fbpx

Izgovori kao najmoćnije oružje u borbi protiv adekvatnih znanja!

Najveći neprijatelj prosperiteta u celom regionu predstavljaju različite vrste izgovora zbog čega eto neko ne može da se zaposli, ne može da ima to što ima neko drugi (“Da i tvoja krava bude živa i zdrava”), zašto na tržištu ne vredi koliko misli da vredi, zašto se ne aktivira za rešavanje svojih problema, itd.

Bez obzira na postojeće probleme klasične (formalne) edukacije, problem zapošljavanja bi bio mnogo efikasnije rešen kada bi veći broj osoba počeo da upotrebljava mozak u pravcu činjenice da se adekvatne veštine i znanja za veliki broj oblasti može pronaći i usvojiti putem interneta! Meni je praksa pokazala da neprestanim ponavljanjem ove činjenice (do adekvatnih znanja koja su potrebna za zapošljavanje može se doći preko interneta) sve veći broj osoba koje ne čuju to, na kraju ipak im dođe “do mozga” i krenu nešto da rade po tom pitanju – “Izgleda blesavo, ali deluje”.

Izgovori su bili i glavni zaključak predavanja na temu zapošljavanja preko interneta (Feat. Hana Kazazović i Ivan Minić). U predavanju se između ostalog pominje aktivacija osobe kroz aktivnost na blogu, ali i korišćenje različitih načina edukacije preko interneta da bi se došlo do adekvatnih znanja.

U formalnoj edukaciji ima pomaka, ali… Izgovori!

U poslednjih nekoliko meseci sam imao prilike da na potpuno različitim mestima pričam sa osobama iz različitih sfera formalne edukacije o načinima kako oni izvode svoju nastavu/predavanja i bio sam veoma prijatno iznenađeni tematikom edukacije i načinima edukativne obrade te tematike…

Problem je u tome što suviše dugo vremena stoji činjenica da škola nije baš nešto korisna, i teško se menjanju stanoviša populacije da se na tom planu nešto menja uopšte. Najgore što sam do sada čuo po tom pitanju su izjave roditelja dece iz prvog ili drugog razreda koja pred svojom decom pričaju o tome kako je škola glupost, kako to samo treba da se odradi i sl.

Sa druge strane, veliki broj osoba koje završe srednju školu poslednjih godina se upisuje na neke studije samo zato da ne bi odmah posle škole nešto radili – zaposlili se. Ogromna većina ostalih studenata nalazi se tamo gde jesu jer samo je važna diploma, a ne i da se nešto nauči na tim studijama, iako se sve više toga nudi u sistemu formalne edukacije.

Narednog meseca kreće upis na Specijalističke strukovne studije iz e-poslovanja (FTN) i kada me pitaju za te studije obavezno kažem da ako želite to da upišete samo zbog diplome, bolje da odete na neke druge specijalističke studije jer su jeftinije od ovih. Ovde dođite ako želite nešto da naučite.

Uporedo sa realnim poboljšanjem formalnog obrazovanja trebalo bi da se pokrene ozbiljna akcija redefinisanja stavova o edukaciji (generalno) i o statusu profesora/predavača/nastavnika… Ovako, većina i dalje ima lep izgovor – “nismo mi krivi, sistem je kriv, ne valja školstvo”. A da svoju sudbinu malo sami uzmete u svoje ruke…?

Najgore je kada vam neformalna edukacija posluži kao izgovor!

Imao sam prilike da čujem više puta (na žalost) da ima određeni broj osoba (ne baš toliko veliki kao u slučaju formalne edukacije) koji i neformalne studije upisuje kao izgovor po principu – “Eto vidite, završio sam i neformalnu edukaciju, ali ni posle toga nemam posao”! Isto kao i u slučaju formalne edukacije, za neformalnu edukaciju je posebno karakteristično da je pored slušanja/gledanja predavanja i rada za obavezne aktivnosti na ovim studijama, potrebno i dodatno angažovanje da se tematika koja se obrađuje savlada. Internet je toliko velik da je obavezno potrebno dodatno se konsultovati preko online izvora o veštinama i iskustvima iz oblasti koju obrađujete na neformalnog edukaciji.

Oblasti kao što su Online PR, SEO, Social Media… veoma su dobro pokrivene na internetu sa aspekta dodatne edukacije iz ovih oblasti.

Ovom prilikom bih hteo da najavim da će se uskoro pojaviti informacija o smerovima na IT akademiji iz ovih i srodnih oblasti za one osobe koje žele sistemski da usvoje ovu tematiku. Informišite se o ovim oblastima ranije, i postoji mogućnost kvalifikovanja za određene popuste na ovim studijskim programima neformalnog obrazovanja.

Zaključak

Svaki put kada sebi kažete – “Znaš ne mogu to da uradim iz tog razloga, zbog toga, zato”… Preformulišite rečenicu u “ali zato to mogu da rešim na ovaj način”.

Tamo gde postoji izgovor, uvek postoji rešenje koje je jednostavno za reći, ali je potrebna snaga da se izmestite iz zone komfora, da se aktivirate i uradite nešto po tom pitanju… (Adekvatna ) edukacija je jedan od najboljih načina rešenja problema nezadovoljstva vašim trenutnim statusom…

 

 

 Napomena: Partner teksta je LinkGroup u sklopu projekta podrške samozapošljavanja blogera.

 

– Slika je preuzeta odavde.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (12 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 2 votes)
Izgovori kao najmoćnije oružje u borbi protiv adekvatnih znanja!, 8.5 out of 10 based on 12 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 29/05/2013, RSS

5 odgovora na Izgovori kao najmoćnije oružje u borbi protiv adekvatnih znanja!

  1. coachgoran says:

    Iznenađuju pravopisne greške. Izgovori sve “opravdavaju”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.6/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  2. Ono malo što sam pronašao pri kraju teksta od grešaka sam ispravio. Hvala. Brzina… I izgovori 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. Bolna istina, jako ih je mnogo sa izgovorima, previse. Ali da se npr. nesto besplatno deli, ti sa izgovorima su prvi u redovima, pretvore se u prave genije da smisle najbrzi nacin da dodju do obecanog. Imala sam slucaj jednog prodavca u pokusaju, koji je diplomirao zastitu na radu i mislio da je zbog diplome genije. Rekoh mu da je prodaja najtezi posao na svetu, ali i najlepsi, jer covek moze ispoljiti svu svoju kreativnost. Ispostavilo se da njemu nedostaje ta kreativnost, koja je jedna od odlika inteligencije. Imao je 1000 izgovora zasto nije uspesan u prodaji, eto on je prvi u generaciji zavrsio fakultet, tj. jako je inteligentan, svaki posao mu je dobro isao, ali prodaja nikako. Rekoh mu zavrsavanje fakulteta nije intelektualni rad, vec mehanicki, kada budes napisao svoju knjigu koju ce drugi citati i koja ce drugima koristiti, to ce biti intelektualni rad. I naravno ipak se snasao, pranje tepiha je uvek rezervni posao, od koga se lepo moze ziveti, pitam se sta ce mu fakultet.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Ko želi naći će način, ko ne želi, naći će izgovor 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  5. BOBA Gallery says:

    G-din Dragan Varagic je pravi primer nekoga ko radi i ciji trud se ceni. Sto se tice izgovora, sto je stanje gore – vise ima izgovora. Potrebno je mnogo napora da se sa dna stigne na povrsinu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.