fbpx

Internet marketing trendovi 2015-2025: Big Data, stvarnost ili iluzija marketing automatizacije?

Tokom jula meseca, kompanija Gartner je objavila svoj redovni godišnji izveštaj Hype Cycle – o tehnologijama koje bi trebalo da budu aktuelne u narednim godinama, a u isto vreme je objavljen i slučan izveštaj o aktuelnim tehnologijama iz oblasti internet (digitalnog) marketinga.

Puno novih velikih reči (fraza), ali šta se iza toga krije?

Sve ono što vam je zanimljivo a niste do sada čuli od fraza koje se pominju u ovom izveštaju – lepo izguglate, a ono što se kada to uradite može videti jeste da se predloženi bitni trendovi u budućnosti dele u nekoliko važnih grupa segmenta oblasti internet marketinga koji zavise od ugla posmatranja ovih trendova (ali i samog posmatrača/interesovanja):

  1. Internet marketing (biznis) procesi i novi/izvedeni tipovi e-marketing aktivnosti koji u osnovi imaju optimizaciju saznajnog procesa o korisnicima da bi se poboljšali poslovni rezultati kreiranjem specijalizovanih proizvoda, prilagođenim tipovima promotivnih aktivnosti i kanala komunikacije, kao i regulisanje cena i sl… U ovoj grupi su oblasti kao što su Neuromarketing (Neurobiznis), Data-driven marketing, Persona management, itd.
  2. Internet advertajzing trendovi u vezi sa automatizacijom različitih delova i kompletnog procesa advertajzinga online, kao što su npr. navedeni Programmatic Direct Advertising, Digital Marketing Hubs, i još nekoliko advertajzing trendova koji su svi okrenuti u pravcu implementacije različitih tipova automatizacije (objašnjeno kasnije na nivou trenda). O trendovima automatizacije u oblasti online advertajzinga treba platiti IAB radnu grupu koja definiše standarde iz ove oblasti, a u nekom narednom periodu pisaću o prednostima i manama ovog pristupa online oglašavanju.
  3. Trendovi u oblasti online analitike, koji u poslednje dve godine u Gartnerovim izveštajima nisu baš konzistentni, ali su izuzetno važni u oblastima Predictive analytics, Prescriptive analytics, Content analytics, Multi-channel attribution

Pored već manje ili više poznatih oblasti e-marketinga koje se pojavljuju u ovom izveštaju kao što su E-mail marketing, Content marketing, Lead management i sl., meni najinteresantniji su:

  • Social co-browsing – Omogućavanje simultanog pregleda istih online lokacija/stranica po principu kako kada npr. idete s nekim na pijacu ili neki šoping mol…
  • Quantified self – Fokus na analizi podataka koje su potrebne u svakodnevnom životu osobe, po principima koji se i danas mogu videti kada pojedinci objavljuju merene podatke o tome koliko su trčali i hodali, a u ovom slučaju termin se odnosi na širi aspekt podataka potrebnih u svakodnevnom životu individue.

Big Data Megatrend – Kvalitativni, ali i kvantitativni iskorak u internet marketing

Iz svega što se može videti u navedenim pojedinačnim trendovima, po mom mišljenju mogu se izdvojiti tri grupe mega-trendova:

  • Korišćenje velike količine podataka (Big Data) u kontekstu kvalitativnog iskoraka u različitim segmentima optimizacije marketinških aktivnosti.
  • Korišćenje velike količine podataka (Big Data) u kontekstu kvantitativnog obuhvatanja problema i pronalaska rešenja u oblastima (naročito internet advertajzinga) u kojima se u narednim godinama očekuje pad efekata aktivnosti.
  • Trendovi u direktnoj i indirektnoj vezi sa sadržajima (content-based trends) gde postoje različite inicijative/pokušaji kvantifikacije, ali se u osnovi trend  Big Data u najvećem broju slučajeva ne može kvalitetno koristiti pri kvantifikaciji ovakvih aktivnosti.

Drugačije rečeno, mislim da ćemo u narednim godinama biti svedoci da mnogi predstavljeni trendovi automatizacije koji ne daju realan kvalitet u poboljšanju poslovanja biti samo “mrtvo slovo na papiru”…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.6/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Internet marketing trendovi 2015-2025: Big Data, stvarnost ili iluzija marketing automatizacije?, 9.6 out of 10 based on 7 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 14/09/2014, RSS

5 odgovora na Internet marketing trendovi 2015-2025: Big Data, stvarnost ili iluzija marketing automatizacije?

  1. Mene “Big Data” priča strašno podseća na onu foru sa tinejdžerskim seksom “Tinejdžerski seks – svi o njemu pričaju ali ga malo ko od tinejdžera ima”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Tačno, ovo je tekst o onome šta će se dešavati u narednom periodu, iako neke kompanije već koriste veliki broj pomenutih tehnologija. Bojim se da će većina ovih tehnologija ostati u domenu velikih kompanija i kompanija koje ulažu značajna sredstva u marketingške aktivnosti na internetu.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Mislim da za “Big Data” stoji ta fora iz razloga što niti svi imaju materijalnih resursa, niti onog još važnijeg, znanja. Pogotovu kod nas. Ali verujem da bi gotovo svima značio.
    Nije li Google WMT koji je do skoro bio polazna osnova za bilo koje “istraživanje” na web-u uprošćen prikaz”Big data” koji je približen svima iako ne obuhvata sve po definiciji.

    Da li će ovi trendovi napuniti marketing odeljenja matematičarima, statističarima i programerima, više nego samim marketarima?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Nenad says:

    Ljudi ne znaju šta da rade sa jedim Excel dokumentom, sa tabelom od par stotina podataka, izvodom iz analitike ili AdWords-a, a kamoli sa hiljadu puta većom količinom podataka. 50 kilobajta ili 50 terabajta apsolutno nije bitno.

    @Dušane, to bi bio veliki win za sve. Prediktivna analiza i modelovanje je kao stvoreno za ove “big data” trendove. Pogledaj sledeći kanal https://www.youtube.com/user/stevefox1973 Čovek kombinuje Excel, MS SQL server i ogromne baze i dobija jako vredne podatke.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  5. Vladan says:

    citat: “Drugačije rečeno, mislim da ćemo u narednim godinama biti svedoci da mnogi predstavljeni trendovi automatizacije koji ne daju realan kvalitet u poboljšanju poslovanja biti samo “mrtvo slovo na papiru”…” ->Daj Bože.
    Ovo se poklapa sa projektom “Big Data” sa kojim se upoznajem baš zbog izrade baze i ISO 9001 standardom. Upitanju je QMS quality management system. Razvoj tehnologija daje veliku prednost.
    Da Dragane i ja mislim da će ostati kod velikih kompanija, koje ulažu sredstva. Zato i mislim da će to biti borba (igra) mačke i miša? Nisam siguran sad u to, vreme će pokazati. Kako kaže Nenad iz obrade te “Velike Količine” podataka dobijaju se vredne informacije. Da li takve informacije može da da pojedinac – ne znam. Ali sumnjam u to! Pa kako ko prodje u svemu tome. Jedino ako ne dobiju vrednu informaciju sa kojom mogu da manipulišu, biće manje značajni. A dobijaju je.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.