“Pokreni se za nauku” – Nezavisno finansiranje za podršku naučnicima u Srbiji

Jedan od najvažnijih aspekata ozbiljnijeg razvoja društva u ovim krajevima jeste sve veće učešće kompanija i institucija civilnog društva (nevladine organizacije), koje nezavisno od Države finansiraju projekte koje inače države u regionu skoro isključivo finansiraju iz svojih budžeta.

U tom kontekstu, “Centar za razvoj liderstva” kreirao je program pod nazivom “Pokreni se za nauku“, čiji je cilj da podrži mlade, talentovane i perspektivne naučnike i naučnice u Srbiji, u realizaciji svojih ideja i ostvarenju nezavisnosti u naučno-istraživačkom radu.

Pet stipendija od po 600.000,00 RSD će biti dodeljene mladim naučnicima i naučnicama sa ciljem realizacije naučnog istraživanja u oblasti medicinskih i prirodnih nauka, i to: medicine, farmacije, biologije, hemije, kao i multidisciplinarnih istraživanja u navedenim oblastima.

Veoma važan aspekt ovog projekta jeste promocija vrednosti kao što su zalaganje, odgovornost, solidarnost, preduzetnička kultura, društveni angažman, akademska čestitost i transparentnost. Ove vrednosti su istovremeno i opis aktuelnih ličnih osobina osoba koje se najviše traže na sadašnjem tržištu rada. Osobe sa ovim ličnim osobinama su sposobne da nakon ove i sličnih inicijativa, samostalno pronađu različite potrebne resurse za ostvarivanje projekata u svojim (naučnim) oblastima.

Proces ostvarivanja konkursa za stipendiju

Da bi postali jedan od pet stipendista programa „Pokreni se za nauku” kandidati bi trebalo da su doktorirali nakon 1. januara 2009. godine, da su zaposleni (na određeno, neodređeno, honorarno, na projektu i sl.) u nekoj od naučnih ustanova u Srbiji, i da imaju stalno prebivalište u Srbiji.

Selekcija kandidata za stipendiju počinje uvidom u pristigle prijave. Nakon toga stručna komisija odabira kandidate/kandidatkinje koji/e prolaze u drugi krug. Drugi krug selekcije podrazumeva intervju sa članovima komisije. Nakon intervjua komisija donosi konačnu odluku o dobitnicima/dobitnicama stipendije. Odluka se donosi jednoglasno.

Kriterijumi za selekciju kandidata su – dosadašnji naučni rezultati i kvalitet predloga istraživanja.

Konkurs je otvoren do 01. marta 2016.

Što je veći broj organizacija koje pronalaze interes u finansiranju nauke – prosperitetnije je mesto u kojem živimo!

Inicijativa kao što je projekat “Pokreni se za nauku” trebalo bi da posluži kao primer drugim organizacijama i kompanijama koje pronalaze interes u saradnji sa domaćim naučnicima, u kontekstu podizanja kvaliteta realnog istraživačkog rada u Srbiji.

Partner ovog teksta je “Centar za razvoj liderstva

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.7/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
"Pokreni se za nauku" - Nezavisno finansiranje za podršku naučnicima u Srbiji, 6.7 out of 10 based on 3 ratings

Povoljno!

kako-do-posla

Naručite seminar "Kako do (boljeg) posla u 21. veku" i dobijate besplatno knjigu.

Knjiga “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru” u fokusu ima savete kako danas iskoristiti formalnu i neformalnu edukaciju da bi se došlo po posla. Pohađanjem onlajn seminara, kroz konkretne i praktične primere dobićete detaljna uputstva o tome kako da radite na svom kontinuiranom poslovnom usavršavanju. Cena seminara i knjige je 2.990 din.

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 23/12/2015, RSS

Komentari su zatvoreni.