fbpx

Kada će se konačno definisati stručne spreme II?

Update 28.09.2010.: Predlog okvira kvalifikacija na srpskom jeziku

Update 29.06.2011.: Savet: Nemojte prelaziti sa strukovnih na akademske studije!

Update 23. juli 2011.: Zaštitnik građana: Ministarstvo prosvete obavešteno o problemima sa neusaglašenošću stručnih sprema

Prethodni tekst na temu definisanja struče spreme doživeo je veliko interesovanje (preko 400 komentara), obzirom da se zasnivao na predlogu definisanja okvira kvalifikacija Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO) iz maja 2009. g. NSVO je 23.04.2010. g. izašao sa novim predlogom okvira kvalifikacija koji predtavlja verovatne izmene okvira kvalifikacija u odnosu na predložene izmene Zakona o visokom obrazovanju.

Praktično, jedina vidljiva izmena predloga okvira kvalifikacija u odnosu na prošlogodišnji predlog NSVO jeste uvođenje strukovne master diplome (dve godine specijalističkih strukovnih studija).

Na ovaj način postaje još jasnije da ako se završavaju osnovne strukovne studije, nije potrebno prebacivati se na akademske studije da bi se dobila titula mater, već će se moći ići do titule strukovnog mastera u onim institucijama koje imaju akreditovan (koje će imati) ovaj sistem studija. Najpametnije je sačekati dok se ne pojave željene studije koje će se veoma verovatno veoma brzo akreditovati nakon usvajanja nove verzije Zakona.

Veoma je bitno napomenuti da prethodno dobijena kvalifikacija diplomiranog inženjera ne mora da se prebacuje u titulu master, sem u slučaju ako osoba ne želi da upiše doktorske studije.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.1/10 (11 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 3 votes)
Kada će se konačno definisati stručne spreme II?, 9.1 out of 10 based on 11 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 07/05/2010, RSS

1,240 odgovora na Kada će se konačno definisati stručne spreme II?

  1. Zainteresovani posmatrac says:

    Istorija se ponavlja…

    trut = Bg

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Zainteresovani posmatrac says:

    “Tako je! Samo masteri su VII stepen stručne spreme.

    Neće valjda neko sa strukovnih studija da bude konkurencija masterima na konkursu za isto radno mesto?!

    Ili tamo neki lažni masteri zvani MBA koji su svoju izdajničku diplomu stekli u inostranstvu!”

    Sarkazam, naravno…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. trut says:

    Blesimir= zainteresovan posmatrac

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. "Strukovni PhD" says:

    Da li je nesto ekvivalentno ili ne, ne odredjuje nas stav o tome, vec iskljucivo propis koji to regulise. Spec.strukovne jesu i treba da budu u nivou VII stepena strucne spreme, ali greska je u tome sto je u istom nivou i master koji treba da bude VII2. Mnogo se vezujemo za broj godina studiranja. Pa ljudi moji, gde je onda dipl.pravnik sa polozenim pravosudnim ispitom. Naravno, u VII stepenu, a da li tu treba da bude ? Gde je lekar sa 6 godina studiranja ako ne u VII, sa jos 3 ili 4 godine specijalizacije u VII2, a sa brojem godina studiranja mogao bi da bude PhD. Najvecu zabunu u svemu ovome prave trogodisnje studije i ta nebuloza koja je dozvoljavala da neko sa tri godine zavrsi fakultet i bude dipl. sa VII stepenom i u istom rangu kao lekar sa 6, ing. sa 5 ili pravnik sa 4.
    Sto je jos neverovatnije u predlogu novog Zakona ekvivalencije su sledece :

    Стручни назив стечен завршавањем:

    1. студија на вишој школи, у трајању до 3 године, изједначен је са стручним називом из члана 95. став 3. овог закона , = Лице које заврши основне струковне студије стиче стручни назив са назнаком звања првога степена струковних студија из одговарајуће области. !!!!!?

    2. дела студијског програма основних студија на факултету, чијим завршавањем се стиче први степен високог образовања, изједначен је са стручним називом из члана 95. став 1. овог закона = „Лице које заврши основне академске студије у обиму од најмање 180 ЕСПБ бодова, односно у трајању од најмање три године стиче стручни назив са назнаком звања првога степена академских студија из одговарајуће области. ? Šta ovo znači ?

    3. основних студија на факултету, у трајању од 3 године, изједначен је са стручним називом из члана 95. став 2. овог закона = Лице које заврши основне академске студије у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова, односно у трајању од најмање четири године стиче стручни назив дипломирани са назнаком звања првога степена академских студија из одговарајуће области. !!!!!!!!!!!???????????

    4. основних студија на факултету, у трајању од четири до шест година, изједначен је са академским називом из члана 95. став 6. овог закона = Лице које заврши дипломске академске студије стиче академски назив мастер са назнаком звања другог степена дипломских академских студија из одговарајуће области.

    Nije mi jasno yasto su se toliko trudili da degradiraju strukovne studije.
    U slucaju strukovnih, stare dvogodisnje se prakticno izjednacavaju sa novim trogodisnjim (jer vise i nema dvogodisnjih)

    A u slucaju akademskih, stare trogodisnje se izjednacavaju sa cetvorogodisnjim. Ali u ovom slucaju se vesto i smisleno ne navodi koja je vrsta studija, vec se samo pominje “na fakultetu”. Buduci da je od donosenja “bolonjskog” zakona bilo moguce zavrsiti i strukovne studije na fakultetu, neko ko je imao vremena da ih zavrsi, ako ih je bilo, ima legitimno pravo da trazi priznavanje ekvivalentno cetvorogodisnjem (naravno, teoretski) Ali ce se u tom slucaju reci, pa to su strukovne, a babe i zabe se ne mesaju.
    Strukovnih mastera i nema kao sto je bio predlog.
    I pitam se ja sta ce u ovoj zemlji znaciti MA ako ne zelis da nastavis PhD. Koliko vidim samo bacanje para i licna satisfakcija.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Đole says:

    @“Strukovni PhD”:

    Moje mišljenje je da ako se cela ova situacija posmatra sa aspekta nalaženja kompromisa na tromeđi smirivanja nezadovoljnih studenata, zaštite diplomaca koji su završili škole prema prvobitnom Zakonu, i zaštite interesa fakulteta, ispada da je ovo jedino moguće rešenje. Očigledno je izmenom dela Zakona oko koga mi ovde polemišemo bilo potrebno rešiti dva problema:

    1) Ne degradirati starim diplomcima i magistrima njihove titule i time im, praktično, ne oduzimati prava koja su imali decenijama;

    2) Ostaviti fakultetima “monopol na titule” kroz sprečavanje razvitka “alternativnih studija” – primenjenih/profesionalnih (kod nas “strukovnih”) studija koje bi mogle biti jaka konkurencija (i po ceni, i po kvalitetu programa) tradicionalnim fakultetima.

    Ako su već sve stare diplomirane izjednačili sa Masterom (i ljudima sa starih četvorogodišnjih studija, takoreći, “poklonili” jednu godinu i Master tezu),

    ako su već trogodišnje osnovne akademske studije po “srednjem zakonu” (onom iz 2002. po kojem je Brusa post’o “diplomirani”) izjednačili sa četvorogodišnjim osnovnim studijama (i njima “poklonili” godinu studija),

    onda je bilo za očekivati “poklanjanje” jedne godine i izjednačavanje dvogodišnjih studija na višim školama sa trogodišnjim strukovnim studijama.

    Još samo ostaje da se vidi kako će ovo u praksi izgledati, odnosno da li će neko sa završenim fakultetom prema starom Zakonu moći da ode na svoj matični fakultet i zatraži da mu se izda Master diploma. Lično mislim da to neće biti moguće, jer ne treba smetnuti s uma činjenicu da su stari diplomci i masteri izjednačeni PO STATUSU (dakle, jednaki su pred poslodavcem po pitanju kompetencija, odnosno stručne spreme), ali NE I PO PRAVIMA.
    S tim u vezi, mislim da bilo ko, ko bude hteo na doktorske studije direktno sa svojim “dipl.ing”, ili kojom god, titulom stečenom po prethodnom zakonu, bi morao da plati i realizuje, u najmanju ruku, odbranu Master rada (koji bi, naravno, pre toga morao da napiše).

    Zato sam i rekao da sve ljude koji završavaju “prema novom” zaista ne treba da interesuje kome su oni ekvivalentni “prema starom”, u smislu da je svima, koji su završili svoje škole prema ovom važećem (Bolonjskom) Zakonu, kristalno jasno šta su i gde su, jer su se upisom na svoju školu složili sa pravilima studiranja i svim što uz to ide.

    Aj laku noć! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. patriota says:

    Sva ova priča i prepucavanja oko starog ili novog Zakona su smešna .Koliko koje diplome vrede (akademske ili strukovne ,master ili specij. studije) zavisi od tržišta rada, a pošto znamo kakvo je ono u Srbiji i kako se do posla dolazi može lako da se desi da vam one posluže za nešto drugo.Naše diplome su uvek bile cenjene vani i pre ovog Bolonjskog zakona (lični primer) samo u ovoj zemlji ne. U svetu ako želite da učite i da se usavršavate bilo u kojoj struci ,bilo da radite u privatnom ili javnom (državnom) sektoru sva vrata su vam otvorena i svi će vas gurati i posticati.Naravno,trud će vam se isplatiti i stručno i materijalno a to je ,zar ne i svrha diploma.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Đole says:

    @Patriota:

    Naravno, samo što neki to uopšte ne kapiraju i misle da kada završe svoj master (ili šta god) i dođu na neki razgovor za posao da će biti tretirani kao “Bogom dani”, a danas poslodavac najviše, gotovo isključivo, gleda da li ste mu isplativi. Znači, obavljaš mu, ili mu ne obavljaš posao za pare koje ti daje. Boli njega uvo koji si ti stepen ili čemu si ekvivalentan.

    A da ne ulazimo u priču o tome da onaj ko danas radi u struci (ili radi, uopšte), maltene, spada u privilegovanu kategoriju…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. trut says:

    Da li ste culi Amandmane za predlozene izmene Zakona o visokom obrazovanju.

    1. trogodisnje studije na FAKULTETU stecene po Zakonu o Univerzitetu iz 2002.god. se izjednacavaju sa trogodisnjim akademskim studijama I stepen visokog obrazovanja.
    2.trogodisnje studije na Visoj skoli se izjednacavaju sa strukovnim trogodisnjim studijama I stepen visokog obrazovanja

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Marko says:

    Da li je bio neki amandman koji se odnosi na uvođenje struk. mastera?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. jeca says:

    Hm…ja sam na defektologiji koja traje 4,5 godina (9 semestara) stekla zvanje dipl. def-logoped…a onda platila 45.000 za dobijanje master diplome, pisala studijski istrazivacki i zavrsni rad, i time dobila 30. navodnih poena koji mi fale!!!????
    Molim da mi neko objasni koji se zakon ovde primenjuje????
    pozz

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Bg says:

    Usojene su izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

    1. Četvorogodišnje akademske (Bolonja-240 espb) su diplomske (dipl. …)

    I- prvi stepen visokog obrazovanja

    2. Master se stiče nakon petogodišnjih akademskih studija (300 espb).

    II- drugi stepen visokog obrazovanja.

    3. Trogodišnje akademske studije završene po Zakonu o Univerzitetu ekvivalentne su trogodišnjim akademskim studijama (180 espb).

    I- prvi stepen visokog obrazovanja.

    4. Trogodišnje studije na Višim školama ekvivalentne su trogodisnjim strukovnim studijama (180 espb).

    I- prvi stepen visokog obrazovanja.

    5. Fakulteti završeni po starom zakonu, odnosno stečeno obrazovanje ekvivalentno je II stepenu visokog obrazovanja-master. Fakulteti u minimalnom trajanju od četiri godine.

    Mislim da je rešen jedan veliki problem koji je nastao nakon uvodjenja “Bolonje” . Sada svi mogu da odahnu.

    Ovim izmenama i dopunama se jasno rangiraju visokoobrazovne institucije , stečena zvanja se jasno klasifikuju na tržištu rada.

    VII-1 (minimum četvorogodišnje studije) = master

    Mislim da nema pravo da se ljuti Zeljko Brusin, i svi ostali, koji je završio Tehnički fakultet Mihajlo Pupin u Zrenjaninu, a koji je nakon trogodišnjih studija stekao zvanje (dipl.inž.industriskog menadzmenta) da bude izjednačen sa master zvanjem. Nebi bilo uredu zbog ostalih kolega i koleginica koji su završavali fakultete u četvorogodišnjem i petogodišnjem trajanju.

    Pružam ruku pomirenja BRUSI.

    Pozdrav.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. patriota says:

    Takođe, specijalističke strukovne studije (180+60ili120), 2. stepen visokog obrazovanja

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Bg says:

    Specijalisticke strukovne studije se ne pominju u ovim izmenama !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Eldoradogt says:

    Profesore, sta mislite o usvojenim izmenama i dopunama? Ovo je sada zavrsena prica! Sledecih izmena nece biti u skorije vreme sigurno, sto znaci da svi oni sto su iscekivali uvodjenje strukovnog mastera u integralni obrazovni sistem Srbije, mogu samo da mastaju o tome!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Marko says:

    Gde mogu da se vide te izmene?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Bg says:

    Pa opet tvrdite da nisam bio u pravu !

    Pozdrav!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Đole says:

    @Bg:

    Pa, i nisi nešto naročito bio upravu. 😉

    Mnogo štošta si ovde tvrdio i branio “na krv i nož”, a na kraju se ispostavilo da jedino bilo tačno da strukovni master, sa ovom poslednjom izmenom zakona, neće biti uveden.

    Uzgred, samo mi reci, jesi li se ti prebacivao na akademske studije s obzirom na to da si se relativno davno, u jednoj temi žalio da ti Visoka Železnička Škola koju si završio (strukovne studije, dakle) nije htela da izda spisak položenih ispita sa brojem bodova?

    Kako se to završilo na kraju (mislim, ako si uopšte uspeo da im “iščupaš” spisak, a da im ne daješ pare) i kako je prošlo priznavanje ispita na fakultetu i na koju su te godinu primili? ‘fala unapred!

    Pozdrav! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Bg says:

    Nisam, dao sam razliku ispita na Visokoj Železničkoj školi strukovnih studija i upisao specijalističke studije ove godine.

    Imam 180 i dobiću još 60 = 240 espb

    To mi je sasvim dovoljno.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. NP says:

    @Bg
    Dovoljno za sta ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. Eldoradogt says:

    Periferne stvari samo, nista sustinsko nije uradjeno. Strukovni master ostaje u okvirima pustih snova. Cini se da drustvo u celini jos uvek nije spremno da prihvati prakticno znanje kao formanlo obrazovnu vrednost. To isto vazi i za kratki ciklus studija koji je bio planiran, a od koga kao sto vidite, nema nista.

    Evo o cemu pricam, vesti neposredno pred usvajanje zakona:
    07. 05. 2010. 19:19h | Tanjug
    ” Pomoćnik ministra prosvete Slobodan Jauković izrazio je u petak uverenje da će, usvajanjem izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, studenti biti zadovoljni, kao i da će taj propis i dalje biti samorazvojni.

    Jauković je na sednici Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), istakao da je tokom javne rasprave o tom propisu, akademska zajednica uputila najviše primedbi na jačanje uloge Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, kao i da je uvažen stav D A S E O N E M O G U C I školovanje za master na strukovnim studijama.”

    Zar je potreban ikakav komentar na ovo!

    Evo sta je uradjeno, 29. jun 2010. | 11:13 11:44

    Izvor: Beta

    “Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojima je utvrđeno da student može izuzetno narednu godinu ostati na budžetu ako u školskoj 2009/2010, odnosno 2010/2011. ostvari najmanje 48 bodova

    Zakonske izmene usvojene su glasovima 125 poslanika vladajuće koalicije.

    Izmenama je propisana i obaveza da visokoškolske ustanove visinu školarine mogu da utvrde tek po pribavljenom mišljenju Ministarstva prosvete.

    Utvrđeno je da studenti upisani u prvu godinu studija školske 2006/2007. odnosno 2007/2008. godine zadržavaju pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana od isteka redovnog trajanja studija.

    Studenti upisani u prvu godinu osnovnih studija školske 2008/2009, odnosno 2009/2010. godine to pravo zadržavaju najduže šest meseci po isteku redovnog trajanja studiranja.

    Kako je utvrđeno, stručni naziv diplomirani stiču oni koji završe osnovne akademske studije u obimu od najmanje 240 bodova, odnosno u trajanju od najmanje četiri godine, a master stiču oni koji zavrse diplomske akademske studije sa ostvarenih najmanje 300 bodova.

    Godišnje će biti šest ispitnih rokova, a poslednji ispitni rok završava se najkasnije do 10. oktobra.

    Produženi su i rokovi za završavanje studija po započetom nastavnom planu i programu. Za studente upisane na osnovne studije i studente upisane na magistarske studije taj rok je najkasnije do kraja školske 2013/2014. godine. Taj rok je za studente upisane na doktorske studije do kraja školske 2014/2015. godine.

    Biće povećan i broj članova Nacionalnog prosvetnog saveta sa 16 na 21, od čega će šest članova tog tela predlagati Vlada Srbije.

    U radu Nacionalnog prosvetnog saveta sa pravom odlučivanja učestvovaće dva predstavnika studenata koje određuju studentske konferencije na period od dve godine.
    Izmenama zakona uređen je postupak izdavanja dozvole za rad visokoškolskoj ustanovi, odnosno postupak akreditacije.”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. trut says:

    Sta ste drugo mogli ocekivati, mislim da je ovo logicno i pravicno resenje.

    Ko hoce VII/1 iliti II visokog obrazovanja mora na fakultet, izvolite pa krenite da ucite, a ne da jadikujete i trazite nesto sto vam NE sleduje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  22. Marko says:

    Trutu, specijalističke strukovne studije i jesu drugi stepen visokog obrazovanja i tako ce i da ostane, a ti ostani da budes trut i daleko ces da doguras!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  23. Bg says:

    @NP

    Nemam vise vremena, para, a imam i trideset godina radnog staža.
    Prema tome ja sam svoje ciljeve ispunio, ali žalim što ranije nisam završio fakultet, mada na poslu mi dosta znace i spec.struk.studije jer imam dosta staža.

    Sve u svemu, sasvim dovoljno za mene.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  24. Đole says:

    @Bg:

    A ako smem da pitam, čemu studiranje sa 30 godina radnog staža? To je ISUVIŠE radnog iskustva (da se tako izrazim) da bi bilo kakva diploma imala ikakvu težinu naspram toga. Mislim, sa 30 GODINA iskustva više nijednom poslodavcu, maltene, nije ni važno šta si završio ako ti taj posao uspešno obavljaš 30 godina…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  25. Bg says:

    Izmenjen Zakon o visokom obrazovanju 29 jun 2010

    Члан 31.
    У члану 127. додаје се нови став 1. који гласи:
    „Стручни, академски, односно научни назив стечен према прописима који су важили до ступања на снагу овог закона, у погледу права која из њега произлазе, изједначен је са одговарајућим стручним, академским, односно научним називом утврђеним овим законом, и то:

    1) стручни назив стечен завршавањем:
    – студија на вишој школи, у трајању до три године, изједначен је са стручним називом из члана 95. став 3. овог закона,
    – дела студијског програма основних студија на факултету, чијим завршавањем се стиче први степен високог образовања, изједначен је са стручним називом из члана 95. став 1. овог закона,
    – основних студија на факултету, у трајању од три године, изједначен је са стручним називом из члана 95. став 1. овог закона,
    – основних студија на факултету, у трајању од четири до шест година, изједначен је са академским називом из члана 95. став 6. овог закона;

    2) академски назив стечен завршавањем:

    – специјалистичких студија на факултету изједначен је са стручним називом из члана 95. став 4. овог закона;
    3) научни степен доктора наука стечен завршавањем докторских студија, односно одбраном докторске дисертације, изједначен је са научним називом доктора наука из члана 95. став 7. овог закона.

    Члан 25.

    Члан 95. мења се и гласи:

    „Лице које заврши основне академске студије у обиму од најмање 180 ЕСПБ бодова, односно у трајању од најмање три године стиче стручни назив са назнаком звања првога степена академских студија из одговарајуће области.

    Лице које заврши основне академске студије у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова, односно у трајању од најмање четири године и лице које оставари најмање 240 ЕСПБ бодова на академским студијама првог и другог степена, стиче стручни назив “дипломирани” са назнаком звања првог степена академских студија из одговарајуће области.

    Лице које заврши основне струковне студије стиче стручни назив са назнаком звања првога степена струковних студија из одговарајуће области.

    Лице које заврши специјалистичке академске студије стиче стручни назив специјалиста са назнаком звања другог степена академских студија из одговарајуће области.

    Лице које заврши специјалистичке струковне студије стиче стручни назив специјалиста са назнаком звања другог степена струковних студија из одговарајуће области.

    Лице које заврши дипломске академске студије стиче академски назив мастер са назнаком звања другог степена дипломских академских студија из одговарајуће области.

    Лице које заврши докторске, односно академске студије трећег степена, стиче научни назив доктор наука, односно доктор уметности, са назнаком области.

    Листу звања из одговарајућих области и скраћенице стручних, академских и научних назива утврђује Национални савет, на предлог Конференције универзитета, односно Конференције академија струковних студија.

    Скраћеница стручног назива и академског назива мастер наводи се иза имена и презимена, а скраћеница академског назива магистар наука, односно магистар уметности и научног назива доктор наука, односно доктор уметности испред имена и презимена.

    У међународном промету и у дипломи на енглеском језику назив који је стекло лице из става 1. овог члана је bachelor, назив који је стекло лице из става 2. овог члана је bachelor with honours, назив који је стекло лице из става 3. овог члана је bachelor (appl.), назив које је стекло лице из става 6. овог члана је master, а назив које је стекло лице из става 7. овог члана је Ph.D., односно одговарајући назив на језику на који се диплома преводи.”

    Ovde se svi mogu pronaci, a posebno Željko Brusin koji je završio Tehnički fakultet Mihajlo Pupin u Zrenjaninu i svi ostali koji su zavrsili pomenuti fakultet i smer za tri godine (trogodišnje studije-diplomirani inženjer industriskog menadzmenta) to je

    I stepen visokog obrazovanja (180 espb) = Visoka škola strukovnih studija (180 espb) = Visa škola (trogodišnje studije).

    TEHNIČKI FAKULTET MIHAJLO PUPIN IZ ZRENJANINA (TROGODIŠNJE STUDIJE- DIPL.INŽ.PROIZVODNOG MENADzMENTA)
    EKVIVALENTNO JE TROGODIŠNJIM AKADEMSKIM STUDIJAMA, A ŠTO JE U ISTOM RANGU SA STRUKOVNOM ŠKOLOM ILTI STO JE NEKADA BILA VIŠA SKOLA (TRI GODINE). VI SSS = I visokog obrazovanja po “BOLONJI”

    Pozdrav za BRUSU.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  26. Bg says:

    Glupo je polemisati necije radno iskustvo, i cinimi se da pogresan stav imas sto se tice skolovanja. Ja treba da radim jos deset godina, pa necu valjda da ostanem na “šefićkom” mestu.

    Radno iskustvo 30 god. + spec.struk.studije = “PENZIJA”

    Pozdrav i nemoj da me smaras sa nekakvim “glupim” pitanjima.

    Nista licno nemoj da shvatis.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  27. Eldoradogt says:

    Ideja je bila da se vrati “diplomirani” cetvorogodisnjim studijama kako bi se smanjio broj onih koji ce ici na master, jer nije svrha ovih studija da svi nastavljaju studije na istim, vec da njihova uloga bude iskljucivo priprema za doktorske studije onim studentima koji iskazuju potencijal za isti. Novim promenama se uvodi potpuno nova zabuna:

    1. Kako veliki broj poslodavaca i drzavnih institucija poznaje samo diplomirane (po starom VII stepen) i nediplomirane (VI) novim izmenama oni koji zavrse cetvorogodisnje akademske studije i dobiju zvanje “diplomirani” imaju prvi stepen obrazovanja, bas kao i oni sto su studiralu visu/visoku skolu i stekli VI stepen, pa su statusno ispod starih diplomiranih. Da li uocavate koliko ce tek ovo stvoriti zabunu? Katastrofa! I opet ce svi ici na master a ne onaj ko zaista treba! To je razmljivo zasto nije uradjeno ako gledate ekonomsku stranu iz ugla fakulteta.

    Prakticnije bi bilo osnovne akademske studije u trajanju od 4 godine da bude drugi stepen obrazovanja a 3 godine prvi stepen. Pa ko hoce na doktorske mora na master posle 4 god akdemskih i resen problem. Ali tada niko ne bi upisivao master, sto ne odgovara fakultetima. I opet je prica oko profita ispred funkcionalnosti i drstvenih potreba. O politickim motivima, koliko vlada predlaze clanova visokog prosvetno saveta, koliki je njihov stvaram broj, ne treba ni trositi reci.

    Sada su osnovne akademske trogodisnje, osnovne cetvorogodisnje diplomske, visa skola po starom, visoka skola po novom SVE izjednacene sa I STEPENOM OBRAZOVANJA. To je sada formalno izjednaceno sa VI stepenom po starom, CAK I CETVOROGODISNJI DIPLOMNIRANI. Najgore moguce kozmeticko resenje koje je moglo da se uradi!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  28. Đole says:

    “Forma ispred suštine” je vazda bio, i ostao jedan značajan kamen spoticanja na putu napretka ove države i naroda. Nije ni čudo što nam se događa sve što nam se događa…

    @Bg:

    Sudeći po tvojim ranijim nastupima, pre će biti da ti imaš nekakav pogrešan stav u vezi sa školovanjem, jer prvi si ti, praktično, isticao baš ono što sam u prethodnom pasusu naveo kao značajan problem ovog društva.

    Ja se sigurno ne školujem da bih sutra mogao da se “puvakam” kako sam ja, eto, završio školu, već školovanje (u domaćim uslovima i okolnostima) tretiram kao nešto što je na pola puta između (za mene) neophodnog obrazovanja, i onoga što nazivaju “nužnim zlom”. Naravno, tu postoji i onaj momenat lične satisfakcije postignutim rezultatima, ali on, barem kod mene, nikada ne prerasta u nekakvo takmičenje, poređenje, gordost, i sličnu, generalno, negativnu emociju…

    Zato sam te i pitao “čemu studiranje” ako ti obavljaš posao, kako kažeš, već trideset godina. Šta ćeš ti to značajno novo čuti na specijalističkim studijama a što već nisi sreo u praksi? Ili si možda i ti žrtva one “forma > suština” pojave…?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  29. NP says:

    @Bg
    Gde studiras specijalisticke strukovne?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  30. Namis says:

    Konačno su definisane stručne spreme, moram reći baš kako sam očekivao.

    VI- 1 nivo- Viša škola (2-3 god.), I stepen visokog obrazovanja, Fakultet u trajanju od 3 god. Osnovne strukovne 180 bodova, Osnovne akademske, 180 bodova
    VI-2 nivo- Osnovne akademske 240 bodova, strukovne specijalističke 180+60=240 bodova
    VII-1 nivo- Fakultet po starom u trajanj najmanje od 4 god., Master studije
    VII-2 nivo- Specijalističke akademske, Magistri nauka.
    VIII nivo- Doktori nauka

    Ovo je bitno zbog JNZ. JNZ naravno mora biti dopunjen novim zanimanjima, koja su se pojavila posle donošenja JNZ.
    Takođe će biti interesantno kako će država priznati radno iskustvo u stuci, takozvano ne formalno obrazovanje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  31. Đole says:

    @Namis:

    Daj link da svi vidimo da je tako. 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  32. NP says:

    diplomirani = diplomirani po bilo kom zakonu
    ne izmisljajte pravila
    VII = dipl
    VII 2 = specijalista i master
    3 godine = 6 stepen

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  33. NP says:

    mnogo ljudi izmisljajte, pogledaj link:
    http://www.ingkomora.org.rs/strucniispiti/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  34. NP says:

    http://www.ingkomora.org.rs/strucniispiti/?stranica=uputstvo

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  35. NP says:

    komentari za razliku starih i novih dipl su besmislene. Normalno dipl=dipl u svakom zakonu. Stari dipl = Bsc, svi se tako potpisuju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  36. Đole says:

    @NP:

    Da, ali je stvar u tome što “stari diplomirani” su, prema novom, sada usvojenom, Zakonu, izjednačeni sa statusom “master” i po automatizmu pripadaju II stepenu visokog obrazovanja, a “novi diplomirani” (4 godine osnovnih akademskih studija) su, prema istom tom Zakonu, I stepen visokog obrazovanja. Tako da će verovatno početi drugačije da se potpisuju. 😛

    Ja kapiram sledeće, vezano za ovaj deo priče o “Bolonji” koji se tiče visokog obrazovanja i stručnih sprema:

    I ciklus visokog obrazovanja = stari VI stepen
    II ciklus visokog obrazovanja = stari VII stepen
    III ciklus visokog obrazovanja = stari VIII stepen

    Evo poslednje važeće slike još jedanput:

    https://www.draganvaragic.com/wp-content/uploads/2009/10/okvir-kvalifikacija-strucne.gif

    Mi se svi sporimo oko tumačenja slike. Moje je mišljenje da ako su specijalističke strukovne na slici “započete” i okončane u II ciklusu (koji je prema toj istoj slici ekvivalentan starom VII stepenu), da one JESU VII stepen. E, sada imamo tu nedoumicu da li ceo taj pravougaonik na slici mora da bude ispunjen da bi se studije smatrale VII stepenom, odnosno da li to znači ono što neki ovde navode (“delimično zalaze u VII stepen”).

    Zato kažem: Sačekajmo nečije RELEVANTNO tumačenje i manimo se nagađanja, laičkih tumačenja i dezinformisanja (što onda važi i za mene 😀 ).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  37. namis says:

    I VII-2 stepen zalazi u VIII stepen, pa nije VIII. Pa ljudi vi se svi potpisujete kao visokoškolci. Iz Zakona o izmena i dopuna zakona o visokom obrazovanju, koji je okačen na sajtu Skupštine srbije član 25 i 31 potpuno se jasno vidi ovo o čemu pišem.
    http://www.parlament.gov.rs/content/lat/akta/akta_detalji.asp?Id=932&t=Z
    Posle ovoga je besmisleno bilo šta pisati na ovu temu. Ko ne razume ne bi smeo da se potpisuje kao visokoškolac.
    Izvinite svi koji ovo pročitate na malo grubljim rečima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  38. NP says:

    Prava starog i novog dipl ing. su ista oba mogu projektovati

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  39. namis says:

    Prava nisu ista. Novi dipl.ing I stepena, može obavljati neke od poslova kao i stari dipl.ing. Stari dipl.ing. izjednačen je sa pravima sa masterom, a Novi dipl.ing.Istepena sa Bechelor with honours, što nije isto možete se složiti. I dalje će za određena radna mesta biti traženo recimo visoko obrazovanje, I ili II stepena, u tom slučaju po zakonu studije II stepena nemaju prednost nad studijama I stepena. Mislim da NP niste pročitali Zakon za koji sam vam dao link, inače bi vam sve bilo jasno. Pročitajte!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  40. tibo says:

    Sistem po kome je :
    I ciklus visokog obrazovanja = stari VI stepen
    II ciklus visokog obrazovanja = stari VII stepen
    III ciklus visokog obrazovanja = stari VIII stepen
    je konačan svima jasan i nepotrebno je unošenje individualnih i zlonamernih “tumačenja”.
    Tumačenje po kome su spec.strukovne studije VI-2 ne stoje. Jer ni katekorija VI-2 ne postoji.
    NSZ poznaje kategoriju VI-1 i VI-2 na način da su VI-1 ranije više škole u trajanju od 2 do 2.5 godine. A pod VI-2 svrstavaju osnovne akademske i osnovne strukovne u trogodišnjem trajanju da bi napravili razliku u dužini školovnja. Isključivo radi njihove evidencije a ne da bi pravili paralelu sa novim i starim sistemom kvalifikacija.
    Strukovni spec. je u zbiru studirao 4 godine, pa bi ga NSZ stavila u kategoriju VII-1. Sviđalo se to nekom ili ne. To bi važilo i za Master koji je studirao 4 godine.
    Ovakav odnos prema relaciji Specijalista-Master , imaju i poslodavci jer gledaju godine studiranja, da bi se snašli u obštoj zbrci…
    Nezavisno od gore navedenog, smatram da bi znanje trebalo biti kriterijum za poređenje a ne kompleksi vezani za razna stepenovanja…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  41. Voja says:

    Pozdrav!

    Ja sam jedan od retkih (ne)srecnika koji je posle starih cetvorogodisnjih studija (FPN je u pitanju) upisao specijalisticke AKADEMSKE studije (dve godine, 120 bodova, program identican kao stare magistarske), i verovatno cu ih zavrsiti pocetkom sledece godine.

    Koliko sam shvatio, po ovim novim izmenama, to je sada definitivno VII-2 stepen (bar dok se i stepeni ne promene), a po novom NOKS-u zalaze malo i u VIII stepen, odnosno, doktorske studije. Da li sam ja to dobro protumacio?

    Takodje me zanimaju iskustva ili bilo sta sto je neko nacuo, a vezano je za upis doktorskih studija posle zavrsenih spec.ak. odnosno, koliko je verovatno da se prizna bar prva godina doktorskih i upise direktno druga?

    Posto je generalno veoma malo ljudi ovo upisivalo, puno bi mi znacila svaka informacija i svako misljenje! Hvala unapred!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  42. Ciceron says:

    777777777
    77
    77
    77 111
    77 11 = Drugi stepen visokog obrazovanja!
    77 11
    77 11

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  43. trut says:

    Ja stvarno nerazumem pojedince, oni su isflustrirani zato sto im drzava nije dala sedmi stepen strucne spreme nakon zavrsenih specijalistickih strukovnih studija, neznam kako su to uopste i mogli pomisliti, a ne ocekivati.

    Moram reci da je jako neozbiljno porediti akademske i strukovne studije, strukovne studije imaju samo jedan “mali delic” visokog obrayovanja, a akademske studije imaju siri i obimniji program skolovanja, iz bilo koje oblasti, tako da VII-1 odnosno II stepen (Bolonja) PRIPADA SAMO AKADEMSKIM STUDIJAMA !

    Specijalisticke strukovne studije bice, i to SIGURNO VI-2, a to sto pise da su II stepena to je isto kao po starom NOK VI-2 JE zalazio u VII, ali nije bio sedmi stepen vec VI-2.

    Prema tome nemojte ocekivati nesto sto vam NE pripada, hocete VII sss ili II stepen visokog obrazovanj (Bolonja) izvolite na fakultet pa pokazite da ste sposobni za VII sss, a ovako mozete samo da dobijete samo VI-2.

    PS. Ako niste u mogucnosti da rastumacite Zakon o visokom obrazovanju, javite se advokatu i on ce to uciniti umesto vas i objasnice vam. Advokat ima VII-1 = II-master.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  44. Đole says:

    @trut:

    Eto, imam malo vremena, pa ću se, za trenutak, napraviti da ne primećujem da si običan trol:

    1)

    Nekoliko lekcija za onog “sposobnog da ima VII stepen” od jednog, prema njegovim poremećenim shvatanjima, “nesposobnog”:

    “Ne razumem” se piše razdvojeno.

    “Ne znam” se piše razdvojeno.

    Nije “isfLustrirani”, već “isfRustrirani”. Dakle “r”, a ne “l”.

    “Mali delić” je pleonazam. Kaže se ili samo “delić”, ili “mali deo”.

    2)

    Kada si već u prosvetiteljskom naletu, aj’ ‘leba ti sve to što si ovde…khm…rekao (da ne kažem nešto gore) potkrepi nekakvim argumentima, da ipak možemo ozbiljno da te shvatimo.

    Ovako deluje kao da si OPET promenio alijas i nastavio da lečiš svoje komplekse.

    [težak_sarkazam]

    Da, da, VII stepen P R I P A D A samo akademskim studijama i sveznajućim likovima poput tebe, jer ipak smo mi, strukovni specijalisti, nesposobni da pojmimo neverovatne intelektualne domete “mastera” i gotovo bezgraničnih znanja, veština i mogućnosti koje nude akademske studije u odnosu na jadne, bedne, ograničene, prelake strukovne, na kojima se ne uči bilo šta korisno što bi moglo u bilo kom obimu i obliku da proširi znanja i načini od čoveka akademskog građanina.

    [/težak_sarkazam]

    A sada ozbiljno: Druže, ti si mentalno ozbiljno bolestan i tebi treba pomoć.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  45. Nikola Zivkovic says:

    Trute, ovo ti je od coveka (mene) koji je trenutno na doktorskim studijama:

    NE LUPETAJ VISE BOLIDU ISKOMPLEKSIRANI !!!

    Koliko je neko pametan i sposoban nema nikakve veze sa tipom studija koje studira ili studiranjem uopste!
    Svojim baljezgarijama koje prosipas po ovom blogu samo stetis ugledu visokog obrazovanja jer zbog takvih bolesno sujetnih kao ti je nase skolstvo i zaostalo i tavori na evropskom zacelju po skoro svim kriterijumima. Ja to znam iz prve ruke jer i sam ucestvujem u tome.

    Vi ljudi uopste ne shvatate da su studije samo preimemovane i blago razvucene. Vise skole su profitirale jer su prosirene za jos dve godine (ako se racunaju i specijalisticke studije), dok su fakulteti ili ostali na istom nivou, ili nazadovali zato sto NEKI nisu mogli da se dogovore sta raditi dalje…

    Moje misljenje je da strukovne specijalisticke studije, posto traju ukupno 4 godine i zahtevaju da se ukupno polozi nekih 35 ispita (kao i na prosecnim fakultetima) jesu i treba da budu VII-1 stepen i nema razloga da ne budu.

    Pozdrav !

    -Nikola

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  46. Zainteresovani posmatrac says:

    @Đole

    Svaka čast! Lepo si rekao ono što nam je svima bilo na pameti.

    Dodao bih samo da se interpunkcija uvek piše sastavljeno sa poslednjim slovom, kao na primer: “Ovo je tačno!” za razliku od: “Ovo je netačno !”

    Po stilu pisanja i načinu razmišljanja rekao bih da je reč o našem starom sagovorniku, ovde poznatom po gomili pseudonima i titula koje je sam sebi dodelio.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  47. trut says:

    Posto je vama ocigledno povredjena sujeta i stalo vam je da imate VII sss sa spec.struk. studijama, neka vam bude tako, ali standardi su uvedeni i tacno se zna gde i sta kome pripada nakon zavrsetka odredjenih studija.

    Gospodin pod pseudonimom “Nikola Zivkovic” Vi bi trbao da znate za ove odredbe u zakonu, s obzirom da ste student “doktorskih” studija.

    Ja sa vama vise NECU polemisati, jer ste svi vi koji mislite da imate VII ili II (Bolonja) sa spec.struk.studije u ozbiljnom psihickom problemu.

    Dovidjenja “gospodo” sa spec.strukovnim studija !

    Samo vi zivite u zabludi, a ja definitivno napustam ovaj sajt. Nacice te vi vama slicne sagovornike, pa zajedno dizite na pijedestal vase specijalisticke strukovne studije koje su nize od akademskih.

    ALI NE ZABORAVITE JEDNO DA SU TROGODISNJE STRUKOVNE +SPECIJALISTICKE STRUKOVNE STUDIJE IZJEDNACENE SA VI-2 SSS.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  48. Zainteresovani posmatrac says:

    Ovakve primere nepismenosti je i u osnovnoj školi teško naći…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  49. Đole says:

    @Zainteresovani posmatrac:

    Ma, i meni je jasno ko je ovaj lik, samo sam se nadao da se nešto promenilo i da se unormalio.

    @trut:

    Odlično! Idi sa sajta slobodno! Time ćeš i definitivno doprineti podizanju kvaliteta komunikacije između komentatora. Verujem da ćeš se i ti bolje osećati jer nećeš morati da se bakćeš i trošiš svoje vreme i pamet na nas – mediokritete sa specijalističkih strukovnih studija.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  50. NP says:

    @ trut

    koji dipl ing po starom programu moze uzeti master diplomu,
    odgovor nijedan
    ako je master 7
    dipl ing je 6
    nebuloza
    strukovni specijalista po noku 7-2

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.