fbpx

Kako da omogućite onlajn naplatu proizvoda, usluga ili donacija preko Bitcoina u Srbiji?

Iz nekog meni veoma čudnog razloga svih ovih godina priče o Bitcoinu, niko na ovim prostorima da opiše jednu od najvažnijih funkcija ovog elektronskog novca – a to je mogućnost online plaćanja i naplate u zemljama kao što je Srbija.

U ovom tekstu imate kratke i konkretne savete kako da na vaš veb sajt dodate opciju online naplate preko Bitcoina za svrhe prodaje proizvoda ili usluga – i to potpuno legalno (!), ali i da uvedete sistem onlajn donacija za vaš projekat, što uključuje i mogućnost finansiranja onlajn medija putem donacija.

Više o samom Bitcoinu i kako se on legalno može koristiti kao način plaćanja i naplate u Srbiji – možete pročitati u ovom tekstu (napomena – Bitcoin se u legalnom platnom prometu pojavljuje kao vrsta gotovog novca, tj. vrsta plaćanja u gotovini).

Kako da imate i čuvate Bitcone? – Bitcoin Wallet

Tzv. elektronski novčanici (e-wallet) predstavljaju način manipulacije sa elektronskim novcem, tako da u slučaju Bitcoina takođe postoji veliki broj besplatnih i komercijalnih softverskih rešenja za manipulaciju ovom virtuelnom valutom.

Moja preporuka je da svakako jednostavno kreirate besplatan Bitcoin Wallet nalog na poznatom servisu Blockchain.info. Posle možete istražiti i naći eventualna druga e-wallet rešenja za Bitcoin.

Kako da omogućite onlajn naplatu proizvoda ili usluga preko Bitcoina?

U slučaju e-trgovina potrebno je da istražite postojeća rešenja dodavanja onlajn naplate preko Bitcoina, s tim da je važno napomenuti da mnoga rešenja koja postoje – vezuju se za određene e-wallet sisteme.

Kod Blockchain.info e-wallet rešenja možete koristiti direktno njihov API – ako imate resurse za programiranje, ili da iskoristite neko od postojećih rešenja, kao što je Blockchain.info Bitcoin Payment Gateway, ili npr. WooCommerce rešenje (WordPress) Bitcoin Payments for WooCommerce.

U slučaju prodaje pojedinačnih proizvoda, usluga ili donacija – najjednostavnija su rešenja koja postojeću ili kreiranu sliku linkuju sa vašim Bitcoin nalogom (dobijate adresu za plaćanje u vašem izabranom e-wallet rešenju). Sliku ili dugme automatski ili ručno postavljate na željene stranice sajta, i na taj način omogućujete online naplatu putem Bitcoina.

 

1Mr9caeuofUL3ZCksED1dS1R2KKLr8kRgE
Bitcoin adresa: 1Mr9caeuofUL3ZCksED1dS1R2KKLr8kRgE
Ima više gotovih rešenja sa dugmetom za plaćanje putem Bitcoina, neka rešenja imaju generisan QR kod preko kojeg putem mobilnog plaćate u Bitcoin valuti, kao što je npr. veoma jednostavan WordPress plugin Bitcoin Donate Button.

Plaćanje preko Bitcoina

Bez obzira na to da li postoji QR kod koji se skenira ili ne, u osnovi se za plaćanje (Send Money) u e-wallet upisuje Bitcoin adresa tipa “1Mr9caeuofUL3ZCksED1dS1R2KKLr8kRgE“, koju možete videti ispod gornje sličice dugmeta za donacije. Pored ove adrese, upisuje se svota e-novca (Bitcoina) koja se plaća drugoj strani.

Važno je znati da je 1 Bitcoin (BTC) u stotinama US dolara, a sredstva u e-walletu se obično preračunavaju iz Bitcoina u US dolare (bez obzira što se na kraju plaća u Bitcoinima), pa je dobro nekoliko puta preračunati koliko trebate tačno Bitcoina da pošaljete, jer npr. danas je 10 $US = 0.02203 BTC.

Kako je Bitcoin u osnovi anonimni sistem plaćanja, kao što je i plaćanje gotovinom, u legalnom platnom prometu ovaj sistem plaćanja se evidentira kao plaćanje gotovinom.

Kako kupiti ili zameniti Bitcoine?

Na internetu postoji veliki broj Bitcoin menjačnica, ali je preporuka dobro proveriti validnost ovakvih menjačnica, jer se na Netu svašta dešava.

Kod nas postoji proverena menjačnica ECD.rs, koja prevodi Bitcoine u dinare i obrnuto za proviziju koja iznosi do 3%. O servisu EC District koji stoji iza ove domaće Bitcoin menjačnice možete detaljnije pročitati u Netokraciji.

Zaključak – Možete već danas omogućiti onlajn naplatu Bitcoinima na svom veb sajtu!

Bez obzira da li imate internet prodaju proizvoda ili usluga, ili vam trebaju donacije za vaš NVO projekat, za finansiranje medija ili finansiranje iz oblasti kulture – Bitcoin naplata svakako može biti jedan od načina ostvarenja onlajn naplate.

Naravno, potrebno je edukovati vaše korisnika, ako još nisu koristili Bitcoin – ali kako vreme bude prolazilo, sve veći broj osoba će i u ovim krajevima koristiti ovakve e-valute za plaćanje.

Napomena: Sa Bitcoin adresom koja je navedena u tekstu stvarno možete uplatiti donaciju za ovaj blog, ako vam se dopada sadržaj. Eto načina da probate kako radi plaćanje putem Bitcoina 🙂

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Kako da omogućite onlajn naplatu proizvoda, usluga ili donacija preko Bitcoina u Srbiji?, 5.0 out of 10 based on 9 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 08/01/2016, RSS

2 odgovora na Kako da omogućite onlajn naplatu proizvoda, usluga ili donacija preko Bitcoina u Srbiji?

  1. Marko says:

    Super članak. Svaka čast.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  2. dsa says:

    ja stvarno ne shvatam kako neko može pričati o zaradi i kao edukovati ljude, a ima 1000 pregleda na članku. đe ti je posjeta stari?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)

Komentari su zatvoreni.