fbpx

Izbori 2008 u Srbiji – Uvod u Social Media aktivizam

Malo sam pregledao šta se o ovogodišnjim parlamentarnim i lokalnim izborima dešava na Webu, što preko pretraživača, tako i preko aktivnosti na određenom broju globalnih društvenih medija (social media) – FaceBook.com, YouTube.com, Technorati.com, Wikipedia.org.

Kako su ovi izbori veoma važni sa aspekta “percepcije dalje budućnosti razvoja Srbije” (“Take a blue pill, or red pill” – iako se radi o predsedničkim izborima, “slogan” mi se veoma dopada), različiti aktivisti raznorodnih političkih opcija dali su se u “arčenje poslednjeg slobodnog resursa na svetu” radi ostvarivanja agitacije, veće izlaznosti, objašnjavanja konsekvenci…

Kao rezultat, iz aviona se vidi da se u ovoj izbornoj kampanji Internet koristi mnogostruko više i raznorodnije, u odnosu na bilo koji period (izborne kampanje) ranije.

Interesantni primeri korišćenja Weba za potrebe Izbora

Od predstavljanja političkih partija navešću samo korišćenje domena Izbori2008.org kao glavnog sajta za kampanju SPS-a! Ko bi rekao…

Većina medija ima svoje online specijale posvećene ovim izborima, ali sam jedino video AdWords reklame za MTSMondo specijal (zato sam ga i posebno linkovao, za pohvalu). Interesantno je da agencija BETA ima poseban sajt Izbori2008.rs (imala je i prošle godine Izbori2007.com), ali… ništa naročito… Mogli su još malo da se potrude, kada već izdvajaju poseban sajt na posebnom domenu.

Po mom mišljenju, jedan od najinteresantnijih online projekata koji se odnose na posmatrane izbore je kreirana društvena mreža na servisu Ning.com. Jeste da sve liči na eksperimentalni projekat (nema baš puno članova), ali meni je interesantno.

Što se tiče društvenih medija, pored diskusija na ovu temu kod većine domaćih foruma, izdvojio bih primer korišćenja društvene mreže MyExit.org, i relativno dobro vidljiv  (i posećen) aktivistički blog Rock & Democracy.

Izbori online i NVO sektor 

Kada se pogleda istorijat sajtova koji su bili formirani za praćenje/promovisanje orređenih izbora (obično neki NVO projekat), postavlja se pitanje koliko je to uopšte bilo zbog iskrene želje da se stvarno angažuju korisnici tih sajtova (ako izuzmemo kampanjuJa znam najbolje“), ali je šteta što se takvi domeni kasnije nisu koristili za neke naredne izbore. Primera je puno, a ovaj put ću pomenuti kampanju za prošle izbore na adresi Glasaj.net. Sve je to zbog toga što ne postoji poslovno-komercijalna komponenta ovakvih sajtova, što ne mora biti tako (partije troše značajna sredstva za promociju na izborima). Da ne pričamo o aktuelnim “nevidljivim” online NVO projektima za izbore koji se kao reklamiraju, ali u klasičnim medijima, gde se budžeti mogu lakše potrošiti i opravdati.

“Budi se Istok i Zapad…” – Umesto zaključka

Kao i uvek, veoma mi je drago kada se Internet koristi intenzivno, uključujući i slučaj političkog aktivizma. Mislim da ćemo i kod nas videti sve češće i veće političko angažovanje na Internetu u narednom periodu…

P.S. Opisivao sam ono što sam video online, i što je ostavilo neki utisak na mene…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Izbori 2008 u Srbiji - Uvod u Social Media aktivizam, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

3 odgovora na Izbori 2008 u Srbiji – Uvod u Social Media aktivizam

  1. dusan says:

    Dodacu svoja zapazanja o izborima i aktivizmom stranaka na internetu u Valjevu. Od 11 izbornih lista samo tri se mogu naci na internetu, i to sa poprilicno losim sajtovima i bez neke ozbiljnije koncepcije i zalaganja. Zanimljivo je da pomenem da je jedan nas bloger uspeo da natera kvalitetnim tekstvovima o lokalnoj samoupravi, ombudsmanu, demokratiji i gradjanskom drustvu, lokalnu Republicku izbornu komisiju da mu dostavljaju sve podatke vezane za izborne liste, RIK i ostale podatke koji mogu da zanimaju gradjane. Takodje on je na toj strani objavio i PDF verzije programa politickih stranaka i jos neke bitne informacije. Posetioci sajta su zajedno sa blogerom napravili listu “Prvih sto pitanja” koja je poslata na adrese svih stranaka, a do sada mu je odgovorila samo jedna stranka i taj dokument je objavljen na njegovom blogu koji se tice izbora. Sve to mozete pogledati na ovom linku http://ugradu.info/index.php?option=com_content&task=view&id=2963&Itemid=63, moje licno misljenje je da je ovako nesto napravljeno prvi put u Srbiji, da RIK i politicke partije salju informacije jednom blogeru. Njegove blogove mozete pogledati na adresi http://www.vlada.ugradu.info. Sa druge strane sto se tice samih politicara, mali broj njih se ukljucio u aktivne diskusije kroz komentare na tekstovima i to su potpisali svojim imenom i prezimenom. Taj mali broj kandidata cesto pise i pod nickname-om i na taj nacin iznose svoje predloge i kritike i na neki nacin tajno rade na svojim kampanjama, posto cesto “krpe” druge kandidate i politicke partije. Meni je ponekad jako smesno kad po IP adresama dovedem u vezu nickname i politicara, i kad procitam komentar koji moze da bude totalno blesav i saljiv. Sve sto sam naveo za politicare odnosi se i na par direktora javnih i kulturnih institucija u Valjevu. Uglavnom kao zakljucak da, ne duzim dalje, recicu da se stvari pomeraju sa mrtve tacke u Valjevu koje je po broju internet korisnika i samoj internet kulturi na niskom nivou.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Aleksandar says:

    Gledam stranu “Избори за народне посланике у Народну скупштину Републике Србије 2008.” na Wikipedia. Dosta kandidata stranaka i imena koja se pominju u tekstu ima svoju stranu na Wikipedia, takodje. Zanimljivo je da Milutin Petrovic nije uradio svoju stranu. A i Ljajiceva SDP bi mogla da uradi. Kad su i Unija Roma i Marijan Risticevic uradili strane mogli bi i ovi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Krsto says:

    Još sam ja klinac da trpam nos u politiku, ali ako se na ovakav način koristi Internet, onda ja nemam reči zamerke. Internet u svim sferama života, zar to nije ono što svi želimo? Inače, čitao sam nedavno članak u novinama o popularnosti grupa određenih kandidata za gradonačelnika Beograda na Facebook.

    P.S. Inače, ovo me podstaklo da istražim o sličnim online aktivnostima u mom voljenom Užicu, mada se unapred pribojavam ishoda…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.