fbpx

Novine koje su pojeli skakavci

Pročitao sam dva vema detaljna i interesantna članka na temu razloga “pada” novina (i štampanih medija, generalno): Old Growth Media and the Future of News i “Newspapers and Thinking the Unthinkable“.

Oba članka koriste čuvenu “Istorija je učiteljica života” da kroz prošlost štampe pokušaju da objasne šta se to sada dešava sa stanjem u štampanim medijima. U prvom članku se na veoma plastičan način objašnjava uticaj štampanih IT časopisa pre dvadeset godina i danas, dok se u drugom članku objašnjava uticaj revolucije pojave štampe u 15. veku na monopol izdavaštva i pismenosti do tog vremena…

U oba slučaja ključno je razbijanje pojave koja se eng. zove Information Gate Keeping. U savremenom okruženju klasičnih medija, Internet je razbio tzv. “Media Gate Keepers“-e, odnosno uloga klasičnih medija koji imaju ekskluzivno pravo da se preko njih dolazi do krajnjih korisnika/potrošača, polako ali sigurno nestaje.

Veoma je indikativno da su klasični mediji bili svesni sve vreme pojava na Internetu koje su išle u pravcu “demokratizacije” online sadržaja – besplatni članci, ali da je opet “pohlepa” ta koja je opredelila većinu klasičnih medija da pretpostave veće zarade od online oglašavanja u odnosu na mogućnosti naplate pretplate (sajtovi klasičnih medija nikada nisu imali veću čitanost).

Problem je u tome kada se nešto jednom ponudi besplatno (naročito na Internetu), posle je jako teško isto to naplatiti – Setite se samo primera naplate e-mail newsletter-a B92 (pokušaj je propao posle mesec-dva).

Osnova problema koji sada doživljavaju štampani mediji u razvijenim zemljama (do nas ovaj “talas” nije u potpunosti stigao) svodi se na promenu modela zarade:

  • Klasični štampani mediji imaju tzv. “diversifikaciju portfolija” (raspoređivanje rizika poslovanja) na tri osnovna segmenta – zarada od prodaje, zarada od pretplate i zarada od oglašavanja.
  • Kako je većina štampanih medija pustila besplatno sve svoje online sadržaje, izgubili su dva “oslonca” zarade i oslonili su se samo na oglašavanje. Kada je krajem prošle godine krenula “seča” advertajzing budžeta, “brod je počeo da tone”.

Mi ovog momenta živimo u vreme tranzicije poslovnih modela i modela zarade štampanih medija (ali će uskoro ovaj “talas” da stigne i do drugih tipova klasičnih medija), i tek će se za nekoliko godina videti u kom pravcu ide trazicija klasičnih medija – za sada niko to sa sigurnošću ne može da pretpostavi.

Različite alternative postoje: Open-Source Journalism, izdavanje tiražnih medija (veći prihod od prodaje tiraža nego od advertajzinga), kreiranje media za treća lica (Kompanijski mediji), novi mediji sa pretplatničkim modelom zarade…

Radi se o tome da postoji veoma velika razlika u percepciji ko je stvarno u krizi: novinarstvo, novinari, mediji, izdavačke kuće, ili neko peti? U krizi su izdavači, i oni mogu da sa sobom povuku određeni broj medija i novinara. Ali njih može da preuzme neko drugi…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Novine koje su pojeli skakavci, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

2 odgovora na Novine koje su pojeli skakavci

  1. Draganva says:

    I kod nas priznaju krizu štampe http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=140799

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Vreme je velikih promena. Svet uopste nece izgledati isto posle ove krize. A ona nije pocela juce, ni pre godinu ili dve. Ovo je sled serije na prvi pogled nepovezanih dogadjaja – od Gorbacova i “Perestrojke” preko pada Berlinskog zida, ujedinjenja evropa, nazalost i ratova u nasoj ex drzavi, dva velika rata na bliskom istoku – protiv Iraka pa sve do finansijske krize. U sred tih globalnih fenomena, pojavio se srdinom devedesetih i Internet, i za nepunih 10 godina izmenio lice biznisa.

    Oni koji nisu na vreme osetili podrhtavanje tla sada govore o cunamiju. A u pitanju je ipak oluja koja je zamenila ustaljene pasate. I to je to. Kao prema Darvinu – ne pobedjuje ko je najjaci i najlepsi vec ko se najbrze prilagodjava promenama.

    O tim globalnim promenama (mada ne i o izdavastvu) pisao sam nedavno na svom blogu. Pa ko zeli nek procita http://bit.ly/E7JHS

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.