fbpx

Kako da vas ne prevare sa lažnom e-prodavnicom? Reyban-Serbia Case

Pre nekoliko dana stigla mi je email poruka Koste Kojića iz Holandije:

Javio mi se rodjak iz Srbije i kaze: Kole, pošto ja nemam pej-pol vidi na rayban-serbia.com, jako povoljne cvike pa mi naruči te i te i donesi sledeći put kad budeš dolazio.

 

Pogledam odmah, hm, na prvi pogled basš i ne izgleda kao pravi ray-ban sajt, nema ni https pristup, nema nikakvih brojeva telefona za kontakt. Kažem rodjaku da je verovatno lažni sajt.

 

Pogledam malo dalje na netu i nadjem prvo: http://www.scamadviser.com/ i proverim rayban-serbia.com (Haha, Low Trust Rating. This Site May Not Be Safe to Use.) Jasna stvar, kineski lažni sajt.

 

Pa onda pogledam na zvaničnom fb profilu Ray-Ban, kliknem na “Posts by Others” (https://www.facebook.com/RayBan?fref=ts&filter=2) i vidim masovno postove ljudi koji pitaju za raznorazne stranice da li su lažne. Odvojim minut vremena i postavim upozorenje da je i rayban-serbia.com jedan od lažnih prodajnih sajtova. Pogledam i ostale postove o lažnim sajtovima i otvorim www.scamidentifier.com gde je već rayban-serbia.com označen kao lažni sajt.

 

Svi znamo da svasta ima na internetu, nisam ni trebao da se iznenadim ovim ali ipak sam se iznenadio zato što mi je ovo prvi put da se srećem sa lažnim sajtom. Živim u Holandiji i često kupujem ovde preko interneta i često i ne obraćam preveliku pažnju na  sigurnost sajta:

 

– vidim da kupovina ide preko https,

– sajt dobro izgleda,

– ima broj telefona za kontakt, a i

– došao sam na taj sajt preko nekog portala gde je web shop već označen kao OK.

– Jos kad vidim da moze posle registracije na sajtu da se plati preko racuna posle dostave narucenog, jos manje brinem.

 

E sad na kraju pitanje. postoji li instanca u Srbiji gde moze da se prijavi ovakav lazni sajt. Pa mozda i da se nekako blokira, mada to i ne vredi jer za kratko vreme ce opet da proradi.

U Srbiji postoji Posebno Tužilaštno za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kojima je moguće obratiti se kada postoji sumnja da neko čini različite prevare na internetu, uključujući i lažne eprodavnice.

U celom svetu, pa i u ovom regionu preko 95 odsto svih korisnika interneta u osnovi se ne razume u internet i kako on funkcioniše, veliki broj prevara i u svetu i kod nas uspeva, što uključuje prevare putem lažnih sajtova – Phishing.

Kako se radi procena /ocena veb sajtova?

Jedan od osnovnih načina kako da znate da li treba da koristite određeni veb sajt ili ne, bez obzira o kojoj se tematici radi (što uključuje i e-prodavnice) jeste evaluacija/estimacija veb sajtova (isto važi i za procenu/ocenu aktivnosti pojedinaca na društvenim mrežama) – obavezno pročitati linkovani tekst.

U slučaju e-prodavnica, kao što je u navedenom pimu napisano, potvrdno je utvrditi da li se može realno identifikovati e-trgovac, odnosno e-prodavnica.

U Srbiji postoji Odeljenje za zaštitu potrošača pri Ministartstvu Trgovine, koje je izdalo brošure o e-trgovini i e-kupovini, gde bi trebalo da se informišete na koje se načine obavlja sigurna kupovina na osnovu Zakona o zaštiti potrošača.

Ukratko, potrebno je da svi e-trgovci u Srbiji imaju podatke o kompaniji koja vodi e-prodavnicu, koji su lako proverljivi.


U narednim mesecima trebalo bi da se pojavi servis koji će dodatno uticati na porast bezbednosti domaće e-trgovine sa spiskom verifikovanih e-prodavnica, odnosno verifikovanih e-trgovaca…

Napomena: O ovoj tematici će biti reči na ovogodišnjoj Konferenciji “E-trgovina”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (12 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
Kako da vas ne prevare sa lažnom e-prodavnicom? Reyban-Serbia Case, 6.0 out of 10 based on 12 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 30/03/2014, RSS

1 odgovor na Kako da vas ne prevare sa lažnom e-prodavnicom? Reyban-Serbia Case

  1. Dusan says:

    Dovoljno je da vidis cenu naocara i da shvatis da je lazan sajt sa laznom robom u pitanju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.