemo da vidimo kako radi. Takođe pošto ima digitalni sertifikat, radićemo na implementaciji za logovnje i digitalno potpisivanje na jednom portalu, da ga sad ne imenujem 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Derok says:

    Kako je u bankama objavljeno, potencijalni prodavci pregovaraju direktno sa bankama pa ko da manje, tolika je provizija. Ono što je dobro je što je otvorena konkurencija među bankama, pa će i provizije biti dosta manje…

    Inače nije u pitanju JAVA aplikacija, već STK meni, koji je podržan na SVIM modelima telefona. Svakako predstoji dug put za punu primenu ovog rešenja

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Marko says:

    Evo, mogu ja ispred Telenora da odgovorim na neka od pitanja.

    Troškovi za prodavce će zavisiti od njihovog komercijalnog dogovora sa bankom. U svakom slučaju biće manji nego troškovi vezani za platne kartice, dok će u slučaju web trgovine biti višestruko manji.

    Što se tiče toga ko može da otvori on-line prodavnicu, to opet zavisi od banke. Svaki trgovac (i on-line) sklapa ugovor jedino sa bankom. U početku će to biti samo pravna lica.

    Aplikacija koja se koristi nije JAVA, već je u pitanju STK meni koji se nalazi preinstaliran na novoj SIM kartici, i podržan je na SVIM modelima telefona.

    Cela usluga je zamišljena tako da bude što jednostavnija za sve učesnike u lancu – banke, trgovce i korisnike. U tom smislu, integracija PlatiMo sistema u postojeću web prodavnicu ne bi trebalo da predstavlja tehnički zahtevan projekat…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. mVeliki says:

    kupci moraju da plaćaju 50 din. mesečno za održavanje ???
    ako telenor misli da ovo zaživi mora smanjiti to na 100 din. godišnje ako ne i besplatno.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Divno! Zagrebački studenti odavno ovo koriste – ministarstvo im na taj nalog prebacuje mesečne sume koje mogu da potroše na svj potrebe, a ne mogu da dignu u kešu. Na taj način se obezbeđuje namensko trošenje, sve stud. institucije su opskrbljene m-payment čitačima. Super! Ima li nekakvih vesti gde će prvo da se implementira PlatiMo u Srbiji?
    Dragane, sve čestitke za brzinu u donošenju novosti među online populaciju!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. aleksa says:

    Ako sam dobro razumeo, krajnji korisnik mora da bude postpejd, da ode do banke, pa do telenora, i onda da pocne kupovinu?
    Ovo nikad nece zaziveti

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Pozdravljam to što Telenor Srbija, 6 godina nakon što je to učinio Telekom Srbija, konačno omogućava svojim korisnicima neki vid mobilnog plaćanja. Podsećam Internet zajednicu da je Telekom Srbija to učinio u septembru 2004. godine, a za one koji nisu familijarni sa tim rešenjem- podatak da ima preko 1.2 miliona transakcija godišnje, da 24 različite banke učestvuju u tome, da ima preko 20.000 aktivnih korisnika i da za 6 godina nije bilo nijednog sigurnosnog problema. Registracija se radi samo u banci, na svim mobilnim telefonima i karticama servis radi i besplatan je za krajnje korisnike.

    Oduvek sam bila stava da je za uspeh mobilnih plaćanja na tržištu neophodno da svi mobilni operatori na tržištu iste omoguće, što sam više puta na raznim konferencijama i iznosila javno, ne nužno na identičan način, ali da obezbede vezu između broja mobilnog telefona i banke kako bi uz korišćenje mobilnog telefona mogla na siguran način da se izvrši neka transakcija. Sada kada će to biti moguće i za Telenorove korisnike, verujem da će mnogo veći broj trgovaca pristati da uključi ovakav instrument plaćanja za prodaju svojih roba i usluga, jer je glavna prepreka da mobilna plaćanja zažive u praksi u Srbiji do sada upravo bila činjenica da Telenor, koji je drugi po veličini mobilni operator u Srbiji, nije omogućio svojim korisnicima ovakvu opciju. Podsetiću vas na mParking uslugu koja je puštena u novembru 2003. godine – Parking servis Beograd je insistirao da oba mobilna operatora puste uslugu u isto vreme jer ona mora da bude dostupna svim građanima. Rezultat je da je servis opšte prihvaćen u roku od nekoliko meseci i postao je glavni način plaćanja parkinga u Beogradu, a kasnije se proširio i na veliki broj drugih gradova.

    Mobilna plaćanja nisu servis kojim se mobilni operatori mogu boriti između sebe, kao što to nije bio ni mParking, i to nije servis koji zavisi samo od mobilnih operatora, već zavisi prvenstveno od finansijskog sektora i od trgovinskog sektora. Finansijski sektor je još odavno prepoznao da u ovome ima potencijala (24 banke u mPayment sistemu Telekoma Srbija i za sada 4 a verujem i više u budućnosti banaka koje su uključene u mobilna plaćanja Telenora Srbija) a sada treba da vidimo kakva će biti reakcija trgovaca. Što veći broj proizvoda i usluga bude mogao da se plati na ovaj način veća će biti i baza korisnika mobilnih plaćanja.

    Oblasti u kojima smatram, na osnovu dosadašnjeg opsežnog iskustva koje imam u ovoj oblasti, da ima najviše potencijala za korišćenje mobilnih plaćanja su redom: plaćanje raznih računa (telekomunikacioni, struja, komunalne usluge…), dopuna prepaid kredita i prodaja raznih vrsta karata (događaji, putovanja, javni transport itd.). S obzirom na specifičnost Srbije i činjenicu da Internet plaćanja nisu zaživela, možda imamo šansu i u ostalim web plaćanjima – lopta je sada u dvorištu trgovaca i banaka.

    Natali Delić
    Direktor sektora za razvoj usluga za rezidencijalne korisnike
    Telekom Srbija a.d.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Bojan says:

    Pa nisam lud da me svaka transakcija košta 7 din + 50 din pretplata, kad su mi transakcije karticom potpuno besplatne, jer najčešće ni članarinu ne plaćam.

    Telenor je zaista “simpatičan” sa tim da želi da naplati uslugu i od mene i od prodavca. Neka hvala drugi put.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Poštovana Natali Delić, zahvaljujem se na vašem doprinosu temi.

    U svakom slučaju, ciljna grupa posetilaca ovog bloga se primarno interesuje za m-plaćanje sa aspekta online naplate, pa ako imate Web interfejs za priključivanje Web trgovaca, to će svakako pomoći razvoju online trgovine u Srbiji – kao i što ste sami rekli, ako oba dominantna mobilna operatera imaju jednostavnu varijantu implementacije mobilnog plaćanja na Web.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Jovan Jovic says:

    Svakako ce svi trgovci podrzati bilo koji novi nacin placanja koji im omogucava laksu realizaciju trgovine. Jos lepse bi bilo ovo vezati za neke od postojecih placanja na odlozeno (popularno: na rate), mislim da bi tada imali pravi i mnogo jaci odziv. Provizije su takodje veoma bitne cistim trgovcima i ukoliko ne budu bile zaista manje nego karticne to moze biti problem kod brzine implementacije novine. U svakom slucaju pozdravljamo inicijative i hvala Draganu na detaljnom tekstu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Što se tiče bezbednosti… ja sam čuo da postoje klonirane kartice (2 kartice sa istim brojem). Ovo je neproverena informacija, ali ako je to tačno mogućnost zloupotrebe ovog sistema je očigledna. U tom slučaju dovoljno je znati samo nečiji broj telefona.

    Jel čuo neko za zloupotrebu kloniranim karticama?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. nemke says:

    MTS maši poentu. Ova kartica ima digitalni sertifikat CA, koji je mnogo većeg značaja nego obično plaćanje slanjem sms-a.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Poštovani Dragane Varagiću,

    Moj komentar je bio inspirisan upravo Vašim detaljnim opisom PlatiMo rešenja, i kao što ste i sami rekli to rešenje između ostalog „…uključuje i mogućnost plaćanja preko Interneta.“ Mislim da ipak nisam promašila ni temu ni ciljnu grupu, samo je izgleda nedostajalo još detalja u mom komentaru. Evo, dakle, dodatnog pojašnjenja: rešenje koje ima Telekom Srbija napravljeno je tako da podržava jednostavnu integraciju sa bilo kojom eksternom aplikacijom za prodaju bilo koje robe ili usluge, pa samim tim i web sajtove bilo kojih trgovaca, a sve što trgovac dobija u procesu kupovine je broj mobilnog telefona korisnika. Mi smo upravo, da bi pokazali da je to moguće, omogućili pre više od 2 godine kupovinu WLAN vaučera putem mobilnog plaćanja sa WLAN portala, dopunu prepaid kredita sa WAP i WEB portala kao i naručivanje i plaćanje izvoda iz matičnih knjiga putem mUprave. Sve su to primeri prodaje različitih usluga putem WEBa – samo što smo u ovom slučaju mi bili i trgovac i provajder mobilnog plaćanja. Ne postoji prepreka da se i drugi web trgovci na ovaj način povežu sa našim sistemom za mobilna plaćanja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. Pitanje je dali se stvari krecu u dobrom pravcu… Zasto se insistira na novim “prototip” nacinima naplate, kada u svetu u suštini postoji samo jedan način – plaćanje kreditnim karticama.
    PAYPAL je samo sistem koji funkcioniše kao Gateway, da korisnici budu sigurni da ne daju podatke svojih kartica nepoznatim sajtovima ili gateway-ima. Ako korisnik nema dovoljno sredstava na svom PAYPAL računu, PayPal povlači sredstva sa KARTICE korisnika. Checkout by Amazon, Google Checkout, itd. funkcionišu kao čisti Gateway, priikom plaćanja ceo iznos se skida sa vaših KARTICA koje su registrovane kod njih. I ovo Telenorovo rešenje se opet zasniva na tome da se na kraju sredstva skidaju sa KARTICA, ali na komplikovan način.
    Ono što u regionu nedostaje je Gateway, kome će korisnici verovati kao sigurnom i ostavljati podatke svojih kartica. Taj Gateway moze napraviti ugovore sa više banaka i tako smanjiti nerazumne provizije koje naplaćuje Banca Intesa.
    CaSys je jedan takav gateway koji funkcioniše u Bugarskoj i Makedoniji na primer – medjutim Casys isto tako kontroliše i transakcije na ATM-ovima, pa im promocija online naplata uopšte nije prioritet (tako su mi rekli). Inače, da ne budem opet prozvan da nemam iskustva – imam sajt koji je vec povezan sa ovim sistemom, a isto je povezan i sa PayPalom i Moneybookers-om (novi SKrill.com)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. eboye says:

    Danas sam dobio i pismo (ne e-mail) u kom je kratko objasnjeno sta kako o ovom sistemu. Sto mislim da je skroz ok sa njihove strane, jer marketing ce dosta doprineti integraciji.

    @nemke: Cuo sam ja za kloniranje, ali to je moguce samo, koliko ja znam samo sadrzaja starih SIM kartica bez tog sertifikata. Posto je sertifikat poseban dodatak, mislim da ga nije bas lako klonirati – ili se varam. Sve u svemu ja ne verujem GSM tehnologiji pogotovo nakon ovog podatka
    http://www.theaustralian.com.au/australian-it/gsm-code-hacked-claims-german-scientist-karsten-nohl/story-e6frgakx-1225814937794

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. Miljana Nimčević says:

    Juče zamenila karticu i isprobala PlatiMo – oduševljena sam! Ovo govorim kako iz ugla internet prodavca tako i iz ugla kupca, pošto sam imala prilike da vidim kako u oba slučaja ovaj servis radi. Sad ne preostaje ništa drugo nego raditi na promociji, a Internet Prodaja Guma će se svakako pridružiti u tome.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  22. Branko says:

    @ Natali
    Ako je Telekom Srbija prisutan vec 6 godina u ovoj oblasti kako to da ne postoji nijedna internet prodavnica gde se moze platiti putem takvog sistema?

    Moje vidjenje je da u Srbiji ne postoji zajednicka volja operatera da se ovaj segment trzista pokrije i da se izadje sa jedinstvenim resenjem. Kako je PlatiMo podrzalo ministarstvo za telekomunikacije ocekujem da Telekom Srbija ucini napor i prikljuci se sistemu. Na taj nacin pritisak na banke ce biti dovoljno veliki da ce se konacno nesto pomeriti u Srbiji od platne kartice…ono sto sam davno rekao …operateri u ovom poslu treba da rade zajedno i nateraju banke da promene svoj nacin poslovanja.

    Ono sto je velika prednost sistema PlatiMo je izuzetno jednostavan korisnicki interfejs. Inicijalna aktivacija zahteva odredjeni napor od strane korisnika ali posle tog napora koriscenje je vrlo jednostavno. Po mom misljenju ovo je jedan od najmodernijih sistema u svetu (video sam ih dosta na raznim trzistima) i omogucava izuzetan razvoj za sve ucesnike u trgovini.

    Podseticu vas na nekoliko vrlo jednostavnih primena:

    transfer novca
    sve vrste P2P placanja
    siguran pristup
    autentifikacija

    @ nemke
    Nemoguce je fizicki isklonirati sertifikat koji je spaljen na SIMu. Naime sama SIM kartica ima ko-procesor kome nije moguce pristupiti ni na koji nacin osim prilikom izrade samog cipa. Tako da kloniranje nije moguce.

    @ Sinisa
    Mislis da nije moguce staviti i karticnu aplikaciju na Telefon i samu PayPal aplikaciju …i koristiti prednosti koje ima mobilni telefon sa sigurnim i kriptovanim pristupom…bolje bi bilo da malo pogledas mogucnosti koje su se otvorile.

    Naime poenta cele moje price je da je na ovaj nacin Telenor omogucio razvoj ne samo Internet trgovine u Srbiji vec i dao sansu malim igracima da razvijaju svoj biznis….

    Jedan mali use case: zasto placati taxi u kesu?

    Vice president Product and Services
    Telenor

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  23. Mene ovo interesuje iz ugla nekog ko ima internet prodavnicu. Dakle, da li je već moguće ugraditi ovaj sistem plaćanja u internet prodavnice (koje nisu vlasništvo telenora, već nas malih firmi)? Ako nije kada će biti, ako je već moguće, kome se obratiti (Telenoru, bankama?).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  24. Trebalo je juče da bude mplementiran ovaj sistem na IPG sajt

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  25. Marko says:

    Poštovani Nebojša,

    sistem je već operativan za sve Internet prodavnice koje su zainteresovane za ulazak u PlatiMo sistem. Prava adresa za obraćanje su banke, sa kojima trgovci pregovaraju o komercijalnim uslovima i dobijaju tehničku dokumentaciju.

    Ukoliko neko ima potrebu za više informacija na ovu temu, ili želi da ponudi konkretan oblik saradnje, može se preko postojećeg sajta Telenora obratiti i nama:

    http://www.telenor.rs/sr/O-Telenoru/Telenor-u-Srbiji/Kontakt/Postanite-partner-Telenora/

    Navedite informacije o ideji i naglasite da je u pitanju usluga PlatiMo i informacije će svakako stići do pravih ljudi koji će odgovoriti na sve predloge, i eventualno Vas uputiti i na konkretne kontakt osobe iz pojedinih banaka.

    S poštovanjem,
    Marko.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  26. @Branko

    FYI vec imam PayPal aplikaciju na android telefonu, koju koristim.
    Razlka u odnosu na vas sistem jeste da mi ne treba specijalni SIM, ugovor sa bankom, itd.

    Normalno da ovaj nacin ne odgovara operaterima, jer ih kompletno zaobilazi – transfer informacija ide preko mobilnog interneta.

    Sinisa Slavkovski
    Country Manager
    Allegro.rs
    Naspers Group

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  27. Branko says:

    @ Sinisa

    Dragi Sinisa ti spadas u 3% populacije koja koristi tu vrstu servisa i definitivno nisi ciljna grupa. Da bi se zadovoljile potrebe ovog niche segmenta postoji dovoljno aplikacija i mogucnosti u svetu telekomunikacija. U svakom slucaju mislim da treba pogledati ciljeve uvodjenja ove vrste usluga i takodje videti koliko je daleko od obicnih gradjana koriscenje Pay Pall-a kao aplikacije o kojoj ti govoris. Mi se mozemo zatvoriti u sobu i razgovarati o svim divnim aplikacijama koje mozemo imati ali je prava vrednost toga ono sto je prihvaceno na trzistu od strane korisnika. Verujem ipak da Pay Pall aplikacijom nisi u stanju da platis domace racune, posaljes novac u zemlji itd.
    Nas cilj je da pomognemo korisnicima i olaksamo im svakodnevni zivot i pri tome doprinesemo razvoju internet trgovine za prosecnog korisnika. Elemenat bezbednosti je takodje vrlo vazan.
    Takodje ne vidim razlog zasto ove vrste servisa ne bi odgovarale mobilnim operaterima …pa da li je bearer SMS ili Data zaista nije bitno. Operateri zaradjuju novac u oba slucaja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  28. Evo malo vesti na ovu temu sa naše strane. Sklopili smo ugovor sa Erste bankom za korišćenje PlatiMo servisa u IPG internet prodavnici. PlatiMo je uveden kao novi način plaćanja, ali izdavanje m-računa nije automatsko i neće biti u narednih nekoliko meseci dok servis ne zaživi i ne omasovi se bar malo. Za sada uglavnom dajemo informacije kupcima na ovu temu jer je to za njih novina, a reakcije su pozitivne.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  29. nemke says:

    Od prošlog četvrtka i na produkciji. Ako imate novu Telenor sim karticu sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, možete da se logujete na portal euprave i pomoću mobilnog telefona http://www.euprava.gov.rs/prijava

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  30. Jbyn4e says:

    Zanimljiivo da se već nekoliko meseci priča o ovome, a ja dosad nisam video mesto gde se automatski može naručiti preko ovog sistema. Stoga mogu da objavim da je po mom saznanju prvi automatski sistem (ako izuzmemo offline plaćanje na internet prodaji guma) integrisan na http://www.knjizara.com/

    Ukoliko grešim, molim da me se ispravi. Što se tiče implementacije, ona je trajača nekih mesec dana, najviše zbog čekanja na sertifikate od halcom-a, kao i jako šture dokumentacije i neujednačene verzije softvera na testnom i produkcionom okruženju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  31. Ivana says:

    @ Jbyn4e

    Poštovani, sajtovi na kojima trenutno radi PlatiMo servis su http://www.telenor.rs http://www.knjizara.com i http://www.svezakucu.rs

    Na sajtu Komercijalne banke http://www.kombank.com/srp/tekst.asp?id=413 možete da vidite trgovce kod kojih će uskoro biti pušten u produkciju PlatiMo servis i na kojima će biti omogućen ovaj način plaćanja.

    Testno okruženje identično je produkcionom i ostaje dostupno trgovcu i nakon prelaska u produkcioni rad.
    Izrada web servisa koji se koriste za komunikaciju sa PlatiMo interface-om pojednostavljena je kako od Banke/Halcom-a dobijate detaljno pojašnjenje tehničke specifikacije sa primerima.
    Dalje vreme implementacije PlatiMo interface-a na web shop zavisi isključivo od načina na koji je organizovan rad istog (proces naručivanja, vodjenja zaliha itd.)

    Svi trgovci koji su zainteresovani da se priključe PlatiMo servisu mogu da se obrate na email adresu [email protected]

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.