fbpx

Prebacite negativnu energiju hejta u izazov kako kreirati pametne sadržaje od kojih se može živeti

U prethodnom tekstu se mnogo osoba uvredilo jer sam napisao da su sprdnja ako hejtuju nečiji uspeh, a da to nije kriminal, već svakodnevni rad na blogu od 5 do 10 sati. Jedino što se mnogima ne dopada oblast i način kako u toj oblasti većina blogerki kreira svoje blog postove… U tekstu pre toga prikazao sam primer bloga koji je nastao u utorak i već ima sponzora, sa istim ciljem – da pokažem da je i u Srbiji moguće kreirati blog sadržaje koji privlače sponzore, odnosno sredstva koja eventualno mogu dovesti do toga da se i od kreiranja bloga može pristojno živeti.

Iako često na ovom blogu možete pročitati tekstove na temu kako kreirati kvalitetne blogove da od njih imate i finasijske koristi, ovom prilikom možete pročitati konkretne primere zašto određeni kvalitetni blogovi ne mogu očekivati zaradu, i šta je potrebno uraditi da do zarade na blogu dođe, čak i kada kreirate “pametne” sadržaje.

Šta je potrebno da bi blog zarađivao?

Ako uzmemo primer bloga Amitza Dulnikera možemo videti u proseku ovdašnji najangažovaniji blog na društvenim mrežama (šerovi, lajkovi, komentari), ali ovakve blogove sponzori izbegavaju – kada je sadržaj medija dominantno kreiran bez onih sadržaja koji su ili podsticajni, ili (čisto) zabavni, jer kompanije koje se oglašavaju ne žele da se vezuju za negativne sadržaje. To je razlog zašto na sajtovima medija najveći broj reklama pored prve stranice možete videti na svim ostalim sekcijama, kada se to uporedi sa delom sajta na temu politike (cenovnom politikom mediji navedu kompanije da se i tamo oglašavju, iako najradije ne bi). Taj isti Amitz Dulniker je urednik portala vesti NaDlanu.com, i sa njim je postigao dosta uspeha u poslednjih godinu dana. Ovaj portal će sigurno uskoro početi da donosi novac, jer ima sve vrste sadržaja koje traže sponzori na ovakvom tipu medija.

Da bi blog zarađivao potrebno je da se poklopi nekoliko važnih uslova:

  1. Da je blog u oblasti ili u oblastima koje interesuju potencijalne oglašivače. Najjednostavniji način da saznate ko je su to oblasti da uzmete časopise iz tih oblasti i da vidite ko se sve tamo oglašava i koliko ima oglašivača.
  2. Da kreirate REALNO korisne sadržaje ciljnoj grupi kojoj je blog namenjen (a koja interesuje oglašivače) – u nastavku sledi primer REALNO korisnih sadržaja prema ciljnoj grupi.
  3. Sadržaje bloga treba promovisati i to po mogućnosti ne samo preko sopstvenih naloga na društvenim mrežama (o ovome ima više tekstova na ovom blogu).
  4. Nemojte očekivati da će sponzori sami doći. Ili angažujte nekoga da vam radi prodaju sponzorstva, ili verovatnije da to sami krenete da radite…

Garantujem da pomenuti Amitz ako bi kreirao blog iz oblasti i na način interesantan sponzorima, sa kvalitetnim, zanimljivim i korisnim tekstovima, da bi mogao dosta da zaradi od bloga, jer je dokazao da može da skrene pažnju svojim sadržajima, i uređivanjem online sadržaja.

Zašto ja uopšte mogu da pišem o ovoj temi? Zato što imam i neke rezultate u privlačenju sponzora na svom blogu koji ima relativno kvalitetne sadržaje.

Primer dolaska do ideja za korisne sadržaje

Danas pre podne na samom završetku Blogomanije pričao sam sa osobom koja ima blog posvećen temama iz oblasti knjigovodstva. Pitanje koje sam dobio bilo je kako kreirati sadržaje na blogu da bi privukli određene tipove ciljnih grupa (osobe zainteresovane za knjigovodstveno savetovanje), sa navodima da je do sada već obrađena tematika otvaranja paušalne radnje, kako izračunati poreze i doprinose…

Ako se uzme npr. tekst na temu otvaranja paušlne radnje, prvo pitanje je kome je namenjen ovaj tekst? On je namenjen onima koji još nemaju iskustva sa otvaranjem firmi, što znači da nemaju iskustva ni u odabiru knjigovođa, što je sasvim u redu ako je cilj doći do ove ciljne grupe. Ali, tekst mora da bude interesantniji, a ne samo prepisivanje iz zakona – što može da uradi i bilo koji student sa viškom vremena, jer ako želite da prikažete svoju relevantnost u poznavanju materije, kroz sam tekst i savete koje dajete u njemu to morate da iskažete.

A šta kada želite da privučete ciljnu grupu onih koji imaju iskustva sa knjigovođama i žele da ga menjaju ili da uzmu posebnog savetnika iz ove oblasti? U Srbiji imate izuzetno mali broj kvalitetnih knjigovođa, a kvalitet knjigovođe u Srbiji se ogleda u kvalitetu saveta koje on/ona daje u kontekstu ispunjenja interesa privrednika i zadovoljenja Zakona.

– Pitanje za one koji imaju paušlnu firmu – Da li bi vas interesovao tekst koji navodi tačno koje delatnosti mogu da imaju paušal u narednoj godini? Ovo je aktuelna tema već nekoliko meseci, i nisu svi privrednici sigurni da li će u narednoj godini sa svojom osnovnom delatnošću moći da imaju paušal.

– Pitanje za predstavnike firmi izu oblasti prodaje usluga – Da li vas zanima na koje sve načine možete prikazati rashode (potrošnju) u kompaniji? Kod privrednika ovog tipa sa većim prilivima poznato je da troškovi firme veoma su često suviše mali, pa se na kraju godine pojavi velika dobit na koju se plaća porez. Knjigovođe mogu veoma lepo da savetuju na vreme na koje se sve načine može generisati trošak u firmi.

U ova dva primera bi trebalo da se vidi nekoliko važnih karakteristika korisnih sadržaja (zanimljivost je posebna tema):

  1. Sadržaj mora da bude u kontekstu nekog AKTUELNOG problema čije rešenje traži vaša ciljna grupa. Ovakvi sadržaji pokazuju vaše praktično znanje i relevantnost.
  2. Sadržaj treba da za teme ima veoma precizne odrednice koje stvarno interesuju odabrani segment ciljne grupe (npr. iskusni privrednici koji znaju kako rade knjigovođe).
  3. Morate biti u materiji, ili ozbiljno proučiti materiju da biste znali realne potrebe segmenata ciljnih grupa.
  4. Ako ste iz posla za koji pišete blog, najjednostavniji način da dođete do ovakvih tema je da slušate vaše klijente šta vas pitaju i da relevatna pitanja koja se ponavljaju koristite za temu blog postova. Ako niste u tom poslu, proučite forume i slična mesta gde možete sa sigurnošću da ustanovite šta realno interesuje vašu ciljnu grupu.
  5. Nemojte silovati “korisnost sadržaja” da dođete do 5 stavki kao u ovom slučaju samo da bi ste dobili lep broj saveta.

Zaključak

U mom slučaju, reakcija na to što sam nekoga prozvao zbog nečega (u ovom slučaju hejtere na njihovo uzaludno trošenje energije na gluposti koje ne mogu da izmene) jeste da sam dao odmah i savet kako da se energija koju imate usmeri na nešto što možete da uradite da biste sebi pomogli ako želite – da krenete sa kreiranjem pametnih, zanimljivih, korisnih sadržaja koji mogu da pronađu sponzore.

Ovakvih primera blogova za sada nema puno, jer ih uopšte nije jednostavno kreirati. Sa pet do deset sati rada na blogu dnevno, uz samostalno ili angažovanje nekoa drugog ko će da prodaje to kvalitetno što ste u međuvremenu kreirali – možda vam se i uspeh osmehne.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/10 (51 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 23 votes)
Prebacite negativnu energiju hejta u izazov kako kreirati pametne sadržaje od kojih se može živeti, 4.1 out of 10 based on 51 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 01/12/2013, RSS

1 odgovor na Prebacite negativnu energiju hejta u izazov kako kreirati pametne sadržaje od kojih se može živeti

  1. Odličan tekst, kao i svaki na ovom blogu. Pokušao sam da primenim ove savete kod sebe, za moj blog http://www.saznajnovo.com, ali ja se manje-više toga već i pridržavam (?). Pišem blog više od 4 godine iz oblasti koju najbolje poznajem – IT, ali sam postigao jako malo. S druge strane pratim jedan blog još od njegovog osnivanja, i za 2 godine taj blog je postao neuporedivo veći od mog. Ima dosta “manjih” i kvalitetnih blogova za koje niko ne zna, to je prava šteta. I ja tako nabasam na neki domaći blog, tamo na nekoj sedmoj strani u Google pretrazi, i shvatim koliko ima kvalitetnog sadržaja a opet malo poseta. U dopisivanju sa urednikom/administratorom shvatim da su problem uglavnom pare – nemaju sredstava da se reklamiraju, ali imaju znanje i volju da pišu. To su oni ljudi na koje niko ne obraća pažnju a upravo oni imaju najveće znanje. Dok se, recimo, u sve moguće medije pojavi dečak koji “zna” da kodira i stekne popularnost, a ustvari je obično dete koje ne zna da zatvori HTML tag. Samo želim da kažem da se previše pažnje, novca i energije troši na ljude koji bez imalo volje sa idejom “ma sve će neko drugi srediti za mene” umesto na traženje ovih drugih koji nešto zaista i znaju. Toliko od mene, lep pozdrav 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.8/5 (19 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 7 votes)

Komentari su zatvoreni.