fbpx

Poređenje razvoja tržišta e-oglašavanja u Srbiji i Hrvatskoj

Jedna od veoma bitnih (jednostavnih) činjenica koju je potrebno uzeti u obzir prilikom definisanja internacionalnog prodora nekog proizvoda ili usluge jeste da su uslovi poslovanja i promocije na različitim tržištima – različiti.

Sa aspekta online promocije i posmatranja ovdašnjeg regiona, prethodna činjenica o različitosti online tržišta se samo potvrđuje. Osnovu različitosti različitih tržišta čini razlika u istorijatu razvoja tog tržišta po državama.

Razvoj tržišta online oglašavanja u ovim krajevima

Ako vas interesuje online oglašavanje, skrenuo bih pažnju na veoma detaljan i kvalitetan tekst kolege Jana Jileka koji bi trebalo da pročitate “od reči do reči” – “Razvoj tržišta internet oglašavanja u Hrvatskoj, odnosno kasnimo li za svijetom i ako da, zašto?”

Jan Jilek je po mom mišljenju jedna od desetak najznačajnijih osoba na hrvatskom Internetu, naročito u segmentu razvoja hrvatskog tržišta online oglašavanja. Bio je u prvoj ekipi osoba koje su krenule sa razvojem online oglašavanja u hrvatskoj podružnici kompanije Httpool (slično kao u Srbiji, ova firma je najviše uticala na šire prihvatanje online oglašavanja). Nakon toga, Jilek je razvio hrvatsku podružnicu pretraživača Pogodak.hr, i zatim je ušao u sopstveni biznis – ali ne bilo koji biznis: Učestvovao je u osnivanju kontekstualne  advertajzing mreže Xclam.hr, a pored toga učestvuje i u razvoju online advertajzing mreže Ad.net. Dodao bih još dva značajna detalja – Jan Jilek je osnivač i hrvatskog udruženja za interaktivni marketing – INAMA i konferencije FuturAD.

Iako je početak ozbiljnijeg razvoja online oglašavanja u Srbiji i Hrvatskoj sličan – Httpool je u Hrvatskoj počeo za ozbiljnijim poslom 2-3 godine ranije nego u Srbiji (delom i zbog mene, jer smo u periodu od godinu dana neuspešno pregovarali da preuzmem taj posao za njih u Srbiji), kao što se može videti u pomenutom članku – većina ostalih bitnih parametara za razvoj tržišta je bila i ostala različita:

– Kod nas je dugo vremena (baner) online oglašavanje bilo jeftino u poređenju sa ostalim tipovima oglašavanja, a i dalje nije veoma skupo.

– U Srbiji je mnogo teže doći do ozbiljnijih profita od online oglašavanja (da bi se kreirali ozbiljniji projekti) zbog niske cene online oglašavanja.

– Kod nas i dalje veoma kasni razvoj domaćih online posrednika u oglašavanju (advertajzing mreže), i za sada ne postoji ni jedna značajnija kompanija u tom segmentu.

– U Srbiji manji je broj samostalnih online medija koji se nalaze među 50 najposećenijih sajtova.

– U advertajzing agencijama dugo vremena je bilo najbitnije “bavljenje” Internetom preko “digitalnih” odeljenja koja u osnovi kreiraju (flash) Web sajtove, ili eventualno preprodaju reklame sa određenog broja sajtova.

U poslednjih godinu dana situacija sa razvojem online oglašavanja u Srbiji se bitno menja u osnovi, iako nisam siguran da to mogu da osete vlasnici većeg broja online medija – Praktično tri najveće firme za zakup medija osnovale su posebna odeljenja (ili ćerke-firme) za zakup online medijskog prostora.

I kompanije-oglašivači sve više uviđaju značaj kvalitetnijeg online nastupa i promocije, iako su sada više u fokusu različite vrste online komunikacije putem društvenih medija (čitaj – Facebook, i eventualno Twitter i blog).

Mislim da u Hrvatskoj postoji veći broj organizovanih edukacija iz oblasti online oglašavanja (na žalost, u poređenju sa Hrvatskom, u Srbiji /generalno/ kompanije ređe plaćaju za edukaciju i odaziva se manje firmi na sličan tip obuka i kurseva – iako su oni jeftiniji od in-house edukacije), i mislim da veći broj kompanija ima bolju osnovu za poznavanje mogućnosti online oglašavanja, a u poslednje vreme naročito kontekstualnog oglašavanja.

U Srbiji polako same advertajzing agencije omogućuju sve više potencijala online oglašavanja, i što bude bio veći broj onih kompanija u kojima postoji saznanje o stvarnim (merljivim) efektima online nastupa, biće i više ulaganja u Internet.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 10/04/2010, RSS

4 odgovora na Poređenje razvoja tržišta e-oglašavanja u Srbiji i Hrvatskoj

  1. Na prvi pogled i u brojkama, hrvatsko tržište Internet oglašavanja možda izgleda razvijenije od susjedne nam Srbije, ali to na žalost u realnosti baš i nije tako.

    Internet marketing u Hrvatskoj se svodi većinom na postavljanje bannera na 5 najjačih portala.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Aleksandar says:

    Da, i meni sa strane izgleda da je u Hrvatskoj za nijansu bolja situacija ali dobro je čuti i webmastere kao što je Toni. Izgleda da je zaista u pitanju samo nijansa. Potrebno je dosta raditi na edukaciji širih masa kako bi bolje shvatali internet kao medij.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. […] Različita tržišta, različiti i uslovi poslovanja i promocija,  kako sam profesor kaže.  Poredjenje razvoja trzista e-oglasavanja u Srbiji i Hrvatskoj CITAT: …..Iako je početak ozbiljnijeg razvoja online oglašavanja u Srbiji i Hrvatskoj […]

  4. Ako postoji neka razlika u korist Hrvatske, mislim da je ona iz dana u dan sve manja i da ce Srbija uskoro biti u malo povoljnijoj situaciji

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Sokobanja says:

    Slazem se sa Aleksandrom,potrebna je veca edukacija ljudi

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.