fbpx

MoneyBookers pre PayPal-a u Srbiji

U junu mesecu ove godine, Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić najavila je početak rada PayPal sistema plaćanja za 2010. g.

Ispostavilo se da je za ulazak nekog internacionalnog sistema plaćanja i naplate potrebno uskladiti i eksplicitno definisati različite procedure, što na državnom nivou, što u kompaniji koja želi da uđe na ovdašnje tržište finansijskih usluga. U tom kontekstu, MoneyBookers servis za bezgotovinsko plaćanje i naplatu je stigao dalje u rešavanju potrebnih proceduralnih pitanja za ulazak na ovdašnje tržište. U zavisnosti od brzine rešavanja manjeg dela preostalih proceduralnih pitanja (naravno, u domenu ove države, NBS naročito), MoneyBookers će se možda pojaviti već ove godine, a možda tokom prvih meseci 2010. g.

Ono što je gotovo sigurno jeste da ni jedan od ovih sistema plaćanja neće davati  mogućnost naplate od strane fizičkih lica, a još je ostalo da se potvrdi procedura za korišćenje ovih servisa za naplatu od strane firmi. Ima više razloga zašto se u ovim krajevima ni ne razmišlja o sistemima naplate od strane fizičkih lica, a jedan od najbitnijih jeste onemogućavanje “sive ekonomije”.

Kako je eBay vlasnik PayPal sistema plaćanja, uvođenjem ovog sistema plaćanja biće napokon i ozvaničena mogućnost trgovanja preko najvećeg sajta za trgovinu “1 na 1”. Nezvanično, snalažljiviji ovdašnji pojedinci i firme već koriste iz Srbije eBay za trgovinu, s tim da će i dalje morati da samostalno rešavaju problem naplate – ili preko nekih računa u inostranstvu, ili preko domaćih firmi, kada PayPal proradi u Srbiji.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
MoneyBookers pre PayPal-a u Srbiji, 9.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 08/09/2009, RSS

28 odgovora na MoneyBookers pre PayPal-a u Srbiji

  1. Baš juče sam registrovao nalog na moneybookers.com po preporuci jer sam dobio informaciju da preko njih mogu mnogo povoljnije da procesiram visa transakcije na http://www.vizioshop.com za naplatu pre svega od kupaca iz inostranstva kojih je sve više. Za koji dan ću Vam preneti i konkretna iskustva.
    Po nepotvrđenoj informaciji, visa transakcijama mogu da svoje proizvode/usluge naplate i fizička lica, a ne samo pravna lica.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Poenta ulaska ovih firmi na lokalna tržišta je plaćanje preko lokalne valute. I ja imam nalog na MoneyBookers i na PayPal-u, ali se transakcije ne obavljaju u dinarima.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Kažeš “MoneyBookers će se možda pojaviti već ove godine, a možda tokom prvih meseci 2010. g”

    Da li nešto propuštam, ali kada se uloguješ na Moneybookers, Srbija postoji već dugo vremena. A znam ljude iz Srbije koju naplatu rade već godinama preko njega. Ne kapiram najbolje tekst?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Walker says:

    Zaista gospodine Varagiću, niste dobro uspeli da naglasite tačno značenje sintagme “ulazak na tržište”, pa sad dolazi do zabunemeđu ljudima koji MB koriste.

    // Poenta ulaska ovih firmi na lokalna tržišta je plaćanje preko lokalne valute.

    Ne samo to, već i mogućnost firmi da naplaćuju usluge preko ovih servisa. Mada ako tog dela usluge kod nas ne bude, onda je sama poenta poništena, ali to su već naša posla…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Jeste, radi se o ulasku na lokalno tržište sa mogućnošću plaćanja i naplate u lokalnoj valuti, s tim da sa aspekta uspostavljanja ovog sistema procesi plaćanja i naplate se različito rešavaju na nivou administrativnih procedura.

    Koliko sam shvatio, samo definisanje procedura nije komplikovano, ali je potrebno dosta vremena – karakteristika državnog aparata…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Fotomanijak says:

    “Sive ekonomije”… Bilo bi lepo da imamo prvo bilo kakvu ekonomiju… pa onda da biramo “boju”…

    To direktno ogranicava kolicinu novca koji se slije u srb, kako god okrenemo, mislim da bi u startu – posebno u godinama krize. Bilo pametno omoguciti tako nesto, pa i po cenu rasta “sive” ekonomije. Povecanje priliva novca iz inostranstva povecala kupovnu moc gradjana, povecana potrosnja u srb… vise prihoda od poreza…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Walker says:

    Meni je u suštini najvažnije što više neće biti neophodni devizni račun i viza internet, tako da kad to bude “lokalno poslovanje” banke neće skidati 15% provizije kao sada (neto zarada na 100$ je danas tek 85$, 15% ide banci) već standardnu fiksnu taksa za transfer sa računa na račun i gotovo.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Da, sadasnja provizija banaka je uzasno velika i ceka se poprilicno na unovcavanje cekova.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Nenad Aleksic says:

    Sjajno sto sam naisao na ovu malu raspravu, jer ceo dan pokusavam da dodjem do relevantne informacije kako naplatiti proizvod preko neta..i dalje mi nista nije jasno..par banaka koje sam zvao su mi rekle da ne nude takvu uslugu…u Com Trade call centru su me indirektno savetovali da koristim neki strani Card processing servis…mozda je pitanje previse opste…ali sta treba da uradi neko iz Beograda da bi mogao da naplacuje e-knjigu koju prodaje preko svog sajta??? vidim da pricate o provizijama banaka, koje banke su u pitanju? da li primate uplate kao fizicka lica? hvala unapred

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Miroslav Slavnic says:

    Osnovno ograničenje je pre svega zakonska regulativa RS iz oblasti platnog prometa, koja omogućava isključivo poslovnim bankama da se bave ovom delatnosti. Postoje najave da će se zakon menjati iduće godine i da će novim biti omogućeno i drugim pravnim subjektima da pružaju usluge iz oblasti platnog prometa. Ovog ograničenja su svakako svesne pomenute kompanije, što je jedan od razloga što neposluju na teritiriji RS. Obzirom na navedene činjenice, nisam preterano optimističan po pitanju skorog aktiviranja PayPal-a, MoneyBookers-a i sličnih servisa na našoj tertoiriji.

    Da li je potrebna zakonska regulativa? Svakako da jeste, pre svega radi zaštite interesa korisnika ovakvih servisa koji se zasnivaju na elektronskim novčanicima, ili virtuelnim računima. Šta je to virtuelni račun možete i sami zaključiti iz disclaimera i uslova korišćenja servisa navedenih kompanija kojima se eksplicitno navodi da kompanija nije banka i stoga nema obavezu da polaže depozite (kod centralne banke ili neke slične institucije) za virtuelne račune, plaća osiguranjeza iste, plaća korisniku kamatu za sredstva po viđenju, a korisnik se sa svim tim saglašava prilikom otvaranja računa, ponavljam VIRTUELNOG. Takođe, kompanija navodi da novčana sredstva, koja reprezentuju vrednost u virtuelnom novčaniku, drži u nekoliko poslovnih banaka i može sa njima da raspolaže prema sopstvenom nahođenju, sa čime se budući korisnik svakako slaže ako hoće da otvori račun. Postavlja se pitanje kome da se korisnik obrati kada mu PayPal privremeno, na neodređeno vreme, blokira sredstva na virtuelnom računu, što se prema iskustvima korisnika dešava relativno često. Šta se dešava sa sredstvima koja reprezentuju vrednost virtuelnog računa ukoliko LOKALNI pružalac usluge bankrotira i koja su prava korisnika i opet,kod koje institucije može da ih ostvari. Da li su navedeni rizici i ograničenja prihvatljivi za korisnike koji svoj biznis zasnivaju na ovoj usluzi, ovde pre svega mislim na pravne subjekte, ali isto tako i na fizička lica?

    Nema sumnje da nam je ovaj servis potreban, ali svakako ne pre definisanja zakonske regulative i to na zadovoljstvo svih uključenih strana.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. @Miroslav Slavnic razlog objavljivanja ovog teksta je što sam iz “pouzdanih i dobro obaveštenih izvora” saznao da se sve sporne stavke u odnosu na eventualne probleme u poslovanju ove vrste firmi, polako ali sigurno rešavaju na nivou definisanja eksplicitnih procedura u NBS.

    Praktično, MoneyBookers i PayPal će funkcionisati usklađeno sa našim pozitivnim pravnim aktima preko ovdašnjih poslovnih banaka (onih koje budu radile sa ovim servisima) na koje će stizati uplate u dinarima.

    Priča oko funkcionisanja ovih sistema kod nas nije naročito komplikovana.

    Btw., ne postoji lokalni pružalac usluga i ne postoji depozit na ovim servisima.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Postoji depozit. Samo nije obavezan. Postoji institucija PP e-check koji ti skida pare direktno sa racuna ako nemas iznos da pokrijes kupovinu na samom PP virtuelnom racunu. Procedura traje od 5-10 dana zavisno od toga gde ti je banka.

    I kod PP barem, postoje i lokalni operateri samo ne verujem da ce ga biti kod nas. Znam sigurno za Spaniju i Italiju.

    Zivimo u banana drzavi koja gleda samo svoje birokratske interese a ne interese ekonomije i gradjana, i cisto sumnjam da ce ista menjati sto ne moraju (citaj nije uslov za EU) a i ako promene, bice to samo na papiru.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. branislav says:

    Vec 8 godina skoro imam sve naplatne sisteme ali su me sistematski brisali sa svih blogova i foruma sto i dan danas
    rade jer ovde 95 5 ljudi nemaju pojma kako to funkcionise
    niti zele da nauce niti zele da pitaju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. […] bez obzira na najavu skorašnjeg ulaska MoneyBookers-a i PayPal-a, u nekoliko reakcija na samom blogu i van njega, neki korisnici su jednostavno davali izjave tipa […]

  15. Bas mi nista posebno ne znaci sto ce firme moci da placaju u dinarima preko moneybookers-a. S obziorm na komplikovanu upotrebu i knjizenje biznis kartice to bas nesto i ne vredi. Mnogo je koristije omoguciti da placakju fizicka lica i ta nebuloza o “sprecavanu sive ekonomije” je nesto sta ne razumem – rec je o bezgotovinksim transakcijama dakle POSTOJI TRAG o uplati i nema vrdanja PDV se mora platiti. Ali po nasem zakonu svakom takvom kupcu se mora dostaviti i fiskalni racun a poseban nonsens je sto kad primite uplatu iz inostranstva za svaku pojedinacnu podnosite izjavu NBS zasto ste primili novac. ne dao vam Bog da imate biznis koji prodaje hiljade proizvoda na dan (recimo elektronskih – hosting ili clanarina). Bice vam potrebna armija ljudi za kucanje fiskalnih racuna i pisanje izjava.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Bane says:

    Prema Misljenju Ministarstva finansija od 13.12.2006., nije potrebno izdavati fiskalni racun fizickim licima za robu i usluge narucenu i isporucenu putem interneta ili postom, a placenu uplatom na racun prodavca ili karticom. Uslov za to je da imate registrovanu delatnost 52610 (kao jednu od delatnosti, ne mora osnovna). Jedino ako u zadnjih par meseci nesto nije promenjeno po ovom pitanju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. mileusna says:

    ^ Pa mora da je nešto promenjeno, jer te “delatnosti” više ne postoje. Upisuje se samo osnovna delatnost.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Ivan Petrovic says:

    Postovanje svima,

    Interesuje me da li neko zna na koji nacin moneybookers sprecava pranje novca???

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. Potvrđeno je da je NBS dala dozvolu za kompanije kao što su Money Bookers i PayPal da mogu poslovati u Srbiji preko domaćih banaka.

    Najavljeno je da će u toku naredne godine NBS predložiti izmenu Zakona o poslovanju finansijskih institucija, gde će omogućiti da različite nivoe finansijskih usluga mogu obavljati različite vrste kompanija (kao što su npr. firme kao MoneyBookers, Qvaucher i sl.), što će i zakonski doprineti razvoju tržišta online naplate.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. dezareo says:

    Evo mog vidjenja cele stvari, malo sam pisao na svom blogu o paypal u Srbiji…

    http://dezareo.com/2009/10/26/paypal-u-srbiji-gola-istina/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. Milos Jankovic says:

    MoneyBooker (MB) vec nekoliko godina, 3-4, radi bez problema u Srbiji. A takodje je moguce pomocu njega kupovati preko eBay-a…

    A taman da sad uvedu PayPal u Srbiju ne bih ga koristio iz principa! Kad do sad nisu dosli kod nas ne moraju ni da dodju, mi freelanceri smo se lepo snasli…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  22. Zika says:

    Uvođenje Paypala i Moneybookersa u lokalnoj valuti će sigurno pomoći razvoju trgovine preko interneta. Mi, doduše, i sada možemo koristiti Moneybookers legalno, ali se veoma slabo koristi zbog birokratije prilikom prenosa deviznih sredstava u inostranstvo. U isto vreme stanovnici najrazvijenijih država mnogo češće koriste Paypal, tako da najveći broj transakcija ide preko njih.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  23. Luka says:

    To je sve ok..ali da li neko iz iskustva zna da li je moguce podici novac( cash) koji imas na svom MB nalogu preko neke domace banke??

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  24. Igor S says:

    @Luka

    Naravno da je moguce Luka. Godinama koristim MoneyBookers. Kako za depozite prema online kladionicama , tako i obrnuto za povrat novca sa online kladionice na Moneybookers i potom sa MoneyBookersa na svoj devizni racun u Rajfajzen banci. Moguce je povuci bez ikakvih problema na devizni racun koji nije vezn za visa virtuon karticu , a u isto vreme je moguce povuci novac i na devizni racun koji jeste vezan za visa virtuon karticu. Sve u svemu MB procesuira slanje novca na nas devizni racun od 1-5 dana na racun koji nije vezan za visa virtuon. Odnosno 5-30 dana na racun koji jeste vezan za visa virtuon. I ovo je sve legalno i ok je sve. Godinama vec koristim.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  25. Igor S says:

    E da jos nesto , bitno za napomenuti. Vas primalac ili posiljalac novca mora imati registrovan obican njegov mail na njegovom MB. Znaci jedini bitan podatak za uspesan transfer u bilo kom smeru je da obe strane imaju samo … mail adresu registrovanu na MB i naravno svoje racune verifikovane na MB.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  26. Nikola Savic says:

    Evo stigla je i 2011, a od PayPal-a još ništa. Ipak, MoneyBookers ne samo da prepoznaje Srbiju na svom sajtu, već nalog može biti registrovan sa RSD kao glavnom valutom.

    Od njihove podrške sam dobio obrazloženje da firme i pojedinci(!) mogu da vrše naplatu (dobiju merchant account), nakon što prođu proveru web sajta. Prikupljeni novac se salje preko internacionalnog bank transfera.

    Da li neko ima informaciju o legalnosti ovakvog vida naplate i transfera novca, za firme registrovane u Srbiji? Odnosno, da li neko zna da li je završeno uskladjivanje sa našim sistemom i NBS? Ako neko ima web prodavnicu firme registrovane u Srbiji, a koja koristi MoneyBookers za naplatu od domaćih i stranih kupaca, da li može da nam kaže kako je knjigovodstveno i pravno rešen transfer sredstava kupac->MoneyBookers->racun u srpskoj banci?

    Ja verujem da i Intesa naplatu preko kreditnih kartica korisnika iz Srbije provlaci preko internacionalnih sistema, jer se i server preko koga se završava plaćanje nalazi u Italiji. Ipak, novac na račun prodavca dolazi sa računa banke u Srbiji. Možda sam ja ipak previše paranoičan kad su ograničenja Srbije u ovoj oblasti u pitanju? 😀

    Pozdrav,
    Nikola

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  27. Aleksa says:

    Postovani, dugo pratim temu na raznim forumima. Nema sistemskog resenja. Iz jednog razloga. Nigde nisam video INICIJATIVU da se to razresi od strane nas, gradjana kojima je to razresenje potrebno. I to je najveci problem. Drzava treba da sluzi nama, kao nas servis, jer mi jesmo drzava. Samo treba to da shvatimo!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  28. stalone says:

    Postovani, kako imam sredstva na racunu koji nije verifikovan *paypal*, interesuje me da li postoji neki posrednik koji moze taj novac da mi prebaci na devizni u SrbijI? Problem je sto moj klijent radi samo sa pejpalom … Iz nbs su javili da su razgovarali sa pejpalom i da se ocekuje da udjemo sa CG i Makedonijom. Da li vi znate preciznije datum dolaska i da li ce tada moci da se radi skidanje para na devizni ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  29. Irena popov says:

    Konkretno pitanje: Jel nasa firma moze da otvori internet prodajno mesto sa moneybookers ili ne ? Jel to legalno ili nije? Lako cu ja sracunati provizije itd postaviti sistem ZANIMA ME ISKLJUCIVO LEGALNOST ? Ima li neko odgovor ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.