fbpx

Najuspešnije e-business firme u Srbiji za 2007. g.?

U poslednje vreme sve veći broj organizacija i medija iz različitih privrednih grana kreira liste najuspešnijih firmi na osnovu javno dostupnih podataka sa sajta APR-a (Npr. lista najvećih marketinških agencija). Ovo je jedan od najefikasnijih i najrelevantnijih načina za jednostavno rangiranje firmi, naročito za slučaj omogućavanja legalizacije poslovanja (ozvaničenje rada na belo), odnosno isticanja onih kompanija koje posluju poštujući domaće finasijske zakone.

Kada zvanični prometi na godišnjem nivou prelaze sume od 50.000 EUR (za oblast usluga naročito), praksa kazuje da veći broj firmi koje odluče da posluju ozbiljno, počinju da se ponašaju sve odgovornije u odnosu na iskazivanje pravih stanja na računu, isplate zaposlenima, plaćanje po reguilarnim fakturama, itd.

Internet poslovanje u Srbiji – Trendovi

U Srbiji tek počinju da se pojavljuju firme koje imaju dovoljno velike promete da postaje bezbednije poslovati legalno nego pokušavati da se na neki način “na veliko” prevari država. Sa druge strane, postoje i dalje pojedinci koji zbog osećaja sopstvene sigurnosti prave veći broj firmi, ne iskazuju nigde prihode iz inostranstva. Ako pogledate listu najposećenijih sajtova po bilo kom od sistema koji se ovde koriste za merenje posećenosti, možete primetiti da veliki broj čistih online projekata jednostavno ne sadrže podatke o tome da li uopšte postoji firma iza sajta, i ako postoji – koja je to firma.


Kreiranje ovakvih lista (najuspešnijih firmi prema podacima iz završnih računa – gde su pravila obračuna ista za sve), veoma “blagotvorno” deluje na sujetu onih koji mogu da se nađu na vrhu ovakvih lista, što za krajnju posledicu ima uozbiljavanje tržišta.

Oni koji žele da se u narednom periodu nađu na ovakvim listama iz oblasti e-poslovanja u Srbiji, a takvih lista će uskoro biti sve više i sve češće na različitim relevantnim medijima, neka se do kraja godine pripreme na takav način što će otvoriti d.o.o. (ako već nisu), i krenuti da obavljaju kompletno poslovanje preko te jedne firme. Zašto? Pa već će od naredne godine ovakve liste postati praksa za objavljivanje rejtinga najboljih online firmi, a od 2010 g. to će postati standard za najjednostavniji prikaz najuspešnijih firmi iz različitih branši.

U slučaju domaćeg online poslovanja prvo je potrebno napraviti razliku u kategorizaciji između online trgovina, i firmi koje se bave prodajom usluga, jer se struktura prometa veoma razlikuje i nije uporediva (bar za sada). Sa druge strane, što se više firmi “prijavi” za javno praćenje prometa, moći će se praviti kvalitetnija kategorizacija po delatnostima u sklopu online biznisa.

Za primer, uzeo sam četiri firme iz oblasti online usluga (dominantan advertising model), kao i četiri firme koje se bave razvojem Web sajtova, i napisao sam njihov prihod (prvi broj) i dobit (drugi broj) u hiljadama dinara (uzeti da je za 2007. g. EUR oko 80 din), prema podacima sa sajta APR-a:

Httpool 49.050 12.947
Infostud 35.136 12.218
Krstarica 26.197 0.245
Neogen 5.490 0.017

Arhel 27.877 6.689
Inbox 19.376 2.432
Omnicom Solutions 17.824 8.609
Agena 12.804 1.400

Kao što se može videti, u 2007. g. velika većina uspešnih kompanija koje dominantno posluju na Internetu (verovatno ima još nekih kompanija koje su imale ovakve ili veće prihode) u Srbiji imala je mesečni promet preko 10.000 EUR, pa ako vaša online firma u Srbiji ima ovakve promete, definitivno se može smatrati uspešnom na nivou ove države.

Nadam se da će sve češća pojava ovakvih lista naterati one koji imaju svoje online poslovanje u sklopu klasičnog biznisa (npr. klasični mediji), da će kreirati posebna pravna lica za svoje Web sajtove, zato da bi se našli na istim listama.

Ja ću se svakako sa svoje strane truditi da plasiram ovakav tip informacija u što veći broj medija, jer ovakve liste mogu biti dobar podsticaj za razvoj online biznisa…

Zamolio bih vas da u kometarima dodate podatke za još neke firme koje ovde nisam pomenuo, a mislite da treba da budu pomenute, sa aspekta prihoda koji se može videti na sajtu APR-a.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Najuspešnije e-business firme u Srbiji za 2007. g.?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 12/08/2008, RSS

2 odgovora na Najuspešnije e-business firme u Srbiji za 2007. g.?

  1. Best Deals says:

    10.000 evra prometa? Pa i nije bas neka cifra da ti se zavrti u glavi…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Sasa Kostic says:

    A51, Spoonlabs..?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.