fbpx

Online zajednice putnika – Klub putnika Srbije

Nisam baš siguran da ima puno onih koji ne vole putovanja. Ali, ima onih koji koji se malo ili mnogo više angažuju oko samih putovanja i promocije putovanja, i ovakve osobe se druže intenzivno i na internetu i van njega sa sličnim ljudima kojima su putovanja ljubav.

U Srbiji postoji veći broj online zajednica osoba koje vole putovanja, među najvećim su zajednice oko sajta Putovanja.info, vertikalne društvene mreže KlubPutnika.net i udruženja KlupPutnika.org.

Ovom prilikom dat je kratak prikaz meni najzanimljivije online  zajednice putnika – Klub Putnika Srbije (KlubPutnika.org) o kojoj planiram da pišem više od godinu dana.

Šta su samostalna aktivna putovanja?

Članak na Vikipediji definiše Klub putnika Srbije kao “udruženje koje okuplja avanturistički nastrojene putnike iz Srbije. Pri tome je akcenat na samostalnim putovanjima koja sadrže istraživačku dimenziju, i najčešće se ralizuju sa veoma skromnim finansijskim sredstvima. Klub putnika se zalaže za istraživanje i dokumentovanje skrivenih kutaka kako Srbije, tako i celog sveta.”

Ići na daleka putovanja bez puno para, van “utabanih” turističkih ruta predstavlja avanturu koju svakodnevno približavaju na svom sajtu najjaktivniji članovi pomenutog kluba putnika.

Preporučio bih da sa pažnjom pogledate TEDx predavanje Uroša Krčadinca na temu samostalnih putovanja.

Kod samostalnog putovanja “putnik sam rešava logističke probleme smeštaja, prevoza i ishrane, putuje sa najčešće skromnim finansijskim sredstvima, i izbegava popularne destinacije komercijalnog turizma. Kako nije ograničen na utabane staze masovnog turizma, na raspolaganju mu stoji cela planeta. U opštem slučaju, samostalno putovanje ne mora da košta više nego ostanak kod kuće, te nije luksuz za koji je potrebno štedeti mesecima ili godinama, nego je svakome dostupno.”

Internet je osnovni alat u ozbiljnoj pripremi ovog tipa putovanja.

Putnička kuća i ostale interesantne aktivnosti Kluba putnika Srbije

Ove godine na TEDx Niš predavanju Kristina Ivšić je predstavila projekat putničke kuće.

Novcem koji se prikuplja od donacija posetilaca sajta Kluba putnika Srbije, iznajmljuje se stan negde u svetu, od koga se pravi privremena baza za istraživanje regiona, u kojoj svako može besplatno da boravi iz bilo kojeg dela sveta. Cilj putničke kuće je da se putnici iz celog sveta međusobno upoznaju, povežu, razmene priče i iskustva.

Ovaj projekat postoji od 2012. g., i do sada je putnička kuća bila u Turskoj i Španiji. Svi oni koji su zainteresovani za koncept besplatnih putovanja mogu npr. da prouče i ovaj link.

Klub putnika Srbije je izdao i putopisnu knjigu “Neutabanim stazama” koja sadrži putopise 17 članova ovog udruženja.

Oni su zaslužni i za stranicu o Srbiji na projektu WikiTravel.org.

Putovanja gaje optimizam…

Imao sam prilike da upoznam nekoliko članova ovog kluba putnika, i najviše me je dojmila činjenica da su to isključivo veoma pozitivne osobe, bez ikakvih tmurnih izjava o političkoj i ekonomskoj situaciji kod nas.

Oni po meni potvrđuju to što bi mnogi kod nas trebali da nauče – Nezadovoljan (ili zadovoljan) si onoliko koliko sam za sebe učiniš.

Znači, i priča o nemogućnosti putovanja (uključujući i daleke destinacije)

zbog para je ipak netačna… A i vreme se može obezbediti… Ponekad…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.6/10 (11 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Online zajednice putnika - Klub putnika Srbije, 6.6 out of 10 based on 11 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 19/10/2013, RSS

3 odgovora na Online zajednice putnika – Klub putnika Srbije

  1. vladimir says:

    Sjajan text. Potpuno sam zaboravio koliko lepih nekomercijalnih projekata ljudi rade a inspirisao si me da mi sa aerogaga.com, prvo moramo da razumemo, pa da vidimo koju vrednost mi tu mozemo da donesemo. Hvala ti jos jednom na sjajnom textu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.3/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. hit the road says:

    Mi gradimo strartip projekat namenjen upravo ovakvim putovanjima, uskoro krecemo

    Objavicu link kada bude gotovo

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.