fbpx

Knjiga: Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru

U prvoj polovini avgusta 2015. g. završio sam pisanje knjige pod naslovom “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“. Knjiga i istoimeni video seminar su u online prodaji od sredine oktobra (sajt www.doposla.com), a u bolje snabdevenim knjižarama knjiga se nalazi od druge polovine novembra. Prvo izdanje knjige u tvrdim koricama je rasprodato za dve nedelje od momenta početka prodaje na veb sajtu.

Direktan povod za pripremu i objavljivanje ove knjige je efekat teksta „Vodič za posao prvoj polovini 21. veka – Kako do posla?“, koji je objavljen 19. januara 2015. godine na mom blogu. Ovaj tekst je u roku od mesec dana od njegovog objavljivanja postao jedan od nekoliko najčitanijih tekstova koje sam objavio na svom blogu od 2005. g. (a ima najveći broj lajkova od svih tekstova), što mi je veoma jasno reklo da postoji velika potreba za tematikom razjašnjenja problema sa poslom i zapošljavanjem koji godinama traje, i koji postaje sve veći problem ne samo kod nas.

kako do posla Nakon moje odluke da napišem ovu knjigu, veoma brzo sam ponudio Valentinu Kuletu, vlasniku kompanije LINK group, da njegova kompanija ima određenu vrstu specijalnog aranžmana pri objavljivanju ove knjige.

Od Valentina sam dobio uzvratnu ponudu koju nisam mogao da odbijem:

Da napravimo zajedničku knjigu u kojoj je moje „pisanije“ prvi deo, dok su drugi deo „444 saveta za uspešnu karijeru“ koje je Valentin Kuleto pripremao za samostalno objavljivanje u nekom narednom periodu.

Ispostavilo se da prvi deo knjige u kojoj opisujem uzroke i posledice velikih problema sa dolaženjem do posla predstavlja izuzetno dobar uvod u drugi deo knjige, u kojem veoma precizni i kratki Valentinovi saveti govore tačno šta je potrebno usvojiti da biste imali više poslovnog uspeha u vremenima koja dolaze.

Čast mi je da mi je vlasnik po meni najozbiljnije kompanije iz oblasti edukacije u regionu ponudio da zajedno objavimo knjigu koja opisuje načine kako da se reši jedan od najvećih problema današnjice – dolazak do posla.

Zašto knjiga o poslu?

Od 1998. g. radim na poslovima iz oblasti poslovne primene interneta, od čega su najznačajniji deo različite vrste obuka iz ove oblasti. Ja sam praktično u poslu edukacije od 1991. g., a od 1998. g. sam krenuo u internet edukaciju. Od 2003. g. sam u formalnom sistemu edukacije, a od 2004. g. sam dominantno u konsalting poslu, gde najviše radim na internoj edukaciji kadrova.

Znači, oduvek sam bio angažovan oko unapređenja znanja za obavljanje određenih poslova, dok sa druge strane priroda mog posla me konstantno dovodi u situaciju da upoznajem i radim sa mladim osobama koje bolje ili lošije snalaze na svojim poslovima. Često sam bio u situaciji da preporučujem različite osobe za određene internet poslove, ali i da učestvujem u odabiru osoba za posao.

Rezultat svega ovoga je da od 2007. g. na ovom blogu pišem o problemima studiranja i posla, a od 2009. g. često držim predavanja iz ove oblasti.

Retko ko se neće složiti da je danas jedan od najznačajnijih globalnih problema problem posla i zapošljavanja. Mi živimo već neko vreme u apsurdnoj situaciji:

Sa jedne strane u velikom broju država na svetu sve su veći procenti osoba koje nemaju posao, a sa druge strane kompanije imaju konstantan problem da dođu do kvalitetnih kadrova.

Dva su razloga za ovu pojavu:

  1. Problem o kojem se zna: Neadekvatan sistem formalne edukacije koji se suštinski nije bitno promenio od početka 19. veka.
  2. Problem koji prouzrokuje toliku nezaposlenost: Aktuelan način razmišljanja osoba o tome šta znači imati posao i biti zaposlen, koji je bio aktuelan u 20. veku, a koji je prestao da bude aktuelan tokom devedesetih godina prošlog veka.

kako do posla Knjiga “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru” u fokusu ima upravo te dve oblasti – objašnjenje aktuelnih sistema edukacije, i objašnjenja kako iskoristiti formalnu i neformalnu edukaciju  da bi se došlo po posla; kao i predstavljanje problema u opšte-prihvaćenim, najčešćim načinima razmišljanja o poslu – koji vam u osnovi neće pomoći da dođete do posla.

Poseban akcenat u knjizi je dat na rešavanje problema postavljanja različitih izgovora zašto nešto kod sebe ne biste promenili, jer “ne možete očekivati drugačiji rezultat ako probleme rešavate uvek na isti način”.

Koncept/struktura knjige

Obzirom da knjiga “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru” ima veliki broj poglavlja u njena dva glavna dela, ovom prilikom bih izdvojio glavne teme, odnosno delove ove knjige.

Prvi deo knjige se bavi aktuelnom situacijom na tržištu edukacije i posla, sa akcentom na poznate stavove koje promovišem, a oni se svode na:

Tamo gde je problem, tamo je šansa – treba nešto uraditi za rešavanje svojih problema (pomeriti se iz “zone komfora”), a ne kukati nad problemima i kriviti druge (“pomozi sebi i Bog će ti pomoći”).

Drugi (najveći) deo knjige predstavlja i objašnjava načine unapređenja ličnih i profesionalnih veština za dolazak do posla putem različitih formalnih i neformalnih sistema edukacije.

Treći deo knjige obrađuje veoma važnu tematiku usvajanja preduzetničkog načina razmišljanja, kao i predloge različitih tipova osnovne i dodatne zarade korišćenjem interneta.

Četvrti deo knjige govori o tome šta Država treba da uradi da bi se realno povećao broj zaposlenih, i šta nas čeka na tržištu poslova i penzija posle 2020. g.

444 kratkih saveta za uspeh u vođenju svoje poslovne karijere je koncipirano u četiri dela:

  1. Šta je potrebno znati i usvojiti za uspešan početak svoje karijere.
  2. Kako uspostaviti i izgraditi sopstvenu filozofiju uspeha u poslu.
  3. Kako usvojiti preduzetničku svest za uspeh u menadžerskom ili sopstvenom poslu.
  4. Koji su to dodatni, tajni “začini” koji donose uspeh u poslu.

Šta nije i za koga nije ova knjiga (a za koga jeste)?

kako do posla Očigledno je da je ova knjiga za one koji žele realno da reše problem sa svojim poslom, bez obzira da li trenutno nemaju posao, ili nisu zadovoljni sa svojim aktuelnim poslom.

Ako ste u potrazi za stalnim poslom, želite da pronađete posao u inostranstvu, da radite kod kuće, hoćete da nađete sezonske, honorarne ili studentske poslove… – Ova knjiga je za vas.

Obzirom da stavovi izneti u ovoj knjizi nisu uobičajeni način razmišljanja o problemima posla i edukacije, ovakva postavka problema u mojoj praksi predavanja na ovu temu često dovodi do različitih reakcija, ali i napada na predstavljanje činjenice da posla i para ipak ima. Pročitajte još tekstova o ovoj knjizi na blogu.

Ova knjiga nije politički pamflet, iako ima delova u kojima se govori o problemima koji su doveli do situacije u kojoj se nalazimo sa aspekta velike nezaposlenih i ogromnog broja osoba sa malim platama. Takođe, u ovoj knjizi se govori i o političkim rešenjima ovih problema, ali bez priče o političkim opcijama. Ova knjiga se ne bavi političkim ideologijama bilo kog tipa, već pokušava da nađe odgovore na probleme velike nezaposlenosti u vremenu u kojem živimo – kako samostalno sada da rešavamo problem sa poslom.

Ova knjiga nije za one koji bi da nešto odrađuju za platu ispod prosečne i da im je to dovoljno, kao što nije ni za one koji aktivno traže: „uhlebljenje“ u državnim kompanijama, političko pronalaženje „Državnog posla“, prevare da bi došli do posla i sl.

Dosadašnje reakcije na knjigu

Od početka prodaje knjige za sada smo imali samo pozitivne reakcije čitalaca (oni koji vide knjigu, a nisu je još pročitali – imaju uobičajene predrasude o ovoj tematici).

Mišljenja čitalaca:

Vladimir Prelovac: “Knjiga je fantastična. I dolazi u pravi trenutak za sve mlade u Srbiji. Želim da je stavim u ruke svih đaka četvrte godine svake srednje škole (kojih ima oko 550) u Srbiji. Mislim da dugoročno može da učini fantastičnu stvar za našu državu i ekonomiju.”

Marija Vukmirović: “Veoma sam zadovoljna i upravo pretražujem linkove iz knjige. Sažeta je i puna informacija i saveta koji su takoreći odmah praktično primenjivi. Izuzetna je i po tonu koji se oseti, dobronamernosti u savetima, skretanju pažnje na moguće greške, davanju smernica za eventualne prečice ako ih ima… zaista vredno izdanje. Mnoge teme su mi poznate jer pratim vaš rad, ali mnogo toga je i novo…”

Dušan Marković: “U knjizi je autor dao jasne smernice koje treba svakom mladom čoveku kako bi od samog starta krenuo pravim putem. Sadržaj je tako koncipiran da vas prosto vodi kroz sva pitanja i nedoumice koja ima većina ljudi po završetku školovanja a najveće od svih je upravo “kako do posla?”. Koje su to veštine i dodatna a neophodna znanja potrebna da bi ste bili konkurentni u današnjoj poslovnoj utakmici? Mišljenja sam da bi ovo štivo trebalo uvrstiti kao obavezno u svim školama i obrazovnim ustanovama u Srbiji. Kada je pročitate ubeđen sam da ćete i sami imati takvo mišljenje…”

Mišljenja recenzenata:

Lazar Džamić: „Umesto da nam pokloni ribu za ručak, kao što kaže stara kineska izreka, ova knjiga nas uči kako da pecamo…”

Zoran Stanojević: „Autori knjige nisu krenuli od pretpostavke, pa tražili primere koji je potvrđuju, već su krenuli od onoga što se stvarno događa, da bi onda izvodili zaključke…”

Dodatni tekst mišljenja recenzenata možete pročitati na stranici za naručivanje knjige.

Na pomenutoj stranici možete videti logoe kompanija koje su podržale ovu knjigu: Coca-Cola, Infostud, O.Š. “Tvrđava”, LINK Group (Savremena Gimnazija, Biznis Akademija, IT Akademija, Internet Akademija),  BeeShaper, PartnerskiProgrami.net. Mislim da podrška ovih kompanija dosta govori o važnosti ove knjige.

kako do poslaPrvo izdanje knjige “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru” (2015.) u mekim koricama prodaje se na veb sajtu po povlašćenoj ceni 960 din (cena knjige u knjižarama je 1.190 din). Prvo izdanje knjige u tvrdim koricama je rasprodato za dve nedelje od momenta početka prodaje na veb sajtu.

Dodatno, možete odabrati da pogledate onlajn seminar “Kako do (bolje plaćenog) posla u 21. veku” i dobijete ovu knjigu gratis + dva dodatna predavanjana temu ove knjige.

Pogledajte prilog o tematici iz knjige u emisiji “Radar”, Radio Televizije Vojvodine:

Knjigu možete kupiti preko stranice http://doposla.com/.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (25 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 8 votes)
Knjiga: Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru, 8.2 out of 10 based on 25 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 12/11/2015, RSS

1 odgovor na Knjiga: Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru

  1. sve pohvale za gospodina Varagića kojeg sam slušao još iz pionirskih dana interneta …

    edukacija i uopšte način života u ljudskom društvu su potpuno promijenili smijer u novom vijeku pa nam i treba ovakva literatura, iako u samoj osnovi života postoje i znanja nepromjenljiva.

    Hvala

    S.Ein

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 5 votes)

Komentari su zatvoreni.