fbpx

Kako se kreira online medij koji donosi profit?

Najveći problem onlajn medija je nedovoljno poznavanje načina kreiranja modela poslovanja i modela zarade u medijskom poslovanju, odnosno nepoznavanje medija biznisa.

U ovom tekstu je fokus na poslovnoj postavci onlajn medija kod nas u kontekstu odnosa projektovanih troškova, prihoda i odabrane tematike. Ako vas dovoljno interesuje ova tematika, detaljnije o ovom temi možete pogledati i u istoimenom komercijalnom video materijalu preko servisa Predavanja.draganvaragic.com.

Važno je da napomenem da do sada upravo je ovo komercijalno video predavanje privuklo naviše pažnje na mom video servisu, što ne čudi – obzirom da o materiji medija biznisa možete malo toga pročitati i videti u regionu.

Preporučujem da pre ovog teksta pogledate besplatno video predavanje “Internet zarada za medije i blogere“, ali i da pročitate tekstove iz kategorija onlajn mediji i novinarstvo na mom blogu. Na kraju ovog teksta nalaze se linkovi do najznačajnijih predavanja koja su u vezi sa temom percepcije kreiranja kvalitetnog onlajn medija i dodatnih sadržaja iz oblasti onlajn medija biznisa.

Pogledajte ostale tekstove iz oblasti onlajn medija biznisa.

Šta znači imati profitabilan medij?

Profit po definiciji označava čisti dobitak, odnosno zaradu, tj. pozitivnu razliku u odnosu uloženo-dobijeno. Drugim rečima, kada platite sve troškove sa prihodima koji ste ostvarili, ono što vam ostane je profit.

Problem je u troškovima medija, jer je jedna troškovna kategorija kada radite sami blog ili onlajn novine/magazin, a sasvim druga troškovna kategorija je kada imate 5, 10 ili 30 osoba koje rade za platu u vašem onlajn mediju.

Imate u Srbiji i okruženju primere onlajn medija koji zarađuju 500, 600, 1.000, 1.500€ i (malo) više u Srbiji od Gugl oglasa (Google AdSense) na ovdašnjim jezicima medija, što je sasvim lepo kada takav medij radi jedna osoba. Za ovakve zarade je potrebna veoma velika posećenost – stotine hiljada posetilaca na mesečnom nivou.

Za veliki broj tematskih kategorija onlajn medija sa ovakvom posećenošću (u stotinama hiljada posetilaca), organizacija ozbiljne klasične prodaje reklama može im u ovdašnjim uslovima doneti i preko 10 puta veću zaradu – ali je to mnogo teže, i troškovi poslovanja su mnogo veći.

uspesnazena-similarweb

Onlajn medij Uspesnazena.com ima prema servisu SimilarWeb.com preko 400.000 jednistvenih posetilaca mesečno, a prihodi od oglašavanja su skoro isključivo od Gugl oglasa, i sličnih Etarget oglasa. Ovaj onlajn medij radi jedna žena srednjih godina, koja zna veoma dobro da kreira sadržaje koji interesuju njenu ciljnu grupu. Iako su prihodi ovog sajta značajnije veći od prosečne plate u Srbiji, postavlja se pitanje kako će kretati prihodi u odnosu na rast ili pad cena tzv. PPC oglasa (Gugl AdSense, Etarget…).

Naročito je važno videti šta će se dešavati sa konstantnim povećanjem broja osoba koje koriste AdBlock dodatke u svojim čitačima (browsers) koji blokiraju online reklame, što očigledno pokazuje ozbiljne probleme kompletne postavke advertajzing biznisa danas.

Možda vam 500€ ili 1.000€ zvuči lepo, ali kada imate četiri osobe koje vam kreiraju sadržaje, u slučaju minimalca trošak jedne osobe je oko 500€ – znači 2.000€ za četiri osobe sa minimalnom platom. Ako ove osobe vrede više i dajete im više od minimalca – troškovi su naravno još veći…

Šta je sve trošak poslovanja onlajn medija?

Troškovi plata u onlajn redakciji su samo početak u definisanju troškova poslovanja onlajn medija:

  • Treba vam prostor gde će te osobe raditi…
  • Treba vam oprema za rad (kompjuteri, fotoaparati, kamere, štampači…)
  • Trebaju vam legalne fotografije! Za vašu informaciju, najveći trošak posećenijih onlajn medija u Srbiji u poslednjih nekoliko godina na kazne je išao upravo za plaćanje povrede autorskih prava na fotografije! Servisi kao što su domaći agencijski foto servisi, ili internacionalni npr. Shutterstock ili iStockphoto rešavaju ovaj problem.
  • Treba vam veb sajt i njegovo održavanje (unapređenje)…
  • Treba vam veb hosting. Do 70.000 posetilaca/mesečno troškovi veb hostinga su često zanemarljivi. Nešto veća posećenost traži u startu 5 do 10 puta skuplje veb hosting servise od najjeftinijih koje većina sajtova koristi. Za veoma posećene sajtove najčešće se koriste veoma kvalitetni Manage Hosting servisi čija cena ide od 500€/mesečno na više.
  • A pare za promociju onlajn medija?

Kada se sve sabere, za ozbiljniji (legalan) medijski biznis potrebne su hiljade EUR/mesečno! Ako hoćete da uđete u kategoriju najposećenijih onlajn medija u Srbiji danas, godišnji trošak se kreće od 200.000€ na više!

Postavlja se pitanje – Kako zaraditi ove pare, i da li je to moguće u Srbiji? Kratak odgovor – moguće je, ali je potrebno poznavati kako funkcioniše onlajn medija biznis.

Raj i pakao zarade od advertajzinga

Ogromna većina (onlajn) medija ni ne razmišlja o tome kako će zarađivati od medija – naravno, prodaja reklama!

Advertajzing model zarade medija je omogućen na osnovu poslovnog modela promocije kompanija, od kojeg je advertajzing poslovni model tek jedna četvrtina promotivnih aktivnosti kompanije. U advertajzing poslovnom modelu glavni “igrači” su kompanije, (advertajzing) agencije, i na kraju (onlajn) mediji.

U poslednjih 50+ godina, i u narednih 15-20 godina mi živimo u vremenu dominantno kvantitativnog poslovnog advertajzing modela, čija je osnovna karakteristika – što imate veću vidljivost/posećenost (generalnu ili specifičnu, po ciljnim grupama), imate mogućnost da zaradite više od advertajzinga!

Kvantitativni poslovni advertajzing model je uzrok drastičnog pada kvaliteta sadržaja medija – jer je na kraju samo važno imati što veću posećenost, naročito ako ste (onlajn) medij generalne tematike. Usled drastičnog pada onlajn prihoda medija zbog povećanja advertajzing prihoda u pravcu tehnoloških servisa kao što su Gugl i Fejsbuk, ali i zbog drastičnog povećanja generalnog broja onlajn medija, (onlajn) mediji se na sve moguće načine “snalaze” kako da u takvom okruženju zarade što više para od advertajzinga.

Preporuka je da pročitate tekst linkovan na kraju ovog članka na temu razlika između kvantitativnog i kvalitativnog poslovnog advertajzing modela.

Kako se kreira poslovno održiva koncepcija medija?

Osnovne komponente kreiranja koncepta poslovno održivog medija, vodeći računa o poslovnim modelima i modelima zarade medija:

  1. Tematika. Ako hoćete da kreirate medij generalne tematike, ako niste među najposećenijim medijima – generalno, ili lokalno, teško ćete kreirati poslovno održiv medij! “Spas” je u specifičnim tematikama – segmentima tršišta, tj. tržišnim nišama. O ovoj tematici imate detaljnije u pomenutom besplatnom predavanju na mom video servisu.
  2. Sadržaj. Ako imate kopirani sadržaj sa nekih drugih medija, ili ako vam je kvalitet sadržaja niži od sadržaja posećenijih medija u vašem segmentu tržišta – teško ćete ostvariti dugoročno kvalitetne efekte poslovanja medija. Na puno mesta na ovom blogu možete pročitati tekstove na temu kreiranja REALNO korisnih, zanimljivih i kvalitetnih sadržaja – jer takvi sadržaji dovode publiku koja se vraća na vaš medij.
  3. Relevantnost. Što se više veruje mediju, on je relevantniji. U ovim krajevima, u različitim oblastima postoje mediji kojima se i danas veruje. To su mediji koji kreiraju korisne i potrebne sadržaje svojim ciljnim grupama, i obično su lideri u svojim medijskim oblastima. Naravno, nema ih puno. Da li vi možete napraviti relevantan medij. Pročitajte detaljnije tekst koji je linkovan na kraju ovog članka na temu relevantnosti medija.

O modelima zarade medija

Kao što sam prethodno napomenuo, kvantitativan poslovni model advertajzinga je i dalje dominantan, što znači da se najveći budžeti za oglašanja i dalje dodeljuju najposećenijim generalnim sajtovima, ali i najposećenijim sajtovima po ciljnim grupama interesantnim oglašivačima.

forbes-adblock

Najčešće korišćeni modeli zarade medija su:

  • Različite vrste reklama u slici, tekstu, video reklame… Dobrom kombinacijom poznavanja potreba ciljnih grupa za tipovima sadržaja medija, sa dobro kreiranom ponudom oglašavanja (detaljnije u linkovanom tekstu na kraju ovog članka) mogu se postići zadovoljavajući poslovni efekti korišćenjem advertajzing poslovnog modela. Problem je u tome da kako vreme prolazi, većina medija koji zavise od advertajzing/media buying agencija dolaze do sve manjeg prihoda po mernim jedinicama oglašavanja (npr. CPM – na hiljadu otvorenih stranica, ili prikazanih oglasa), naročito zbog pojave novih velikih sistema onlajn oglašavanja, kao što je npr. Programmatic oglašavanje (linkovani tekst na kraju ovog članka).
  • Video sadržaji sa dodatnim modelima zarade. U poslednje 2-3 godine sve više se razvija tržište video sadržaja, u kojem se postizanjem vidljvosti ostvaruju prihodi i od dodatnih varijanti sponzorstava i plasiranja proizvoda u videu, pored klasičnog oglašavanja (slično kao u TV biznisu).
  • Kontekstualno oglašavanje na sajtovima preko servisa kao što su Gugl AdSense, Etarget, Httpool oglasi i sl. Ovaj način zarade od oglašavanja koristi najveći broj (manjih) onlajn medija kao osnovni način zarade. To je najmanje isplativ vid zarade od advertajzinga, jer kompletno poslovanje zavisi od “volje” trećih kompanija i njihovih algoritama. Takođe, na relevantnijim medijima ovakav tip zarade od oglašavanja ne deluje dovoljno ozbiljno.
  • Affiliate marketing u Srbiji vremenom postaje sve zanimljiviji način dolaska do zarade, iako su za sada prihodi od tzv. partnerskih programa znatno manji od prihoda preko kontekstualnog oglašavanja. Kao i u slučaju kontekstualnog oglašavanja, ne postoji potreba kontaktiranja oglašivača, a najveći problem je u kvalitetu kreiranja kvalitetnih/zanimljivih/korisnih sadržaja koji imaju promotivnu i prodajnu funkciju, pored čisto informativne funkcije sadržaja (linkovani tekst na kraju ovog članka).
  • Native Advertising od 2012. g. je sve popularniji način zarade od oglašavanja kreiranjem sadržaja koji su kreirani na isti/sličan način kako su inače kreirani kvalitetni sadržaji na mediju, obzirom da ako se kreira kako treba, daje prilično dobre efekte oglašivaču. Problemi nastaju kod medija koji su spremni da svoju relevantnost “kockaju” kreiranjem i objavljivanjem “svakakvih” sadržaja koje prodaju kao Native Advertising, a da bi dobili efekte varaju korisnike ne obeležavajući posebno ovakve tekstove. Kao i u slučaju Affiliate marketinga, glavna karakteristika kvalitetno kreiranih sadržaja ovog tipa jeste poznavanje kreiranja sadržaja u odnosu na njegove različite poslovne funkcije.
  • Organizacija prodaje oglasa, ako se uradi kvalitetno, može značajno da poveća prihode onlajn medija. U ovom kontekstu, najbolji primer su onlajn oglasnici čija se prodaja u najvećoj meri zasniva na dobroj organizaciji prodaje i korisničkog servisa. “Jaka” prodaja dovodi i do velikog broja prevara gde neki mediji zarađuju sredstva samo na osnovu toga što imaju dobro organizovanu prodaju, ali medij nema dovoljnu vidljivost koja bi opravdala takve prodajne efekte.
  • Dodatni/posebni modeli zarade medija, u kojima je glavna karakteristika da se posećenost i medijski prostor koristi za promovisanje sopstvenih servisa ili proizvoda. Primeri ovakvih servisa su e-trgovina Nonstopshop.rs Ringier grupe, ili servis Seracell koji koristi resurse sajta Bebac.com.
  • Pretplata. Na kraju spominjem pretplatnički model zarade, koji bi voleli mnogi mediji da im funkcioniše, ali to je danas veoma, veoma teško. Da bi postojao uspešan pretplatnički model medija potrebno je imati sadržaje koji se ne mogu naći na drugim mestima na vebu, i da su dovoljno zanimljivi, važni, potrebni korisnicima – da bi platili za njih.

Zaključak

Da bi se kreirao isplativ onlajn medij potrebno je voditi računa o svim segmentima poslovanja medija:

  • Potrebno je konstantno raditi na optimizaciji troškova medija, ali vodeći računa sve vreme o kvalitetu sadržaja medija i njegove lake dostupnosti.
  • Na koji način odabrati adekvatnu koncepciju medija i modele zarade za koje se treba potruditi da donesu adekvante prihode.
  • Kako kreirati održive načine promocije onlajn medija koji donose adekvatne rezultate za uložen trud i novac.
  • Potrebna su konstantna unapređenja svih segmenata poslovanja medija, ako je želja biti u vrhu postojeće ponude onlajn medija.

Pogledajte ostale tekstove iz oblasti onlajn medija biznisa.

Unapredite svoje znanje iz onlajn medija biznisa

Ovaj tekst predstavlja negde oko trideset odsto tematike koja je obrađena u premium video predavanju “Kako se kreira online medij koji donosi profit“, u kojem imate predstavljeno puno konkretnih primera za sve obrađene segmente tematike kreiranja poslovno održivih medija.

Kombinacijom saznanja iz ovog teksta, datih linkova u samom tekstu i dostupnim komercijalnim video materijalom – usvojićete sve najvažnije aspekte kreiranja medija koji može dugo vremena da opstaje na “nemirnom internet nebu”.

Pročitati:

Napomena: Ovaj tekst predstavlja opis dela komercijalnog video predavanja sa servisa Predavanja.draganvaragic.com.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Kako se kreira online medij koji donosi profit?, 7.3 out of 10 based on 4 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 15/10/2016, RSS

Komentari su zatvoreni.