fbpx

Sjaj i beda grupne kupovine u Srbiji

2011. g. u Srbiji će na Internetu definitivno biti  obeležena ekspanzijom Web sajtova za grupnu kupovinu (en. Social Shopping). Do ovog momenta, u 2011. g. pojavilo se preko 20 novih sajtova koji samostalno obezbeđuju novu ponudu (uglavnom) usluga sa popustima od preko 50 odsto.

Grupna kupovina = Prodaja kupona sa popustima

Poslovni model grupne kupovine zasniva se na klasičnoj prodajnoj promociji, odnosno radi se o varijanti advertajzing poslovnog modela gde postoji prodaja mogućnosti za kupovinu usluga po definisanim popustima (prodaje se kupon/vaučer sa naznačenim popustom).

Obzirom da je smisao ovog poslovnog modela ostarivanje velikih popusta (preko 50 odsto, često i preko 70 odsto) pri kupovini, jedino se različite usluge sa velikim profitnim marginama mogu nuditi preko Web sajtova za grupnu kupovinu.

Najčešći način dolaženja do ponuda usluga koje se nude sa velikim popustima  Web sajtovi za grupnu kupovinu obezbeđuju putem ostvarivanja određenog (većeg) broja prodaja kupona sa popustom za određenu uslugu, da bi ta ponuda uspela. Ponuda sa popustom može da bude vremenski ograničena (a ne mora), da bude ograničena brojem prodaja, ali može da bude i neograničena.

Logika prodaje sa velikim popustima preko ovih servisa za kompanije koje nude usluge bi trebalo da bude promocija same ponude kompanije koja daje popust na neku uslugu:

  • Konkretna ponuda se javno oglašava i vidi je veliki broj online korisnika
  • Online korisnici koji kupe vaučere i isprobaju konkretnu uslugu, ako su zadovoljni uslugu će ponovo koristiti, i/ili će je preporučiti svojim prijateljima, rođacima, poslovnim partnerima…

U kontekstu poslovnog modela prodajne promocije na kojem se zasniva grupna kupovina, postavlja se pitanje promotivnih efekata za ponude usluga koje se na neograničeni period mogu kupiti sa velikim popustom, ili nije potreban određeni broj prodaja da bi ponuda usluge pod određenim popustom uopšte bila aktuelna:

  • Da li te usluge inače nemaju realnu cenu ako se dugo mogu prodavati sa velikim popustima?
  • Da li je te usluge inače teško prodati po drugačijim cenama ako se mogu prodavati sa velikim popustima u velikim količinama?

Stanje grupne kupovine u Srbiji (2010/2011)

Uspeo sam da pronađem preko pretraživača ukupno 26 sajtova koji predstavljaju klasične servise za grupnu kupovinu i 6 sajtova koji prikazuju ponudu različitih servisa za grupnu kupovinu (tzv. agregatori za grupnu kupovinu). Indikativno je veći broj ovih servisa nema implementirane sve aktuelne sisteme online naplate u Srbiji (iako je poslovni model takav da je veoma važno da se odmah plati kupon). Kasnije sam došao do spiska od 42 sajta grupnu kupovinu!

Postoji još nekoliko servisa koji predstavljaju (agregiraju) različitu robu sa popustima, i u svojoj ponudi imaju i jedan deo ponuda sa sajtova za grupnu kupovinu.

Ako se pogledaju poslovni podaci sa APR-a za 2010. g. (kada su se pojavili prvi sajtovi za grupnu kupovinu), možemo videti sledeće (posmatrani su servisi sa istim imenom kompanije u d.o.o. statusu kao što je ime sajta):

  1. Kupime.com servis je imao poslovni prihod od 2,653 mil. din. i gubitak od 2,218 mil. din.
  2. Kolektiva.rs servis je imao poslovni prihod od 1,894 mil. din. i gubitak od 13,405 mil. din.
  3. Grupovina.rs servis je imao poslovni prihod od 0,289 mil. din. i gubitak od 0,920 mil. din.

Određeni broj servisa ovog tipa formalno posluje u sklopu kompanija koje imaju i druge delatnosti pored sajtova za grupnu kupovinu (iako i ove kompanije nemaju baš neki visok prihod na godišnjem nivou), neke od firmi su u statusu preduzetnika.

Neki od ovih Web sajtova i dalje (septembar 2011.) uopšte nema podataka o tome ko stoji formalno iza servisa (koja kompanija), što je kažnjivo aktuelnim Zakonom o zaštiti potrošača (odnosi se na specifikaciju podataka koji moraju da stoje o prodavcu na Web sajtu), i bilo ko može svakog momenta da prijavi tržišnoj inspekciji ovakve e-trgovce.

Grupna kupovina iz ugla e-trgovaca

Zamolio sam Jelenu Tešić, direktoricu servisa Kupime.com za područje Srbije, da prokomentariše iz svog ugla aktuelno stanje grupne kupovine u Srbiji:

1. Kako ocenjujete trenutno stanje e-trgovine u Srbiji, i s tim u vezi aktuelan razvoj servisa za grupnu kupovinu?

Dolaskom sajtova grupne kupovine na tržište Srbije zapravo počinje prava e-trgovina. Do tada su postojali usamljeni pokušaji koji su znali da je budućnost u ovakvom načinu trgovine, ali na žalost ni jedan od tih sajtova za prodaju robe nije bio ovoliko rasprostranjen kao sajtovi za grupnu kupovinu danas. Razlog za to su pre svega atraktivne ponude koje su animirale naše korisnike da počnu na ovakav način da kupuju, iako je do tada postojala averzija i bojazan od plaćanja platnim karticama na internetu.

Početak rada našeg sajta i naših kolega ohrabrio je naše buduće korisnike da svoje prve online kupovine obave baš na našim sajtovima. A to je sasvim dovoljan početak jednog dugoročnog odnosa na obostrano zadovoljstvo nas i naših online kupaca. Razvoj budućih usluga i servisa zasnovanim na principu online kupovine, biće i ubuduće naš cilj na tržištu Srbije i regiona.

2. Da li rezultati vašeg poslovanja u poslednjih godinu dana mogu da se tumače kao mnogo bolji u odnosu na prethodni period, u kontekstu sveprisutne priče o značaju servisa za grupnu kupovinu (da li po vašem mišljenju postoji preterivanje u isticanju značaja grupne kupovine, ili za to ima osnova)?

Rezultati u ovoj godini su gotovo deset puta bolji od prošlogodišnjih, ali to su sasvim razumljive statistike ako se zna da je KupiMe začetnik grupne kupovine u Srbiji. Uložili smo mnogo vremena i novca u marketinške kampanje kroz koje smo javnost edukovali šta to mi nudimo, kakav je to mehanizam grupne kupovine, šta su benefiti za pružaoce usluga i online kupce.

Danas sa sigurnošću možemo reći da nema socijalno aktivne osobe u Srbiji koja ne zna šta je to grupna kupovina. Jer grupnom kupovinom puno je značajajnih područja života pokriveno – ekonomski, socijalni i edukativni.

3. Koliko po vašim informacijama ima “ozbiljnih igrača” na tržištu sajtova za grupnu kupovinu (obzirom da ih ima preko 40 trenutno u Srbiji), i šta su po vašem mišljenju parametri koji će odlučiti o tome ko će opstati od sve te gomile sajtova u narednim godinama?

Već naredne godine možemo očekivati da se situacija na tržistu iskristališe i pokaže ko su zapravo najuspešniji sajtovi, a to pre svega znači ko ima najviše aktivnih korisnika. Po našim saznanjima i iskustvu iz drugih razvijenih ekonomija, opstaće ne više od deset  sajtova, a od toga se pet može smatrati liderima.

Ovo je biznis model koji iziskuje velike investicije u marketinške kampanje i podršku atraktivnim ponudama, zbog toga će oni koji nisu spremni to da isprate vremenom početi da gube aktivne korisnike, a time i potencijalno dobre poslovne rezultate.

Problemi grupne kupovine – Velika priča, Puno servisa, Malo para

Kao što se lepo može videti iz podataka sa APR-a (situacija mi dosta liči na aukcijske sajtove u 2009. g.) da ovo tržište u prošloj godini teško da je “dobacilo” 50.000 EUR na godišnjem nivou, ipak se u našim uslovima za sada više radi o obećanju uspešnog poslovnog modela, nego što on to stvarno jeste. Razlozi jesu mnogi, ali kada ovakve poslovne prihode pokažete nekom klasičnom trgovcu – pažljivo posmatrajte njegovu reakciju…

Obzirom na probleme koje trenutno ima najpoznatiji servis za grupnu kupovinu – Groupon, uopšte nije čudno da troškovi ovog poslovnog modela i u našim krajevima prevazilaze prihode (bar u 2010. g.), ali to ne znači da će ovakva situacija sa domaćim sajtovima za grupnu kupovinu biti zauvek loša. Pitanje je samo ko će opstati, jer sada imamo suviše Web servisa ovog tipa.

Trenutna situacija je kao na divljem Zapadu – kopiraju se ponude, kradu se klijenti, i dalje se pojavljuju novi servisi, a sve se dodatno komplikuje pokušajima agregatora za grupnu kupovinu da se postave između kupaca i klasičnih sajtova za grupnu kupovinu.

Tokom naredne godine situacija na ovom tržištu će biti znatno “čistija”, jer će se definitivno izdvojiti oni servisi koji mogu da se nose s konkurencijom. Neće svi moći da izdrže gubitke koje nosi sa sobom ovaj poslovni model, a naročito je važno ko od ovakvih servisa ima dobro organizovanu prodaju koja dugoročno može da opstane na ovom tržištu. Činjenica je  na ovdašnjem tržištu ima više inostranih servisa za grupnu kupovinu koji zbog investicionih aktivnosti mogu da se izdvoje od ostale konkurencije, ali da li će se to desiti, videćemo.

Ono što se i sada vidi je da je fokus i dalje na ponudama iz Beograda (Beograd i ima najveći broj firmi na jednom mestu), ali se pojavljuju servisi koji uspevaju da ostvare povoljne ponude i u drugim gradovima.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.1/10 (10 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 3 votes)
Sjaj i beda grupne kupovine u Srbiji, 5.1 out of 10 based on 10 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 25/09/2011, RSS

52 odgovora na Sjaj i beda grupne kupovine u Srbiji

  1. Aleksandar says:

    Dobar dan svima. Javljam se kao obican gradjanin. Koristim kupone na popusti.rs i kolektiva.rs i do sada sam zadovoljan. Tacno je da se ovakvom kupovinom ostvare znacajni popusti, medjutim to su i velike mamipare, jer kupite i nesto sto vam u datom trenutku bas i ne treba. Na kraju potrosite i vise para nego sto ste mislili. Od dvadesetak kupona koje sam iskoristio, samo u tri slucaja nisam bio zadovoljan (otkrio sam da cena koja je data sa popustom jeste zapravo redovna cena u gradu, zatim umesto jednog proizvoda dobio sam drugi, a u trecem slucaju konobar je bio jako neljubazan kad je video da imam kupon), ali mi je generalno drago da se trgovina putem interneta razvija i u Srbiji. Vreme i trziste ce pokazati koji od sajtova za grupnu kupovinu ce opstati, a koji ce otpasti. Nemoguce je biti clan svih sajtova jer se to finansijski ne moze izdrzati, niti se fizicki moze postici da se svi kupooni iskoriste, ali biti clan dva sajta je OK.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Saša J. says:

    Koristim sajtove grupne kupovine za promociju mog restorana i u principu sam zadovoljan jer je preko 3.000 kupona do sada prošlo kroz restoran. Naravno preko više sajtova. Kao probleme koje bih istakao jesu sledeće činjenice – retko ko od tih gostiju se vrati ponovo, pojedini sajtovi lažiraju broj kupona i bez moje dozvole za to (a kad reklamiram objašnjavaju mi da je to dobro zbog moje ponude i mog restorana !?!), i ponekad manja kašnjenja u plaćanju.

    Obzirom da sam se ranije bavio malo kompjuterima i pratio dešavanja na webu, malo sam i sam analizirao sajtove grupne kupovine. Moj zaključak i odluka sa kojim radim jeste pozadina tog sajta, koliko dugo postoji i koliko ljudi radi u njemu. U praksi sam imao slučajeve da mi dolaze ista osoba da nudi saradnju, da je ta ista osoba zadužena i za ubacivanje ponude na sajt, plaćanje, dostavljanje obračuna i linkova. Isto tako nisam mogao odneti ugovor koji sam naknadno potpisao u neke od tih sajtova jer uopšte nemaju kancelarije nego rade u svom stanu!!! Svestan sam potpuno da je kriza, da neki tek počinju sa radom, novca uvek nedostaje ali zato i ne treba da postoji 50 grupnih sajtova nego možda 20. Zamislite da ja spremam hranu za restoran u svojoj kući! Baš iz tih razloga i želim da radim sa sajtovima koji su poslovno stabilni i koji se neće ugasiti za 3 meseca rada. Zato pored iskustva sa sajtovima pratim te sajtove na fejsbuku (koliko imaju lajkova) i na alexi.
    Za alexu neki ljudi iz struke pričaju da nije najpouzdanija, ali za nas korisnike i ne mora biti 100% pouzdana. Ali nam opet pokazuje nekakav odnos gde je ko i to se najćešže i oseti i u praksi.

    Za sve one koji prate grupne sajtove evo rangovi 10 sajtova koji su najbolje pozicionirani na alexi:
    1. popusti.rs – 110
    2. polacene.rs – 179
    3. kupime.com – 210
    4. kolektiva.rs – 265
    5. kudaukupovinu.rs – 289
    6. kupon.rs – 367
    7. grupovina – 408
    8. kuponko – 534
    9. kupoman – 583
    10. grupko – 593

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. Ivan says:

    Mi smo najnoviji ili ti najmladji u ovome http://www.autentik.rs/ pa pogledajte kako to izgleda. Hvala

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.