fbpx

Kada će se konačno definisati stručne spreme?


Update (07.05.2010.): Kada će se konačno definisati stručne spreme II?

Nakon najava u junu mesecu da će se sistemski Zakonima rešiti različiti problemi u školstvu Srbije, izgleda je da se i dalje čeka na preko-potrebne izmene Zakona o visokom školstvu da bi se razrešio trenutno najveći operativni problem od donošenja novog Zakona o visokom školstvu 2005. g. – pitanje kako se usaglašavaju nova zvanja sa starom stručnom spremom.

Pitanje je kako će se rešiti ovaj problem zbog kojeg desetine hiljada osoba u Srbiji ne može da se adekvatno zaposli (a mogli bi ako bi imali tačno definisanu stručnu spremu), ili dobija manje plate (iz razloga nedefinisanog stanja sa stručnom spremom koje u određenim firmama ima direktan uticaj na plate i na definisanje statusa u kadrovskoj službi za zaposlenog).

Pročitati prethodno tekstove na temu aktuelne situacije u školstvu Srbije – Alarmantna situacija u školstvu I deo, II deo i III deo (pogledati i sve tekstove pod tagovima na kraju ovog teksta).

Predlog Nacionalnog okvira kvalifikacija – maj 2009. g.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje Republike Srbije u maju mesecu ove godine kreirao je nacrt predloga Nacionalnog okvira kvalifikacija u visokom školstvu, koji implicitno (ne taksativno) opisuje kako će izgleda biti napravljena paralela između stručne spreme po starom Zakonu o visokom školstvu i kvalifikacija po novom Zakonu.

Gornja slika je preuzeta iz prezentacije (15.06.2009.) pod nazivom “Nacionalni okvir kvalifikacija” i na osnovu ove slike može se doneti nekoliko direktnih i nekoliko indirektnih zaključaka (napomena – radi poređenja dva sistema obrazovanja, gledati kolonu EHEA Framework u obe tabele):

  • Trogodišnje osnovne akademske i strukovne studije prema ovom predlogu se izjednačavaju  sa stručnom spremom VI-2.
  • Master studije se izjednačavaju sa stručnom spremom VII-1 (sigurno neće biti VII-2).
  • Četvorogodišnje osnovne akademske studije se nalaze u domenu nečega što ima veze sa kvalifikacijom VII-1 (definitivno nisu u domenu VI-2), što znači da ovo nije dovoljno definisano područje.
  • Specijalističke strukovne studije se nalaze u domenu VII-1, na slici izgleda da imaju značajniji status od četvorogodišnjih akademskih studija, ali je zaključak isti kao i prethodno – nije dovoljno definisano područje.
  • Veoma je velika verovatnoća da će Magistri koji ne doktoriraju u predviđenom roku biti po kvalifikaciji srodni sa nivoom akademske specijalizacije.
  • Ostale kvalifikacije nisu sporne.

Kada se pogleda istoimeni dokument od 05.05.2009. u njemu se vidi da je kvalifikacija iz oblasti akademske i strukovne specijalizacije pod znakom pitanja, jer je u tom dokumentu dodato i ono što piše i u zakonu – mogućnost da se na jednogišnje studije dodaju i dvogodišnje specijalističke studije. To u naknadrnoj prezentaciji nije uvršteno, a veoma je bitno iz razloga kreiranja MBA studija, i eventualno DBA studija.

Iz ove slike je nesporno sledeće:

  • Master se izjednačava sa Diplomiranim, tj. ovo je odgovor na pitanje da li je npr. dipl. inž. isto što i Master.
  • Trogodišnje akademske i strukovne osnovne studije nemaju status VII-1, što je bilo sasvim očekivano (i neće se sigurno menjati u konačnoj verziji dopuna Zakona), a oni što su razočarani time što ne mogu sa tri godine da dobiju titulu npr. dipl. inž. (za koju je i po ranijem zakonu bilo potrebno bar 4 god. studija), moraju da prihvate činjenicu da će svakako morati da završavaju bar još jednu godinu studija – akademskih osnovnih (za ovo je potredno polaganje dodatnih ispita – prelazak sa strukovnih na akademske studije), ili specijalističkih strukovnih studija.
  • Očekivano je i da specijalističke strukovne studije imaju značajniji status od četvorogodišnjih akademskih studija sa aspekta stručne spreme, a niži status od Master studija.
  • Moraće da se napravi nova klasifikacija stručne spreme i da se prestane sa korišćenjem stare klasifikacije, jer je očigledno da se sa starom klasifikacijom stručnih sprema ne mogu obuhvatiti sve kvalifikacije koje postoje po novom Zakonu.

Država mora veoma precitzno i jednostavno definisati nove stručne spreme i njihov odnos sa starim stručnim spremama, i izgleda da je to još u domenu pomenutog Saveta za visoko obrazovanje.

Kontaktirao sam Prof. dr Srđana Stankovića iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, i nadam se da će se javiti sa nekim novim informacijama na ovu veoma aktuelnu temu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.2/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Kada će se konačno definisati stručne spreme?, 9.2 out of 10 based on 13 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 03/10/2009, RSS

469 odgovora na Kada će se konačno definisati stručne spreme?

  1. […] kao odgovor na ovde postavljeno Draganovo pitanje, meni je sasvim sve jedno da li ću biti diplomirani inženjer ili Master, sve dotle dok jedan […]

  2. Upravo je sistem koji je cenio samo diplomu generisao velike probleme u našem društvu. Ocena je postala osnovno merilo, koje je dobilo i ekonomsku vrednost. Zato se i kupuju diplome. Ja nigde nisam čuo da je neko platio 100€ profesoru da bi ga ovaj nešto naučio.
    Imao sam prilike da radim u firmama koje cene diplomu i firmama koje cene znanje. Mnogo bolje sam prolazio u ovim drugim. U prvim nisi mogao da napreduješ, a šef ti je bio onaj koji nije otvorio knjigu posle diplomiranja. Naše državne službe su prepune toga.

    Uvek sam tvrdio da je zakon o radu najboilji zakon o obrazovanju – školovanje radi rada, a ne radi diplome!

    Zalažem se da diploma bude bitan element prilikom zaposlenja, ali ne i presudan. Sistem stručnih sprema treba usaglasiti zakonski i ne vidim šta se tu toliko filozofira.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Ja sam diplomirao na FON-u prošle godine. Rečeno je da ko želi master diplomu mora da upiše master studije, polaže jedan ispit i master rad (ovo važi samo za ljude koji su diplomirali na FONu po starom programu).

    Meni to u prevodu liči samo na dodatno uzimanje para.

    Ono što me motiviše je da navodno u inostranstvu Master diploma znači Master diplomu, dok je klasična diploma inžinjera , navodno sporna da li je Master.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Đole says:

    @Miloš Petrović:

    Upravu si – diplomirani inženjer/ekonomista/filolog/(…) se “preko grane”, u najvećem broju slučajeva, tretira kao “Bachelor”, a ponekada i kao “Bachelor with honors” (šta god ovo drugo bilo…). Mada. ova situacija sa FONom je definitivno samo izbijanje para iz džepova studenata.

    elem…

    Mene i dalje interesuje šta će biti sa nama koji smo upisali specijalističke strukovne studije. Iako ne robujem titulama (ipak se u IT branši daleeeeko više ceni praktično znanje/iskustvo i profesionalni sertifikati), moram da napomenem da mi nije baš sve jedno kako će glasiti (i tretirati se) dodatni uloženi trud u obrazovanje. Ovo “strukovni” već samo po sebi zvuči onako….pffff…kao nešto što možeš da “okačiš mačku o rep” ili “oko struka” ;). Šalu na stranu, zabrinjavajuće je to što se ni posle par godina od uvođenja nekakvih reformi u školstvo, faktički, još uvek ništa ne zna…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  5. Moram da skrenem paznju da postoje studijski profili i diplomirani strucnjaci (konkretno – diplomirani filolozi opste knjizevnosti i teorije knjizevnosti) koji su izostavljeni iz svih mogucih podela, kojima u Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje otvoreno govore da za njih nema posla – jer tog zvanja jednostavno nema na spisku postojecih.
    Vise detalja: http://www.facebook.com/group.php?gid=145455732257&ref=nf

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Sonja says:

    Imam utisak da tamo u ministarstvu i rektoratu pojma nemaju šta treba da rade, pa odlučuju otprilike.
    Sa osnovnim i master studijama ima jako mnogo problema, ali pravi haos nastaje tek posle njih.
    Da bi se, npr. prijavila doktorska teza, potrebno je da kandidat, ali i njegov mentor imaju nekoliko radova objavljenih u svetskim stručnim časopisima (SCI-lista). Kandidat pomisli: “OK. Nije to toliki problem. Napisaću tih nekoliko radova i objaviti. Ali se ubrzo ispostavi da jeste problem, jer ti časopisi nemaju ni trunku interesovanja za radove iz teorije koje smo mi iz Srbije u stanju da napišemo, Oni objavljuju samo radove zasnovane na istraživanjima. A kod nas su, kao što znamo, istraživanja odavno zamrla, pogotovu u društvenim naukama. Čovek ne može da sprovede istraživanje ni iz prirodnih, a kamoli iz društvenih nauka bez podrške društva, onako u slobodno vreme u svojoj garaži. U istoj situaciji su i svi profesori na fakultetima.
    Rezultat ove i sličnih zavrzlama je da mi, koji već sad imamo procentualno najmanje doktora nauka u Evropi, možemo očekivati da ćemo ih imati još manje.
    Što je najvažnije, sav ovaj dar-mar, nedorečenosti i nedoslednosti u zakonu i njegovom tumačenju zbunjuju i usporavaju lični razvoj studenata. Čovek često ne zna ni gde se trenutno nalazi ni kud će dalje. A izmena zakona nema ni u najavi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. tanja baba says:

    Problem postoji i u osnovnom i u srednjem obrazovanju. Tako po Pravilniku diplomirani filolozi svetske književnosti ne mogu da predaju književnost?! Ima još puno ovakvih primera i bilo bi dobro da se neko pozabavi i ovim problemima. Krajnje je vreme da se definišu stručne spreme i da se stručnjacima(master ili diplomirani) omogući rad.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Zahvaljujem na upornom iznošenju i pisanju o pravoj problematici koja je realnost našeg školstva već duže vreme.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Draguljče says:

    Vama hvala na trudu koji ulažete kako bi nam pomogli da bolje prevazidjemo ovu veoma komplikovanu temu i koja zbunjuje svršene studentudente.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Željko Brusin says:

    Završio sam Tehnički fakultet Mihajlo Pupin u Zrenjaninu i za tri godine, po Zakonu o univerzitetu iz 2002 godine stekao stručni naziv, Diplomirani inženjer proizvodnog menadžmenta VII-1 stepen. Da li je to regularno i da li ja stvarno imam VII-1 stepen stručne spreme?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. PDenton says:

    Poštovani gospodine Varagić,

    molio bih Vas da mi odgovorite, ako ste u mogućnosti, kako se tretiraju ljudi sa završenim specijalističkim strukovnim studijama, odnosno kako bi glasio prevod na engleski jezik tog zvanja?

    Po nekoj logici stvari, ako se posle prvog stepena studija dobija Bachelor (akademske), odnosno Bachelor Applied (strukovne), da li je logično očekivati da će se strukovni specijalisti tretirati kao Master Applied (ovo zvanje postoji u svetu) ili će ipak morati da sačekaju uvođenje eventualnih dvogodišnjih spec. strukovnih studija?

    Unapred hvala!

    Pozdrav!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. @Željko Brusin Kao što se vidi sa slike, struka u vašem slučaju tek treba da se definiše, a vidi se da postoji komponenta VII-1, ali pitanje koja će biti.

    @PDenton Applied Master je vezan za dvogodišnje studije, ako se to doda u Zakon. Klasične spec. strukovne studije imaju najbliži en. naziv postgraduate degree, ili applied postgraduate degree.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. BRUSA says:

    Da li to znači i da je VII-1 stepen koji sam ja stekao posle tri godine po Zakonu o univerzitetu iz 2002 god. izjednačen sa master?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Đole says:

    @BRUSA:

    Ma, kakav Master, bre! 🙂 Vi ste završili OSNOVNE STUDIJE u trajanju od tri godine, a Master se stiče po završetku DIPLOMSKIH AKADEMSKIH STUDIJA u trajanju od 2 godine (posle prve 3 na osnovnim studijama) što ukupno podrazumeva 5 godina studija.

    Niste jedini kome je prodavana priča o sticanju onog “dipl.nešto” posle 3 godine. Titula “diplomirani”, po novom zakonu, podrazumeva završetak Master studija koje traju, kao što rekoh, ukupno najmanje 5 godina.

    Dakle, kao što reče i gospodin Varagić, nije do kraja zakonski definisano, ali suština je da postoje studije I, II i III stepena. Ono što je potpuno jasno je da u studije I stepena spadaju OSNOVNE STRUKOVNE i OSNOVNE AKADEMSKE (obično i jedne, i druge traju 3 godine, a negde i 4), a u studije II stepena spadaju DIPLOMSKE AKADEMSKE (Master) (u trajanju od jedne ili dve godine, u zavisnosti od toga koliko su trajala osnovne studije) i SPECIJALISTIČKE STRUKOVNE (u trajanju od jedne godine). U studije III stepena, koliko vidim sa slike, spadaju SPECIJALISTIČKE AKADEMSKE i DOKTORSKE STUDIJE.

    Nadam se da sam pomogao kako Vama, tako i ostalima. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Ana says:

      Da li to znaci da u studije treceg stepena spadaju i specijalisticke STRUKOVNE studije? Ili se to odnosi samo na spec. akademske studije? Pozz 🙂

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  15. BRUSA says:

    Koliko ja znam skupština je negde krajem 2007 god. izjednačila u pravima, znači nisi master ali prilikom zapošljavanja, konkurisanja i sl. ,sve koji imaju VII-1 stepen i prefiks diplomirani, sa master.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. BRUSA says:

    Po Zakonu o univerzitetu iz 2002 god. osnovne studije traju od tri do šest godina, što nema veze sa bolonjom i Zakonom iz 2005 god. po kome se sada studira. Tada si mogao posle tri godine, konkretno na Tehničkom fakultetu Mihajlo Pupin u Zrenjaninu da stekneš naziv Diplomirani i VII-1 stepen. Dakle oni koji imaju prefiks Diplomirani i VII-1 stepen nisu master ali su u pravima izjednačeni sa master što su meni i potvrdili na fakultetu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Đole says:

    @BRUSA:

    Ne, “master” (po novom) i “diplomirani” (po starom) su izjednačeni PO STATUSU, ali NE i po pravima. U prevodu, ko je završio fakultet po starom Zakonu, stekao je zvanje “diplomirani”, a ko je završio po novom Zakonu takođe je sticao stručni naziv “diplomirani” sa dodatkom “master” (recimo, moja devojka ima zvanje “diplomirani inženjer arhitekture – MSc”, a ona spada u onu generaciju koja se 2003. godine upisala po starom Zakonu, pa su je na pola studija “prešaltali” na novi, i to im kompenzovali besplatnim Master studijama). E sada, ovaj sa “master” može direktno upisati doktorske studije, a ovaj koji je “samo diplomirani” ne može, već mora da polaže neke dodatne ispite, ili šta već (zavisi od obrazovne institucije)…

    Možda je najpreciznije reći da “novi diplomirani – masteri” i “stari, obični diplomirani” su izjednačeni pred, recimo, biroom za zapošljavanje, ali ne i pred fakultetima.

    Ono što je sigurno je da, kako god da okreneš, posle 3 godine studija se ne može steći stručni naziv “diplomirani” (čak i većina stranih obrazovnih sistema poznaje ono “undergraduate” i “graduate”, gde je trogodišnji Bachelor, najčešće, “undergraduate”, dok je Master “graduate degree”).

    Aj živeli! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. BRUSA says:

    Na Tehničkom Fakultetu Mihajlo Pupin u Zrenjaninu je moglo da za tri godine stekneš VII-1 stepen i stručni naziv diplomirani jer sam ja dobio i diplomu i uverenje o tome sa potpisom rektora Novosadskog Univerziteta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. BRUSA says:

    Voleo bih da profesor Varagić da svoje mišljenje o ovome.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. Milosh says:

    Koja je razlika između Specijalističkih strukovnih studija na FON-u i FtN-u, FON izdaje diplome Master professional dok na FTN-u strukovni inženjer menadžmenta-specijalista za e-poslovanje, kako sam ja u stvari skontao, ako sam uopšte i skontao 🙂 . Da li će se to izjednačiti, zanima me mišljenje na tu temu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. Eldorado says:

    Ne postoji master professional. To sto fon radi je apsolutno u suprotnosti sa sadasnjim zakonom o visokom obrazovanju. Ideja je da se oni nadaju da ce se usvojiti dvogodisnje master studije (strukovni master). Veliko je pitanje da li ce se to i ostvariti.
    Sa druge strane, diploma je istog stepena, dok su uslovi za upis na specijalisticke studije, na Fon-u i FTN-u potpuno drugaciji. Oni imaju pravo da propisuju razlicite uslove za upis ali nemaju pravo da daju netacne informacije

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  22. Slucajni prolaznik... says:

    @BRUSA:

    Zamisli koliko je to smesno sto ti pricas i koliko su te obmanuli na TEHNICKOM FAKULTETU U ZRENJANINU. Pa svi bi mi zavrsavali fakultete za tri godine i naravno VOLELI DA DOBIJEMO TITULU MASTER, pa zar ne mislis da je to jako neozbiljno sto ti pricas, ispada da su svi ostali fakulteti “BLESAVI”, sto treba 5 godina skolovanja da bih se dobila Master diploma. Ti imas zavrsene TROGODISNJE OSNOVNE STUDIJE, sto ces ti i svi ostali koji ste zavrsili kasnije shvatiti da ste obmanuti. Ako radis negde, bolje zavrsavaj Master studije jer se ta tvoja diploma tretira kao visa skola odnosno 180 espb, ta titula po starom zakonu ne vazi od 2002 i mogli su da ti napisu bilo sta i Mr. Da li si pokusao da upises Master studije na nekom srodnom fakultetu, ako jesi sigurno si dobio odgovor da moras da ides jos DVE GODINE DA BI STEKAO MASTER DIPLOMU, I ETO TI ODGOVORA NA TVOJE PITANJE, ZNACI IMAS OSNOVNE TROGODISNJE STUDIJE OD 180 ESPB. Na tom Fakultetu i tom smeru su se uglavnom upisivali i zavrsavali ljudi koji su imali zavrsenu visu skolu, upisivali su se direktno na trecu godinu studija. Jedino sto je u svemu tome dobro je da imate prohodnost na dalje skolovanje odnosno upis MASTER STUDIJA NA NEKOM OD SRODNIH FAKULTETA.
    Nemoj da zivis u zabludi da si izjednacen sa Master studijama ti si izjednacen sa OSNOVNIM STRUKOVNIM STUDIJAMA I OSNOVNIM TROGODISNJIM AKADEMSKIM STUDIJAMA STO JE NEKADA BIO VI stepen strucne spreme (mogli su bilo koju titulu da ti napisu u diplomi jer taj zakon NE VAZI VISE) !!!

    JA SLUCAJNO RADIM U SLUZBI ZA UPRAVLJANJE KADROVIMA U VLADI REPUBLIKE SRBIJE.

    Pozdrav i zelim ti da zavrsis MASTER STUDIJE, pa se onda cujemo !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  23. BRUSA says:

    U pravu si da taj Zakon ne važi više ali je važio do donošenja novog Zakona a stečeno pravo ti niko ne može oduzeti. A tim Zakonom o univerzitetu iz 2002 koji je važio do donošenja novog Zakona po kojem sam ja i studirao sve lepo i jasno piše a ako smo obmanuti onda ćemo svoja prava potražiti na sudu. Nisam ja doneo taj Zakon već država.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  24. BRUSA says:

    Rešite nam dilemu profesore.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  25. BRUSA says:

    Z A K O N
    O UNIVERZITETU IZ 2002 god.

    Član 25.
    Osnovne studije traju od tri do šest školskih godina

    Specijalističke studije traju od jedne do dve školske godine, u skladu sa statutom univerziteta, odnosno fakulteta.

    Magistarske studije traju do dve školske godine.

    Doktorske studije traju tri školske godine.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  26. Eldorado says:

    Neverovatna stvar bi bila da je bilo ko mogao sa tri godine da dobije zvanje “diplomirani”. Da li je moguce da je bilo takvih slucajeva?
    Najbolje bi bilo da profesor Varagic resi dilemu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  27. Slucajni prolaznik... says:

    @BRUSA:

    Dobro si naveo zakon Član 25, OSNOVNE STUDIJE TRAJU OD TRI DO ŠEST GODINA, znaci da su tvoje OSNOVNE STUDIJE I TU NEMA NIKAKVE DILEME, a na fakultetima je bilo i bice da odluce koliko ce trajati osnovne studije.Uglavnom osnovne studije traju 3 ili 4 god. to znas, a master 1 ili 2 u zavisnosti od osnovnih studija.
    Na sudu da potrazis svoja prava nemoj ni da pokusavas ni ti ni bilo ko drugi ko ima isti problem, jer je zakon jako precizan i jasan. Ponovicu ti jos jednom TI IMAS OSNOVNE STUDIJE. Da li si pitao na tvom Fakultetu gde si stekao to zvanje koji su uslovi da dobijes MASTER diplomu, dobices odgovor da moras da zavrsis jos dve godine ili ČETRI SEMESTRA ! Mi smo u stalnom kontaktu sa svim univerzitetima u SRBIJI i mogu sa sigurnošcu da ti kazem da imas OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE KOJE SU U ISTOM RANGU KAO I OSNOVNE STRUKOVNE STUDIJE ili NEKADASNJA VISA SKOLA ( “VI”stepen stručne spreme ili po BOLONJI “I” ) JER IMAS 180 ESPB. Sve drzavne institucije i Javna preduzeca su dobile jasno tumacenje Svih stecenih DIPLOMA KAKO PO STAROM ZAKONU TAKO I PO NOVOM OD MINISTARSTVA PROSVETE i tu nema nikakve dileme.Trazice se potvrda za svaku diplomu od maticnog FAKULTETA KOLIKO SU STUDIJE VREMENSKI TRAJALE I KADA SU ZAVRSENE I NECE NIKAKVE DILEME I PROBLEMA BITI. BOLONJA JE POČELA JOS 2002. god. Tako da svi koji su zavrsavali u tom vremenskom periodu, mislim od 2002 do danas,TU CE SE PRIMENJIVATI ZAKON KOJI SE ODNOSI DIREKTNO NA BOLONJU !
    DA BI SE LIČNO UVERIO U SVE OVO STO TI KAŽEM I DA NEBI VISE BIO U ZABLUDI I GUBIO VREME, POZOVI UNIVERZITET U NOVOM SADU KOME PRIPADA TVOJ FAKULTET DOBICES ISTI ODGOVOR !
    Ja ti ovo pricam jer smo imali par slucajeva sa TAKVOM DIPLOMOM STEČENOM NA TVOM FAKULTETU i dobili smo tumacenje OD UNIVERZITEA U NOVOM SADU.

    Budi pozdravljen i srecno u daljem skolovanju !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  28. BRUSA says:

    Slucajni prolaznik…
    Opet ponavljam, taj Zakon o univerzitetu iz 2002 god. nema nikakve veze sa bolonjom. Meni u diplomi piše Diplomirani inženjer proizvodnog menadžmenta VII -1 stepen.E zbog toga ćemo mi ići na sud ako nam neko ospori da to nije to a oni su nama izdali diplome na kojima to piše. Nisam ja džaba bacio silne pare da se neko igra sa nama.To se tako radilo od 2002 god. sve do 2005.god. i to nije bila tajna i ako niko sa Novosadskog univerziteta kome pripada i ovaj Tehnički fakultet nije video da je to obmana onda ćemo se ganjati na sudu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  29. @Brusa Imaćete vi još problema sa tom titulom, ako ste sa tri godine mogli da se izjednačite sada sa onima koji imaju master sa pet godina studija. Ne samo vi, nego svi koji su dobili titulu koja omogućuje da imate isti status sa tri godine studija kao neko ko ima pet godina studija, bez obzira kako se ta titula zove.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  30. BRUSA says:

    Da li mislite da će imati problema i oni koji su dobili titulu sa četiri godine studija a izjednačeni su sa master koji je pet godina?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  31. Slucajni prolaznik... says:

    @BRUSA:
    Da vam pojednostavim, posto ocigledno ne možete ili necete da prihvatite REALNOST DA SU VASE STUDIJE TROGODISNJE OSNOVNE AKADEMSKE, predpostavljam da ste imali zavrsenu neku visu skolu pa ste isli na doskolovavanje na Tehničkom fakultetu u Zrenjaninu.
    Po ranije vazecem zakonu nisu postojale trogodisnje studije na FAKULTETIMA, nego samo četvorogodisnje i petogodisnje, vec je to doslo sa reformom zakona odnosno donosenje novog zakona, takozvanog BOLONJSKOG, i tada su prestale da vaze stare titule i uvele su se trogodisnje studije i nove titule. Fakulteti da bi privukli sto vise studenata i to SAMOFINANSIRAJUCIH uveli su titulu po starom zakonu DIPLOMIRANI … da bi uzeli,prosto rečeno, novac.
    Studenti koji su upisivali te OSNOVNE TROGODISNJE STUDIJE KOJE STE I VI ZAVRSILI, nisu obracali paznju sta zavrsavaju, vec je bilo bitno da samo dobiju titulu DIPLOMIRANI i mislili da su time PREVARILI SISTEM OBRAZOVANJA U SRBIJI.
    Evo kratkog objasnjenja zasto su se tako zaneli-razocarali, kod nas po starom zakonu da bi ste dobili titulu DIPLOMIRANI morali ste se bogami podebelo da se namučite,ovo je za drzavne fakultete, a nekom je to islo od ruke uslovno rečeno.
    Fakulteti su trajali OSAM, DEVET ILI DESET SEMESTARA, tada u to vreme je bila cenjena titula dipl.nekazem da danas nije daleko od toga, predpostavljam da ste srednjih godina i poznat vam je taj period i tim pre sto je vase razocarenje vece. Fakultet koji je trajao ČETIRI godine po starom zakonu i vi koji ste zavrsili po novom zakonu TROGODISNJI FAKULTET, NE MOGU DA SE POREDE U BILO KAKVOM SMISLU, IZ DOSTA SLOŽENOG RAZLOGA, ZATO STO SU: OBIMNIJE, SLOŽENIJE, PERCEPCIJA JE SASVIM DRUGACIJA, IZVODJENJE NASTAVE, ITD…, A DA NE PRICAM ZA FAKULTETE KOJI SU TRAJALI PET GODINA, TO BI BILO JAKO SMESNO I POREDITI SA VASIM TROGODISNJIM STUDIJIMA.
    Nastavak dole
    @BRUSA:
    Prema tome oni koji su zavrsili po ranije zazecem zakonu studije koje su trajale cetri i vise godina imaju apsolutno PRAVO DA BUDU TRETIRANI KAO I SADASNJI AKADEMCI KOJI IMAJU MASTER STUDIJE, A VI KOJI STE ZAVRSILI TROGODISNJE STUDIJE, BEZ OBZIRA STA VAM PISE NA TOJ DIPLOMI, NE MOZETE BITI TRETIRANI KAO AKADEMCI SA ZAVRSENIM MASTER STUDIJIMA KOJE TRAJU PET GODINA !!!
    PONAVLJAM VAM, VI IMATE TROGODISNJE AKADEMSKE STUDIJE (bachelor) KOJE SU U RANGU SA TROGODISNJIM STRUKOVNIM STUDIJIMA ILI NEKADASNJA VISA SKOLA (Applied bachelor), SVIDELO SE TO VAMA ILI NE !!!
    Svi koji rade na poslovima sa VSS, a imaju kao vasu diplomu, mislim na drzavne institucije i Javna preduzeca, sigurno nece moci da zadrze to radno mesto pored onoga ko ima zavrsen FAKULTET (stari zakon) ili MASTER STUDIJE (novi zakon). Ne pricam o politickoj podrsci vezama i slicno pa cak i oni koji to imaju tesko ce opstati na tim radnim mestima sa takvim protekcijama.
    JEDNOSTAVNO SVEST STUDENATA KOJI SU ZAVRSILI FAKULTETE (stari zakon) i MASTER STUDIJE (novi zakon) NE MOZE SE POREDITI SA SVESCU SVRSENIH STUDENATA TROGODISNJIH AKADEMSKIH STUDIJA (novi zakon) – STUDENTIMA VISOKE-VISE SKOLE STRUKOVNIH STUDIJA JER OSNOVNE STUDIJE NE DAJU TU SIRINU KOLKO DIPLOMSKE-MASTER U TOME JE OSNOVNA I VELIKA RAZLIKA!!!
    Nastavak dole
    @BRUSA:
    VII-1 stepen vise ne postoji od 2002 i to sto su vam napisali na diplomi DIPLOMIRANI- VII-1 ,po mom misljenju ima za cilj da vas utese s obzirom da nema PRAVNOG UTEMELJENJA, a jarko ste zeleli tu titulu i da bi privukli jos studenata radi materijalne koristi, a ne sto su te studije kompatibilne sa ranijim studijama koje su trajale osam i vise semestara (stari zakon).
    VAS NIKO NIJE PREVARIO NITI VAS JE PRIMORAVAO DA UPISETE POMENUTI FAKULTET I TAJ SMER, VEC STE SVI BILI U ZABLUDI DA STE U ISTOM “RANGU” KADA ZAVRSITE TROGODISNJE STUDIJE SA FAKULTETIMA KOJI SU DAVALI SVOJIM SVRSENIM STUDENTIMA TITULE DIPLOMIRANI I NA KOME SU STUDIJE TRAJALE OD CETRI DO PET GODINA (STARI ZAKON) I U TOME JE VASE NE RAZUMEVANJE-RAZOCARENJE.
    A STO SE SUDA TICE, BACICETE NOVAC NA DOKAZIVANJE NECEGA STO NE POSTOJI I NARAVNO IZGUBITI SPOR I IMALI DODATNE TROSKOVE !!!
    BOLJE TAJ NOVAC UPOTREBITE ZA NASTAVAK SKOLOVANJA ODNOSNO ZAVRSETAK MASTER STUDIJA.
    VI SE OCIGLEDNO NADATE DA CE NEKO SA VASEG FAKULTETA, TEHNICKI FAKULTET ZRENJANIN, VIDETI STA VI PISETE I VASE RAZOCARENJE-PRETNJE… !!!
    NE BIH VISE KOMENTARISAO VASU TITULU JER SAM VAM DAO DOSTA ARGUMENATA, SMATRAM DA SAM KOPETENTNA OSOBA I DA MOGU DATI NAVEDENA OBJASNJENJA I DOSTA SAM UPUCEN U TU MATERIJU.

    S postovanjem.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  32. Željko Brusin says:

    Studenti koji su upisivali te OSNOVNE TROGODISNJE STUDIJE KOJE STE I VI ZAVRSILI, nisu obracali paznju sta zavrsavaju, vec je bilo bitno da samo dobiju titulu DIPLOMIRANI i mislili da su time PREVARILI SISTEM OBRAZOVANJA U SRBIJI.

    Ko je prevario SISTEM OBRAZOVANJA U SRBIJI, studenti ili Tehnički fakultet Mihajlo Pupin Zrenjanin i Novosadski Univerzitet? Bacaju drvlje i kamenje na privatne fakulte a ako je to tačno što Vi tvrdite , to je bruka i za državu i za Novosadski univerzitet. Svi mi koji smo i ako smo “prevarieni” nećemo sedeti skrštenih ruku!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  33. @Brusa izjednačavanje četvorogodišnjih studija sa master diplomom je definisano zakonski, i o tome imam tekst na ovom blogu.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  34. Brusa says:

    Studenti koji su upisivali te OSNOVNE TROGODISNJE STUDIJE KOJE STE I VI ZAVRSILI, nisu obracali paznju sta zavrsavaju, vec je bilo bitno da samo dobiju titulu DIPLOMIRANI i mislili da su time PREVARILI SISTEM OBRAZOVANJA U SRBIJI.

    Ko je prevario SISTEM OBRAZOVANJA U SRBIJI, studenti ili Tehnički fakultet Mihajlo Pupin Zrenjanin i Novosadski Univerzitet? Bacaju drvlje i kamenje na privatne fakulte a ako je to tačno što Vi tvrdite , to je bruka i za državu i za Novosadski univerzitet. Svi mi koji smo i ako smo “prevarieni” nećemo sedeti skrštenih ruku!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  35. Slucajni prolaznik... says:

    Bravo,bravo, ipak ste shvatili,
    krenite da zavrsavate MASTER studije, nemojte ostati na osnovnim studijama !!!

    Srecno !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  36. BRUSA says:

    Master se izjednačava sa Diplomiranim, tj. ovo je odgovor na pitanje da li je npr. dipl. inž. isto što i Master.

    Master studije se izjednačavaju sa stručnom spremom VII-1

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  37. BRUSA says:

    Neke moje kolege, koje su završile isti ovaj smer na Pupinu su slale dopis Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i dobile odgovor, da oni jesu Diplomirani inženjeri proizvodnog menadžmenta i da imaju VII-1 stepen stručne spreme i da je to sve u Zakonskim okvirima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  38. Student says:

    Postovani Prolaznice,

    da li mozete da kazete nesto vise o sadasnjem i eventualno buducem statusu MBA diplome u Srbiji?

    Hvala!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  39. Slucajni prolaznik... says:

    PA AKO JE TAKO ZASTO VAM NE IZDAJU MASTER DIPLOMU ?!!!

    GOSPODINE VII-1 NE POSTOJI VISE I VAMA SU DALI TAJ STEPEN POSLE PRESTANKA VAZENJA STAROG ZAKONA ,
    IZJEDNACENJE VII-1 I MASTER STUDIJA SE ODNOSI NA SVRSENE STUDENTE KOJI SU DIPLOMIRALI PO STAROM ZAKONU (pre 2002) STO SE I NE ODNOSI NA VAS JER STE VI ZAVRSILI PO NOVOM ZAKONU (posle 2002) !!!

    KADA VI ZNATE TO I TOLIKO STE UBEDJENI, ZASTO VAS TOLIKO INTERESUJE KAKVE SU VASE STUDIJE !!!

    VI IMATE OSNOVNE STUDIJE KOJE SU U RANGU SA OSNOVNIM STRUKOVNIM ILI NEKADASNJOM VISOM SKOLOM, SVIDELO SE TO VAMA ILI NE !!!

    LICNO SAM POZVAO VAS FAKULTET (TEHNICKI FAKULTET U ZRENJANINU) I INTERESOVAO SAM SE ZA VAS PROBLEM, JER SLUCAJNO MOJ KOLEGA, INACE REDOVAN PROFESOR NA TEHNICKOM FAKULTETU MIHAJLO PUPIN , TU RADI I DOBIO ODGOVOR .

    CITIRAM ” STUDENTI KOJI SU ZAVRSILI TROGODISNJE STUDIJE, BILO DA SU DOSLI SA ZAVRSENOM VISOM SKOLOM ILI SU ZAVRSILI SVE TRI GODINE NA OVOM FAKULTETU IMAJU ZVANJE DIPLOMIRANI INZENJER PROIZVODNOG MENADZMENTA, A NA DIPLOMI IM PISE VII-1 , TO SU OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE U TROGODISNJEM TRAJANJU I DA SU TO STUDIJE PRETECA DANASNJIH TROGODISNJIH OSNOVNIH STUDIJA I NAPOMENUO DA SU TO STUDIJE PRVOG (I stepen-bachelor) STEPENA I U ISTOM “RANGU” KAO OSNOVNE STRUKOVNE STUDIJE(Applied bachelor).
    KO HOCE DA UPISE MASTER STUDIJE NA TEHNICKOM FAKULTETU MIHAJLO PUPIN POSLE ZAVRSENIH STUDIJA U TROGODISNJEM TRAJANJU (DIPL.ING.PROIZ.MENADZ.) MOZE BEZ IKAKVIH PROBLEMA I DA MORA ICI JOS DVE GODINE ODNOSNO CETRI SEMESTRA “.

    VI NE MORATE NAMA NA OVOM SAJTU DA DOKAZUJETE DA VI IMATE MASTER STUDIJE, DOKAZITE ONIMA KOJIMA TREBA DA DOKAZETE, VASEM POSLODAVCU, ALI TO NECETE MOCI JER NEMATE NI VII-1, A KAMOLI MASTER STUDIJE.

    VI IMATE OSNOVNE TROGODISNJE STUDIJE PRVOG STEPENA I U ISTOM STE “RANGU” KAO I OSNOVNE STRUKOVNE STUDIJE ILI VISA SKOLA !!!

    BAS ME INTERESUJE KOJA POKRAJINSKA INSTITUCIJA VAM JE DALA TU POTVRDU KOJOM SE POTVRDJUJE DA STE IZJEDNACENI SA MASTER STUDIJAMA I CIJE SE IME NALAZI NA TOJ POTVRDI KAO POTVRDA TOGA, KAZITE NAM IME I PREZIME TOG GOSPODINA KOJI JE POTPISAO TU POTVRDU.

    VI MOZETE DA PRICATE ONIM LJUDIMA KOJI SU NE OBRAZOVANI I NE UPUCENI U ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU, ALI NE I MENI, GOSPODINU VARGICU ILI NEKOM KO IMA VECI STEPEN STRUCNE SPREME OD VAS, A IMA IH PODOSTA NA OVOM SAJTU , VERUJTE MI DOSTA MOJIH KOLEGA POSECUJE OVAJ SAJT I NJIH NE MOZETE OBMANJIVATI “RAZOCARANI COVECE” !

    NEMOJTE VISE, MOLIM VAS, DA PRICATE “KOJESTA” JAKO JE NE OZBILJNO ZA JEDNOG, BUDUCEG, AKADEMCA.

    S postovanjem,
    PhD.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  40. svevlad says:

    Vidim da ste ovde vodili zanimljive diskusije, vezane za
    stare i buduce nazive diploma studenata,
    a posebno mi je
    zanimljiva ovo prepucavanje izmedju Bruse i Prolaynika phd…
    mada decko mi vise deluje kao propali STUDENT a ne phd,*ima puno takvih po forumima, sto vole da pametuju* stvarno… mislim stvarno…

    Puno pozdrava svim Diplomcima, mi smo izjednaceni u pravima sa Master!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  41. Slucajni prolaznik... says:

    ZAKON O UNIVERZITETU IZ 2002.god.

    član 24.

    Osnovne studije traju od četiri do šest školskih godina.
    Specijalističke studije traju od jedne do dve školske godine, u skladu sa statutom fakulteta, odnosno univerziteta.
    Magistarske studije traju dve školske godine.
    Doktorske studije traju tri školske godine.
    Trajanje specijalističkih studija iz medicine, stomatologije i farmacije uređuje se posebnim zakonom.

    ZNACI VI NEMATE NI OSNOVNE STUDIJE PO ZAKONU O UNIVERZITETIMA IZ 2002 !!!

    VAMA SE TO TRETIRA KAO OSNOVNE TROGODISNJE STUDIJE, ODNOSNO STO JE NEKAD BILA VISA SKOLA-sesti stepen strucne spreme, samo sto sada imate prvi stepen po novom zakonu.

    http://www.arhiva.srbija.sr.gov.yu/vesti/2002-04/18/325642.html

    Evo zakona za NEZNALCE, TO STO STE VI ZAVRSAVALI POREDI SE SA NEKADASNJOM VISOM SKOLOM JER SU NEKE VISE SKOLE TRAJALE TRI GODINE.

    SVEVLAD-e, BILO BI LEPO DA NE BRUKATE TU DIPLOMU I TAJ FAKULTET GDE STE STEKLI TU DIPLOMU I NAUCITE SKRACENICE AKADEMSKIH TITULA KAKO SE PISU !!!

    ZAMISLITE DA SE JA PREPUCAVAM SA JEDNIM MENADzEROM KOJI IMA TROGODISNJE STUDIJE, JA NEMAM NAMERU DA SE PREPUCAVAM SA BILO KIM VEC DA POMOGNEM U RESAVANJU NEKIH NEDOUMICA OKO ZAKONA O STUDIRANJU !!!

    DA LI STE PROCITALI NASLOV OVOG BLOGA, OVDE LJUDI TRAZE POJASNJENJA I KONKRETNE ODGOVORE JER JE OVAJ ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU NEDORECEN; A NE DA SE PREPUCAVAJU, GOSPODINE MENADzERE ??? !!!

    A STO SE TICE MOJE TITULE, TO JE ZA VAS LICNO NEBITNO !!!

    S postovanjem,
    PhD.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  42. Eldorado says:

    kada vec pominjete MBA studije, podelicu sa vama svoje skorasnje iskustvo. Zavrsio sam specijalisticke strukovne studije, imam zvanje strukovni inzenjer…specijalista (II stepen po novom zakonu). Iako sam ovu diplomu stekao na Univerzitetu, bilo gde da se pojavim sa njom, ljudi prvo identifikuju termin “strukovni”, ni ne dodju do onog specijalista. Tada me momentalno vezuju za Visu skolu, (logicno prema Visokom skolama strukovnih studiija) i naravno dodeljuju mi VI stepen, sto je po meni apsolutna katastrofa. Zasto?

    Zato sto je VI stepen nekada bio 2 ili 2 i po godine a ovo je stepen od minimum 4 godine obrazovanja (i jos uvek nema svoje mesto u korelacija sa starim zakonom)

    Nisam mogao da dozvolim da ostanem na ovoj diplomi i nivou znanja pa sam nastavio MBA studije. E sad, vecina Vas se nada da ce MBA zvanicno naci svoje mesto u sadanjem zakonu. Ja se nadam da nece. Zasto?
    Kako Vam se cini zvanje strukovni ekonomista – master (koji bi bio ekvivalent MBA, jer je to strukovni master), uopste se ne bi iznenadio i da se ovo zvanje vezuje za Visu skolu. Potrebno je jako mnogo vremena za afirmaciju svih novih strucnih sprema, jer ne znam preduzece koje funkcionise prema ovom iako zakon formalno postoji od kraja 2005 god izgleda samo da bi fakulteti imali interes a i s obzirom kakva su radnicka prava u Srbiji, zaposlenima moze samo da bude nize zvanje, nikako vise, ukoliko postoji dilema, pa se onda vucite po sudovima, ako ste nezadovoljni ekvivalencijom)

    Zamislite koja bi tek farsa bila sa DBA studijama (stukovni doktor)… Zaista ne znam sta reci… Neke stvari zaista tesko funkcionisu u Srbiji

    Ja inace smatram da su strukovne studije izrazito potcenjene. Neverovatna je kolicina omah primenjivog prakticnog znanja, bilo na osnovnim, bilo na specijalistickim studijama. Za MBA da ne pominjem… Posebno za one koji su vec stekli jedan ozbiljan nivo iskustva u struci, MBA studije su pokrivac koji objedinjuje i zaokruzuje primenjenu teoriju i praksu.

    Ovo sve naravno, jako lepo zvuci, dok ne krenete da trazite posao. Tad je strukovni specijalista, neko sa zavrsenom Visom skolom, a MBA su tamo neki kosarkasi, valjda!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  43. Slucajni prolaznik... says:

    Kod nas zakon ne poznaje MBA i DBA, a verujem da to nece zazivieti kod nas, bas iz tog razloga da ne bi doslo do jos vece konfuzije i bila “borba ko ima vece zvanje” !

    Kod nas je takav mentalitet, valjda, da narod tesko prihvata promene.
    Tako da kod nas VISOKA SKOLA STRUKOVNIH STUDIJA ce uvek biti VISA SKOLA bez obzira sto su to dva razlicita sistema obrazovanja !

    Vremenom ce to doci na svoje mesto.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  44. Student says:

    Postovani Prolaznice,

    u kom kontekstu govorite od (ne)zazivljavanju MBA studija u Srbiji?

    Da li ste time mislili da nece nikada biti prihvacene u formalnom obrazovnom sistemu?

    Ili nesto drugo (npr prihvacanje od strane poslodavaca)?

    Hvala!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  45. Neko says:

    Prolaznice o kakvoj borbi “ko ima vece zvanje” pricate?!

    I akademske i strukovne studije imaju svoju svrhu, a polja primene su im dosta razlicita.

    Sem toga osobe sa MBA diplomom obicno imaju vece plate od onih sa PhD diplomom.
    Da ne pricamo o tome koliko ima doktora nauka da rade za ljude sa MBA diplomom – jer na kraju znanje i sposobnost je to sto odlucuje o uspehu (uz duzno postovanje prema diplomi i sistematskom sticanju znanja).

    Uzdravlje!

    I bez ljutnje molim, ili vike tj pisanja velikim slovima…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  46. Slucajni prolaznik... says:

    @STUDENT:

    Mislim da ovaj postojeci sistem nije dorastao toj sistemskoj organizaciji.

    @NEKO:
    To je figurativno receno, naravno da su dva sistema obrazovanja,potpuno razlicita i da svaki odnjih ce biti implementiran u odgovarajuci sistem.

    To koliko je ko placen , ko za koga radi i za sta, to je nebitno i ne bih komentarisao, vazno je znanje steceno i njegova implementiratacija u procesu rada.

    Ja se ne ljutim, samo me nerviraju ne dokazani ljudi koji LUPETAJU nekakvim argumentima bez ikakvog utemeljenja u svakom smislu !

    S postovanjem.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  47. Andjelka Arsic Spasojevic says:

    Nije mi jasno kako ne postoji vise VII – 1 stepen kada su svi konkursi u ministarstvu prosvete zahtevali bas taj stepen i taj prefiks diplomirani…I pored stavke u zakonu da u srednjoj ili osnovnoj skoli informatiku mogu predavati svi oni koji su imali adekvatne predmete u trajanju od cetiri semestra ja sam na tri mesta odbijena jer nisam diplomirani vec strukovni poslovni informaticar i da oni ne znaju sta je to jer mi na diplomi ne pise nikakav stepen. Dakle imam zavrsene osnovne strukovne studije smer Elektronsko poslovanje (istakla bih i to da sam imala divnu priliku da slusam predavanja prof. Dragana Varagica)
    Posto je VIPOS – u odobrena akreditacija za specijalizaciju osnovnih strukovnih studija razmisljam se da li da je upisem jer bih valjda time dobila tu famoznu jos jednu godinu i pravo da predajem informatiku. Inace na jedan od konkursa primljen je moj dobar drug koji je diplomirani matematicar i kome ja bar jednom sedmicno pomazem oko predavanja jer to jednostavno nije njegova oblast….Toliko o kompetentnosti mnogih diplomiranih studenta ali nisu ni oni krivi sve je u zakonu….Da ne ispadne da bacam kamenje po prijatelju zna on to i sam i javno priznaje…..U takvim slucajevima mislim da to samo steti deci…..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  48. Nebojsa Petkovic says:

    Andjelka ja sam se raspitao u ministarstvu prosvete i oni su mi rekli sledece: nastavu mogu da vrse lica sa drugim stepenom visokog obrazovanja: master ili strukovne specijalisticke, i moraju imati polozene pedagogiju i psihologij za nastavnike odredjenih predmeta, odnosno da bi predavali u osnovnoj skoli moraju to imati obavezno polozeno, dok u srednjim skolama netreba da imaju polozenu psihologiju i pedagogiju zbog slozenosti srednjih strucnih skola, jer na tehnickim fakultetima ne polaze se psih i pedag….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  49. Nebojsa Petkovic says:

    Citajuci ove postove reci cu vam ovo : ljudi pa vi zivite u Srbiji, dzava ste i doktori nauka ako nemate gde da radite . he he .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  50. Nebojsa Petkovic says:

    Obavljanje obrazovno-vaspitnog rada

    Član 8.

    U ustanovi obrazovno-vaspitni rad obavljaju: nastavnik, vaspitač i stručni saradnik.

    Nastavnik, vaspitač i stručni saradnik jeste lice koje je steklo odgovarajuće visoko obrazovanje:

    1) na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije – master, specijalističke akademske studije ili specijalističke strukovne studije) u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju (“Službeni glasnik RS”, br. 76/05, 100/07-autentično tumačenje i 97/08), počev od 10. septembra 2005. godine;

    2) na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.