fbpx

Novi Web sajt novine Politika – Najava ili ne?

U subotnjem izdanju novina Politika u posebnom clanku, ali i posebnom reklamom najavljen je novi dizajn i funkcionalnosti na sajtu Politika.co.yu, a napisano je da se sajt pusta u nedelju. Danas ja pokusao da otvorim sajt, bas me interesuje, obzirom da je najavljeno da ce prvi put kod nas neke dnevne novine ponuditi azurnost “iz minuta u minut”, pored jednog dela clanaka iz dnevnih novina. Na sajtu stoji “Under Construction”.

Kako to obicno biva, kucanjem dodatka index.php (pretpostavljao sam da je tzv. LAMP sajt u pitanju) dobio sam kostur sajta, uglavnom bez sadrzaja u sredini.

U subotnjem clanku pominje se da je za uzor uzeto posmatranje sajtova tipa nytimes.com, washingtonpost.com, guardian.com

Dizajn sajta Politika, ali i prezentacije ostalih izdanja ove izdavacke kuce uradio je Aleksandar Macasev, predavac na predmetu Interaktivni dizajn, katedre za kompjutersku umetnost i dizajn, BK akademije umetnosti. U clanku se navodi da je pri dizajnu sajta Macasev imao stalne konsultacije sa art direktorom politike – Borutom Vildom, kao i sa proslavljenim dizajnerom Mirkom Ilicem.

Sam dizajn je po mom subjektivnom misljenju dovoljno pregledan i jasan (jednostavan), sto bi trebalo da predstavlja osnovu za kvalitetan izgled novinskog sajta. Kako jos nisam video izgled stranica sa izborom tekstova, videcemo kako je odradjen kompletan informacioni dizajn novinskog sajta. Na osnovu predstavljenog moze se naslutiti da nije lose uradjen.

Pitanje je da li je sa aspekta funkcionalnosti sajta predvidjen RSS, obzirom da se vidi da je mnogo veca paznja na novom sajtu posvecena samom dizajnu u odnosu na pojavljivanje odredjenih segmenata koji su aktuelni u pomenutim svetskim izdanjima.

Ipak, prosto je neverovatno kako ucesnici u procesu izrade ovog sajta nisu osmislili sistem tranzicije sa starog na novi sajt, bez upotrebe under construction varijante nedostupnog sajta. Ovo ne ipak suvise ozbiljan sajt da bi ucesnici sebi dozvolili amaterski pristup tranziciji sa starog na novi sajt.

Najbitniji segment cele ove price je opredeljenje na pravljenju posebne Internet redakcije koja objavljuje dodatne vesti na samom sajtu.

Update, nedelja poslepodne – sajt je ipak vidljiv… RSS ne vidim, a aktuelne vesti se izgleda preuzimaju iz tanjugovog servisa.

Sto se tice komentara, evo nekih:
http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=16982
http://www.personalmag.co.yu/blog/?postid=1008
http://www.devprotalk.com/t1191-politika-redizajn.html

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Novi Web sajt novine Politika - Najava ili ne?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.