fbpx

Kako odabrati školovanje za vaše dete? Vebinari OdaberiObrazovanje.com

Veliki događaj u životu je kako odabrati srednju školu, fakultet, položiti upis za nastavak školovanja, završiti školovanje, doći do prvog posla, menjati profesiju, i sl. Za ovakve životne odluke potrebno nam je vreme, i potrebno je da budemo što bolje informisani.

Poslednjih trideset i više godina desile su se velike promene u mogućnostima obrazovanja i načinima dolaska do posla. Zato je potrebno da dobro proučimo koje su sve opcije obrazovanja za konkretne profesije, kako da izabremo adekvatnu školu i fakultet, i šta je sve potrebno da dodatno naučimo da bismo se pripremili za bolje plaćene poslove.

Jedan od najvažnijih rezultata objavljivanja knjige “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru” (Dragan Varagić, Valentin Kuleto, 2015.) bio je niz od nekoliko desetina konsultacija koje sam imao sa roditeljima i decom, upravo na temu kako da dete odabere srednju školu, kako da odabere fakultet, ili kako da se zainteresuje za pojedine oblasti koje su tema školovanja. Posebno se ispostavilo kao važno da objasnim šta je potrebno da se dodatno nauči putem obuka i kurseva, da bi se što bolje iskoristilo vreme školovanja.

Vebinari kao pomoć deci i roditeljima u odabiru adekvatnog obrazovanja za 21. vek

Sredinom avgusta ove godine moj prijatelj Vladimir Elesin mi je predložio da zajedno napravimo projekat seminara na temu odabira obrazovanja. Vladimir se kao IT stručnjak često nalazi u situaciji da svojim prijateljima i poznanicima obrašnjava šta je sve potrebno od obrazovanja da bi dete radilo u IT struci.

Prihvatio sam izazov, i od septembra meseca mi tehnički i organizaciono pripremamo veb varijantu seminara (vebinare), u skladu sa aktuelnom situacijom oko pandemije.

Cilj  onlajn seminara je da na jednom mestu, u kratkom vremenu, čujemo veći broj različitih rešenja problema odabira obrazovanja deteta, od strane profesionalaca iz različitih oblasti.

Primarna ciljna grupa vebinara na temu odabira obrazovanja za srednje škole i fakultete su roditelji i deca. Tako je nastao projekat www.OdaberiObrazovanje.com.

Struktura vebinara i predavači

Ideja vebinara je da stručnjaci iz različitih oblasti predstave aktuelnu situaciju sa načinima obrazovanja u svojoj profesiji, šta može da se očekuje od takvih poslova, kakve su mogućnosti napredovanja, šta je sve potrebno dodatno naučiti, i sl, da bi se došlo do dobro plaćenog posla u toj oblasti.

Namera je da se kreira serija vebinara koji pokrivaju veoma različite segmente školovanja, da bi se odabrala adekvatna putanja obrazovanja. U fokusu je pitanje – Kako doći do najbolje mogućeg obrazovanja za poslovanje i život u 21. veku, u odnosu na želje i mogućnosti dece i roditelja?

Za prvi vebinar odabrali smo da predstavimo potrebe i mogućnosti obrazovanja u oblastima IT-a, ekonomije, menadžmenta, prava, medicine, kao i upoznavanje sa mogućnostima savremenog obrazovanja za 21. vek:

  • Dušan Jovanović će predstaviti situaciju za mogućnostima obrazovanja u oblasti ekonomije, koje dovodi do posla i boljih plata. Dušan će objasniti šta je sve potrebno usvojiti od dodatnih znanja i veština za dolazak do dobrog posla, jer decenijama veliki broj osoba iz ove profesije ostaje dugo nezaposlen, dok sa druge strane kompanijama su potrebni kadrovi iz ove oblasti, ali sa specifičnim kombinacijama dodatnih znanja i veština.
  • Saša Stajnić će na osnovu svog iskustva predstaviti mogućnosti vezane za profesiju menažera, i šta je to što dovodi osobe iz ove oblasti u povoljniju situaciju da dobiju menadžerske pozicije. Slično kao i u slučaju ekonomije, nemaju svi menadžeri potrebna znanja i iskustva za bolje poslovne pozicije, a Saša će objasniti zašto je to tako, i šta je potrebno uraditi povodom toga.
  • Dragica Gostović-Somborac će objasniti mogućnosti raziličitih varijanti putanja obrazovanja iz oblasti prava, u odnosu na sklonosti i sposobnosti učenika i studenata. Za potpuno različite oblasti prava potrebna je različita kombinacija znanja i veština.
  • Vladimir Kraljević će predstaviti standardne i ne tako tipične mogućnosti napredovanja u medicini, koje su u vezi sa potrebama vremena u kojem živimo, i aktuelnim razvojem tehnologija.
  • Vladimir Elesin će pokušati da predstavi veliki spektar mogućnosti u IT struci, i  objasniće različite perspektive karijernog napredovanja u IT-u, koje se ne zasniva samo na učenju i znanju programiranja. Takođe, predstaviće i koji su preduslovi da bi neko postao uspešnan programer ili dizajner.
  • Dragan Varagić će predstaviti generalno stanje i mogućnosti savremenog obrazovanja, kao i načine odabira relevantnog obrazovanja u odnosu na potrebe, želje i sposobnosti dece i roditelja. 

Teme vebinara OdaberiObratovanje.com

Cilj ovog vebinara je da predavači odgovore na sledećih 10 najčešćih pitanja koje postavljaju deca i roditelji pri odabiru određene struke:

  1. Šta bi bilo potrebno / neophodno završiti od klasičnog obrazovanja?
  2. Šta je dobro dodatno naučiti da bi se došlo do bolje poslovne pozicije?
  3. Koliko je jednostavno doći do praktičnih znanja i prakse za poslove iz odabrane oblasti?
  4. Mogućnosti volontiranja, stažiranja, privremenog i stalnog zapošljavanja?
  5. Koje su mogućnosti privatnog i državnog posla, ili posla u inostranstvu?
  6. Kakve su plate u odnosu na iskustvo (privatno, Država, inostranstvo)?
  7. Kolike su mogućnosti povećanja plata u odnosu na mogućnosti napredovanja?
  8. Koje su mogućnosti i eventualne prednosti pokretanja sopstvenog posla?
  9. Koliko je predznanje iz odabrane oblasti prednost u drugim oblastima?
  10. Pod kojim (pred)uslovima se preporučuje odabir posmatrane oblasti?

Tehnički detalji o vebinaru, termin i cena

Vebinar će se održati 29.11.2020. (nedelja) od 11:00 do 13:00 (2 sata). 

Predavanja su po 15 minuta, i nakon predavanja učesnici vebinara mogu postavljati pitanja predavačima.

Cena vebinara je do 26.11. 1.490 din (12,5 €), a do samog termina izvođenja seminara cena je 1.790 din (15 €).

Detaljnije o vebinaru možete pročitati preko sajta www.OdaberiObrazovanje.com..

Prijavite se što pre da bi obezbedili i prisustvo ovom seminaru.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 16/11/2023, RSS

Komentari su zatvoreni.