fbpx

ICT Hub – Pomoć za uspešno pokretanje sopstvenog biznisa

Jedini način da se u ovim krajevima smanji broj nezaposlenih mladih osoba jeste njihovo osposobljavanje iz oplasti preduzetništva i samozapošljavanja. U tom kontekstu, otvaranje specijalizovanog biznis inkubatora za ICT preduzetnikeICT Hub je korak u pravom smeru.

Biznis inkubatori služe za podršku novo osnovanim firmama – tzv. startapima da lakše prebrode period od prve tri godine poslovanja, u kojima veliki procenat novih firmi propadne uglavnom iz dva osnovna razloga:

  1. Nedostatak iskustva u formiranju održivih modela poslovanja i zarade.
  2. Nedostatak fiksnih prihoda dovoljnih za opstanak mlade kompanije.

ICT Hub kao specijalizovani biznis inkubator nudi prilagođen poslovni prostor po veoma povoljnoj ceni u naučno-tehnološkom parku “Zvezdara”, kao i tehničke resurse – računarsku opremu, Cloud infrastrukturu za razvoj i testiranje, struju, telefon, Internet konekciju…

Najvažniji aspekt biznis inkubatora: Saveti za uspešno poslovanje i kontakti

Moje iskustvu u komunikaciji i radu sa startap kompanijama govori da je najvažniji aspekt pripreme nove kompanije za uspešan rad i napredovanje jesu savetovanja iz oblasti samog poslovanja, prodaje i promocije. To su upravo znanja koja nema preko 99,9% startap kompanija, jer u našim uslovima ne postoji priprema u klasičnim sistemima obrazovanja za preduzetničke poduhvate.

ICT Hub-u nudi mentorsku pomoć i edukaciju u oblastima kao što su: uspešno započinjanje sopstvenog biznisa i vođenje sopstvene firme, strateški menadžment, Projekt menadžment, rad u timovima, co-working, tehnike promocije i marketinga, tehnike prodaje, kako do strateškog partnerstva i investicija, itd.

Kontakti koji se ostvaruju u okviru biznis inkubatora omogućuju proširenje poslovnih mogućnosti nove kompanije sklapanjem strateških partnerstava, povećanjem i unapređenjem prodaje, širenjem poslovanja na različite privredne grane i druga/inostrana tržišta, itd.

Biznis inkubatori su mesta u koja domaći i inostrani investitori prvo dolaze da se interesuju za kompanije u koje bi potencijalno uložili sredstva. Specijalizovani mediji koji prate startap scenu imaju direktan uvid u razvoj kompanija u biznis inkubatorima, što dodatno doprinosi vidljivosti ovih kompanija za potencijalne investitore.

ICT Hub je specifično namenjen pojedincima i timovima koji tek treba da razviju poslovu ideju, za čega je formirano sigurno okruženje u kojem dobra ideja može da se razvije u profitabilan projekat, vidljiv potencijalnim investitorima.

Investirajte u vaš budući posao!

ICT Hub je otvorio konkurs za prvu generaciju od 40 članova koji će u biznis inkubatoru provesti godinu dana. Da biste se prijavili, potrebno je da ispratite tri koraka i u potpunosti detaljno popunite traženu dokumentaciju do 30. juna ove godine.

Cena jednog mesta u ICT Hubu je 50$ mesečno u dinarskoj protivvrednosti. Ostatak do pune cene od 200$ je subvencionisan za prvu generaciju korisnika. Ukoliko Vaš prijavljeni projekat bude ocenjen kao jedan od 3 najbolja, za Vas je rezervisano besplatno mesto u ICT Hubu.

Napomenuo bih da sam primetio kako veliki broj vlasnika startap projekata često nema želju da samostalno investira sopstvena sredstva u bilo kom iznostu u sopstveni projekat, što je velika greška jer ako vi nećete da investirate svoja sredstva, zašto bi to neko drugi uradio. Investicija od 50$ mesečno je dovoljno mala za prednosti koje početnicima u poslu može dati ICT Hub.

40 odabranih projekata biće poznati do 1. avgusta 2014. godine a početak rada je predviđen za 1. septembar 2014. godine.

Projekat ICT Hub realizuju DNA Communications i Orion Telekom u saradnji sa USAID-om. Pored njih, partneri projekta su i Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Serbian Private Equity Association (SPEA). Svako od partnera, na svoj način, doprineo je stvaranju ICT Hub-a i učestvovaće u njegovom radu.

Autor ovog bloga ima čast da je jedan od zvaničnih promotera projekta ICT Hub

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.3/10 (12 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 4 votes)
ICT Hub - Pomoć za uspešno pokretanje sopstvenog biznisa, 6.3 out of 10 based on 12 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 18/06/2014, RSS

3 odgovora na ICT Hub – Pomoć za uspešno pokretanje sopstvenog biznisa

  1. Odlican tekst, ali navedimo primer mog prijatelja, koji zeli da ucestvuje u projektu, u cilju pokretanja svoje ideje i poslovanja.

    1. Ucesnik mora da je pravno lice. Dobro. Za registraciju i odrzavanje preduzetnicke radnje, potrebno je izdvojiti oko 2500€ godisnje (200€/mesecno + ostali sitni troskovi). Samo da bi imao papire za operativan rad. Ja ne mogu da mu ustupim papire druge firme, zato sto je eksplicitno trazeno da ucesnik je osnivac ili vecinski vlasnik firme.

    2. Ucesnik treba da placa mesecnu apanazu od $50 ($600 godisnje). Ako zeli da u svoj tim uvede jednog programera i jednog dizajnera (obavezno za svaki IT projekat), onda je taj iznos daleko veci. Ako mora da ih prijavi jos kao zaposlene u svojoj firmi, onda je duzan da placa i doprinose za njih. Ja se nadam da to moze da se izbegne kroz ugovor o privremenim i povremenim poslovima, koji je ogranicen na 120 dana (ako se dobro secam).

    3. Trziste u Srbiji je strasno surovo. Ucesnik mora sam da investira razvoj svoje ideje, kao i marketing prozvoda ili usluga koji nudi. Koji god model reklamiranja da se izabere, cak i onaj viralni, on mora da ima sredstva i za to. Kao sto znamo, prvih sest meseci je minimalno potrebno za razvoj, a drugih sest za reklamiranje i promociju.

    Moje iskustvo u komunikaciji i regrutaciji sa “statup” firmama, govori sasvim drugo. Ja smatram da znanje i prihvatanje poslovnog modela nije problem. Problem upravo lezi u pocetnickom kapitalu. Sa jedne strane imamo drzavu, sa cekicem u ruci, a na drugoj surovo trziste, gde se i jabuka tesko prodaje. 🙂

    Moj vid ICT HUB-a je upravo zastita ucesnika od takvih troskova. Ako su ideje dobre i uspesne, ICT Hub moze kompezovati trosak, kroz % prodaje uspesnosti od svih ucesnika. Takodje, osloboditi ih drzavnih nameta. ICT Hub je vec registrovano preduzece, i po meni nema potrebe otvarati novih 40, kad znamo da je uspesnost ispod 50%, u prvih godinu dana.

    Eto, ukratko … 🙂

    Puno pozdrava,
    Petar Nikolic

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.7/5 (10 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 5 votes)
  2. Marina says:

    Bravo Petre!
    Pre par godina sam konkurisala sa svojim projektom u tek osnovani bizniz ikubator u svom gradu. Prošla sam na konkursu ali kada sam ukapirala da biznis inkubatoru treba da plaćam oko 160 evra mesečno na ime zakupa prostora i usluga koje nude (internet konekcija, konferencijska sala i konsalting marketinških stručnjaka), odustala sam.
    Umesto da imam poslovi prostor na “fensi” lokaciji, odlučila sam da novac koji bih njima dala uložim u plaćene oglase i rezultat naravno nije izostao. Ne znam da li uopšte treba da spomenem da je model plaćanja “usluga” bio takav da su čak i nudili da otkupe udeo u vlasništvu firme? Klasična ucena nekome ko ima ideju a nema novac 🙁

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.7/5 (7 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 4 votes)
  3. Problemi sa finansiranjem se mogu posmatrati i na drugi način:

    1. Ako smatrate da vaša poslovna ideja ima smisla, morate i sami da uložite finasijska sredstva.

    2. Otvaranje firme, palaćanje mesečnog troška firme i plaćanje 50$ mesečno po osobi za prostor je veoma prihvatljiv trošak ako projektujete da ćete veoma brzo doći do prototipa koji će vam omogućiti ostvarenje eventualne potrebe za investitorom. Tu stupaju realne prednosti projekata kao što je ICT Hub, jer ako tačno znate šta treba na naučite da biste brzo došli do željenih ciljeva projekta – start kompanije, početak prodaje, potraga za investitorima – ovakava mesta mogu puno pomoći.

    3. Realno, pokretanje biznisa znači startno obezbeđivanje nekih sredstava, a praksa investitora u startap projekte govori da ogromna većina onih koji traže pare za svoj startap – to uopšte ne treba da radi u periodu kada startapi misle da im trebaju sredstva, već kasnije, kada biznis koji se potvrdi početnim rezultatima treba brže razviti.

    Od jeseni ću dosta pisati na ove teme, naročito fokus na segmente kada realno treba tražiti sredstva za investicije od investitora.

    Ukratko, ako očekujete da neko treba da rizikuje zbog vaše ideje finansijama, veoma često treba prvo da se vidi da li vi želite vašim finansijama (ili finansijama koje obezbedite na različite druge načine) rizikujete za vašu ideju.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.1/5 (7 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 5 votes)

Komentari su zatvoreni.