fbpx

Da li će Kupindo API uticati na razvoj e-trgovine i zarade u Srbiji u 2014.?

API (Aplikacioni programerski interfejs) omogućuje vlasnicima sajtova da koriste različite servise sa drugih sajtova u sopstvene svrhe, na taj način što programeri dobijaju mogućnost da uz određena definisana pravila pristupaju različitim servisima koje je kreirao vlasnik tog API-a. U oblasti e-trgovine najpoznatiji API je Amazonov API servis koji omogućuje da na bilo kom veb sajtu postavite neku ciljanu ponudu proizvoda (odabrani proizvodi) koja odgovara vlasniku sajta.

Po sličnom principu kako funkcioniše Amazonov API nedavno je pušten Kupindo API servis koji omogućuje iskorišćenje većeg broja servisa i resursa koji su dostupni na Kupindo.com veb sajtu.

Kupindo API kao prvi veliki iskorak u razvoju e-trgovine u Srbiji

Praktično, puštanje Kupindo API servisa predstavlja prvi realno veliki iskorak u domenu razvoja e-trgovine u Srbiji na taj način što se baza od preko 900.000 proizvoda na Kupindo servisu za prodaju proizvoda po fiksnim cenama, kao i određene informacije o preko 450.000 korisnika Limundo i Kupindo servisa, ali i neke druge informacije i servisi koji se otvaraju za potrebe onih pojedinaca i kompanija koje su zainteresovane da te informacije iskoriste za kreiranje sopstvenih servisa i ponuda na svojim veb sajtovima.

Zašto je Kupindo API toliko važnan za razvoj e-trgovine u Srbiji?

Prvi put se od kada postoji komercijalni internet u Srbiji (od 1996. g.) dešava da vi kao vlasnik bilo kakve vrste veb sajta ili bloga, uz određene akcije programiranja, imate mogućnost da postavite odabrane vrste domaćih proizvoda na vaš sajt/blog i to iz izbora od preko 900.000 proizvoda.

Sa druge strane, veoma bitan podatak je da ocene korisnika Kupindo/Limundo servisa, odnosno njihovu reputaciju možete iskoristiti na svom sajtu (kao npr. Facebook login), da npr. proverite da li je taj korisnik vašeg veb sajta neko s kim treba raditi posao ili ne.

Omogućeno je da se kreiraju različite mobilne aplikacije ili veb aplikacije, a naročito je interesantno za programere koji su upoznati kako funkcionišu Limundo i Kupindo da se kreiraju specijalizovane aplikacije za prodavce i kupce na Kupindo servisu (npr. kreiranje posebnih mobilnih ili Fejsbuk aplikacija za trgovce na Kupindu, različite priručne aplikacije koje omogućuju brži rad prodavcima koji imaju veliki broj aplikacija, i sl.).Primer izrađenog API sistema za potrebe korisnika Kupinda jeste Program za Kupindo poruke.

Za slučaj većeg interesovanja blogera za ovaj servis, možda je interesantno kreirati aplikaciju koja će omogućiti korisnicima blogova koji nemaju tehničkog znanja da jednostavno kreiraju e-prodavnice na svojim blogovima. Primer korišćenja Kupindo API sistema na bilo kakvom veb sajtu ili blogu može se videti u slučaju Kupindo vidžeta na servisu Limundo.

Primer spajanja klasičnog sveta sa online svetom kada se nalazite npr. u klasičnoj prodavnici knjiga i vidite neku knjigu po jednoj ceni, pa je preko mobilnog telefona možete uporediti sa cenama iste knjige preko prodavaca na Kupindo sajtu.

Naročito važna karakteristika API sistema jeste da preuzeti podaci koji se koriste na vašem veb sajtu nalaze se u dizajnu i rasporedu na način kako to vama tehnički, vizuelno i sadržajno odgovara, što važi i za Kupindo API sistem.

Šta se sve može ponuditi na vašem sajtu/blogu preko Kupindo API sistema?

Za sada, Kupindo API omogućuje 7 velikih grupa servisa koji se mogu koristi za izgradnju sopstvenih poslovnih modela:

  1. Detalji o proizvodu, koji omogućuju kreiranje pravog sistema e-prodavnice na vašem sajtu do nivoa odabira npr. sistema plaćanja i vrste isporuke.
  2. Različiti parametri proizvoda i prodavaca, koji npr. omogućuju geo-targetiranje ponude i/ili npr. integraciju sa FourSquare API sistemom za preporuke prodaje proizvoda na lokaciji gde se nalazi potencijalni kupac.
  3. Sistem Kupindo poruka, koji omogućuju rad sa kupcima i prodavcima na Kupindu.
  4. Rejting sistem koji omogućuje npr. drugim trgovcima da preuzmu ocene korisnika i trgovaca sa Kupinda i primene ga na svojoj prodavnici.
  5. Sistem pretrage, koji omogućuje da dinamički pronalazite tačno šta je npr. potreba korisnika vašeg veb sajta ili bloga na određenim veb stranicama.
  6. Informacije o korisnicima, koji u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija daje samo određene podatke o korisnicima (uz poštovanje njihove privatnosti), koji su veoma značajni za unapređenje prodajne ponude na nekom veb sajtu (radi se o korisnicima koji su već kupci i/ili prodavci).
  7. Liste želja, omogućuje veliki broj različitih opcija davanja ponuda, unapređenja prodaje, promocije i sl. na osnovu podataka iz lista želja različitih korisnika (naravno, bez ulaženja u to čije su to želje)

Ova lista opcija nije konačna, i kako se sistem bude razvijao, razvijaće se i dodatne API opcije.

Kupindo API i Affiliate/Partnerski program zarade

Naravno, ono što najviše zanima vlasnike različitih vrsta sajtova (naročito medijskih) jeste da li i koliko se može zaraditi od integracije Kupindo API sistema. Affiliate/Partnerski programi omogućuju automatsko praćenje efekata koje je partnerski sajt postigao plasiranjem određene ponude proizvoda i usluga, kao i praćenje zarade koja se time dobija.

Limundo i Kupindo imaju već duže vreme razvijen Partnerski program koji je do nedavno funkcionisao po principu zarade od dovođenja novih članova. Do puštanja API sistema ovaj Partnerski program je funkcionisao po principu po tzv. iFrame principu slanja precizno definisanih stranica koje su se mogle pojaviti na vašem sajtu, bez mogućnosti prilagođavanja.

Na osnovu podataka o efektima postojećih partnera Limundo i Kupindo servisa kreiran je sistem podsticaja koji u osnovi ima dve komponente:

  1. Zarada od dovođenja novog člana (150 din po članu) koji dobije prvu pozitivnu ocenu.
  2. Zarada od prodaje proizvoda u dijapazonu od 2% (za tehničku robu) do 10% provizije sa pravnim licima kao partnerima (za kategoriju Ostalo – u kojoj se nalaze različiti proizvodi koji su najčešće tu jer prodavce mrzi da pronađu adekvatnu kategoriju)

Veoma je važno da ako želite dobre efekte ovog Partnerskog programa trebalo bi dobro da poznajete koja vam je ciljna grupa na sajtu/blogu. API sistem omogućuje da “povučete” npr. proizvode za odabrane parametre kategorija i ostalih filtriranja, koji imaju najbolju prodajnu proviziju za tu vašu ciljnu grupu posetilaca na nivou pojedinačne stranice vašeg sajta.

Sa druge strane, veoma je važno da ako imate sajt/blog male posećenosti, da se nalazite u nekom segmentu tržišta (niši) da bi ste mogli da imate dobre prodajne efekte, a Limundo/Kupindo ima iskustva npr. sa blogovima i njihovim posetama koje mogu direktno da dobro utiču na efekte prodaje.

Tokom 2012. g. dosadašnji Affiliate model je isplatio partnerima skoro 1.5 mil. din. ukupno, s tim da su tri najuspešnija saradnika (fizička lica) ostvarili za godinu dana 100.000 din. Pravna lica kao partneri su u proseku zaradili oko 80.000 din.

Sadašnja API opcija na Kupindu može doneti značnije veće prihode na mesečnom/godišnjem nivou, ali bi bilo dobro da ne očekujete “čuda”.

Savet: Što bolje proučite ko su vam posetioci veb sajta, isprobajte različite vrste proizvoda i reakcije vaših posetilaca na to, isprobajte različite vrste promocije (banere, reklame kao što su na FB, tekstualne reklame, tekstove…), i ako vidite da dobijate veće efekte sa nekom tehnikom promocije – nastavite sa eksperimentima, isplatiće se.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (12 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 6 votes)
Da li će Kupindo API uticati na razvoj e-trgovine i zarade u Srbiji u 2014.?, 7.8 out of 10 based on 12 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 23/12/2013, RSS

2 odgovora na Da li će Kupindo API uticati na razvoj e-trgovine i zarade u Srbiji u 2014.?

  1. Igor says:

    Zašto je potreban JMBG da bi se registrovali za Affiliate/Partnerski program zarade?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Kako se zarada za Affiliate isplaćuje na osnovu ugovora o delu i mi kao kompanija snosimo sve troškove poreza i doprinosa – ugovor mora biti potpisan i za njega je potrebno punoletstvo i JMBG je deo tog ugovora.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +4 (from 4 votes)

Komentari su zatvoreni.