fbpx

5 najvažnijih političkih pitanja u 21. veku. Da li će populizam konačno pobediti povratak poveranja u politiku i demokratiju?

Živimo u vremenu sve veće dominacije populističkih političkih sistema – neliberalna demokratija – zombi demokratija (različito od “neo-liberalna demokratija”), što je posledica sve manjeg poverenja u politiku i političare koji svoje aktivnosti zasnivaju na poštovanju informisanja javnosti na osnovu dokaza, i na jačanju pravne države.

Političke elite i političke stranke se pre odlučuju za dnevno-političke obračune, umesto da se sistemski pozabave svojom nesposobnošću da pariraju populistima. Jedan od razloga za takvu situaciju jeste skoro potpuni izostanak fokusiranja na najvažnija politička pitanja koja nas okružuju i koja će nas okruživati još decenijama. Nalaženje odgovora na ova pitanja i osmišljavanje aktivnosti u cilju rešavanja ovih problema – rešiće i veći broj problema politike danas, koji se sada čine nepremostivi.

U ovom tekstu su prikazani najvažniji politički trendovi koji su aktuelni danas, i biće važni u narednim decenijama. O svim pomenutim pitanjima se već godinama raspravlja, a postoji veći broj predloga rešenja i aktivnosti u vezi sa ovim problemima. Jedan od najvažnijih izvora gde se detaljno mogu proučiti ovi problemi i naći varijante njihovih rešenja jeste veb sajt Svetskog Ekonomskog foruma, i lista 14+ sistemskih inicijativa razvoja sveta u 21. veku.

Cilj ovog teksta je da skrene pažnju na realno važna politička pitanja danas i u budućnosti.

Kako povratiti poverenje u politiku i političare? Šta je Demokratija 4.0?

Jedno od jednostavnih odgovora na pitanje povratka poverenja u politiku i političare jeste – mnogo je teže povratiti poverenje u nekoga ko je kompromitovan. Lakše je povratiti poverenje u politiku i političare dolaskom nekompromitovanih osoba, koje ne ulaze u politiku zbog zaposlenja i obezbeđivanja egzistencije za sebe i svoje. Lako reći, ali…

Evropska Komisija je stala iza političke platforme Demokratija 4.0, koja od 2014. godine ima za cilj izgradnju “pametne demokratije” i razvoja “pametnog građanstva”. Cilj ove inicijative je iskorišćenje savremenih dokazanih saznanja i savremene tehnologije da bi se došlo do odgovora na jednostavno pitanje: Šta je potrebno građanima u 21. veku da bi povratili poverenje u politiku?

Reforma vođenja politike – Governance 4.0

Svaki dan od globalnog do lokalnog nivoa vođenja vlasti možemo videti da je “Nešto trulo u državi Danskoj”. Problem leži u nasleđenom shvatanju vođenja politike u 20 veku, koji se definiše tzv. “demokratskim deficitom” – razlika između proceduralne (formalne) i materijalne demokratije:

  • Proceduralna demokratija se zasniva na poštovanju formalnih pravila sprovođenja “demokratskih vrednosti” – izbori, sloboda štampe, nezavisnost sudstva, sloboda izrađavanja, itd. Upravo to formalno sprovođenje “demokratskih vrednosti” je dovelo do pojave neliberalne demokratije.
  • Materijalna demokratija se zasniva mogućnosti da svaka individua može da utiče i/ili da učestvuje u odlukama koje utiču na njen ili njegov život. Problem poverenja u politiku je doveo do ogromnog deficita interesovanja pojedinaca da učestvuju u svim vratama demokratskih procesa. To je razlog zašto je povratak poverenja u politiku najvažniji politički cilj u 21. veku. Ako se taj povratak poverenja desi, to će značiti kraj dominacije populističkih političkih sistema koji su zasnovani na neliberalnoj proceduralnoj demokratiji.

Osnova vođenja savremene politike u 21. veku (Governance 4.0) bi trebalo da bude informisano vođenje politike zasnovano na dokazima (ne pretpostavkama), u cilju zadovoljavanja stanovništva, ne zainteresovane manjine.

Pročitati tekst “Our global institutions are not fit for purpose. It’s time for reform“. Ovu tematiku možete detaljno proučavati u sekciji “Global Governance“, sa veb sajta Svetskog Ekonomskog Foruma.

digital-world-sustainability-weforum

5 najbitnijih pitanja savremene politike

U nastavku sledi krakto objašnjenje glavnih političkih problema koji će se rešavati tokom 21. veka, zajedno sa referencama za veoma detaljno proučavanje ovih problema i rešenja.

  1. Populizam (Neliberlana demokratija) ili transparentno informisano upravljanje razvojem (Smart Governance, Smart Citizenship), koje je zasnovano na proverljivim dokazima. Povratak poverenja i integriteta politike zasnovane na borbi protiv korupcije, odgovornog novinarstva i informisanosti stanovništva zasnovane na dostupnosti svih relevantnih mišljenja.
    – PACI – The Future of Trust and Integrity
    Demokratija 4.0
    – When illiberal forces win, the answer is more – not less – democracy
    Šta je neliberalna demokratija?
    – Kako se skida “medijski mrak”? Uvod u ne-navijačko novinarstvo i “razbijanje” dezinformacija
    – Brankica Stanković: Protiv navijačkog, a za odgovorno novinarstvo
  2. Jačanje uloge države ili distribuirano društvo. Globalizacija 4.0: Nije važno gde živite, edukujete se, radite ili se zabavljate – važno je da vam je to omogućeno.
    – Globalization 4.0 – what it means and how it could benefit us all
    – What is the Solidarity Economy?
    – The Decentralized Society Manifesto
    – Kako da budemo vlasnici onoga što radimo: Uvod u solidarnu ekonomiju i decentralizovano društvo
    – Sharing Economy Megatrend: Da li biste iznajmljivali vaša kola/sobu strancima?
  3. Društveno odgovorno ponašanje kompanija (CSR) ili održivi razvoj (Sustainable Development). Prelazak sa formalne poslovne podrške (prikrivanje poslovnih grešaka) na sistemsko transparentno poslovanje koje vodi računa o interesima pojedinaca, društva i prirode.
    Sustainable development coalitions (with relevant texts about all sustainable development goals)
    Ciljevi održivog razvoja
    – Korporativna kultura: Šta sve utiče na kvalitet poslovanja i kvalitet zaposlenih?
    Coca-Cola i održivi razvoj: Od pustinje prašuma – šetnja kroz srpski Amazon
  4. Ekonomija bogaćenja ili cirkularna ekonomija (redistribucija vrednosti umesto prihoda). Prelazak iz poslovanja zasnovanog na profitu za sebe, na poslovne modele zasnovane na podeli vrednosti svim učesnicima procesa (triple win – kupac, menadžment, zaposleni).
    – Shaping the Future of Financial and Monetary Systems
    – Global Economic Imbalances
    – Inclusive Growth Framework
    – What is a circular economy?
    – Meet the doughnut: the new economic model that could help end inequality
    – Circular Economy Megatrend: Cirkularna ekonomija obezbeđuje zaradu kompanija od održivog razvoja
    – Smanjivanje razlika između bogatih i siromašnih – Velika ideja redistribucije vrednosti, ne prihoda…
  5. Budućnost edukacije i posla: Učenje zarad titula ili Održiva edukacija sa svrhom koja donosi posao. Prelazak sa fokusa na zadovoljavanje interesa edukatora na fokus zadovoljavanja potreba edukovanih.
    – Shaping the Future of Education, Gender and Work
    What is the future of work?
    – 9 Things That Will Shape The Future Of Education: What Learning Will Look Like In 20 Years?
    – Šta je univerzalni osnovni prihod? Bezuslovna plata svakom građaninu
    – Vodič za roditelje i decu – Kako do posla u prvoj polovini 21. veka?

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 04/12/2018, RSS

Komentari su zatvoreni.