fbpx

Kako u Srbiji da pronađete donatore za vaš NVO, MSP ili preduzetnički projekat?

Update 19.06. 2015.Vodič za 2015. g.

Veliki broj pojedinaca i organizacija različitih vrsta nije upoznat sa mogućnostima finansiranja u Srbiji na nivou donacija koje daje veliki broj domaćih i inostranih fondacija, ambasada, kompanija (…), kao i sama Država. Praktično sve nevladine organizacije (uključujući i strukovne organizacije), mala i srednja preduzeća, privrednici, ali i pojedinci imaju mogućnost da samostalno konkurišu za sredstva donatora.

Od 2007. g. postoji dokument koji objedinjuje skoro sve domaće i inostrane izvore finansiranja u Srbiji za sve oblasti, pod nazivom “Vodič kroz potencijalne domaće i inostrane izvore finansiranja za projekte NVO, lokalnih samouprava, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika“. Ovaj dokument kreira jedna državna institucija u saradnji sa jednom nevladinom organizacijom (detalji na samom sajtu), a aktuelna verzija ovog vodiča je za 2014. g. Verzija vodiča za izvore finansiranja projekata za 2015. g.

Razlozi zašto sada objavljujem informaciju o ovom dokumentu su:

  • Veliki broj pojedinaca i organizacija ne zna da ovakav dokument postoji, a trebalo bi da znaju.
  • Sada je kraj godine, prave se planovi za narednu godinu, i priprema za potencijalno pronalaženje donacija zahteva vreme ako želite realno i da dođete do sredstava koja vam se nude.
  • Veliki broj organizacija nekomercijalnog i komercijalnog tipa ne uspeva da dođe do preko im potrebnih sredstava iz jednostavnog razloga što ne znaju kako se priprema i sprovodi proces koji dovodi do ostvarenja donacije.

Šta je potrebno znati da biste realno uspeli finansirati vaš projekat/projekte na osnovu donacija?

Najvažniji aspekti uspešnog finansiranja vaših projekata se odnose na načine kako se bira organizacija koja će finansirati projekat, šta je u osnovi taj projekat i ko će izraditi/voditi projekat.

Različiti donatori finansiraju projekte iz pojedinih oblasti!

Postojanje vodiča za finansiranje projekata primarno služi da bi mogli da odaberete one organizacije kod kojih ćete konkurisati za sredstva iz oblasti koje su vezi sa vašom oblašću rada i/ili poslovanja. Veoma je pogrešna česta pretpostavka da ako ste “ulovili” koja je to organizacija koja daje pare, da će ta organizacija dati vama pare bez obzira na to za čega vam pare trebaju.

Važno je da veoma pažljivo proučite i pronađete one organizacije koje doniraju sredstva baš u toj oblasti u kojoj je vaš projekat. To znači da za vaš projekat morate pažljivo definisati koje su to oblasti finansiranja koje imaju direktne veze sa tematikom projekta.

Kakav je u osnovi vaš projekat? Donatori neće da doniraju vaše plate, već finansiraju projekte!

Značajan broj organizacija koje se već godinama finansiraju donacijama za određene projekte imaju razrađen sistem kreiranja projekata koji “pogađaju sridu” kod donatora da bi sa što većom verovatnoćom ti projekti došli do sredstava. To je u osnovi dobro za organizacije koje se finansiraju iz projekata, dobro je za operativce koji u donatorskim organizacijama prate izvođenje projekata, ali generalno to nije naročito poželjno za donatorsku organizaciju iz sledećih razloga:

  • Projekti osmišljeni da se jednokratno “uzmu pare” od donatora u preko 99% slučajeva su jednokratni projekti sa veoma ograničenim dejstvom – deluju na veoma mali broj osoba u veoma ograničenom periodu vremena. Ovo je najčešći slučaj pri doniraju sredstava za potrebe organizacija.
  • Organizacije koje doniraju sredstva generalno imaju cilj da se obraćaju što široj ciljnoj grupi osoba (određenog segmenta stanovništva) i da sredstva koja daju imaju što duže projektovani efekat.

Upravo iz predstavljenih razloga, veoma je poželjno da vaš projekat iz vaše oblasti poslovanja što više bude okrenut postizanju dugoročnijih efekata za što širu populaciju, jer u tom slučaju ćete imati mnogo manje problema da pronađete  adekvatnu organizaciju koja će finansirati vaš projekat.

Projektno orijentisano finansiranje znači da se sredstva dodeljuju za konkretne potrebe konkretnog projekta – ne za vaše zaposlene kojima treba plaćati platu. Na žalost, i dalje postoji veliki broj organizacija koje su mišljenja da njihovo postojanje treba finansirati, a ne to šta te organizacije rade.

Važno je da se što konkretnije definiše šta je projekat, koji je njegov doprinos zajednici kojoj se obraća, kako će se to izvesti, i šta se tačno tu finansira.

Pisanje i vođenje projekata dugoročno obezbeđuje sredstva od različitih vrsta donatora!

Razlog broj jedan zbog čega postoji veoma ograničen broj nekomercijalnih i komercijalnih organizacija koje konstantno dolaze od sredstava donatora jeste što je pisanje i vođenje projekata na način kako to očekuju donatori – poseban posao!

Veoma važna preporuka ako nikada do sada niste dobili neka donatorska sredstva na osnovu projekta – angažujte profesionalce iz ove oblasti!

  • Imate veliki broj pojedinaca i organizacija čiji je posao izrada projekata za potrebe različitih donatorskih organizacija (koliko je to unosan posao možete videti na primeru Hrvatske).
  • Uobičajeni sistem plaćanja ovakvih pojedinaca i organizacija jeste provizija od uplaćenih doniranih sredstava, kada ta sredstva stignu na račun vaše organizacije. To znači da ovaj posao ne morate da plaćate dok nemate tražene efekte doniranja projekta!
  • Važno je znati da što su veća sredstva koja možete povući za određene projekte (npr. IPA projekti), to je teže doći do ovih sredstva iz velikog broja razloga – rigorozniji zahtevi donatora, velika konkurencija, kreiranje uspešnih konzorcijuma, velika korupcija…
  • Vi možete uz pripremu i vođenje donatorskog projekta učiti od ovih profesionalaca kako se radi ovaj posao, i to je mnogo efikasnije nego da samostalno isprobavate ovaj posao i da ga ne uradite kako se to od vas očekuje.
  • U svakom slučaju, na vebu postoji dosta mesta gde samostalno možete naučiti kako se pišu projekti, kao što je npr. uputstvo za pisanje EU projekata.

Savet kao zaključak

Za učestvovanje u projektima koje doniraju različite organizacije potrebno je dosta rada i truda, i ako mislite da možete doći do ovakvih sredstava ne radeći ništa (čekate da vam stignu pare) – nemojte se ni truditi da uđete u ovakve poslove…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.8/10 (20 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 6 votes)
Kako u Srbiji da pronađete donatore za vaš NVO, MSP ili preduzetnički projekat?, 6.8 out of 10 based on 20 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 25/12/2014, RSS

5 odgovora na Kako u Srbiji da pronađete donatore za vaš NVO, MSP ili preduzetnički projekat?

  1. Draganre ,pažljivo sam pročito vaš tekst ,ali me intersuje ,da li tu može da konkurišu fizička lica ,koja žele da otvore preduzeće ,i imaju ideju za poslovni poduhvat . Ili mogu samo vlasnici firmi koji imaju neku istoriju poslovanja ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  2. Projekti mogu biti unosni, treba imati ideju i krenuti u akciju. Da li se može zaraditi i ostvariti korist od ovih projekata, mislim da sigurno može, odličan post.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Fizička lica mogu da konkurišu na pojedinim projektima. Morate uložiti vreme i trud da pregledate kakvi sve konkursi postoje, ako želite da pronađete za sebe odgovarajući projekat.

    Uvek postoje donacije/programi za samozapošljavanje i otvaranje kompanija… Tek će da ih bude narednih godina…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  4. “Vodič kroz potencijalne domaće i inostrane izvore finansiranja” kreiraju Građanske inicijative, a novi Vodič za 2015. godinu će biti gotov u februaru/martu i biće dostupan svima na http://www.gradjanske.org.

    Što se tiče izrade projekata, Resurs centar GI organizuje i brojne obuke i radionice na ovu temu, na sajtu http://razvoj.gradjanske.org čak postoje i video tutoriali, pisani materijali i sve ostalo što može da pomogne mladim organizacijama da uspešno započnu svoje aktivnosti.

    Sama veština pisanja jeste bitna, ali je najbitnija stvar imati dobru ideju, to kako će se ona uobličiti se uči vremenom i u saradnji sa organizacijama i pojedincima koji već imaju iskustva u pisanju i realizaciji projekata. Ja bih svakako preporučila da se osnove pisanja i realizacije projekata nauče pre nego što se u sam proces uđe. Svako treba da zna šta radi, zbog čega i kako će na najbolji način postići ono što je u svom projektu zamislio. Samo unajmljivanje profesionalaca bez jasne ideje šta želimo da postignemo nas neće nigde odvesti.

    Lepo što se neko pozabavio ovom temom i približio je ljudima koji imaju ideju da započnu projekte, a ne znaju odakle da počnu. Svako dobro!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  5. Здраво,

    да се не лажемо али постоје два лака начина да дођете до новца.
    1. Да имате дебелу везу
    2. Да пљује те по отаџбини

    и трећи тежи начин ако сте патриота и родољуб те желите искрено нешто да промените …

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.6/5 (10 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 5 votes)

Komentari su zatvoreni.