fbpx

Novinarstvo i Mediji 3.0 – Informativni, promotivni i prodajni sadržaji

U doba velike dostupnosti informacija, njihovo ignorisanje je stvar izbora.

2007. godine pisao sam na temu promena u novinarstvu zahvaljujući pojavi društvenih medija. Na ovom blogu možete pročitati veći broj tekstova na temu novinarstva i medija, i svetske krize u ovim oblastima koja se počela rešavati od 2013. g. Novinarstvo i mediji su počeli polako da izlaze iz “krize identiteta” zbog veba. To, na žalost, ne znači da će i većina medija pronaći svoj pravi put u poslovnom okruženju veba u narednim godinama.

Pre nego što pročitate ovaj tekst savetujem vam da prvo dobro proučite dva članka: O viziji glavnog i odgovornog urednika engleskog Telegrafa (Telegraph Media Group) o online novinarstvu, kao i o budućnosti medija kroz tzv. fragmentaciju načina prihodovanja.

Dodatno pročitatiDigitalno novinarstvo i sadržaji 4.0: Koje su aktuelne veštine potrebne za onlajn novinarstvo, kreiranje sadržaja i copywriting?

Novinarstvo protiv medija ili novinarstvo sa medijima?

Postoji veći broj razloga zašto je na svetskom nivou i dalje nerešen problem statusa novinarstva i/ili medija u vezi sa problemima koje podstiče online okruženje, ali jedan od prvih i najvažnijih razloga jeste tačno definisanje uloge novinarsta i uloge medija u tom problemu:

  • Novinarstvo i mediji su dve veoma povezane ali ipak veoma različite struke.
  • Novinarska struka se generalno ponaša autistički – nemešanje u posao/zaradu medija (do pre nekoliko godina je bilo važno nemešanje u online distribuciju/promociju novinarskih sadržaja), kao i različiti aršini oko toga šta su online sadržaji u odnosu na “pravo” novinarstvo (kada to odgovara zbog povećanja posećenosti, sadržaji koji se dele na društvenim mrežama postaju novinarske vesti).
  • Klasični mediji nikako da pronađu prave/efikasne poslovne modele i modele zarade koji će zameniti modele koji više ne funkcionišu. Prodaja oglašavanja u online medijima kao što se to radilo pre pojave interneta će vremenom sve manje funkcionisati, jer to nije dovoljno/konkurentno efikasno i isplativo za oglašivače.

Biti “dobar momak” (novinari, mediji) nije poslovni model!

Neke od napomena o savremenom novinarstvu koje je izrekao Jason Seiken, glavni i odgovorni urednik Telegraph Media Grupe:

  • Najuspešniji društveni mediji i sajtovi kao što su BuzzFeed ili ViralNova imaju značajnije veću posećenost od klasičnih medija na internetu. Ove vrste medija imaju mnogo kvalitetniju ponudu za oglašivače od klasičnih medija.
  • Ako klasični mediji ne koriste podatke sa sopstvenih sajtova ko su njihovi korisnici i šta oni žele zbog povećanja kvaliteta angažmana sa korisnicima medijskog sajta, njihova konkurencija će to u narednom periodu iskoristiti.
  • Uloga urednika se drastično menja – urednik treba da osmisli viziju, ugao posmatranja i stvori okruženje različitih specijalista koji će zamišljeno sprovoditi to u delo. Postoje na vebu mnogo precizniji alati od uredničkog osećaja koji govore o tome koje priče birati i kakve efekte donose svojim radom pojedini novinari.
  • Da bi imali veće efekte po oglašivače, novinari i urednici ne mogu da se ponašaju izolovano u odnosu na medijski biznis i da ne poznaju mehanizme od kojih zavisi da li će se i kako oglašivači pojaviti u sklopu online medija. Poštujući uređivački integritet, novinari su ti koji bi trebalo da utiču na veći angažman čitala.
  • Novinari i mediji koji shvataju vreme u kojem živimo mogu samo da priznaju da živimo u zlatnom dobu novinarstva, a da će se zlatno doba medija desiti uskoro, ali samo za neke medije (koji to što se dešava oko njih shvate i uspešno primene).

Najveći problem medija – Kvantitativni model oglašavanja

Više puta sam pisao na temu da trka za posećenošću kao “idealu” medija je potpuno pogrešan pristup, jer na internetu ta trka naročito u ovim krajevima je odavno izgubljena od strane Gugla i Fejsbuka koji su značajnije posećeni od svih online medija, a imaju drastično kvalitetniju i pristupšačniju ponudu oglašivačima od ponude klasičnih online medija. Npr. na konferenciji E-trgovina je objavljeno da e-prodavnica  WinWin.rs ima oko 500.000 jedinstvenih posetilaca mesečno. To znači da se ovaj sajt nalazi u top 50 najposećenijih sajtova u Srbiji, iznad nekih mnogih “važnih” medija sa isključivo prodajnim sadržajima.

Zbog ovdašnjeg malog tržišta koje prouzrokuje male prihode svedoci smo da ogromna većina medija na internetu ide u “tabloidizaciju” i gura različite online sadržaje koji su se pokazali veoma posećeni – upravo zbog te posećenosti. Tu se gubi osećaj za uređivačku politiku, viziju jedinstvenosti medija (…), pa za rezultat imamo činjenicu da je ogromna većina medija ista – svi liče jedni na druge, svi objavljuju iste vesti… I većina ovih medija postaje sve manje relevantna u različitim oblastima…

U narednih godinu-dve ovaj pristup i ignorisanje stvarnosti gurnuće sve veći broj online medija u “ponor”, ako se ne promeni percepcija načina postizanja efekata za oglašivače i načini privlačenja čitalaca na sajtove medija. Uvođenje sve efikasnijih sistema oglašavanja koji imaju uporište u količini poseta – ekonomija obima, dovešće do generalnog pada ukupnih prihoda velike većine online medija.

Rešenje koje se u poslednje vreme sve češće predlaže sa medije jeste povećanje broja načina zarade od medijskog veb sajta – tzv. fragmentacija i veće angažovanje korisnika o kojima online medij treba da zna što više toga…

Najveći problem novinarstva – Percepcija online sadržaja

Ako se kreiranje sadržaja posmatra sa poslovnog aspekta (postoji i umetnička funkcija sadržaja koja nije tema ovog teksta), može se krirati podela kao što je na gornjoj slici prikazano:

  • Informativni sadržaji, koji predstavljaju u osnovi posao koji obavljaju novinari pri kreiranju novinarskih vesti.
  • Promotivni sadržaji, koje je najjednostavnije objasniti kroz kreiranje kvalitetnih PR tekstova (ne dosadnih i nevažnih čitaocima), koji da bi bili dovoljno kvalitetni, pored promotivne funkcije za potrebe ostvarivanja ciljeva brendova/kompanija, u sebi moraju imati informativnu fukciju – sadržaji vredni kao vest (newsworthy). To su najčešće na vebu sadržaji kompanijskih veb sajtova, kompanijski blog sadržaji i sl.
  • Prodajni sadržaji, koji predstavljaju klasični prodajni interes na vebu, i mogu se videti na primerima različitih sajtova koji prodaju proizvode ili usluge. Isto tako, kreiranje različitih oglasa/reklama koje imaju prodajnu funkciju se nalazi u ovoj kategoriji sadržaja.

Kao posebna kategorija u oblasti upravljanja online sadržajima važan je i aspekt priređivanja sadržaja (Content Curation), o kojem detaljnije možete pročitati ovde.

Da li će se novinari “zaraziti” ili će prestati da budu novinari ako poznaju kako se kreiraju SVI tipovi sadržaja?

Do dana današnjeg, zbog nepostojanja diretne veze između informativnih sadržaja (novinarstvo) i drugih poslovnih vrsta sadržaja – jer oni nisu posao novinara, novinarstvo kao struka je izgradila potpuno ignorantski i nipodaštavajući odnos prema ovim tipovima sadržaja. Podvedeni pod sramnu kategoriju “prikriveno oglašavanje” o njima se na nivou novinarske struke i definicija “pravog” novinarstva završavala diskusija o ovim tipovima sadržaja.

Zbog aktuelne stanja na online medijskom prostoru postoji sve veća potreba da novinari i urednici počnu da shvataju kako realno funkcioniše medijski biznis, a napredna online konkurencija dodatno pokazuje da nepoznavanje svih poslovnih funkcija sadržaja od strane urednika i novinara postaje sve veći problem.

U poslu kreiranja sadržaja i odnosa između ove oblasti i novinarstva je važno pomenuti sledeće:

Kada ne postoji znanje i interesovanje o karakteristikama i načinima kreiranja SVIH vrsta sadržaja, online okruženje u kojem podjednako opstaju svi tipovi online sadržaja stvara jaču konkurenciju onih medija čiji urednici i novinari imaju kompletnija znanja o karakteristikama i načinima kreiranja online sadržaja, bez obzira na njihovu vrstu.

Još dve važne napomene o posledicama ignorisanja znanja o svim tipovima sadržaja:

  1. Kaže se kako su novinari uglavnom osuđeni na male plate. Dobro poznavanje kreiranja i upravljanja promotivnim i prodajnim sadržajima je veoma perspektivan posao. Osnova kvalitetnog kreiranja svih tipova sadržaja jesu znanja iz novinarske struke.
  2. U narednih nekoliko godina kreiranje sadržaja kao oblast biće okosnica formiranja budžeta kompanija za sve tri zavisne oblasti – mediji, marketing i PR. Bora Miljanović u poslednjih godinu dana na svim svojim predavanjima ističe da će u narednih nekoliko godina i mediji, marketinška i PR odeljenja voditi borbu oko istog budžeta – budžeta za kreiranje i plasiranje online sadržaja.

Zaključak

O prirodi vrsta online sadržaja u funkciji unapređenja poslovanja biće veći broj tekstova na ovom blogu u narednom periodu. Takođe, nastaviću da pratim sve relevantne trendove u razvoju medijskog bitznisa koji će biti aktuelni u narednom periodu…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.9/10 (12 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
Novinarstvo i Mediji 3.0 - Informativni, promotivni i prodajni sadržaji, 6.9 out of 10 based on 12 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 30/04/2014, RSS

Komentari su zatvoreni.