fbpx

Hoćete da pokažete da ste najbolji u svojoj oblasti? Pogledajte primer Istoka Pavlovića

Istok Pavlović je počeo da bloguje 2007. godine, bio je manje ili više aktivan svih ovih godina, a u poslednjih nekoliko meseci intenzivnije se vratio temi internet marketinga koja ga je i proslavila pre mnogo godina.

Ako uzmete bilo koja tri njegova teksta iz prethodnog perioda i zamislite da su to vaši tekstovi – sa takva tri teksta biste se sigurno izdvojili u vašoj oblasti – bez obzira o kojoj se oblasti radi. Hoćete da kreirate sadržaje koje promovišu vašu kompaniju, vašu ekspertizu i prednosti koje imate? – pokušajte da se izdvojite iz mase istih demostriranjem onoga što tvrdite. Ako ako proučite kako to Istok radi i primenite to u vašem slučaju – sigurno ćete uspeti u tome.

Preporuka da pročitateŠta su kvalitetni sadržaji, a šta relevantni i referentni sadržaji?

Zašto onda nema više ovakvih primera relevantnih, drugačijih, korisnih… sadržaja?

U poslednje 3 godine pojavio se veliki broj osoba i na ovim prostorima koji pišu po blogovima i Fejsbucima na različite teme internet marketinga (ista pravila za kreiranje sadržaja važi i za priređivanje sadržaja na društvenim mrežama), i mogli ste pomisliti kako ništa naročito novo i drugačije ne može da se napiše iz te oblasti kada toliko osoba o tome piše. Samo nekoliko tekstova Istoka Pavlovića je pokazalo bar tri stvari stvari:

  1. Uvek može nešto novo/drugačije da se napiše iz neke oblasti
  2. Uvek možete samo sa nekoliko tekstova da pokažete vaše prednosti u odnosu na konkurenciju
  3. Uvek možete veoma brzo da se izdvojite kada predstavite/pokažete/demonstrirate u čemu ste dominantni u odnosu na konkurenciju

Ista pravila važe i za sve ostale oblasti, uključujući i modu i kulinarstvo. Kako se to postiže?

  • Koliko dobro ste izabrali temu?
  • Koliko jednostavno možete da predstavite vašu temu i date relevantne primere koji je dodatno objašnjavaju?
  • Da li ste uspeli da obuhvatite celu temu, ili ste opisali samo neke njene segmente?

Detaljnije o ovome u tekstu “Zašto je teško izdvojiti se iz mase blogera, jutjubera, tviteraša, fejsbukaša…?

Ako pročitate likovani tekst, videćete da je u njemu ova tema predstavljena na drugačiji način nego što se ovde predstavlja, čak je i podela koju sam iznad napisao slična, ali ne i ista… Razmislite zašto je to tako…

Izbor teme nije problem. Problem je ugao predstavljanja teme!

Jedno od veoma čestih pitanja koje dobijam od kompanija jeste “Kako da odaberem firmu za (neku oblast) internet marketinga?” Ako uzmemo primer vođenja Fejsbuk stranica, pročitajte tekstove koji se dobijaju za rezultat pretraživanja “Kako voditi Facebook stranicu“, a onda pročitajte Istokov tekst “Kako da vodite Fejsbuk stranicu, budete zanimljivi, i imate hiljade lajkova“. Pročitajte što više tekstova, nemojte da vas mrzi, jer ćete na taj način tačno videti razlike imeđu lošijih, boljih i sjajnih tekstova na ovu temu.

  • Uporedite naslove ovih tekstova. Da li ste primetili neke razlike? Kod Istokovog teksta odmah je izdvojena i korist koju ćete dobiti čitanjem ovog teksta. Važno je da tu korist koju ste naveli čitalac stvarno i dobije! Isto pravilo o relevantnosti tekstova možete upotrebiti ako npr. istražite na Guglu “Kako kreirati naslov za tekst“. Znači, značajna razlika postoji već od samog naslova teksta.
  • Istok na početku teksta kaže/piše: “Većina tih tekstova deluju korisno na prvi pogled, ali kad ih pročitate shvatate da ti tekstovi govore uglavnom o alatima. […] Verujte mi – svi ovi tekstovi su beskorisni. Samo vam daju lažnu nadu da će vam to nešto pomoći, a u praksi ne pomaže skoro ništa. Nijedan od ovih tekstova ne rešava glavni problem: sadržaj.” Kada do kraja pročitate tekst, vidite da je ova tvrdnja sa početka tačna.
  • Pojedinac ili kompanija vam kaže da veoma dobro vode Fejsbuk stranice? Zamolite ih da vam opišu kako oni to rade, ili da vam daju link do takvog objašnjenja. Nisu tako nešto do sada javno pisali? Ima onih koji rade ovaj posao i opisali su to na vama zadovoljavajući način (Napomena: Ne verujem da ćete uspeti “naterati” Istoka  da za vas vodi FB stranicu”).
  • Isto zamislite u slučaju vaše oblasti: Da li vaši tekstovi direktno upućuju vaše klijente da vam se jave za poslove koje vi radite zašto što ste to toliko dobro opisali.

Najkvalitetniji stručni tekstovi bave se rešavanjem najvećih problema koje imaju korisnici. Ali stvarno! Kada korisnik pročita tekst, on stvarno treba da razreši problem, ili da mu problem napokon postane razumljiv, ili da shvati da taj problem uopšte ima….

A šta se dešava ako je o tim najvećim problemima napisano već dosta sjajnih tekstova?

istok-dragan-varagicPre deset godina sam odlučio da pokušam da skrenem pažnju na sebe na engleskom govornom području i napravio sam blog na engleskom sa tim ciljem. Sa dvadesetak tekstova uspeo sam da dođem tada na 105 mesto AdAge liste top 150 blogova iz tematike marketinga i PR-a. Takođe sam shvatio da ne mogu to više da radim jer za jedan ovakav tekst mi je trebalo više od nedelju dana (a treba živeti od svog rada):

  • Prvo sam morao da odaberem neku od aktuelnih tema o kojima raspravljaju najrelevantnije osobe iz te oblasti.
  • Morao sam da pročitam sve najrelevantnije tekstove iz te oblasti da bih uvideo o čemu su sve te relevantne osobe pisale.
  • Trebalo je da pronađem “nepokriveni ugao” i da osmislim na koji način iz tog ugla posmatranja obradim tematiku na što relevantniji način.

Znači, može – ali nije nimalo jednostavno.

Razlog zbog čega veliki broj osoba veoma teško dolazi u situaciju da o stvarima koje poznaje može da ih posmatra iz različitih perspektiva – jeste nedostatak tzv. analitičkih veština. Na engleskom ste sigurno čuli izraz “out-of-the-box” razmišljanje. Poznat je slučaj masovnog nerazumevanja većine osoba koje su u poslu PRa i osoba iz marketinga – ni jedni ni drugi većinski ne razumeju baš funkciju “onog drugog”, jer svoje proizvode i usluge posmatraju “samo iz svog ugla”. Zbog ovog razloga najkvalitetnije tekstove mogu da pišu osobe koje imaju jednu od ove dve osobine (ili još bolje obe):

  1. Novinari koji imaju razvijene analitičke veštine i znaju brzo da prepoznaju šta je sve važno u oblasti o kojoj pišu, i da zatim prepoznaju o čemu nije pisano, ili na koji način nije pisano o tematici.
  2. Osobe koje veoma dobro poznaju određene oblasti i znaju da prepoznaju šta treba da pišu u kontekstu rešavanja najvećih problema korisnika.

Do 2020. g. poznavanje analitičkih veština će biti presudno za sve poslove koji donose veće plate! O tome sam između ostalog detaljnije pisao u knjizi “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru

Stručni ste, ali ne znate da jednostavno predstavite tu tematiku, ili vas mrzi? Po mom mišljenju, ne poznajete dovoljno tu oblast!

“Rečenica je rečima iskazana misao.” Razumne osobe koje normalno govorom predstavljaju ono što kažu, ako su pismene – to mogu uraditi i pisanjem. Sve ostalo su izgovori.

Po mom mišljenju, osoba koja ne zna jednostavno da objasni i najkomplikovaniju stvar – ne poznaje dovoljno dobro tu oblast. Stil pisanja se uči… vremenom i čestim pisanjem.

Preporučujem da jednostavnost pisanja na bilo koju temu, a da to bude zanimljivo – naučite proučavajući tekstove Hane Kazazović.

Sami procenite jednostavnost Istokovog pisanja…

Da li ste istinski stručnjak ili “instant ekspert”?

Lepota interneta je u činjenici što možete lepo da uporedite ko šta i koliko zna – čitajući tekstove (ili gledajući video materijale). Razlika između onih koji su nešto samostalno naučili, ali nemaju sistemska znanja  i onih koji imaju sistemska znanja i iskustvo primene je u tome što:

  1. Osobe koje nemaju sistemska znanja veoma retko obuhvataju u svojim tekstovima kompletnu tematiku koju obrađuju.
  2. Veoma često ovim osoba su najvažnije neke tehnike kako da nešto urade, umesto strategije zašto bi nešto radili.
  3. Zato što ne poznaju dovoljno najvažnije segmente oblasti koje obrađuju, često se povode najnovijim i najpopularnijim trendovima – koji lako mogu da budu samo trenutno interesantni…

Prethodno ne znači da tekstovi koji se bave tehnikama, alatima i slično ne mogu da budu prikazani na sveobuhvatni način. Primer: pročitajte Istokov tekst o tehnikama pisanja sadržaja za veb “Pravila pisanja na webu: Kako da vas ljudi zaista čitaju“.

Pre nekoliko dana bio sam na predstavljanju četvrtog izdanja knjige “Putovanje u središte srca” koju je napisala Jelena Pantić. Ona piše o emocionalnoj inteligenciji, o radosti života, o načinima kako izaći na kraj sa sobom… Za razliku od mnoštva “instant gurua” i “lajf-koučova”, Jelena koristi sistemska znanja koja je usvojila na fakultetu iz oblasti psihologije (ona je psiholog), i kroz sopstvene primere u različitim životnim situacijama – na jednostavan način predstavlja najvažnije aspekte borbe za “pomirenje sa samim sobom”. Ona je putem svog bloga i Fejsbuk stranice pokazala svoja znanja onima kojima takav pristup rešavanju svojih problema odgovara…

Pročitajte tekst “Šta je znanje danas: Samozvani stručnjaci i instant poznavaoci svega i svačega!

Zaključak: Hoćete da predstavite koliko je vaša kompanija kvalitetna i stručna? Pronađite vaš (drugačiji) način!

Ako tvrdite da ste toliko kvalitetni i dobri – demonstrirajte to na vebu.

Nađite način da vaši sadržaji pokazuju koliko ste dominantniji u odnosu na konkurenciju.

Ne možete to? Znači da još niste našli način da budete bolji od vaše konkurencije…

P.S. Izgleda da se po reakcijama na ovaj tekst nekima ne dopada ovo “najbolji u svojoj oblasti”, gde ja u slučaju Istoka nisam napisao koja je to oblast. U kontekstu ovog teksta to je svakako način predstavljanja internet marketing tematike…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.3/10 (15 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 9 votes)
Hoćete da pokažete da ste najbolji u svojoj oblasti? Pogledajte primer Istoka Pavlovića, 5.3 out of 10 based on 15 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 06/09/2016, RSS

Komentari su zatvoreni.