fbpx

SEO case: Rast i pad posećenosti ovog bloga

Svojevremeno sam objavio da ću objasniti priču o rastu (padu) posećenosti ovog bloga, u kontekstu SEO optimizacije.

Na gornjoj slici se vide dva perioda u postojanju ovog bloga (pre ovog aktuelnog porasta posećenosti preko pretraživača – desna strana grafika) kada je broj poseta preko pretraživača počela značajnije da raste, ali je ubrzo pala ispod prosečnih vrednosti posećenosti koju su donosili pretraživači ovom blogu.

Prvi “Peak”

Prvi vidljivi rast posećenosti se desio tokom jeseni 2008. g. kada su počele da bivaju veoma vidljive sve meni bitne ključne reči sa ovog bloga na pretraživačima (Google).

Na žalost, u isto vreme se desilo da sam mesecima  imao na svom engleskom blogu servis za prodaju linkova “Text Link Ads – TLA” (ne bih da stavljam link). Baš negde u jesen 2008. g. Google je definitivno označio kao Spam ovaj servis i počeo je da “briše” PageRank (PR) na sajtovima koji ga koriste, pa se to desilo i sa mojim blogom na engleskom jeziku (dobio sam PR0 – blog mi nije bio vidljiv na Google-u). Veoma brzo nakon toga PR sa mog bloga na srpskom jeziku je pao sa PR4 na PR2 (ovi blogovi se nalaze na istom domenu, iako su potpuno nezavisni).

Veoma brzo sam skinuo taj TLA kod, ali je efekat skidanja PR-a sa srpskog bloga ostao bar godinu dana (to sada mogu sa sigurnošću da kažem). Na engleskom blogu ovaj efekat je ostao do pre nekoliko meseci!

Drugi “Peak”

Negde polovinom prošle godine (2009.) primetio sam da mi je PR na srpskom blogu ponovo došao na vrednost 4, ali ovaj put rast posećenosti preko pretraživača nije nastao zbog dobrog pozicioniranja za meni najvažnije ključne reči, već za one ključne reči koje su inače bile dobro pozicionirane zbog njihovog dobrog linkovanja (članci na ovom blogu koji su dosta linkovani na drugim mestima).

U to vreme nisam bio siguran da li još traje “kazna” zbog TLA servisa na srpskom blogu, a slučajno se baš u to vreme dešavalo da sam pustio i nov dizajn bloga (maj 2009.) – posećenost srpskog bloga je počela da raste u septembru 2009. Drugim rečima, zbog vremenskog razmaka – maj-septembar 2009., nisam mogao sa sigurnošću da tvrdim da porast posećenosti ima veze sa novim dizajnom, ili sa padom “kazne” od strane Google-a (zna se da Google veoma sporo povećava posećenost sajtovima kojima u jednom momentu smanji posećenost).

Treći “Peak”

Ispostavilo se da se u decembru 2009. g. nešto desilo što je uslovilo nagli pad poseta sa Google-a, što se do tada nije desilo na ovom blogu. U to vreme sam već počeo da razmatram mogućnost da taj poseta ima neke veze sa samim novim dizajnom bloga, ali nisam bio siguran, i sa druge strane nisam imao dovoljno vremena da se bavim ovim blogom zbog ostalih poslova koje sam radio u to vreme.

Na prvi pogled nisam primećivao šta bi to moglo da bude toliko loše urađeno u ovoj verziji izgleda bloga, kada je posećenost u jednom momentu toliko naglo opala, dok sa druge strane nisam previđao mogućnost da je to ipak nešto u vezi i sa onom prethodnom “kaznom” od strane Google-a.

Negde oko sredine ove godine počeo sam već da se nerviram što posećenost ovog bloga nikako da počne da raste na onaj način kako bi to trebalo da se polako dešava u odnosu na rast “reputacije” na Google-u, naročito zbog činjenice da sam istovremeno pratio upravo ovakav porast posećenosti za moj drugi (komecijalni) projekat PRobjave.com.

U julu sam pokušao da nešto uradim time što sam ukinuo footer bloga sa linkovima (što obično može biti jedan od razloga zašto Google smanji posećenost – trebalo bi imati ispod 100 linkova koji vode na neku drugu vašu stranicu po stranici, tzv. “over-oprimizacija” u suprotnom slučaju), ali se ništa nije desilo.

Ispostavilo se da sam to skidanje linkova uradio napamet, jer nisam u stvari proverio koliko uopšte imam linkova prema sopstvenom blogu (inbound links) na svojim stranicama. Dve nedelje kasnije sam za potrebe jednog predavanja na temu SEO predstavio servis SEO Browser koji nisam koristio bar godinu dana, a koji između ostalog pokazuje i broj internih linkova na stranici.

Kada sam analizirao ovaj blog na ovom servisu – sve je bilo jasno! Imao sam preko 400 linkova po stranici! To se desilo zato što sam u početku napravio sistem tagova koji se prikazuje na svakoj stranici, gde sam ostavio mogućnost da se prikažu svi tagovi. Kako je na blogu rastao broj tagova, tako je rastao i broj internih linkova na svakoj stranici – i eto problema.

Kada smo skinuli mogućnost prikazivanja neograničenog broja tagova, u roku od dva dana počela je da raste posećenost preko pretraživača!

Napomene:

  • Kao što se iz prikazanog grafika može videti, na ovom blogu posećenost sa pretraživača nije pala velikoj meri, i rezultati na Google-u za ovaj blog su se skoro sve vreme pojavljivali kao i u vreme pre “kazne”, ali kao i pre prvog značajnijeg rasta posećenosti. Posećenost preko pretraživača jednostavno nije rasla kako bi trebalo, već se sve vreme nalazila u sličnim granicama.
  • Ova “slična” posećenost je rezultat konstantnog linkovanja ovog bloga na raznorodnim mestima (godinama je ovakva situacija) koje ima veze sa “slikom” koju pretraživači vide o jednoj Web lokaciji. Iz tog razloga je ovaj blog bio mnogo vidljiviji na pretraživačima za vreme PR2, nego što bi trebalo da bude vidljiv za ovaj rejting.
  • Postoji još svari koje ću u narednom periodu poboljšavati sa aspekta poboljšanja pozicioniranosti ovog bloga na pretraživačima, ali većinu toga ću uraditi tek kada budem kreirao nov dizajn ovog bloga. To neću uraditi baš veoma skoro, zbog drugih komercijalnih poslova koji su mi ipak prioritet.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
SEO case: Rast i pad posećenosti ovog bloga, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 30/10/2010, RSS

8 odgovora na SEO case: Rast i pad posećenosti ovog bloga

  1. Vukašin says:

    Vrlo konkretan i lep post.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. darkmares says:

    Dobro su objašnjeni padovi nakon peak-ova, no još nešto je vidljivo iz grafa – svake godine početkom jeseni raste aktivnost što se tiče pretraživanja, ima li to veze s dodatnim optimizacijama u to vrijeme ili je više vezano uz globalnu sezonsku količinu pretraživanja (jesen/zima, ljudi više vremena provode unutra i surfaju nego tokom proljeća i ljeta)?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Da nije poslednji pik od linkera?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Nikad mi nije bilo jasno kako Google tretira inbound linkove. Nisam razmišljao o tome sa aspekta optimizacije, već sa aspekta user friendly navigacije, tipa da postoje povezani članci i slično. Apropos toga što ste pomenuli tag cloud, viđao sam kao dobru praksu na velikim sjtovima da imaju na stranicama samo najvažnije tagove, a imaju jednu posebnu stranicu gde se nalaze svi tagovi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. @darkmares U jesen svakako raste aktivnost pretraživanja, ali se u mom slučaju desilo i to da je bilo veće količine linkovanja na drugim blogovima zbog aktuelnosti pojedinih članaka.

    @Milan Todorovic Linkeri donose isključivo posećenost i nemaju veze sa optimizacijom za pretraživače, a ovo je grafik poseta sa pretraživača.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Apartmani says:

    Hvala Draganu na ovom postu. Interesuje me samo da li je neko zakljucio na osnovu svog iskustva, optimalan broj kljucnih reci po strani. Odnosno, kao u slucaju “over-optimizacije” da li je vise stete nego koristi od viska kljucnih reci

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Nikola Mijatovic says:

    Slucajno sam se vratio ovom clanku da ga ponovo procitam i potsetio se na Seo Browser u pravom trenutku kad mi je potreban. Hvala 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Похвале за користан текст занима нас знали се оптимално на колико речи може да се оптимизује нека страница, а да је Гугл прикаже међу прве три позиције на прво страни?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.