fbpx

Konceptualno o ishrani: Piletina i Surimi repovi jastoga u lakoj obrok salati

U sklopu moje odluke da s vremena na vreme pišem o pripremanju hrane, fokus koji sam sebi postavio jeste odabir namirnica i način pripreme jela u odnosu na konkretnu potrebu. U ovom slučaju reč je o tome kako brzo spremiti nešto interesantno, možda čak i neobično, ali s razlogom…

“Od sve salate, možda ipak najviše meso”

Praksa pripreme hrane u mojoj porodici je pokazala da će naša deca pre jesti neke namirnice (čitaj, različite vrste mesa) ako se nalaze pomešani u nekoj salati, nego što će to isto meso jesti kada je posebno pripremljeno – isključivo iz nama nepojmljivih vizuelnih razloga (hrana na izgled). Više puta smo probali da im “poturimo” jela koja veoma lepo izgledaju (bar meni i mojoj ženi), ali nije uspelo…

Sa druge strane, često pravljenje različitih ukusnih salata im iz nekog razloga ne smeta, pa to koristimo da bi jeli raziličite vrste namirnica koje samostalno inače ne jedu.

Dodatno, moj sin u salatama najčešće bira meso (jede i povrće iz salate, ali mnogo manje), pa se često dešava da ako ne povedemo računa o količini mesa u salati, da istog ne bude dovoljno.

Zašto piletina i morski plodovi?

Radi pripreme jednog jela kupio sam u Matijeviću manju količinu belog mesa, ali ubrzo sam se setio da sam nedavno nabavio Suirimi repove jastoga koje nekoliko godina nije bilo kod nas u prodaji.

Ovo meso ne treba porediti sa mesom jastoga, radi se o tome da ovi repovi jastoga imaju lep ukus i veoma su siti i mnogo jeftiniji. Uz to sam imao nešto malo i Surimi račića, pa sam shvatio da bi interesantna kombinacija ova tri sastojka trebalo da bude dovoljna za salatu s mesom, obzirom na potrebe mog sina.

Slušao sam i čitao o tome da postoje pojedini recepti savremene kuhinje koji kombinuju klasično meso sa morskim mesom, a dodatno sam se konsultovao na ovu temu s kulinarskom i lifestyle blogerkom Marijom Petrović, koja nije našla ništa sporno u ovoj kombinaciji.

Vreme pripreme = 10 + 20 minuta

Kako se Surimi račići samo potope u ključalu začinjenu vodu (ja sam u vodu ovom prilikom stavio maslinovo ulje, mešavinu začina, peršun i majčinu dušicu), dok se Surimi repovi jastoga kuvaju do 10 min, slično kao viršle.

Dok se voda grejala zajedno sa repovima jastoga, sitno sam iseckao belo pileće meso (prethodno sam uvaljao u njega malo mešavine začina i majčine dušice), i stavio ga da se proprži za dva-tri minuta u kombinaciji malo putera i ulja. Puter ne trpi dugo velike temperature, pa se savetuje da se doda malo ulja (kakvo ko voli, a da trpi visoke temperature). Ispostavilo se da se ukus prženja na puteru oseti i u ovakvoj kombinaciji.

Ispostavilo se da je meso bilo spremno za 10 min, ali kada se ovo vreme sabere sa vremenom seckanja povrća, na kraju se dođe ipak do dodatnih 20 min, odnosno pripremanja jela od 30 min. Bar ja ne znam brže da sečem, i samostalno sam pripremao jelo…

Sastojci

  • Jedan pileći file
  • Jedna kesica Surimi repova jastoga
  • Jedna kesica Surimi račića
  • Jedan crveni luk isečen na kolutove
  • Jedan krastavac seckan na kocke
  • Dva velika paradajza seckani na kocke
  • Dve veće paprike – crvena i zelena
  • Nekoliko rotkvica isečenih na kolutove
  • Jedna limeta i jedan limun (limun naknadno, po ukusu)
  • Maslinovo ulje (po ukusu)
  • Peršun, majčina dušica, i za salatu – začin za grčku salatu (može i druga kombinacija začina)

Kada isečem svo povrće i u posudu stavim meso, malo promešam i tada stavljam ulje, limetu i začine. Nakon toga ponovo promešam bolje sve zajedno…

Rezultat – Kako ko…

Kako ovakvu kombinaciju do sada nismo probali, interesantno je da je sin ‘ladno pojeo salatu i rekao da je OK, dok je žena za vreme jela jela malo posebno morske plodove u kombinaciji sa povrćem, a malo piletinu. Rekla je da joj je bolje odvojeno nego zajedno u jednom zalogaju. Meni je ovo sasvim u redu kombinacija.

Probajte, pa sami procenite…

 

Partner ovog teksta je kompanija Matijević

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.6/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Konceptualno o ishrani: Piletina i Surimi repovi jastoga u lakoj obrok salati, 3.6 out of 10 based on 7 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

1 odgovor na Konceptualno o ishrani: Piletina i Surimi repovi jastoga u lakoj obrok salati

  1. Piletina je jako dobra stvar u ishrani, hvala na receptu, mislim da ga vredi preporučiti nekome…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.