fbpx

Online političke debate kao mit – Na sceni je “transfer gneva”

Pre i za vreme političke kampanje ove godine u Srbiji, moglo se na Webu videti dosta podmetanja, pokušaja diskreditacije različitih osoba (diskreditovani su to sami sebi učinili)… Jedna od karakterističnih situacija za vreme izborne kampanje (i pre zvaničnog početka) je bilo i potpuno neumesno i neumereno komentarisanje na medijskim sajtovima .

Na konferenciji 4M na mene je ubedljivo najsnažniji utisak ostavilo saznanje na osnovu primera i diskusija – praktično jedina stvar koja se identično desila u svim zemljama tzv. Arapskog proleća (Tunis, Egipat, Sirija, Liban…), jeste usvajanje korišćenja društvenih mreža od strane predstavnika prethodnih režima, i njihovo korišćenje za različite vrste manipulacija.

Predstavnici prethodnih režima plasiraju lažne informacije preko društvenih mreža, diskredituju one koji drugačije misle… – Praktično koriste društvene mreże na isti način kako inače koriste i klasične medije.

Jedan od načina manipulacije koji se često koristi jeste dodavanje stotine i hiljade statusa na društvenim mrežama, komentara na vażnim sajtovima, sve u cilju potpunog izolovanja drugačijih mišljenja političkih protivnika. Deluje poznato?

Da li je sloboda govora na Webu donela za rezultat svoju suprotnost?

U praksi korišćenja Weba poznata je činjenica da kada želite diskusiju, ona ima smisla samo dok ne postoji ogroman broj komentara koji anuliraju svaki pojedinačni komentar. Kada npr. želite na vašem blogu odgovarate na skoro svaki komentar, to možete raditi dok nemate na hiljade komentara po jednom tekstu. Kada želite u diskusiji da odgovorite u korist vašeg stava, on se gubi, ako nakon nekoliko minuta imate stotine drugih komentara.

Sloboda govora znači da i oni sa kojima se ne slažete mogu da iskažu svoje mišljenje, a problem nastaje kada veći broj osoba sai bez pomoći različitih softvera pravi “poplavu” stavova, pa se tome priključi i druga strana.

Predstavnici starih režima u Arapskim zemljama naučili su da koriste društvene mreže na način kako im najviše odgovara, i pokazali su ostatku sveta, kako od najdemokratičnije tvorevine čovečanstva može da se napravi haos i anarhija u komunikaciji.

Predstavnici pobunjenika koji su svrgnuli diktatore u svojim državama nemaju rešenje ovog problema i traže pomoć ostatka sveta. Ranije najveća prednost Arapskog proleća (korišćenje društvenih mreža) sada je postala jedan od najopasnijih protivnika u borbi protiv radikalizma i diktatorstva…

Da li će uskoro Internet postati sredstvo anarhije, umesto sredstvo demokratije?

Napomena: fraza “transfer gneva” je sročena od strane Slobodana Georgijeva.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 23/06/2012, RSS

2 odgovora na Online političke debate kao mit – Na sceni je “transfer gneva”

  1. Todorovic says:

    Internet neće postati nikakvo sredstvo anarhije, on je bio i biće sve više samo jedan od kanala komunikacije. Ako neko ima problem, internet će samo preneti informaciju o njegovom problemu, ako puno ljudi ima problme onda će opet preneti informacije o problemima ali na jedan viši nivo. Internet je sredstvo, a nije uzrok … tako da priča o anarhiji ako nije utemeljena u realnosti je potpuno deplasirana…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Najgora je moralna anarhija koja je sve vise zastupljena kako u medijima , tako i u zivotu. Internet jeste sredstvo ali se to sredstvo moze koristiti na razne nacine.
    Moje misljenje je da se svuda u politickom svetu koristi manipulacija, samo neki to rade promisljenije a neki ne.
    A da li ce internet predstavljati demokratiju ili anarhiju zavisi od korisnika istog!Sve zavisi od nas samih , licne kulture i vaspitanja, na koji nacin dopiremo do zeljenog cilja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.