fbpx

Da li je ponekad “upiranje prstom” poziv na linč ili cool stav?

Tema ovog posta je ostrašćenost zbog najavljenog skupa “Povorka ponosa”.

S jedne strane, ovim skupom brani se univerzalno pravo na jednakost, odnosno “bez diskriminacije bilo kojih vrsta”, dok protivnici ovog skupa uzdižu “porodične vrednosti” koje su “u potpunoj suprotnosti” sa vrednostima koje se implicitno (ili eksplicitno) promovišu ovim skupom. U javno-preovlađujućem trendu je cool biti za i ne biti protiv ovog skupa (“ako nisi za, nemoj biti protiv”).

Na samom Webu može se veoma lepo videti koliko su podeljeni stavovi ovdašnje javnosti po ovom pitanju, a ekstremne varijante stavova možete videti npr. ovde.

Za razliku od sličnog skupa koji se za malo desio 2001. g. u ovoj državi, ovaj skup prati velika medijska pažnja, koja za posledicu ima samo još ozbiljnije produbljivanje podela između suprotstavljenih ideologija, a što, nadam se, neće proizvesti i ekstremnu opasnost na samom skupu (i oko skupa) u nedelju.

Mene cela ova priča sa komentarima protiv (koji su “protiv savremenih trendova” i nisu cool) podseća na situaciju koja se ranije redovno dešavala muškarcima prvog dana vojske, kada je bilo uglavnom obavezno da se obnaženi tuširaju u društvu manje ili veće grupe istorodnih “guštera”. “Ne daj Bože” da se nekome slučajno desilo da mu “proradi” (u kontekstu ovog teksta) “ponos”… Sledilo je “neviđeno maltretiranje”.

Postavlja se pitanje koliko su tradicionalni “zagriženici protiv”, u stvari osobe koje sebe zamišljaju u gore opisanoj situaciji, i ne znaju šta će im se tom prilikom desiti, tj. da li će “pokleknuti”. Drugi (značajnije manji) deo ove populacije već vidi svoju decu kako na ulici, na televiziji, u Crkvi… posmatraju istopolne (muške) parove “kako se ljube, ili šta već”… Postoje i drugi razlozi protiv, ali u osnovi to nije tema ovog posta…

Razlog zašto uopšte pišem na ovu temu je izjava Organizacionog odbora “Povorke ponosa”:

“…Organizacioni odbor takođe žali što su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ministar obrazovanja Žarko Obradović u istoj emisiji izjavili da “ne dele isti sistem vrednosti” sa učesnicima “Povorke”, navodeći da jedini sistem vrednosti koji “Povorka ponosa” promoviše jesu univerzalna ljudska prava iz kojih proističe zabrana diskriminacije svih vrsta, koja su kao dostignuća priznata u sistemu Ujedinjenih nacija…”

Šta znači ova izjava:

  • Da li je jedini način proklamovanja univerzalnih prava čoveka, koja uključuju i zabranu diskriminacije svih vrsta, samo moguć putem podrške ovom događaju?
  • Da li pravo zabrane diskriminacije svih vrsta uključuje i pravo pojedinca (bio on na javnoj funkciji ili ne) da se slobodno ne slaže “sa nekim sistemima vrednosti”, ili to pravo ne postoji u slučaju GLBT populacije, obzirom da su oni već (fakat) diskriminisani? Ovo pitanje je u direktnoj vezi sa prvim pitanjem i nije odvojivo od njega.
  • I najbitnije pitanje – Da li Organizacioni odbor ovog skupa uopšte ima pravo “da upire prstom” na pojedince koji na bilo koji način nisu iskazali stav ZA ovaj skup!

Da li se upiranje prstom na nekog ko nije rekao da je ZA (a nije rekao ni da je protiv) ovaj skup može posmatrati kao svojevrsni “poziv na linč”, ili je to cool,  obzirom da se u stvari radi “o promovisanju univerzalnih ljudskih prava”?

Mislim da se Organizacioni odbor ovog skupa “malo zaneo” u ovoj prozivci (obzirom na “uzlet” zbog veoma masovne podrške različitih javnih ličnosti), i da na taj način ide “niz vodenicu” onima koji tvrde “da je samo jedan korak do momenta kada će biti ‘žigosani’ oni koji imaju nešto protiv sistema vrednosti LGBT populacije”.

U čemu je problem sa ovim “hodanjem po jajima” kada se radi o ovako ostrašćenim temama?

U ovom slučaju, radi se o problemu koji se definitivno ne može posmatrati u jednoj dimeziji, i to je razlog zašto ne-mali broj osoba još nema izgrađen stav o celoj ovoj priči (ovde “prave” stvari moraju biti ili crne ili bele):

  • Kolika je veza između promocije prava ove populacije u odnosu na promociju njihovog sistema vrednosti?
  • Koliko je “medijska halabuka” (kojoj i sam doprinosim) napravila dis-proporciju između veličine ove populacije kod nas i značaja ove teme uopšte?
  • Zašto je toliko nepopularno ne biti ZA ovaj skup? Odnosno, koji bi bio “pravi odgovor” ako neko nije ni za, ni protiv ovog skupa?

U politici, ovaj tip aktivnosti koji se promoviše kroz “Povorku ponosa” naziva se Advocacy, odnosno “javno zagovaranje”. Problem u celoj ovoj priči je u činjenici da se realan problem LGBT populacije sa sveprisutnom diskriminacijom postavlja u kontekst javnog događaja koji istovremeno i promoviše ovaj sistem vrednosti.

Dva primera: Ako je ovo OK, onda da li je OK to što su anarhisti pre dve godine u Novom Sadu iskoristitli miting protiv fašizma za promociju svojih ideja? Ili, još ekstremnije, da li je OK da fašisti izađu na ulice i da oni sada promovišu deklaraciju o univerzalnim pravima čoveka, jer su sada i oni ugroženi od svih?

Ono što želim da istaknem jeste i najveći problem predstojećeg skupa sa aspekta mišljenja ovdašnje većinske populacije – nije problem u tome koji je kvalitet teme promocije skupa, već ko je promoviše!

Btw. Ja sam za održavanje ovog skupa i da se ništa oko toga ne desi loše, ali ne mislim da je strašno ako se ovaj skup ne održi iz bezbednosnih razloga i ako će se na osnovu adekvatne procene doći do “računice” da je to bezbednije nego da bude loših posledica.

To mene podseća na situaciju sa Internetom u Srbiji 2001. g. – bilo je stvarno strašno što je praktično ukinuta mogućnost značajnijeg razvoja online trgovine zbog ukidanja Astra banke, i što je ta situacija trajala punih 5 godina! Ali, takav je bio razvoj svesti o značaju Interneta u Srbiji.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Da li je ponekad "upiranje prstom" poziv na linč ili cool stav?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 14/09/2009, RSS

31 odgovora na Da li je ponekad “upiranje prstom” poziv na linč ili cool stav?

  1. Dragane mislim da imas mali fail. Poredjenje “prava na sexualnu orijentaciju” i “pravo na biti anarhista ili fashista” nije isto. Mislim da dublje obradjivanje ove teme tebi nije potrebno.

    Sam stav organizatora GayPridea prema vlastima je sasvim normalan za mene. Ako zivis u strahu od linca zato sto zelis ispuniti svoje Ustavno pravo, kome ces se obratiti?

    U isto vreme mesati “obicne ljude” kao ti ili ja nije isto. Nisam video u ni jednom momentu da je neko od organizatora rekao, da ako ne podrzavas Pride da je takav ili onakav.

    Pored toga imam i svoje misljenje da je potrebno da svako civilizovan (bez obzira na sexualno opredeljnje) podrzi ovaj skup, bar u onom smislu da oni mogu u sigurnoj i opustenoj atmosferi da odrze ovaj skup, nista vise. Iz najprostijeg razloga, jer im Ustav ove zemlje to garantuje. Znaci nista vise. Nema potrebe da neko podrzava ili ne LGTB zajednicu. Mislim da je potrebno samo da svaki gradjanin ove zemlje moze koristiti svoje zagarantovano gradjansko pravo koje mu se pruza ustavom. I da kad god neko pokusa da mu to pravo zakine, cela zajednica stane u njegovu odbranu.

    Danas mi nece dopustiti da javno budem gay, da li ce mi sutra neko zabraniti da zivim nevencano sa devojkom, ili opet da imam dete sa njom, ili opet da ne krstim dete?

    Mozda se i meni ne svidja da je cirilica sluzbeno pismo, ili da se u skolama uci veronauka, ali to je za sada tako. Znaci dok se to ne promeni to je tako, pa i ovaj ustav. I za kraj samo jedno podsecanje na dva clana Ustava RS:

    Pred Ustavom i zakonom svi su jednaki. Svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu, bez diskriminacije. Zabranjena je svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invaliditeta. (Zabrana diskriminacije, Član 21.)

    Ljudsko dostojanstvo je neprikosnoveno i svi su dužni da ga poštuju i štite. Svako ima pravo na slobodan razvoj ličnosti, ako time ne krši prava drugih zajemčena Ustavom. (Ljudska prava i slobode, Dostojanstvo i slobodan razvoj ličnosti, Član 23.)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Po meni, u situaciji u kojoj je javni dijalog na određenu temu zapravo višemesečno pažljivo kanalisana komunikacija jedne grupe (njenih predstavnika) ka različitim javnostima (njihovim istaknutim predstavnicima, influenserima) – eksplicitne poruke nisu ni nužne.

    Jedini relevantni rezultat je stav koji se neeksplicitnim porukama dovoljno decidirano provlači. Stoga nije ni za čudo da organizatori Parade ne kažu da je onaj ko je ne podržava ovakav ili onakav.
    Oni su putem pojedinih javnih osuda javnih ličnosti i političara rekli zapravo sve.
    Nije umesno (ali se fino smesti u glave ljudi) ne prihvatiti da te ne prihvataju ukoliko ni ti ne uspevaš da prihvatiš ma šta drugačije – pa čak i neprihvatanje tvog sopstvenog stava.

    Na žalost, Varagićeva teza da nešto (a ne mislim konkretno na pedstojeću Paradu) što ima izrazito snažnu personalnu konotaciju, demokratsku distinkciju, ideološku vodilju ili sl. zapravo često posluži kao dim, paravan ili spinning backup.

    Puno buke, puno galame, puno (preuranjene) bojazni, previše negativnih (zavrćenih) očekivanja ovako posve prirodnoj temi (drugačijem opredeljenju neke grupe) daju neki nezgrapan ton, posve nepotreban.

    Verujem da su sami organizatori kroz nekoliko meseci unazad upravo inicirali ovakav percepcijski ambijent.
    Pravo je pitanje, kome to i zbog čega odgovara?

    Na žalost LGTB populacija sigurno nije odgovor na to pitanje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Mahlat says:

    I najbitnije pitanje – Da li Organizacioni odbor ovog skupa uopšte ima pravo “da upire prstom” na pojedince koji na bilo koji način nisu iskazali stav ZA ovaj skup!

    Zavisi ko je pojedinac, ako je javna ličnost (političar) nije baš pametno da se svaka njegova izjava svede na to da se nada da će skup proći bez incidenata, čime skoro da tvrdi da će incidenata biti.

    Ako političar, jedan od onih koji su 2006.-te pritiskali da izglasamo Ustav preko noći, reklamirajući ga kao moderan i evropski kao da je sezonska haljina na ne najviši državni ukaz koji mora da bude jasan i nikako dvosmislen, pa ako je u Ustav ušlo sve to o poštovanju prava i izbora, ne sme da se desi da jedan od upitanih političara na pitanje šta misli o homoseksualcima odgovori da ne misli ništa, da su to sve bolesnici i da on o tome NEĆE da misli. Dužnost mu je da misli i daje umerene izjave samo zato što ga narod sluša.

    Ili, danas je Organizacija Gej lezbijski infocentar (GLIC) uputila SPC javnu molbu da apeluje na ‘’vernike’’ da se suzdrže od nasilja tokom Parade ponosa. Ne mislim da je to besmisleno pošto smo videli kako Crkva u ovom slučaju koristi svoj autoritet. Dakle, nije to upiranje prstom nego molba.

    Ostalo sam rekla kod sebe, da ne dužim.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. @Mahlat Tačno sam napomenuo na koju izjavu mislim, a odgovor “ne deliti isti sistem vrednosti” mislim da je prilično umeren. Problem je u tome što to nije odgovor ZA, a to sam objasnio u tekstu.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Mahlat says:

    Nisam ja kritikovala ono što si napisao, samo sam iznela mišljenje o ”upiranju prstom” povodom svega ovoga koje jeste jedna od tema ovog posta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. mileusna says:

    Da se ne bih ponavaljao, pošto se o ovome već vode razne diskusije, ponoviću ovo što je Dragana napisala:

    “Nije umesno (ali se fino smesti u glave ljudi) ne prihvatiti da te ne prihvataju ukoliko ni ti ne uspevaš da prihvatiš ma šta drugačije – pa čak i neprihvatanje tvog sopstvenog stava.”

    Ja nemam ama baš ništa protiv ove parade, ne volim je, ali mi i ne smeta, ali imam protiv medijske kampanje koja se sprovodi oko parade koja je krajnje neumesna i u suporotnosti sa onim za šta se LGBT navodno zalaže (ljudska prava, sloboda govora, mišljenja).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. dijica says:

    Tekst je odličan, ali moram da potpišem primedbu koju je ostavio u komentaru i Peđa – poređenje sa fašistima je neodrživo. I to ne zbog toga što može biti uvredljivo za pripadnike GBLT populacije, već zbog toga što se ovde ipak ne radi o ideologiji, već o pravu čoveka da postoji takav kakav jeste. Bez toga da ga društvo koriguje, leči ili “gura pod tepih”.
    Ne zna se tačno koliki je njihov procenat u opštoj populaciji, procena je nekih 10-ak posto, što u srpskim uslovima znači daleko više od pola miliona građana. A to nije zanemarljiv broj.
    Kako god, ja bih veoma volela da i druge ugrožene grupe u ovoj zemlji budu glasnije i da krenu za primerom GBLT populacije. Jer činjenica je da se mi osoba sa posebnim potrebama, psihičkih bolesnika (koje ama baš niko ne spominje, a jesu ugrožena grupa), dece, žena, nacionalnih manjina, nezaposlenih i ostalih setimo skoro uvek kad neko spomene Paradu ponosa. Odjednom krene priča kako ima i ugroženijih. To je činjenica, ali šta nas sprečava da “pravimo buku” i za račun njihove obespravljenosti.
    A što se tiče gradonačelnika i ministra, možda bi bilo dovoljno da su pre apostrofirane emisije pitali Željka Nikača, pomoćnika načelnika Uprave policije šta je “mudro” reći. Jer gospodin Nikač je za mene bio iznenađenje i utisak večeri. Ko je gledao emisiju “Utisak nedelje” znaće i zašto.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Darko Z says:

    Ja očigledno, po vama, nisam IN…
    Ne mogu da shvatim da toliko puno ljudi izjavljuje kako nisu protiv paradiranja gluposti, nemorala i nečega što nema nikakve veze ni sa “iskonskom normalom”!
    Pa ljudi moji, ako mislite da je normalno biti homoseksualac i još time iritirati ogromnu većinu populacije paradama, pa samim tim i izazivati još veći bijes prema nečemu što je je definitivno NENORMALNO, onda im se pridružite u svakom aspektu priče i čak se prošetajte sa njima!
    Tačno da se postidim toga što živim u iskrivljenom i blesavom društvu, koje sjutra neće imati ništa protiv ni kada mu se budu ….. po glavi, a koje je kao i ja duboko zagazilo u ovaj virtuelni svijet i sve manje živi u realnom vremenu!
    Nemam ništa protiv da žive svoje seksualno promašene živote uz manu koju nisu tražili već su je “zatekli” u sebi, ali neka ne izazivaju veeliki revolt kod onih koji su makar i djelimično normalni!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Dragan se u svom članku perfektno fokusirao na jednu tačku čitave aktuelne medijske tarapane i načinio savršen pogodak! I, ma koliko čitava ova tema izgledala banalno, lično obojeno ili površno ostrašćeno, ona zapravo ima i ozbiljne, duboke sociološke obrise.

    U optimalnom društvenom ambijentu, LBGT osobe bi se kretale u (ustavno-zakonskom) domenu rezervisanom za sve građane, uz pravo da preko instrumenata savremene predstavničke demokratije traže nova prava (na zakonski sankcionisan formalitet istopolne zajednice, pravo na usvajanje dece itd.). Međutim!

    Čitava “pro-ponosna” kampanja koja se plasira u poslednje vreme nastupa ekstremistički i izuzetno agresivno, etiketirajući građane koji se iz svojih razloga (na koje imaju puno pravo) odlučuju da iskažu NESLAGANJE sa jednom ovakvom paradom i vrednostima koje ona eksplicitno i implicitno nosi kao građane koji su ni manje ni više – antidemokrate. A koje su to vrednosti, pitaće neko… Pa, bilo da je u pitanju “gej je OK”, “neka cveta hiljadu cvetova” ili vrednost prava na iskazivanje različitosti, svako u tom istom demokratskom društvu za koje LBGT organizatori plediraju ima pravo da iskazuje svoj stav protiv “gej je OK”, “neka cveta hiljadu cvetova” ili prava na iskazivanje različitosti – sve dok je to neslaganje u okvirima zakona.

    Drugim rečima, ako g. Đilas kaže da se NE slaže sa paradom i vrednosnim konotacijama koje ona sobom nosi, to ga ne čini ni zadrtim ni agresivnim ni nedemokratom. Niko, pa ni organizatori ovog skupa, nema pravo da medijski i privatno stigmatizuje osobe čiji je vrednosni sistem drugačiji, sve dotle dok je iskazivanje svog stava unutar demokratskih normi društva. Zato je biti protiv ovog skupa OK baš kao što je OK biti za njega.

    Međutim, sve to je deo jedne – po meni – veće priče. Trenutno na sceni imamo jednu dosta proverenu matricu mentalnog “prepeglavanja” Srba i Srbije, gde je “kucnuo čas” da se ova nacija navikne na ideologiju političke korektnosti (PC). Parada ponosa, nasilno uvođenje PC novogovora (“sociološkinja, “sutkinja”) i mnoge druge pojave teku po oprobanom scenariju, gde su prava manjinskih i ugroženih grupa (na njihovu nesreću) samo instrumenti jedne snažne ideološke strukture koja ljude upodobljava, namećući im ozbiljne zabrane u javnom razmišljanju i delovanju, gde se politički nekorektno ponašanje kažnjava surovim ostrakizmom. Ko malo više čita, misli i zapaža može da primeti kako u društvima koja su već “pacifikovana” PC-om postoje (bar) dve istine – javna i privatna, gde je potonja rezervisana samo za uzak krug ljudi koji se dobro poznaju i u kojim krugovima se pominju i “Cigani” i “pederi” i “crnci”, umesto Roma, gej ljudi i Afro-Amerikanaca npr.

    PC ideologija globalno nije nova i do sada se moglo videti da je izuzetno konzistentna, agresivna i isključiva, ali je i – ranjiva. U situacijama tektonskih društvenih pokretanja, stariji ljudski arhetipovi je jednostavno gaze. I u situacijama gde tih pokreta nema, ljudi su manje-više istrenirani da javno pričaju na jedan, a u privatnoj sferi na drugi način.

    U srpskom slučaju, otpor prema PC je toliki da su moguća dva scenarija – ili će PC koncept naizgled “pobediti”, sve dok unutrašnji bes “Prve Srbije” ne dovede do kolektivne eksplozije besa ili će se sve završiti jednom običnom srpskom tučom između Prve i Druge Srbije, u kojoj će ona “Prva” biti izvređana, a “Druga” krvavog nosa…

    Ono malo pametne Treće Srbije ionako prve dve smatra za dva lica jedne iste uneređene medalje i za vreme parade će gledati svoja posla.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Miroslav says:

    Gledao sam taj deo utiska nedelje kada je Đilas to rekao. Čovek je samo izneo ono što svi znaju, biće parada, biće neredi, povređeni ljudi i šta to kome treba. Nit će pederi biti više uvažavani nit će navijači prestati biti ološ.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. BWM says:

    @Darko Z
    Dragi Darko, pitanje normalnog i nenormalnog je relativno: moj i tvoj pojam normalnog se razlikuju, kao što se verovao ili ne pojam normalnog razlikuje kod dece i roditelja, muškaraca i žena, izmedju različitih kultura itd. Dakle, nisi ti tu da sudiš šta je “pogotovo nenormalno”, a šta ne. Nisam ni ja. Nije niko. I zašto tebe “oni” toliko iritiraju? Čime to oni ugrožavaju tvoja prava?
    Da ti možda ne ugoržavaju pravo da prebiješ svakog sa kim se ne slažeš?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Pored svega, jedna stvar mi je jako draga. Što živim u 2009. godini i što sve ovo što se piše na Internetu će biti vidljivo i za 2, 5, 10, možda i 50 godina..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. @BWM
    Sam si odgovorio na svoje pitanje. Njemu je to nenormalno kao sto je tebi normalno ili kao sto je u Kini normalno da jedu pse a u Norveskoj nije.

    Problem sa ovom halabukom je sto se vrsi ogroman pritisak da ovo postane normalno svima i to odmah. I pri tom ne mislim na samo seksualno opredeljenje vec paradiranje istog. Eto, nije svima normalno, i ne misle svi da je to pravi nacin da se bore protiv sopstvene diskriminacije. I to je normalno.

    S tim da se ta diskriminacija, po mom iskustvu, zaista svodi na pravo regulisanja zajednice istopolnih osoba pred drzavom i mogucnost usvajanja dece. Ja poznajem i radim sa LGB (nisam siguran za T) osobama najnormalnije i nikad nisam primetio (20 godina) da je neko zbog toga dobio otkaz, nije zaposlen ili nije ostvario neko zakonsko pravo. Cak obratno. Znam za primere pozitivne diskriminacije jer su usled bombardovanja serijama i filmovima koje ih popularisu, ljudi utripovali da od seksualne orijentacije zavisi osecaj za modu, stil, urednost i revnost u poslu. E, kao sto ne zna svaki “africki amerikanac” da igra basket, tako ni ovo ne stoji. Jednostavno, normalni ljudi kao i svi drugi sa razlicitim talentima i mogucnostima. Dakle voleo bih da neko napokon negde naglasi o kakvoj vrsti diskriminacije se radi? Ne vole ih komsije? Bah… Nisu voleli ni mene dok sam bio u ranoj pank fazi.

    Ostvarenje onoga sto zakonom nije jos moguce u zemlji gde jos najosnovnije stvari nisu regulisane postize se na nacin koji je Katilovic gore naveo. Lobiranjem u skupstini (pola miliona glasova nije mala pregovaracka snaga) a ne paradiranjem. Eto, to nije normalno (meni).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Nikola Miljkovic says:

    U sustini se cela prica svoda na to da zapravo “Parada Ponosa” nije nista drugo nego jedan veliki test za srbiju da pokaze da li je konacno prihvatila demokratiju ili ne. U stvari cak je skoro sigurno da se parada finansira spolja a i nacin na koji se to radi je vrlo umesan u sta bi se svi marketinski magovi slozili
    Jednostavno ne vidim razlog zasto ne bi bila zemlja u kojoj bi takve parade bile zabranjene. Neka imaju svoje klubove ali da paradiraju i reklamiraju svoje vrednostiii…..
    Ne mora bas apsolutno sve da prihvatimo sto nam dolazi sa zapada…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Vlada Brada says:

    Slazem se i sa Draganom da upiranje prstom u sve one koji ne misle da je Parada dobra stvar ne vodi demokratizaciji. To svkako zavisi iz kojih pobuda i zbog chega se ljudi suprotstavljaju. Ako je to insistiranje na privatnosti seksualnog opredeljenja i tome da je to za 4 zida (kako je jednom rekao Djilas) onda ima opravdanja da se ukaze da su oni koji su protiv Parade i protiv univerzalnih ljudskih prava. Jer zatvaranjem te populacije u 4 zida je faktichi brisanje njihovog identiteta ne samo kao homoseksualaca nego naprotiv kao ljudi koje ne treba svoditi samo na njihovo seksualno opredeljenje. . Ako su to razlike koje proistichu iz gledanja na razvoj sloboda i prava gej ljudi i njihovog prava da budu ljudi iako su homoseksualci, onda mozemo govoriti i o razlici u misljenjima i pristupima problemu. Oni koji ne uochavaju problem sigurno da su protiv ljudskih prava oni koji ga vide i imaju razlichita misljenja od aktivista svakako da imaju pravo na misljenje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Voya says:

    Mislim da su mnogi funcioneri upali u jednu zamku što je kasnije i doprinelo da e rasplamsa čitava halabuka.
    Njhov privatni stav o “sistemima vrednosti” ne treba nikog da zanima i pogrešno je što su mnogi trapavo pokušavali da ga relativizuju da ne bi nikog uvredili, ali istovremeno naprave jasan otklon od Gay populacije.
    Kao državni činovnici, međutim, morali su jasno da kažu da građanski skup treba da se održi i da će država po svaku cenu onemogućiti nasilje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. …koja za posledicu ima samo još ozbiljnije produbljivanje podela između suprotstavljenih ideologija
    Pogresno izabran komunikacioni alat vratice se kao bumerang organizatorima. Umesto prihvatanja pojacace se odbijanje.

    Ovde nisu u pitanju ideologije nego biologija, bar ne sa strane organizatora. Kao sto ni boja kose nije stvar ideologije. Ako si homoseksualac – homoseksualac si.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Marko says:

    To što je neko homoseksualc ne treba da mu daje veća prava u osnosu na druge društvene grupe.

    Na primer penzioni sistem je u evropi uglavnom uređen po pay-as-go sistemu – principu međugeneracijske solidarnosti. To znači da sadašnja generacija uplaćuje u fond iz kog se isplaćuju penzije prethodnoj generaciji itd. Čak i formalno drugačiji sistem je suštinski isti jer zavisi od budućeg nivoa privredne aktivnosti. Sledeća generacija uvek plaća za pethodnu.

    Homoseksualci indirektno na ovaj način eksploatišu društvo. Ne samo da nemaju troškove za decu što im omogućava bolji životni standard već će u budućnosti živeti od penzija koje će uplaćivati deca porodičnih ljudi – što ih čini društvenim parazitima.

    Homoseksualci nisu diskriminisani u ovoj zemlji ali bi svakako trebali biti kroz adekvatna (veća) poreska zahvatanja.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. Rosa Parks je pre 54 godine odbila da ustane i vozi se stojeći u autobusu, ne zato što je mesto morala ustupiti belcu, već samo zato što je bila umorna. Ovo je za posledicu imalo njeno hapšenje ali i početak Pokreta za građanska prava i nenasilnog otpora diskriminaciji prema Afro Amerikancima u SAD.
    Niko u ovoj zemlji ne bi trebao da se oseća građaninom/građankom drugog reda samo zbog svoje različitosti. A tek diskriminisano? Svi imamo podjednaka prava: izbora, pravo mišljenja i što je najvažnije izražavanja.
    Ono što želim reći je, izgleda da se podjenako “upire prstom” i u one koji nisu homofobični (u koje i sama spadam). Za mene je uvek „cool“ biti open mind i otvoren prema svemu.
    Bez obzira o kome se radi (grupa, pojedinac), niko ne sme da se oseća diskiriminisano i podržavam da se bore za svoja prava kao i svi drugi građani ove zemlje, jer: „Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.“
    Sve je rečeno. Ostalo je čisto stvar predrasuda.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. Marko says:

    “…socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.”

    Slažem se. Dodatno oporezivanje homoseksualca je evropska vrednost, princip, praksa i iznad svega poštovanje socijalna pravda. U Srbiji homoseksualci ekonomski eksploatišu porodične ljude putem penzionog sistema.

    Dodatni porez u zemljama EU se plaća na indirektan način putem odbitka od poreza tako da su oženjen/udati i parovi sa decom oslobađeni poreza u značajnom iznosu.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. marcell mars says:

    dva su problematicna dijela ovog posta.
    1. pocinje sa klasicnim lifestyle opisima sto je cool, a sto ne. problemi politicke prirode, a pogotovo oni koji se ticu diskriminacije manjina, se potpuno promasuju kad se analiziraju kao dio zivotnih stilova. ponekad je zanimljivo analizirati koliki dio nekog ozbiljnijeg politickog problema *postaju* i dio razlicitih zivotnih stilova, no u slucaju ovog posta ta analiza se ne dogadja.

    2. pitanja koja slijede nakon citata izjave su logicki potpuno neutemeljena. nijedno pitanje ne slijedi iz citata.

    odbor prajda moze se pozivati i artikulirati sistem vrijednosti. drugi ljudi mogu osporavati da upravo *ti* ljudi iz odbora ili cijelog prajda svojim statusom, ponasanjem, bilo cim drugim ne mogu predstavljati proklamirani sistem vrijednosti. osporavati sistem vrijednosti na koji se prajd poziva je cista budalastina i egzibicionizam. oni su pozivaju na toliko generalnu vrijednost da je izlisno biti protiv tako necega. ljudi koji to rade haluciniraju i projiciraju svoje fantazije o sistemu vrijednosti koje njihova fantazija homoseksualne zajednice predstavlja. prajd svugdje artikulira minimalni zajednicki nazivnik te zajednice sa ostatkom drustva i utoliko je izlisno to postavljati kao problem.

    i naravno da organizatori mogu upirati prstom na one koji im osporavaju poruku koju oni salju sa svojim skupom na koje imaju sva kulturna, zakonska i druga legitimna prava. upravo tome sluzi ovakav skup. da se o njemu javno govori. nazalost iako ovaj blog cesto izvrsno informira i analizira podrucje internet poduzetnistva ovaj post ga poprilicno diskvalificira iz podrucja politickih problema diskriminacije manjina.

    vjerojatno najlaksi nacin za iscitavanje cijelog problema je da zamislite da se za svoja prava na ovaj nacin pokusavaju izboriti zene u patrijahalnim drustvima, albanci u srbiji, srbi u hrvatskoj, bosanci u sloveniji… u tom smislu homoseksualci su u prednosti nad nekim drugim manjinama jer dobivaju sansu da javno artikuliraju sistem vrijednosti iz kojih proizlaze njihova prava i poticu javnu diskusiju o cijelom problemu. to naravno govori nesto i o kolektivnom uvidu u kolikoj mjeri je diskriminacija po pitanju seksualne orijentacije besmislena. no taj kolektivni uvid je jos uvijek jako daleko od stvarnih diskriminacija koje postoje u drustvu usprkos tom uvidu. i zbog toga je prajd vazan kao forma suocavanja drustva sa nivoom dostignuca u zivljenju tog minimalnog zajednickog nazivnika sistema vrijednosti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  22. Slažem se u osnovi sa @Blogowski i @Dijica da sam uzeo prejake primere, a razlog za to je bio da bih istakao šta želim da kažem na kraju.

    @Marcell Mars Zahvaljujem se na tvojoj diskvalifikaciji, obzirom da je to najpoznatija alatka koja se u politici koristi kada se neko oceni kao eventualno opasan politički protivnik.

    Problem je samo u činjenici da na taj način ti praktično diskvalifikuješ i osobe koje su pozitivno reagovale na ovaj tekst, a tu ima dosta relevantnih osoba (postavlja se pitanje koliko si ti relevantan da nekoga diskvalifikuješ)…

    Verovatno zbog toga što nisi iz Srbije, i što nisi baš pregledao linkovane blogove da vidiš atmosferu koju opisujem u prvom delu teksta, nisi dovoljno obavešten. O atmosferi pred ovaj događaj može ti pričati bilo ko iz Srbije.

    U drugom delu teksta objasnio sam šta je bitno, a šta ne, uključujući i primere, a vezano je za prozivku koja je i u samom naslovu članka. Tvoj komentar ovog dela teksta iz tog razloga je verovatno irelevantan, jer sam napisao da uopšte nije issue pozivanje na univerzalna ljudska prava…

    Interesantno je da se sada prvi put javljaš na mom blogu iako se poznajemo dve godine, i odmah me diskvalifikuješ na mom blogu. Možda je razlog za to političko opredeljenje koje imaš u naslovu svog bloga, a koje sam pomenuo u linkovanom članku ovog teksta…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  23. Pedya says:

    Meni najviše smeta PARADA! Sve ostalo je na http://www.dzejndou.com/?p=161 – rekla Džejn, a i ja sam dodao šta sam imao…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  24. dobar post i 22 impresivna komentara…sta da dodam na sve, probacu mozda drugacije

    Imao sam priliku da 6 godina zivim u gradu u kojem se svake godine održava po jedna parada i u kojem postoji kvart u kojem živi skoro isključivo gay populacija. Šta sam tamo naučio?

    Isprva, zašto ne priznati, zadojen valjda balkanskim i patrijarhalnim odrastanjem bio sam homofob. Valjda se to tako zove. Ne bih nikada nekome naudio (ne bih nikome naudio, ako ćemo pravo), ali sam sa podozrenjem i neodobravanjem gledao na izive gay ljubavi na ulici, restoranu ili u medijima.

    Srećom, društvo u kojem sam se kretao imalo je razumevanja za moje nesnalaženje, prvenstveno zato što su oni već naučili da budu tolerantni, pa su tu veštinu tolerancije vežbali i na meni.
    No, kako je vreme prolazilo, ja sam se opuštao (a to mi je i bilo potrebno, jer sa Balkana ljudi dolaze napeti do pucanja) i stvari oko sebe počeo da posmatram i prihvatam na drugačiji način.

    Tako sam primetio da je odrastao beli muškarac najmoćnije biće u društvu i da ga kao najmoćnijeg zakon najmanje ima razloga štititi. Zakon s druge strane štiti slabije i štiti ih baš od pomenutog belog muškarca, na taj način upostavljajući jednakost. Zaštićena su deca, pa odatle vic da Grk ili Turčin odmah po dolasku u homeland lema dete (jer to nije smeo da radi u tuđini). Zaštićene su žene, pa su tako alimentacije na zapadu i mnogo veće i mnogo redovnije nego u Srbiji. Zaštićeni su oni drugačije boje, pa postoji Affirmative Action akt, a zaštićen sam bio i ja, iako sam došao ko zna odakle. Za kratko vreme usadio se i u mene osećaj da sam zaštićen, jednak pred zakonom, slobodan, slobodan da kažem ko sam, da kažem odakle sam i da govorim sa akcentom.

    Kada to čovek na svojoj (emigrantskoj) koži oseti onda mu je veoma lako da se stavi u položaj nekog drugog ko bi, da nije zakona pisanih i nepisanih, bio poprilično ugrožen.

    Mogu da kažem da sam uspešno prošao jednu civilizacijsku praksu, i to zahvaljujući sredini koja me je informisala, ali i zahvaljujući spremnosti da učim i saznam.

    Zašto sam udavio ovom ličnom pričom. Jednostavno zato što u Srbiji puno ljudi nije imalo priliku ni pasoš da izvadi, ni da negde otputuje, ni da vidi “stranca”, ni da proba jelo neke druge kuhinje. Srpsku su javnost i stavove od raspada Yu pa naovamo formirali i profilisali samo ratovi, izolacija, bombardovanja, dizelaši, narodnjaci, Pink, zadrigli biznismeni, kurve i njihovi sponzori, polusvet i nesvet. Svega toga svesni, moramo, ja mislim, malo smanjiti gas i malo otupiti oštricu halabuci koja se nadigla. Od Srbije, ove i ovakve, danas ne može da se očekuje previše razumevanja i podrške za Paradu Ponosa.

    Bojim se da su toga svesni i organizatori, ali oni kao za inat moraju da se šetaju. Ej bre, čoveče, pa ovde ljudi seku prste i štrajkuju glađu jer su im firme popropadale i što nemaju čime decu da hrane, a mi ćemo sad da trošimo energiju i pare i živce na jednu šetnju. Aj za probu, da li i koliko gay ljudi nema sada posao jer su takve seksualne orijentacije? Ja mislim da je procenat isti kao i kod straight populacije, a posao nemaju ni jedni ni drugi jer je firma otišla u majčinu.

    Zašto se ne pravi jača kampanja po medijima prvo. Emisije, članci, napisi o primerima nepoštovanja prava, pa da se populacija polako uvodi u normalu. Bio je primer sa Sigurnom kućom, sasvim korektan i koristan i siguran sam da je medijsko brujanje o tom problemu (nasinje nad ženama) dalo dosta rezultata. Nekako mi se čini da bi to bio bolji put.

    Odužio sam, hoću samo još dve stvari.

    Sa Draganom se slažem 100% u delu u kojem je on prepoznao i pobunio se protiv pritiska koji se na pojedince stavlja u slučaju da nisu bespogovorno za paradu.

    For the record, ja smatram da sve što mogu i smem da uradim ja mora da može da uradi i bilo ko drugi, da radi, ženi se, usvaja decu i sl. Ali, nisam za paradu u ovom momentu, jer misim da to nije pravi način za borbu za jednakost i prava.

    Sa Dusanom Katilovicem se slažem na temu forsirane političke korektnosti koja nam se nabija niz grlo. Ružno, neprirodno, izveštačeno zvuči forsirati jednakost kroz nabudživanje imena tipa pedagoginja i sl. Šta ćemo sa hirurgom? Hirurginja?! ili kako se kaže ženski Vatrogasac?! Nemojte me ljudi zajebavati. Ako NORMALNO živimo bez Žirafana ili Vevericana možemo i bez Pedagoginje.

    Eto, dosta je više…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  25. marcell mars says:

    @dragan mislim da si se ufurao u film velike subverzije. kao uzasno je velika podrska skupu pa sad treba neki glas razuma i odmjerenosti. ja mislim da nisi uspio u tome i dao sam neke argumente tome u prilog.

    cini mi se da si glagol “diskvalificirati” poprilicno bukvalno shvatio i naravno nastavio upravo u tom smjeru prokazujuci moj ki.ber.kom.uni.zam kao jasan znak svega onog totalitarnog ili sto se vec nalazi iza fantazije o zlu komunizma. + pozvao si se na socijalni graf prisutan u komentarima i njegovu relevantnost i njime pokusao manipulirati. page rank pozitivnog feedbacka je toliko visok da mora biti da je kritika irelevantna. hahaha… svidja mi se taj tip rezoniranja i uspostavlanje nove semanticke mikropolitike.. jedan od prvih primjera u mojoj biljeznici…

    stvari koje sam ranije naveo nisu i jedine problematicne.. evo na primjer:
    > Mislim da se Organizacioni odbor ovog skupa “malo zaneo” u
    > ovoj prozivci (obzirom na “uzlet” zbog veoma masovne
    > podrške različitih javnih ličnosti), i da na taj način ide “niz
    > vodenicu” onima koji tvrde “da je samo jedan korak do
    > momenta kada će biti ‘žigosani’ oni koji imaju nešto protiv
    > sistema vrednosti LGBT populacije”.

    ovo je tipican homofobni ispad: mediji i javne licnosti su uz homoseksualce. to upucuje na njihovu vec uspostavljenu moc, a pozivaju se na nemoc, ccc, i naravno zna se sto ce Oni napraviti s tom moci kad se sve skupa stabilizira: Oni ce zigosati sve koji imaju nesto protiv sistema vrijednosti LGBT populacije. strasno strasno…

    kao sto sam ranije spomenuo kljucni izfantazirani pojam koji se tu pojavljuje je “sistem vrijednosti LGBT populacije” za koji se zna kakav je, ma sto god Oni o njemu pisali u svojim priopcenjima…. koliko god organizatori skupa pokusavali artikulirati minimum zahtjeva kroz univerzalne vrijednosti, protivnici ce uvijek spominjati Njihov sistem vrijednosti kao nesto sto je dobro definirano, sto se dobro zna i cega se u konacnici treba plasiti.

    jos jedan primjer:
    > Ono što želim da istaknem jeste i najveći problem
    > predstojećeg skupa sa aspekta mišljenja ovdašnje većinske
    > populacije – nije problem u tome koji je kvalitet teme
    > promocije skupa, već ko je promoviše!

    ja bih fakat volio procitati *tko* to promovira. u cemu je problem s Njima i tko su to Oni. o tome naravno ni rijeci. osim citata tih zlikovaca koji onima koji tvrde da se prajdom promovira taj neki sistem vrijednosti LGBT kazu da se ovdje ipak radi o podskupu univerzalnog sistema vrijednosti o diskriminaciji svih manjina, a promovirajuci to kao akteri manjine koja je diskriminirana po pitanju seksualne diskriminacije.

    o Njihovom sustavu vrijednosti:
    > Kolika je veza između promocije prava ove populacije u
    > odnosu na promociju *njihovog* sistema vrednosti?

    tko su Oni i sto je to Njihov sistem vrijednosti. da sam barem ista o tome procitao.

    i naravno zakljucak gdje se razmislja o razumnoj odluci zabrane zbog sigurnosnih razloga. bas zanimljivo. da iako pederi imaju svu podrsku medija i najcool javnih licnosti u srbiji ipak postoji visok stupanj rizika od toga da ih pretuku, pobiju i posmicaju povampirene pristalice “obiteljskih vrijednosti”.

    glas razuma i odmjerenosti. ne bih bas rekao.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  26. […] Mileusnić se slaže, a ako bi kogod da vidi ili se uključi u raspravu, pravac na „pritisni ovde“. 23.50- Kod Blogowskog pod obavezno, ima sjajan prevod (nije njegov!) „Internet manifesta“. I […]

  27. Srdjan says:

    Dragane,

    Hteo bih da kratko odgovorim na pitanja koja si postavio, a vezano za izjavu organizacionog odbora – cini mi se da si jednu stvar propustio – to je da ti ljudi nisu gostovali u toj emisiji kao pojedinci (kao sto bi to uradili bora djordjevic, dusan savic ili dragan bjelogrlic), vec kao predstavnici i visoki funkcioneri drzave. Oni su ovom izjavom zapravo rekli da ne podrzavaju Ustavni poredak drzave Srbije, jer su vrednosti koje povorka otvoreno promovise zapravo ustolicene u Ustavu. I zbog toga je to opasno i lose, jer su tu izjavu dali u ime institucija koje predstavljaju – grad Beograd, MUP, Ministarstvo Prosvete.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  28. marcell mars – ti kazes da je Varagiceva izjava tipican homofobni ispad. Ja se s time ne slažem, ali to ne može da umanji štetu koju ti takvom izjavom možeš da naneseš.
    Ne slažem se da ljude smeš tek tako da etiketiraš, između ostalog i zato što sam termin sa sobom nosi težinu presude, baš kao kada nekoga proglasis rasistom ili antisemitom.
    Zato, pls, oprezno sa ocenama.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  29. Sonja says:

    Mislim da i u gej populaciji postoje normalni i nenormalni pojedinci. Pretpostavljam, u jednakom procentu kao i u strejt. Normalni iz obe grupe sigurno žele da žive slobodno i dobro, u ravnopravnosti sa svima ostalima, a nenormalni pored normalnih imaju i obilje različitih nenormalnih motiva i potreba. Po meni se potreba da se prošeta gradom go u gej paradi ne razlikuje mnogo od potrebe Manijaka sa Miljakovca (znate onog što je svojevremeno išao ulicom u mantilu a ispod samo na lastiš instalirane nogavice pantalona, samo od kolena nadole. Kad sretne žensko, a on op! razgrne mantil. Leleee zgodacije, leleee uživanja!) Ako prihvatimo da je normalno šetati gradom go, onda ni gospodi manijacima ne smemo uskratiti isto to pravo. Nakon toga treba izgraditi i lože na Kalemegdanu i po drugim parkovima i šumarcima za gospodu voajere, jer što bi egzibicionisti imali veća prava od voajera. Možda bi zatim i gospoda sadisti našli ustavni osnov za svoje zahteve npr. da im se dozvoli da svoje žrtve mrcvare javno po gradskim trgovima. A tek gospodje prostitutke, zašto i one da ne izlože javno svoju robu. I tako u nedogled.

    Hoću da kažem da, što se mene tiče, svako može da paradira, protestvuje, demonstrira, traži svoja prava, ali da kao i u svemu, i ovde postoje neke granice koje svi odlično znamo ili bar intuitivno osećamo. Oni koji su bili učesnici protesta protiv Miloševića iz ličnog iskustva znaju da kad čovek ima jasan cilj nema potrebu da prekoračuje te granice. Namerno iritiranje javnosti golim zadnjicama i prednjicama, falusnim i drugim seksualnim simbolima, vredjenjem strejtera, crkve, drugih institucija i pojedinaca, pokazuje da organizatori i učesnici ili ne znaju šta su im stvarni ciljevi ili da su iza borbe za prava homoseksualaca sakrili sasvim druge ciljeve… A čim se kriju, mora da su štetni po društvo – logičan zaključak.

    Takodje smatram da nije normalan poriv da se homoseksualac uvredi ili istuče. I iza takvog ponašanja se nešto skriva.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  30. @Sonja

    molim te pazi na izrazavanje. Nisu prostitutke nego seksualne radnice 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  31. Sonja says:

    @Dejan N.
    Oh, izvinjavam se. Omaklo mi se.
    Mada, da budem iskrena, ne znam u čemu je razlika, kad smo već i ovim pristojnim i neutralnim izrazom “prostitutka” iz govora izbacili sve one koje smo smatrali pogrdnim.
    Jedino ako je i u ovom radnom procesu došlo do krupnih tehnoloških promena i inovacija, koje valja ispratiti novim terminima. :)))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  32. pokojni toza says:

    Evo pošto je parada odložena mislim da gej-lezbo zajednica može da izvuče neke zaključke iz ovoga…

    Meni je ova tema interesantna iz aspekta turizma…jednostavno ta parada bi trebala da bude internacionalnog karaktera i u nekim normalnim uslovima privukla bi dosta turista…ja se ne bih odricao ovih turista pa predlažem gej populaciji da naprave gej-lezbo vodič za Srbiju – Beograd.

    Ono što se može napraviti je brušura (kakvu sam video u Hrvatskoj btw) gde mogu da se popišu gej frendli mesta u Srbiji. Dakle, kontaktiraju se hoteli, hosteli, restorani i tsl. da se izjasne da li su gej frendli, tj. da li imaju nešto protiv da se nađu u takvoj brošuri…takođe bi mogli dobiti i neke nalepnice koje bi mogli istaći negde…

    Na taj način bi se i lokalna gejlezbo populacija osećala priznatijom i sigurnijom…postoje i bolji(pametniji) načini da se bore za svoja prava od paradiranja ulicama…samo treba krenuti sitnim koracima, pokazalo se da je organizovanje parade ipak prekrupan zalogaj za Srbiju…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.