fbpx

Kako odabrati veb hosting kada pokrećete e-biznis?

Info: Sa ovim tekstom kreće na ovom blogu serijal članaka koji za osnovu imaju poslovni aspekt primene različitih vrsta online tehnologija i alata, odnosno jednostavna objašnjenja načina izbora određenog tehnološkog rešenja u odnosu na realne poslovne potrebe.

Prva grupa tekstova iz oblasti poslovne primene online tehnologija je na temu poslovnih potreba koje utiču na biranje veb hosting servisa koje će sponzorisati kompanija Mainstream. O značaju ove kompanije na domaćem tržištu veb hosting usluga dovoljno govori činjenica da se od top deset sajtova u Srbiji, njih sedam koristi ovaj servis.

Poslovni problem: Da li vam na vebu treba 200 kvadrata u samom centru pre početka rada?

U poslednjih 15 godina moje poslovne prakse na vebu više desetina puta sam se našao u situaciji da čujem kako su neke startap kompanije ili klasične kompanije koje su kreirale svoj prvi veb sajt iznajmljivale velike veb hosting resurse mesecima pre samog puštanja veb sajta.

U jednom slučaju sam imao priliku da pričam sa preduzetnikom koji je kreirao startap kompaniju i četiri meseca pre puštanja veb servisa zakupio je 4 veb servera, jer mu je to preporučila osoba koja se razume u veb hosting rešenja. “Konsultant” je lepo proračunao potrebne resurse za punu primenu veb servisa kada na njemu bude bilo hiljade osoba na dnevnom nivou. Ispostavilo se da je taj broj osoba pomenuti servis dostigao nakon više od godinu dana rada od momenta lansiranja.

 

Ukupan trošak koji je ovaj preduzetnik imao za poslovno rešenje veb hostinga koje nije iskoristio u potrebnoj meri za 16 meseci je bio 8.000 EUR. Optimalno veb hosting rešenje koje je ovaj preduzetnik mogao koristiti u istom periodu trebalo bi da bude na nivou između 50 i 450 EUR (trošak za 16 meseci), gde bi verovatno najsigurnije rešenje bilo da se upravo koristi hosting rešenje od oko 20-30 EUR/mes, pa kada se potrebe servisa realno povećaju, da se poveća i korišćenje kvalitetnijih veb hosting resursa.

Za razliku od klasičnog poslovanja gde se veoma često dešava situacija da je potrebno mesecima pre puštanja prodavnice u centru grada rezervisati poslovni prostor da ga ne bi uzela druga kompanija, to nije situacija na vebu – u zavisnosti od poslovnog rešenja veb hostinga, možete koristiti naprednije veb hosting usluge koje vam omogućuju proširenje kapaciteta ili karakteristika veb prostora u roku od nekoliko minuta od momenta kada se ustanovi da vam je potrebno to proširenje.

Ukratko: U zavisnosti od potreba samog veb sajta ili online servisa treba projektovati povećanje cene korišćenja veb hosting resursa u kontekstu povećanja poslovnih rezultata online posla. Veoma često na vebu se dešava da ni značajnije povećanje poslovnih rezultata ne povećava potrebu za kvalitetnijim/skupljim veb hosting rešenjem.

Oko 99% svih veb sajtova/servisa na svetu nema potrebu za kvalitetnijim veb hosting rešenjem od oko 30 do 400 EUR godišnje!

U slučaju kada vaš veb sajt ima klasične veb stranice sa tekstom i malo slika, kada nema neke zahtevne dodatne programe/vidžete koji traže značajnije kompjuterske/serverske resurse, i kada sve to što vi imate na veb sajtu dnevno pregleda manje od 500 osoba, veoma je verovatno da vama ne treba skuplja opcija veb hostinga koja zavisi od poslovnih rezultata.

U narednim tekstovima biće objašnjene konkretne karakteristike različitih vrsta veb hosting servisa prema odnosu cena/korist za posao. Ono što je potrebno znati kada se vide veoma različite cene različitih veb hosting rešenja jeste da cena korićenja neke vrste veb hosting rešenja generalno zavisi od dve važne komponente:

  1. Koliko vaš veb sajt/servis uzima kompjuterskih/serverskih resursa samo za svoje potrebe, i koliko prostora zauzima na tom kompjuteru/serveru.
  2. Koliko vaš veb sajt/servis traži angažovanja dodatnih resursa veb hosting kompanije (osoblje, napredna veb hosting softverska rešenja i sl.).

Jednostavni saveti za odabir hosting servisa

  • Raspitajte se o kvalitetu različitih rešenja veb hostinga, i/ili pronađite kompaniju/pojedinca koji će vam realno preporučiti vrstu veb hostinga za vaše konkretne potrebe. Postoji određeni broj veb hosting kompanija koje će vam veoma realno preporučiti varijantu hostinga i ukazati na probleme koje imate sa vašim veb sajtom/servisom.
  • Nemojte kupovati najjeftinije veb hosting servise, sigurno postoji razlog zašto su veoma jeftini, a taj razlog sigurne ne ide vama u korist.
  • U poslednjih nekoliko godina imate određeni broj domaćih veb hosting kompanija koje daju veoma kvalitetne usluge ovog tipa sa uporedivim cenama za srodne inostrane veb hosting servise. Ovo je naročito važno za veb sajtove/servise koji dominantnu ciljnu grupu korisnika imaju u ovim krajevima, jer su vremena učitavanja lokalnih servera u odnosu na inostrane sigurno povoljnija, pod uslovom da se radi o optimalnom veb hosting rešenju i optimizovanom veb sajtu za brža učitavanja veb stranica.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.7/10 (16 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 6 votes)
Kako odabrati veb hosting kada pokrećete e-biznis?, 5.7 out of 10 based on 16 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 09/06/2014, RSS

19 odgovora na Kako odabrati veb hosting kada pokrećete e-biznis?

  1. Luka says:

    “Nemojte kupovati najjeftinije veb hosting servise, sigurno postoji razlog zapšto su veoma jeftini, a taj razlog sigurne ne ide vama u korist.”

    Ne slazem se sa tim, cena troskova servera je maltene ista, i krece se zaista oko 500 din godisnje po klijentu. Ovo podrazumeva optimalni odnos korisnika na serveru u zavisnosti od raspolozivih resursa. Sve preko ove cfre je ili zarada ili se trosi na marketing.

    Neki od manjih hostinga koji se ne reklamiraju agresivno kao euneti lopie orioni i slicni mogu da ponude BOLJU I BRZU uslugu po visestruko nizoj ceni.

    Lokacija servera za sajtove kakve ste pomenuli (99%) nije bitna ukoliko je u pitanju isti kontinent, cela evropa je ispod 50ms ping) A i domaci provjderi ne koriste bas svi servere u srbiji, realno samo nekoliko provajdera. Da li je ping 10 ili 50ms krajnjem korisniku ne igra bas toliku ulogu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.9/5 (10 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +5 (from 13 votes)
  2. Postoji razlika između termina “jeftini” i termina “najjeftiniji”.

    Ovo je prvi tekst u seriji, i kao što se može videti nisu opisane vrste hosting servisa, koje su njihove prednosti i mane, zašto 99% sajtova ne mora da kupuje skuplja hosting rešenja i kakve sve to veze ima sa konkretnim poslovnim potrebama organizacije.

    Najjeftinije usluge bilo kojeg tipa, pa i veb hostinga imaju razloga zašto su najjeftinije (ako ne pričamo o promotivnim cenama ograničenog vremena trajanja), a u 99,9% slučajeva to nije nešto što ide u korist korisniku…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Uh “Oko 99% svih veb sajtova/servisa na svetu nema potrebu za kvalitetnijim veb hosting rešenjem od oko 30 do 400 EUR godišnje!”

    Ne bih se složio za ovo godišnje, pre bih rekao na mesečnom nivou ta cifra.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.3/5 (8 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  4. Neko treci says:

    Sve pohvale za trud oko ovog teksta. Tema o hostingu nije dovoljno obradjena na domacem web-u. Nevolim sto je tekst sponzorisan od firme koja prikuplja korisnike samo na osnovu agresivnog marketinga ali nemogu da kazem da je to slucaj i u ovom postu. Napomenuto ko je sponzor ali ne sa preteranim favorizovanjem,to mi se svidja.

    Posto se ovde radi o buducem serijalu tekstova,predlazem da se u nekom od sledecih tekstova obradi tema “Razlika izmedju web hostinga i Dedicated servera”

    Korisnici imaju jako veliki problem da razumeju koji su to limiti na shared web hostingu a da nisu u pitanju samo prostor i protok tj kada je vreme da korisnik shared hostinga treba da razmislja o prelaskusa hostinga na namenski ili virtuelni privatni server.

    korisnici sa nevericom citaju predloge hosting provajdera da je sada doslo vreme prelaska sa varijante hostinga od 20 eura godisnje na 50 ili vise eura “mesecno”.Manje upuceni korisnici sa razlogom ne prihvtaju to kao jedino efikasno resenje jer je razlika u ceni ogromna i vecina pokusava da nadje neko medju resenje kao npr. VPS sa 512 mb rama od 10-ak eura mesecno i posle neuspesnih pokusaja da sami odrade prelazak sajta na takav vps ili posle nekoliko dana kada shvate da taj vps radi jos losije nego onaj prethodni shared hosting shvate da ipak mora da se plati realna cena za namenski server ili jaca varijanta virtuelnog servera.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.6/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Petar says:

    Oko 99% svih veb sajtova/servisa na svetu nema potrebu za kvalitetnijim veb hosting rešenjem od oko 30 do 400 EUR godišnje!
    Najveca glupost koju sam cuo u zivotu!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.3/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -3 (from 3 votes)
  6. Iznenađen sam komentarima na temu cene veb hostinga, iskreno mislio sam da će komentari ići u stranu jeftinijih hosting rešenja. Sada sam siguran da je ova tema definitivno bila potrebna.

    U narednom periodu biće tekstova na temu svih vrsta veb hosting rešenja, pa će biti objašnjena razlika između njih, ali u kontekstu poslovnih potreba onih koji drže te sajtove, ne u kontekstu želja veb hosting provajdera. Na osnovu tih tekstova biće detaljno objašnjeno kada šta treba platiti i koliko, u zavisnosti od konkretnih potreba online servisa/sajta.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Većini jeftinih hostinga nedostaje samo brzina ili full-up time.
    Od svih gadgeta uglavnom nam treba samo php+sql, mail i ssl.
    Međutim, ako se malo potrudite pa sami shvatite šta vam treba i podesite jeftini VPS, biće bolji od svakog hostinga.
    Npr. ja VPS plaćam 5$/mjesečno i izdrži bez problema 20k posjeta za jedan dan. Up time bude po 2 mjeseca dok ga ne resetujem (reset traje 10s)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.8/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  8. Ante says:

    Radujem se novim tekstovima….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Iz svog dosadašnjeg iskustva mogu da potvrdim Draganove teze. Šta više od ovih 99% veći deo nikada i ne dođe u sutuaciju da pojačava resurse jer njihov posao jednostavno ne zahteva nove kapacitete. Pitanje je samo kome poveravate vođenje nastupa na internetu tj koliko je taj “potkovan”. Istina je da na web tržištu postoji gomila “stručnjaka” koji prosto jedu resurse “klijenata”, a ovi o tome pojma nemaju, ubeđeni su da to “tako treba”. Posmatrao sam lika koji “vozi” samo na Joomli pa je tako uspeo da portal rađen klasičnim php programiranjem (što je u ovom slučaju bilo sasvim dovoljno) sa izuzetne brzine i performansi, prelaskom na joomlu katastrofalno uspori već u početnoj fazi što je vrlo brzo rezultovalo “bežanijom” posetilaca kojih je ranije bilo i po par hiljada dnevno. Pogađate, novonastala “situacija” pravdana je hostingom, klijent je bio doveden pred svršen čin. Da je bar bio hosting u pitanju, pa i da se razume, ali nije. Tek mnogo kasnije shvatio je da je “izvozan”, ali tada je već bilo kasno. Iz džepa mu je bez ikakve potrebe isterano par stotina evra, a kod starih posetilaca izgubljen je kredibilitet. Da se razumemo, realno postoje i projekti koji vremenom stvarno zahtevaju proširivanje hosting resursa, ali to je vremenom, a nikako ne na samo početku. Ima tu svega i svačega, ali mislim da je poenta Draganovog teksta da ne mora samo skupo, pogotovo kada se prave prvi koraci u biznisu kada je zapravo “sve skupo” i važan je svaki dinar

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.8/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Vladan says:

      Tako je Gorane. A to mušterije ne znaju i onda im se prodaje magla, što odmah rezultira i skupim hostingom na duže vreme. To im naravno preporuče ti isti stručnjaci, jer im je to jedino rešenje. Pa sad ili namenski sajt i open sorce cms. Ma to je ne moguće objasniti…. To tek nauče klijenti kad se dobro opeku!!! A to ne mora da se desi. Bitan je start. Ako se tu namučiš i nakupiš lošeg iskustva – automatski i gubiš volju i odustaješ?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  10. U odabiru hostinga ne radi se samo o brzini i mogućnostima. Velika stvar je i tehnička podrška, kvalitet mreže, kako provajder reaguje u kriznim situacijama itd.

    Npr. možete da imate sajt sa dvanaest poseta dnevno. Uzmete najjeftiniji hosting i platite ga 1000 dinara godišnje. Uđete u pregovore sa novim klijentom, date mu vizit kartu gde vam stoji URL sajta – i sajt iz nekog razloga pukne, npr. ažurira se verzija nekog softvera koji “polomi” vaš CMS, neki DNS server prestane da se odaziva itd.

    Da li mislite da će se provajder puno potresti oko vaših 1000 dinara godišnje, pa da vam u hitnom roku reši problem? A bitan klijent kome se nadate da će vam doći na sajtu vidi neku 500 grešku.

    Takođe, u svetlu poslednjih dešavanja, treba uvek napisati email provajderu i pitati: “What’s your DDOS policy?” Mnogi provajderi, u slučaju da vam neko DDOS-uje sajt, prosto blokiraju IP i sve requestove discarduju. Možete da ih kumite i molite, ali neće vam pomoći i ne preostaje vam ništa drugo nego da menjate hosting provajder.

    Naravoučenije: ako imate iole bitan sajt, kvalitetna usluga će koštati. Možete useti neko managed rešenje, naći osobu/firmu koja će garantovati uptime, itd.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  11. Neko treci says:

    90% korisnika web hostinga koristi najpovoljnije pakete od 10-20 Eura Godisnje ( Oni od 30-40eura god. su vec ozbiljniji kljenti 😀 )

    Od tih 90% korisnika koji koriste najpovoljnije pakete,bar 75% misli da su jedino bitni paramteri koliko prostora i protoka ima hosting paket i da li ima ili nema cPanel.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  12. novii says:

    ►Prva stvar koja se pokazalo da treba izbegavati one koji nude bilo koju opciju UNLIMITED/neograničeno. Bilo čega u svojim paketima.
    ►Druga stvar koja se pokazala bitna u praksi jeste tehnička podrška u kriznim situacijama.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  13. Deki says:

    Jedna vrlo važna razlika izmedju jeftinih i normalnih hostinga je i sigurnost.
    Prva poruka od Luke je očigledan primer, ponudis jeftin hosting, radiš sam održavaš sam, ne ulažeš mnogo u sigurna rešenja, nemas više ljudi u firmi, sam radiš podršku, i to sve radi dok se nesto ne desi. Ili jednostavno odustanes od posla ili ti se nešto desi (bolest, nesrećan slučaj isl.). I šta onda odjednom nemaš hosting, nemaš backup, par dana ne radi ti sajt gubiš poziciju na pretraživačima. Još gore što dosta ljudi i ne proverava na koga se vodi domen, i oni nisu pravi vlasnici, i onda ga ne mogu produžiti jer to nije njihov domen (a radio si reklame sa tim domenom, gurao rejting isl.)
    Ne plaćaju se samo resursi, već sigurnost i ozbiljnost firme, kvalitetna i prijateljska podrska i još što šta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  14. Miloš says:

    Slažem se sa Deki, upravo sada imam jedno takvo iskustvo. Jedan admin, desilo se nešto sa njim i dva dana mi nije radio sajt. E sada podrška je odlična bila, skoro momentalna, samo eto to što mi nije radio sajt me je podstaklo da razmišljam o nekom drugom hostingu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Luka says:

    @ Deki: Vec tri godine takvo resenje radi bez problema. Ovo nije mesto za reklamiranje tako da necu dati primer. Ako radis sam, nemas placenu reklamu, koristis ozbiljne dedicated masine, najnoviji software, sve to placas oko 80-100 e mesecno, rada cena hostonga ne moze da ti bude veca od 1000din mesecno. Spreman sam da uradimo sve vrste testova koje predlozite u bilo kom vremenskom intervalu i pokazem koliko su vecina kompanija u srbiji inferiorne.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Svetislav says:

    I da i ne! Iz mog 10-godišnjeg iskustva mislim da pored prostora i performansi postoje još dve veoma bitne stvari na koje treba obratiti pažnju: uptime i tehnička podrška. Ne sećam se da sam koristio neki hosting a da mi kad-tad nije zatrebala pomoć tehničke podrške koja se kretala između sjajne i trenutno do nikakve. Domaće hosting kompanije uglavnom precenjuju svoje usluge i “šišaju dok ima ovaca”. Ipak, pre svega, kao što je Dragan napisao, treba razmotriti činjenicu da li nam zaista treba 200 kvadrata na početku rada. Nadam se da će uskoro biti još zanimljivih tekstova.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. zeljko says:

    Ako pricamo o shared hostingu onda mogu da kazem da vecina ljudi u velikoj zabludi kada misli da ce sa shared hostingom od 10-20 eura godisnje moci da postigne neki dobar online biznis i da takavi hosting paketi ispuniti sva njihova ocekivanja ako ne prekorace prostor i protok u hosting paketu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  18. Gox says:

    @Deki totalno se slazem i to je bas slucaj sa Lukom i njegovim hostingom , jeste najjeftiniji ali kada je bilo kriticnih situacija podrske i pomoci nije bilo i to me je skupo kostalo… Dakle treba platiti neku realnu cenu ali i raspitati se jer se onda i moze(treba) ocekivati realni kvalitet…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)

Komentari su zatvoreni.