fbpx

Internet u službi smanjivanja troškova nabavne cene proizvoda

Imao sam danas prilike da čujem interesantnu priču čoveka koji je suvlasnik jednog projektantskog biroa iz oblasti unutrašnjih instalacija u građevinarstvu, iz Novog Sada. Kako se radi o intenzivnom poslu sa veoma skraćenim rokovima poslovanja (“juče je trebalo biti gotovo”), postoje ustaljeni dobavljači materijala i proizvoda koje finasira investitor.

Najjednostavnije je samo okrenuti poznate brojeve, naručiti potreban materijal, i posao ide svojim tokom, Igrom slučaja, moj sagovornik je jednom prilikom (u nekoj nepostojećoj pauzi u poslu), krenuo u potragu po Internetu da vidi kakve se još cene nude za proizvode koje ovaj projektantski biro nabavlja svojim investitorima. Ispostavilo se da kada se pogledaju direktni dobavljači proizvoda (u ovom poslu su skoro svi direktni dobavljači) izvan poteza Beograd-Novi Sad, cene postaju sasvim drugačije (niže, za isti ili bolji kvalitet proizvoda), i postaje veoma isplativo nabavljati ove proizvode od drugih dobavljača koji se promovišu putem Interneta.

U narednom periodu, ova firma je počela da nudi svoje usluge po istoj ceni, ali se smanjila krajnja cena materijala za investitora, pa su neki poslovi dobijeni samo na osnovu niže nabavne cene materijala (dok su konkurenti počeli da smanjuju cene svojih usluga). Sa druge strane, pomenuti projektantski biro počeo je svojim partnerima u poslu (građevinarske firme, majstori…) da nudi iste proizvode po nižim cenama, i sve to iz prostog razloga što svi u ovom lancu idu isprobanim, stabilnim, i nadasve “lenjim” kanalima nabavke materijala koji ne plaćaju oni, nego se data cena “preliva” na kupca.

Mislim da je ovo divan primer korišćenja Interneta koji će biti sve intenzivniji u narednom periodu – pronalaženje realno najpovoljnijeg odnosa cena/kvalitet proizvoda/usluga, i to jednostavnim pretraživanjem Interneta, ili korišćenjem sistema servisa za upoređivanje cena srodnih proizvoda, kojih će uskoro biti sve više…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Internet u službi smanjivanja troškova nabavne cene proizvoda, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

3 odgovora na Internet u službi smanjivanja troškova nabavne cene proizvoda

  1. Krsto says:

    Već zamišljam taj dan. Dan kada će sve kompanije kao gore pomenuta juriti SEO majstore za parče “Google hleba”
    Jedva čekam.
    Inače ponekad me blam kada na inostranim forumima vidim temu “What is the last thing you bought online?”
    Ne krećem se dovoljno u tim krugovima, pa ne bih mogao da nabrojim nijednu online prodavnicu kod nas… Valjda to može malo bolje. Pozdrav!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Pokrajac says:

    Da, sve je to u redu. ALI , ako ste npr. Investitor, projektant ili inustrijski kupac iz NS ili BG i u poslu ste već duže vreme i imate ( što je najvažnije ) pouzdanog dobavljača koji iako ima veću cene – ima tačan rok isporuke (isto važno) , zatim izgrađen dobar poslovni odnos ( poverenje) da vas ne bi “odradio” posle 3ili 5 kupovine i (što je isto tako važno) PROVEREN KVALITET proizvoda kojeg nabavljaju.
    Naravno da sam za to da se preko neta nabave korisne informacije o postojećoj konkurenciji , koje bi se mogle upotrebiti u daljem pregovaranju ako je u pitanju niža cena.

    Najvažnija je VREDNOST, najvažniji je odnos onda posle toga dolazi cena.

    Moje pitanje ; Da li biste radili sa ljudima ( kupovali od nekih) kojima ne verujete ili su vam prosto odbojni, nasrtljivi ili bezobrazni čak iako nude nešto niže cene- preko smešno neozbiljnih sajtova.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Draganva says:

    Cela ova priča ima velike veze sa ustaljenim varijantama dizanja cena različitih proizvoda i usluga bez ikakvog drugog povoda, već zbog povećanja zarade.

    U tekstu se pominje kvalitet, i on je veoma proverljiva kategorija. Nabavka u datom primeru je na nivou “imaš to što tražim. OK, dolazim po to.”

    Ovde se ne radi o priči poverenja, kvaliteta (to se u ozbiljnom poslu podrazumeva), već o priči da postoje velike razlike u ceni za iste proizvode (i usluge), samo zbog drugačijeg obima poslovanja na Severu u odnosu na Jug države…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.