fbpx

Naplata preko PayPal-a dostupna u Srbiji. Preporuka: Nemojte ga koristiti za domaća plaćanja.

Update 13.05.2015.: PayPal sada ipak omogućuje online naplatu u Srbiji

Od stupanja na snagu novog korisničkog ugovora servisa PayPal od 08.10. ove godine prošlo je 6 dana i od juče mogućnost naplate preko ovog servisa je dostupna i u Srbiji, za sada određenom broju naloga, ali se broj osoba  koje mogu da pristupa ovoj opciji povećava konstantno iz minuta u minut.

Ova vest je veoma važna za dalji razvoj preduzetništva u kontekstu prodaje proizvoda i usluga u inostranstvu (izvoz), obzirom da veliki broj osoba u Srbiji svih ovih godina se morao dovijati na različite načine da dođe do sredstava koja je zaradio od nekog tipa izvoza.

Kako da povučete sredstva sa PayPal naloga? Naplata na platnu karticu?

Ako na prvi pogled pogledate opciju Withdraw Funds (My Account), videćete da za sada ne postoji mogućnost da sredstva direktno prebacite na vaš račun u banci, već da vam se nudi mogućnost prebacivanja sredstava na vašu VISA karticu.

Bez obzira što će možda nekome ovo izgledati čudno – ne plaća se na karticu nego na bankovni račun. VISA i Mastercard su tokom prošle godine osmislili sistem brzog transfera novca platnim karticama što bi trebalo da zada ozbiljan udarac Western Union sistemu. Sistem transfera novca putem platnih kartica se obavlja na taj način da se samo ukucavanjem iznosa sredstava za prenos i broja platne kartice u veoma kratkom roku objavi transakcija.

Prema internim nezvaničnim informacija iz određenog broja banaka u Srbiji, ovaj sistem prenosa novca za VISA i Mastercard servise funkcioniše na tehničkom nivou od početka ove godine. Ovaj sistem bi trebalo da u praksi za manje od sat vremena učini dostupnim vaša sredstva na vašoj kartici.

Kako je situacija takva da preko PayPal-a možemo za sada povlačiti sredstva samo sa opcijom uplate tih sredstava na VISA debitnu ili kreditnu karticu, uskoro ćemo videti da li taj sistem kod nas funkcioniše ili ne.

Prema navodima na korisničkom delu sajta, očekivano vreme transakcije je 5-7 radnih dana, a trošak povlačenja sredstava je 4 EUR.

Loša iskustva sa povlačenjem sredstava sa PayPal-a u regionu

U narednim danima i nedeljama ćemo videti kako u praksi funkcioniše samo povlačenje sredstava preko PayPal-a, obzirom da npr. u BiH morate čekati mesec dana da bi ste povukli ova sredstva. U Makedoniji u poslednjih nekoliko meseci nije uopšte bilo moguće povući sredstva, iako je pre toga opcija povlačenja sredstava sa PayPal-a bila omogućena.

Videćemo i kako funkcioniše sam sistem naplate preko veb sajtova koji je moguće aktivirati sada kada je dostupna naplata u Srbiji… Ako bude bilo problema u nekom periodu, pisaću o tome.

Nemojte koristiti PayPal za plaćanja u Srbiji

Kako sredstva koja vam stižu preko PayPal-a dolaze na vaš bankovni račun (koji je povezan sa vašom karticom), vodite računa o tome da su ovakva sredstva dostupna za proveru od strane NBS, a Narodna banka Srbije ne dozvoljava domaći platni promet koji nije u dinarima za pravna i fizička lica.

To znači da je zabranjeno da preko PayPal-a vi prebacujete sredstva drugom pravnom i fizičkom licu u Srbiji. Postoji velika šansa da budete novčano kažnjeni za ovaj tip transakcija.

Zaključak

Nadajmo se da će omogućavanje naplate preko PayPal-a napokon ubrzati NBS i Državu da se konačno liberalizuje sistem (online) naplate donošenjem novog Zakona o platnom prometu.

Pogledajte primer kako PayPal naplata za sada (ne)funkcioniše u Srbiji.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (15 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
Naplata preko PayPal-a dostupna u Srbiji. Preporuka: Nemojte ga koristiti za domaća plaćanja., 10.0 out of 10 based on 15 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 15/10/2014, RSS

4 odgovora na Naplata preko PayPal-a dostupna u Srbiji. Preporuka: Nemojte ga koristiti za domaća plaćanja.

  1. mirko says:

    A neka iskustva sa pravljenjem i povezivanjem paypal merchant account-a sa deviznim racunom firme?
    Mislim da bi ipak bilo mnogo znacajnije pisati o takvim stvarima, ako nista drugo da se shvati da sto se posla tice (makar i najosnovnijeg freelance-a) ipak treba raditi preko firme – a agenciju za pruzanje usluga nije tesko otvoriti i za nju otvoriti i devizni racun

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Marko says:

    Nije dugo potrajalo

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Ovaj servis za plaćanje smo svi dugo čekali, jedino je problem, kako novac sa Paypal-a, da prebacimo u naše banke.To je vrlo važno za mnoge koji se bave internetom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. svadba says:

    ja sam iz bosne i nikako mi nije jasno da je bar po pejpalu bosna ispred srbije. zna li ko razlog zasto je to tako

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.