fbpx

Korporativna kultura: Šta sve utiče na kvalitet poslovanja i kvalitet zaposlenih?

Kada ste u situaciji da menjate firmu u kojoj želite da radite, ili kada ste generalno u potrazi za poslom, često se dešava da budete u situaciji da čujete da u nekim firmama postoje sledeći uslovi poslovanja:

  • “Radi se od jutra do sutra, a plata ka’ će – ne pitaj”.
  • “Radi se i vikendom u tri smene, a dobijaš platu kao da radiš u jednoj smeni”.
  • “Radno vreme firme nije striktno određeno, treba da se završavaju poslovi koji su za taj dan određeni”.
  • “Kompanija ima svoj bazen i fitnes salu, možeš je koristiti tokom radnog vremena”.
  • “Moram u kompaniji konstantno da se takmičim sa drugima, pa mi niko ne pomaže u poslu”.
  • “Plata je super, ali međuljudski odnosi na poslu su takvi da ću uskoro da palim”.
  • “Jedan drugome pomažemo na poslu da bi zajedno imali bolje rezultate”.

Organizaciona kultura opisuje ponašanje osoba u nekoj organizaciji u vezi sa zajedničkim osobinama koje se ispoljavaju u komunikaciji pripadnika posmatrane organizacije. U slučaju komercijalnih organizacija ustaljen je izraz korporativna kultura koji opisuje načine kako kompanije komuniciraju sa svojim zaposlenima i sa generalnom javnošću svoje vrednosti, svoje vizije, norme poslovanja, verovanja, običaje, itd.

Kompanijska/korporativna kultura direktno utiče na kvalitet poslovanja i kvalitet zaposlenih

Bez obzira što se u praksi često koristi izraz “korporativna kultura”, svaka kompanija “odašilje” svojim zaposlenima, njihovim porodicama, poslovnim partnerima, klijentima i celokupnoj javnosti da li se tu radi npr. o nekim bezličnim poslovnim ljudima koji su tu samo da bi vam oduzeli novac, da li je to neka birokratija koja će vam samo oduzimati vreme, ili su to neke kul osobe s kojima je zabavno i isplativo poslovati.

Vlasnici kompanija u najčešćem broju slučajeva razmišljaju najviše o tome kako da se dođe do posla, kako da se ugovoreni posao završi, kako da se posao naplati, kako da ima dovoljno para na runu da se isplate plate. Mnogo ređe se u većini kompanija razmišlja o tome na koji način da se zaposlenima približiti šta vlasnici kompanije uopšte žele sa tom kompanijom, kako unaprediti radnu atmosferu i efekte rada, zašto veliki broj zaposlenih veoma brzo napušta kompaniju, itd. Tada uopšte nije čudno da na različitim mestima možete videti veoma loše natpise o tome kako se u vašoj kompaniji posluje, kako loš glas o uslovima rada i platama kod vas ide veoma brzo na vebu i van njega.

Jedan od boljih načina upoznavanja novih i postojećih zaposlenih jeste postajenje definisane korporativne kulture, koja ne predstavlja samo slovo na papiru koje se ne poštuje, već predstavlja uputstvo za uspešan rad zaposlenih.

Primere kvalitetno definisanih načina poslovanja i odnosa sa zaposlenima u ovdašnjem okruženju online kompanija mogu poslužiti primer Infostuda ili primer kompanije Limundo.

Nove (startup) i uspešne kompanije veoma često imaju problem sa zapošljavanjem zbog nepostojanja definisane korporativne kulture

U nekoliko navrata mi se desilo da pričam sa vlasnicima kompanija koje su stare 2-3 godine, koje su uspešne, koje imaju veoma pristojne plate zaposlenih, koje su uglavnom u oblastima visoke specijalizacije zaposlenih (programeri, dizajneri, inženjeri), i koje imaju veliki problem da privuku nove kvalitetne kadrove.

Pored činjenice da mi živimo u vremenu u kojem je veoma teško naći kvalitetne radnike, drugi problem je da radna mesta sa visokim platama kod nas (plate preko 1.000 EUR neto, odnosno preko 2.000 EUR bruto) su namenjena osobama koje su već obezbedila svoje osnovne životne potrebe, što znači u poslu da plata (visina) sama po sebi ne mora da bude osnovni motiv prelaska u drugu kompaniju, već se tu nalaze i neke druge vrednosti:

  • Koliko su projekti na kojima se radi interesantni, odnosno koliko novih stvari može da se nauči u radu na datim projektima,
  • Da li zaposleni dobija na svojoj važnosti nešto time što prelazi u novu firmu (samo-potvrđivanje osobe),
  • Da li će on moći da se pohvali svojim prijateljima da radi u toj firmi (koliko je kompanija poželjna za zaposlenje),
  • Koje sve dodatne beneficije zaposleni dobija radom u toj kompaniji (npr. u kompaniji Microsoft u SAD zaposleni dobijaju značajne popuste za avionske letove, posebne uslove u različitim prodavnicama, pri uzimanju kredita, itd.)

Upravo iz razloga opsednutosti poslovnim problemima, veliki broj novih kompanija previđa značaj definisanja načina ostvarenja ciljeva i vizija kompanije, ili se za te potrebe preuzimaju često neke zastarele birokratsko-korporativne metode podsticaja koje nisu primerene privrednoj grani ni vremenu u kojem živimo.

Inovativna korporativna kultura i inovativni startapi

U članku na HBR blogu “The Next Big Opportunity for Startups” na interesantan način je obrazložena teza da nove kompanije koje pokušavaju da na inovativan način pristupe kreiranju svojih proizvoda i usluga, isto toliko inovativnosti bi trebalo da upotrebe i za kreiranje svoje korporativne kulture. Novo vreme i nove navike zaposlenih traže inovativne načine motivisanja radi postizanja kvalitetnih poslovnih rezultata.

Neka od važnih pitanja o kvalitetu rada u kompanijama na osnovu ovog članka:

  • Da li je striktno radno vreme i boravak u prostorijama firme garant da će se posao uraditi kvalitetno?
  • Da li način oblačenja u kompaniji (dress code) doprinosi kvalitetu poslovanja, naročito u rigidnim varijantama gde npr. žene moraju nositi suknje (“pa valda je žensko!”)?
  • Da li postojanje stola za stoni tenis (koji npr. nije u funkciji) i vreće za boks u prostorijama kompanije dokazuje da se radi o modernoj i inovativnoj kompaniji?
  • Da li ste se snašli sa organizacijom godišnjih odmora za zaposlene kada vam je firma za pola godine porasla sa 6 na 80 zaposlenih? Organizacija godišnjih odmora može da bude jedan od najčešćih generatora nezadovoljstva nezaposlenih…
  • Jeste važna korporativna kultura kod startapa, ali da li je važniji proizvod koji treba kreirati u određenom roku od okruženja u kojem rade zaposleni? Ako kompanija startup propadne, šta vredi korporativna kultura…?

 

U sledećem nastavku priče o tematici korporativne kulture biće reči o tome kako kvalitetno definisanje načina rada zaposlenih može da rešava veliki broj problema u kompaniji, uključujući i strateško pozicioniranje kompanije u konkurentnom okruženju.

 

 

Slika je preuzeta odavde.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Korporativna kultura: Šta sve utiče na kvalitet poslovanja i kvalitet zaposlenih? , 7.8 out of 10 based on 13 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 28/07/2013, RSS

3 odgovora na Korporativna kultura: Šta sve utiče na kvalitet poslovanja i kvalitet zaposlenih?

  1. Bez flipera firma nije cool 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  2. Једва чекам додак пошто долазим у ситуацију да имам потребу за запосленим и ово је једна од ствари које ме тренутно муче.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. Imao sam, pre bezmalo godinu dana, članak koji ima puno dodirnih tačaka sa ovom temom: http://tribune.majlab.com/povedanje/oglasi-za-php-posao/

    I dalje dajem link na taj članak kada me saleću i “spamuju” bahati HR menadžeri.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.