fbpx

Kako da priča o vašoj firmi pravi kontiniurani viral – Primer Tegla’s

Sigurno ste primetili kada pretražujete neke firme preko pretraživača, da ćete u veoma malom broju slučajeva pronaći neke vesti iz medija u vezi sa firmom koja vas interesuje iz nekog razloga. Pretpostavljam da se slažete samnom da kada pri pretraživanju i proučavanju neke firme onlajn, potpuno drugačije mišljenje imate o toj firmi, kada možete iz različitih izvora da pročitate nešto što nisu samo “hvalospevi” tipa – “mi smo najlepši, najbolji, najpovoljniji…”

Porodična firma za proizvodnju i prodaju obrok salata u tegli – Tegla’s iz Novog Sada je primer firme o kojoj možete posebno pretraživati sekciju vesti na Guglu, ili u klasičnim rezultatima pretrage pronaći puno različitih tekstova o njima sa blogova i drugih onlajn medija.

Ovaj tekst govori tome kako da osmislite ili redefinišete vaše modele poslovanja i promocije, konsultujući primer kompanije Tegla’s, čija je priča neprestano zanimljiva medijima. Takođe, u ovom tekstu ćete videti i primere efekata plaćene i besplatne promocije preko medija.

Koja je vaša priča? Razlog medijske vidljivosti kompanije Tegla’s leži u konceptualnom modelu poslovanja!

Na samom sajtu Teglas.rs možete između ostalog pročitati sledeće:

“Nastajemo u doba društvene letargije po pitanju ishrane. Šta jesti? Koji burek kupiti? Gde jesti kuvano? … Mi smo samo jedni od vas koji postavljate sebi ovo pitanje svaki dan… i onda smo jedan dan, kao i svaki drugi dan, sufrujući net-om otkrili salate u tegli. I zapitali se zašto ovo neko do sada nije napravio?

Konceptualni poslovni model koji pokazuje Tegla’s svojim primerom u sebi ima nekoliko ključnih karakteristika koje su joj omogućile komercijalni i medijski uspeh:

  • Drugačiji proizvod u segmentu ishrane, koji pokazuje najpozitivniji aspekt preduzetništva – Osmislite poslovanje oko rešenja problema na koji sami svaki dan nailazite!
  • Fokus pri kreiranju proizvoda na beskompromisnom kvalitetu!
  • Do detalja osmišljen vizuelni identitet kompanije, koji u svim segmentima poslovanja u fokus stavlja glavnu razliku u odnosu na ostale kompanije iz industrije plasiranja hrane – od obeležavanja proizvoda/tegle, preko enterijera prodavnice, do prepoznatljivih vizuelnih odrednica na samom prodajnom mestu, ali i na internetu.
  • Pravilno osmišljena i uspešno izvedena strategija kreiranja i plasiranja vizuelnih sadržaja preko interneta. Osnovna karakteristika ove strategije je – Osećaj koji proizvode slike i video materijali koje vidite onlajn je jednak osećaju koji imate dok jedete Tegla’s proizvode!

Istina je najbolji prodavac” – Kada vidite fenomenalnu sliku salate ili kolača u tegli, a onda probate to i doživite ono što ste i očekivali gledajući sliku… Koliko često vam se tako nešto dešava u životu!

I, rezultat su oduševljeni kupci koji se vraćaju!

teglas-tripadvisor
Spoj drugačijeg proizvoda, veoma kvalitetnog vizuelnog predstavljanja koje ispunjava zamišljeno obećanje i očigledna pozitivna preduzetnička priča su nešto novo i drugačije kod nas – a ovakve stvari privlače novinare/medije.

Zapitajte se – Da li imate da ispričate neku zanimljivu priču u vezi sa vašom kompanijom? Sigurno postoji, ali je prvo potrebno razmisliti o tome po čemu ste vi drugačiji od vaše konkurencije, i zašto se vaši kupci vraćaju kod vas. Odgovori na ova pitanja predstavljaju sjajan početak priče o vašoj kompaniji, i ako to dobro predstavite na vašim onlajn medijima (sajt, društvene mreže), sigurno ćete od toga imati koristi…

Istorijat dolaska do kontinuiranog medijskog virala na temu kompanije Tegla’s

Tegla’s se kao i veliki broj drugih kompanija skoro 100% promoviše preko interneta. Na početku je promocija krenula tako što su preko Fejsbuka deljeni statusi porodičnim prijateljima. Čim su ti prijatelji počeli da dele svojim prijateljima i pratiocima ove statuse, krenuli su i početni efekti promocije – sve veći broj lajkova na Tegla’s Fejsbuk stranici, a slično se desilo i sa njihovim Instagram nalogom. Slobodno pogledajte zašto osobe koje vide ove naloge na društvenim medijima i probaju ove proizvode – postanu njihovi verni pratioci…

Usledile su i prve prodaje, a interesantno je da je prva narudžbina stigla iz Beograda, iako je u To vreme Tegla’s svoju ponudu imao samo u Novom Sadu.

Naravno, kompanija koristi Fejsbuk promociju, ali kao što sam vlasnik Tegla’s-a Vladimir Elesin kaže “Na početku smo imali značajne efekte prodaje već sa 5€ po statusu, a sada ni sa 20€ ne dobijamo naročite efekte promocije”.

Kako su se mediji zainteresovali za Tegla’s

Tegla’s je počeo sa radom 02.06.2014., a već 14.06. pojavila se prva objava u medijima o ovoj kompaniji iz – Hrvatske! Tekstu “Tegla’s: Potpuno neočekivana kombinacija hrane i dizajna iz Novog Sada“.

U Septembru mesecu iste godine Vladimir na vebu pronalazi interesantan tekst na novosadskom portalu vesti 021.rs za koji shvata da je sponzorisan tekst. Iako se Vladimir veoma razume u oblast Internet Marketinga, obzirom na njegovu internacionalnu praksu, nije znao da je i u Srbiji ozbiljno počela da se primenjuje taktika promocije putem tzv. Native Advertisinga, ili veoma zanimljivih komercijalnih tekstova napisanih u duhu ostalih sadržaja posmatranog medija. Kako je u tom momentu Tegla’s obuhvatio samo tržište Novog Sada, odlučuje se da za promociju putem Native Advertajzinga odabere poznati i veoma posećeni 021.rs, gde se ubrzo pojavljuje tekst “Hit u gradu – zdrava salata u teglama za poneti“.

Kako 021.rs prati veliki broj novinara i urednika različitih medija u Srbiji, ovaj tekst je bio “inicijalna kapisla” za pojavljivanje zanimljive priče o kompaniji Tegla’s i u drugim medijima. U ovom slučaju važno je napomenuti dve stvari:

  • 021.rs se nalazi u kategoriji medija koji kreiraju najkvalitetnije sponzorisane tekstove po principima Native Advertajzinga u Srbiji. Često se dešava da najčitaniji tekstovi ovog tipa budu među najčitanijim na nivou cele godine na ovom mediju, čak i u poređenju sa tradicionalno najčitanijim vrstama tekstova po portalima vesti, bez obzira što su vidno obeleženi kao sponzorisani tekstovi (što je slučaj i na ovom blogu).
  • Tegla’s je do sada sponzorisani tekst platio samo tada 2014. g., a svi ostali tekstovi u medijima su došli kao posledica njihove veoma zanimljive priče.

Kao efekat ovog teksta na 021.rs prodaja je duplo skočila u odnosu na period pre objave teksta, a sam tekst je imao preko 2.000 Fejsbuk interakcija.

Priča o Tegla’s na RTS-u

U nastavku su predstavljena tri karakteristična primera objava na medijima i efekti tih objava:

Nakon ova dva teksta i dosadašnjeg rasta vidljivosti aktivnosti ove kompanije na društvenim medijima, sama vidljivost pojedinačnog teksta drastično se povećava upravo njegovim deljenjem preko sopstvenih naloga na društvenim mrežama (35.000+ lajkova na Fejsbuk stranici i 12.000+ pratilaca na Instagramu). Svaki sledeći tekst koji se objavi na temu ove kompanije postaje među najčitanijim na tom mediju, i svaki put kada iz kompanije Tegla’s to napomenu da će se to verovatno i kod njih desiti – novinari jednostavno u to ne veruju…

  • Krajem septembra ove godine na novosadskom portalu vesti MojNoviSad.com je objavljen tekst “Novosadski recept za uspešan privatni biznis” koji je tri dana za redom bio najčitaniji tekst na ovom sajtu. Doseg (Reach) ovog teksta na društvenim mrežama pod kontrolom kompanije Tegla’s je bio preko 40.000 osoba, bez dinara uloženog u promociju.

U Srbiji je već godinama pravilo da ako neki sadržaj za 48 sati ima vidljivost od preko 10k ili 15k osoba, da se se takav sadržaj može reći da ima osobine tzv. viralnog sadržaja, odnosno sadržaja koji se “širi brzinom virusa”. Posebnost i kvalitet proizvoda, kao i načina promocije u kompaniji Tegla’s doveo je do toga da pod određenim uslovima sadržaji u vezi sa ovom kompanijom imaju karakter viralnih sadržaja.

teglas-tegle

Tajna usleha Tegla’s – Vladimir Elesin

Svega ovoga najverovatnije ne bi bilo u ovom obliku da osnivač kompanije Tegla’s Vladimir Elesin nema određeni broj “specijalnih” znanja i veština, pored veoma kreativnog preduzetničkog potencijala:

  • Vladimir je vrhunski grafički i veb dizajner. U prilog potvrdi ozbiljnosti postavke kompanije Tegla’s dovoljno je da se napomene podatak da logo ove kompanije nije radio Vladimir, već da je taj posao dao svom prijatelju koji je vrhunski logo dizajner!
  • Vladimir ima prilično ozbiljno iskustvo iz različitih oblasti internet marketinga, obzirom da je godinama radio za inostrane klijente na veoma konkurentnim tržištima u SAD.
  • On obraća pažnju na najsitnije detalje, a upravo vođenje računa o svim detaljnima koji se odnose na poslovanje jedne kompanije – donosi uspeh!

Zaključak

  • Ako se ne razumete u dizajn i u internet marketing – angažujte proverene stručnjake za to! Mislim da ovaj primer prilično lepo pokazuje koliko je važno profesionalno se postaviti u svim segmentima posla, uključujući i u izgled i u promociju.
  • Angažujte stručnjake za unapređenje poslovanja na Internetu, da vam urade analizu vaših modela poslovanja i modela zarade, možda dođete u situaciju da značajno unapredite poslovanje prema današnjim potrebama kupaca. Kupci žele fenomenalne proizvode za pristojnu cenu!
  • Jedan od načina kako da se pojave vesti i o vašoj firmi na onlajn medijima jeste korišćenje servisa za distribuciju vesti i saopštenja za javnost PRobjave.com, gde postoji mogućnost kreiranja vesti za vas, ali i njihovog plasiranja na različite vrste savremenih onlajn medija.

Napomena 1: Ovo nije sponzorisani tekst. Meni je jednostavno drago da napišem nešto ovako zanimljivo i korisno, a definitivno mislim da su njihove salate i slatkiši – f e n o m e n a l n i!

Napomena 2: Photo Credits – Stefan Đaković

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (12 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 10 votes)
Kako da priča o vašoj firmi pravi kontiniurani viral - Primer Tegla's, 8.5 out of 10 based on 12 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 20/10/2016, RSS

3 odgovora na Kako da priča o vašoj firmi pravi kontiniurani viral – Primer Tegla’s

  1. Ivan Minic says:

    Hvala za pominjanje, i lepe reči. Iskren da budem, taj intervju mi je bio jedan od najdražih koje smo uradili 🙂 Povremeno se desi da ljudi kliknu, i iako se vide prvi put u životu posle pola sata deluje kao da se znaju ceo život. Bilo je nekoliko takvih iskustava do sada, i tada je ovaj posao zaista pravo zadovoljstvo 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Marko says:

    Odličan tekst. Svaka čast ljudi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Tekst na 021.rs inspirisan ovim blog postom: Kako je ideja sa obrokom u teglama postala biznis http://www.021.rs/story/Info/Biznis-i-ekonomija/147240/Kako-je-ideja-sa-obrokom-u-teglama-postala-biznis.html

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.