fbpx

Predmeti na Specijalističkim studijama kao kursevi!

U sklopu procesa akreditacije specijalističih strukovnih studija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu desile su se dve zanimljuve novosti (pozitivne recenzije recenzenata su predate komisiji za akreditaciju, i očekuje se da će uskoro akreditaciona komisija i zvanično akreditovati ove studije):

1. Zvanično su date u akreditaciju e-biznis MBA studije kao dvogodišnje specijalističke strukovne studije. U nastavnom programu predmeta na specijalističkim studijama mogu se videti šifre predmeta sa prefiksom “MBA” koje su prijavljene za dvogodišnje specijalističke studije.

Na ovaj način, svim studentima specijalističkih studija iz e-poslovanja omogućeno je da nastave studiranje na drugoj godini specijalističkih studija, i da se na kraju dobije diploma Strukovnog inženjera industrijskog menadžmenta specijaliste – MBA, iz određene oblasti (u ovom slučaju e-poslovanja).

To praktično znači da studenti samostalno mogu birati da li će studirati godinu dana i dobiti diplomu, ili dve godine, i dobiti jednu ili dve diplome.

2. FTN je zvanično objavio mogućnost da zainteresovana javnost koja ima najmanje završenu srednju školu, ima mogućnost ima mogućnost da sluša i polaže pojedinačne predmete na specijalističkim studijama kao kurseve.

Ova mogućnost je zvanično dozvoljena iz razloga što jedan broj osoba jednostavno želi da odsluša (i eventualno polaže) određene oblasti koje im trebaju za posao, a ne interesuje ih sve što se nudi na pojedinačnim programima.

Sa druge strane, studenti ranijih godina studija mogu da ranije slušaju i polažu predmete, i omogućeno im je da kada steknu formalan uslov za upis na specijalističke studije, da mogu odmah prijave specijalistički rad i i dobiju veoma brzo diplomu strukovnog specijaliste.

Obzirom na ovu mogućnost, u situaciji sam da ponudim veoma interesantne kurseve koji se slušaju u sklopu premeta Internet marketing, e-advertajzing, online PR i sadržaji, CMS i DMS (četiri predmeta – imam ingerenciju nad tim šta se u ovim predmetima obrađuje). Materija koja se obrađuje na ovim predmetima verovatno je jedinstvena na ovim prostorima, i u osnovi ima osvrt na rešavanje praktičnih pitanja iz ovih oblasti koja se susreću u poslovim koji se odnose na kreiranje i održavanje uspešnog nastupa organizacije na Internetu (uskoro ću u sklopu ovog teksta dodati planove i programe ovih predmeta).

Nastava za sve predmete se održava oko 4 nedelje (petak od 17:00-21:00 i subota od 10:00-14:00), u terminima koji će biti uskoro objavljeni, a dešavaće se u toku proleća naredne godine (imate dovoljno vremena da razmislite i prijavite se), sa ukupnim brojem od 30 sati po predmetu. Predmeti se polažu izradom adekvatnog elaborata.

U narednom periodu objavljivaću još informacija o ovom tipu slušanja i polaganja pojedinačnih predmeta kao kurseva.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 16/12/2009, RSS

11 odgovora na Predmeti na Specijalističkim studijama kao kursevi!

  1. Stvarno super ideja. To nama studentima omogucava prakticno da zavrsimo sa svim ispitima (kursevima), a da nam ostane samo strucna praksa i zavrsni rad. S druge strane onima koje interesuje samo odredjena oblast omoguceno je da polazu predmete kao kurseve i da za njih dobiju sertifikovane diplome.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Odlično. Mene zanima sledeće. Da li će postojati online opcija uvida u kurseve? U vidu moodle-a ili slično. Npr. na FON-u to postoji, ali loša stvar je što je samo za studente. http://www.myelab.net . Mene konkretno zanima I-marketing kurs i CMS.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Eldorado says:

    Kakva je ovo glupost sa MBA studijama? MBA treba da bude strukovni master, i kao takav apsolutno je besmisleno “provlaciti” je kao diplomu Zaista nemam komentara. Do juce su svrseni studenti dobijali zvanje Magistra poslovnog menadzmenta (jer su mogli da se provuku kao takvi po starom zakunu) a sada ce to biti strukovni spec. – MBA, kako zakon ne prepoznaje ove studije.

    Ovim su prakticno izjednaceni svi oni koji zavrse obicne jednogodisnje specijalisticke strukovne studije sa onim koji zavrse ovu jos jednu godinu MBA, jer u zakonu, zvanicno ne postoje dvogodisnje strukovne spec studije, vec samo eksplicitno stoji da traju minimum jednu godinu. I zasto bi neko isao jos jednu godinu pritom platio jako puno novca za MBA i imao isti status kao i pre. Mislim, u cemu je srha istog ako ne postoji afirmacija usvojenog zanja. To je praktcno ekvivalentno kao da idete da slusate kurseve u bilo kojoj skoli. Time MBA diploma potpuno gubi na znacaju iako je ovo kombinacija formalnog i neformalnog obrazovanja, ona mora imati svoje jasno mesto u Zakonu.
    Ocigledno da su organizatori ovih studija cekali da se ovo dogodi, ali su shvatili da nema nista od toga, bar ne u blizoj buducnosti pa sada pokusavaju da provuku MBA kroz diplomu strukovnog specijaliste, a u stvari bi trebao da bude strukovni master. Ubedjen sam da je ovo jako pogresno, kako je interesovanje za strukovne studij medju studentima kao i medju zaposlenima minimalno. Ovo sve vazi isto i za fakultete koji nude diplome nepostojeceg professional mastera a vec se uveliko zna koji su to fakulteti. Ovo je neverovatno manipulisanje koje fakulteti koriste.

    Zasto je po meni ovo apsolutna besmislica? Strukovne studije zaista mnogo kostaju. Za takav novac vecini zaposlenih/nezaposlenih su neophodna znacajna odricanja kao bi se isplatile ove studije. Nude adekvatno znanje za taj novac, medjutim u domacim uslovima, kada se bude definisao nacionalni okvir kvalifikacija, oni koji budu zarsili ove studije dakle to ce biti osobe sa minimum 300 bodova-5 god (3 godine, dakle minimum osnovne studije i dve spec – MBA) bice statusno ispod akademskog mastera, bas isto kao sto je to danas strukovni specijalista. A da ne komentarisem da se u velikom broju institucija ovo svanje izjednacava sa nepostojecim VI stepenom vise skole. I zato mislim da je prerano za afirmaciju MBA studija kao takve u postojeci sistem koji ne prepoznaje mesto za isto, a prema poslednjem nacrtu to se nece ni desiti uskoro.

    Prema hrvatskom modelu, ove studije se definisu kao Dakle nemojte reci da zvanje nije vazno u Srbiji, kada se u strukovnim studijama svesno izbegava termin “diplomske”. Vazno je znanje, ali vazno je i zvanje, jer je to zvanicna potvrda Vaseg dugogodisnjeg akademskog ostvarivanja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Eldorado says:

    Prema hrvatskom modelu, ove studije se definisu kao DIPLOMSKE strukovne – master. I zato nemojte reci da zvanje nije vazno, kada se kod nas u strukovnim studijama svesno izbegava termin “diplomske”. Vazno je znanje, ali vazno je i zvanje, jer je to zvanicna potvrda Vaseg dugogodisnjeg akademskog ostvarivanja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Mr says:

    Slazem se Eldoradom!

    Ovo je ocita degradacija MBA studija, koje svuda u svetu vaze kao prestizne studije.

    FTN je upravo napravio sebe jednim od najnepozeljnijih MBA studija. Bolje je onda otici na neke “prave” inostrane MBA studije koje su dostupne kod nas ili vani.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Što se tiče online opcije uvida u kurseve, biće omogućena u jednom momentu, a kada to bude bilo omogućeno, biće i objavljeno, ali za sada sistem nastave je koncipiran po principu dolazaka na predavanja.

    MBA studije nisu prestižne na osnovu formalno-državno verifikovanog zvanja, a prepoznaju se po tituli MBA (rangiraju se na osnovu internacionalnih lista MBA studija), a ne po tituli strukovni master.

    Ta priča o strukovnom masteru se već lobira (koliko znam) za nove izmene Zakona o visokom obrazovanju, a okvir kvalifikacija bi trebalo u svojoj krajnjoj formi da u sebi sadrži i veoma važne odrednice koje se odnose i na formalno vrednovanje diploma suplementa (odnosno koje ste predmete vi konkrento izabrali da studirate), kao i konačno uvrštavanje neformale edukacije (stručnih kurseva) u sistem stručne spreme.

    Postoji značajna razlika između jednogodišnjih i dvogodišnjih specijalističkih strukovnih studija, i to se vidi kroz diploma suplement.

    Kako su i na određenom broju nekih drugih fakulteta sa sličnom namerom kreirane dvogodišnje specijalističke strukovne studije, to je urađeno i na FTN-u da bi se sačuvao kontinuitet studija i sa aspekta dobijanja validne diplome, koja će se kada se usvoji strukovni master, verovatno veoma lako prebaciti u svoj pravi okvir.

    Inače, ako želite da krenete ili nastavite diskusije na ovakve i slične teme na ovom blogu, izvolite pa se predstavljajte sa svojim imenima, kao što se i ja predstavljam, a ako ne želite, to ću smatrati trolovanjem, pa ću brisati komentare.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Bajric Edin says:

    Pozdravljam poštovani Profesore, kao i sve kolege takođe.

    Ja sam jedan od bivših studenata koji je završio upravo ovaj program specijalističkih strukovnih studija na elektronskom poslovanju. Preporučio bih zaista svima kako je ovo verovatno najkvalitetniji oblik obrazovanja da datu oblast verovatno u celoj državi, zahvaljujući svojoj empiriskoj osnovi uz pomoć dokazanih stručnjaka ove oblasti, kojih svakako nema mnogo, ali ipak dovoljno da u korelaciji sa studentima na pravi način prenesu znanje.

    Takođe bih preporučio svima koji imaju nameru da nastavljaju MBA studije, bilo u državi ili inostranstvu.

    Ono sto bih zamerio, a cini mi se nelogicno da ljudi koji nemaju dovoljnu akademsku osnovu uopste imaju mogucnost da upisuju ovaj program. Mislim da ce to nažalost ozbiljno uticati na kredibilitet ovih studija, kako ljudi bez ozbiljnije akademske podloge ne mogu na isti način da prate nastavu zajedno sa osobama koji su završili fakultet, što je i logično, a i tada se postavlja pitanje koliko je ovakav program zaista nešto što će unaprediti znanje upravo onim osobama koje imaju završen fakultet ako za njega nije potrebno praktično nikakvo predznanje. Naravno da je potrebno, jer su ovo specijalističke POSTDIPLOMSKE studije drugog stepena i potpuno je nelogično da upisuju ljudi koji nemaju čak ni upisane osnovne studije. Ovo direktno narušava kredibilitet studija.
    To prakticno znači da je formalno moguće da neko ko ima 19 godina, upravo izašao iz srednje škole u isto vreme upiše i polaže ispite na osnovnim strukovnim i postdiplomskim specijalističkim strukovnim studijama. Pa valjda postoji neki osnovni red na fakultetu kojim se ide bez obzira na praktičnu prirodu ovih studija. Ovo je formalno obrazovanje iako se ispiti polažu kao kursevi, zahtevaju određenu ozbiljnost studenata Moram priznati da sam vrlo iznenađen ovakvim potezom i čini mi se da strukovne studije sve više gube na svojoj vrednosti, a ovakav potez je upravo dokaz istog.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Poštovani kolega Bajriću, kada ste se upisivali na ove specijalističke studije, mogli ste videti u opisu ovih studija da su one namenjene SVIMA koji imaju minimalno 180 bodova (mi na studijama imamo nekoliko studenata koji već imaju master titulu, iako je ona višeg ranga nego strukovni specijalista).

    Sa druge strane mi i dalje ne uslovljavamo upis sa polaganjem nekih predmeta, ili dajemo neki dodatni uslov za upisivanje.

    To ima za posledicu da studenti koji upišu ove studije, a nisu prethodno slušali neke srodne predmete, trebaju više vremena da SAMOSTALNO prouče osnovnu/dodatnu tematiku iz date oblasti, da bi uopšte mogli da napišu bilo šta smisleno u elaboratu, odnosno da završe date obaveze po predmetima.

    Dosadašnja statistika kaže da po generaciji 90 do 95 odsto studenata koji su slušali srodne predmete upisuje ove studije, a od 5 do 10 odsto studenata stvarno poznaje date oblasti. Prosečno, studenata kao što ste vi kolega Bajriću (koji stvarno poznaju tematiku koju studiraju), ima na ovim studijama i tri puta više po generaciji nego što je to slučaj na osnovnim studijama, što je meni jedno od najlepših postignuća ovih studija.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Bajric Edin says:

    Uveren sam da na studijama ima ljudi koji zaista poznaju materiju, kako ovo upisuju osobe koje stvarno interesuje ova tematika, pa time velik broj njih ima zaista istinsku želju za usavršavanjem i novim znanjima. Sa nekima sam čak vrlo aktivno sarađivao, kako za vreme studija, tako i posle. Jako lepa stvar takođe je i da ove studije praktično okupljaju ljude istih interesovanja iz cele države, čime se dokazuje njihova jedinstvenost a samim tim i kvalitet. Zato se nadam da će se upravo taj kvalitet i održati u budućnosti.

    Ovaj period mog studiranja zauzima posebno mesto kao jedno od najlepših kojih su se sećati za vreme svog akademskog usavršavanja.

    S poštovanjem
    Bajrić Edin

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Bojan Lalic says:

    Postovani svi koji ucestvujete u ovoj diskusiji na temu MBA. Nasa visegodisnja borba da se po nivoima i zvanjima usklade strukovne (profesionalne) i akademske studije je prema najavama skoro urodila plodom. Skoro znaci da ce zakon verovatno uskoro biti promenjen ako se nesto vaznije ne nadje na dnevnom redu. O problemu ne postojanja strukovnog master nivoa pisali smo jos 2007 (http://www.trend.uns.ac.rs/stskup/trend_2007/radovi/t4/t4-9.pdf). Sve je izgledalo kao da su namerno degradirane strukovne studije nazivom “dvogodisnje strukovne specijalisticke studije” umesto jednostavno strukovne master studije sto je jednostavnije i prepoznatljivo. Kada je zakon takav FTN ne moze drugacije. A po zakonu mora sve svoje programe da svrsta u neku od zakonom predvidjenih kategorija. tako da ne vidim sta je tu bilo lose sto smo pronasli nacin da studije organizujemo, predavace vrlo renomirane dovedemo i vrsimo pritisak da se zakon podesi prema standardima koji vaze u puno zemalja u svetu. Ima o ovome da se diskutuje jos dosta ali za sad toliko.

    Bojan Lalić,
    Rukovodilac specijalistickih strukovnih programa IIM/EURO

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. DG says:

    Hvala gospodine Lalicu,

    razumemo da imate zakonske okvire u koje morate da se uklopite i cenimo inicijativu koji ekipa sa FTN-a gura u smeru poboljsanja statusa i “ozakonjenja” MBA (a mozda i DBA) studija.

    Meni samo jedna stvar nikako da bude jasna:

    Cuo sam da gospodin Varagic klasifikuje Specijalisticke studije kao postdiplomske studije. A s obzirom da su po zakonu one 2. stepen visokog obrazovanja, verujem da im je tamo i mesto.

    Kako je onda moguce da diploma sa specijalistickih ili cak MBA studija ne glasi “Strukovni diplomirani inzenjer menadzmenta” nego samo “Strukovni inzenjer menadzmenta”???

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.