fbpx

I dalje skrivene Google vesti za Srbiju

Milan Dinić je krajem marta uočio na Google-u pojavljivanje rezultata vesti na srpskom jeziku. Šest meseci kasnije, Google vesti na srpskom jeziku i dalje nisu vidljive preko menija, pojavljuju se rezultati vesti u rezultatima pretrage, ne postoji prva stranica Google vesti, ali ovaj servis je potpuno funkcionalan za pretragu vesti.

Pretpostavljam da nije još sve prošlo proveru sitnih grešaka. Ono što sam video od grešaka u kratkom pregledu su greške u padežima (8 sat), po linkovima gde postoje različiti nazivi za isti link na različitim stranicama, greške u broju srodnih vesti i nemogućnost pretrage vesti starijih od dva meseca. Ovo nisu neke naročite greške, ali je pitanje kada će Google pustiti ovaj servis…

Izvori koje pokriva Google, a koje sam pregledao u kratkom vremenu, jesu veoma raznoliki (neke izvore nisam viđao po postojećim agregatorima kod nas), i biće interesantno kada krene još masovnija samostalna prijava online izvora.

Svakako, pojava ovog servisa jeste veoma značajna za dodatno povećanje posećenosti sajtova sa vestima, a sa druge strane domaći agregatori dobijaju ozbiljnu konkurenciju.

Za sada se ispostavilo da postojeći internacionalni servis Wiki Vesti nije naročito ugrozio “primat” postojećih agregatora, iako potiče sa veoma posećenog servisa Wikipedia.

Ako se ja pitam, što više ozbiljnih i posećenih agregatora vesti, to bolje za povećanje generalne posećenosti domaćih sajtova…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 10/09/2009, RSS

1 odgovor na I dalje skrivene Google vesti za Srbiju

  1. Милан says:

    Ово је нешто ново. Када сам ја открио претрагу вести, она није била преведена а ни овај УРЛ није радио. Тако је било све до пре неколико недеља када је претрага коју сам ја користио престала да ради. Нисам приметио вести у основној претрази, можда зато што и не тражим често дневнополитичке и сличне упите.

    Сада је ово већ добро уобличена услуга, што се може видети и по томе што су локализоване помоћне странице. Моја претпоставка је да се неће још дуго чекати на званичан почетак рада.

    Када сам након првобитног уочавања приметио да је доста времена прошло а да још нема почетка рада, претпоставио сам да се можда ради и на другим локализацијама па се жели да се оне пусте у пакету. Мењањем кодова за земљу и језик у УРЛу то се и може делимично потврдити. Тако се могу видети вести за Словачку, Бугарску и Румунију које званично не раде. Занимљиво је да нема словеначке и хрватске локализације. Уколико би кренула само српска, то би било први пут (барем колико ја знам) да је Гугл са неком локализацијом прво кренуо у Србији, а што може да сведочи да српско тржиште полако постаје највеће.

    Други домаћи сакупљачи вести ће сигурно бити погођени након потпуног почетка рада јер ће изгубити део посете са Гугла; сада ће посетиоци моћи директно да иду на странице са вестима и неће им бити потребан посредник. Корист ће на другој страни имати мањи извори који се иначе нису добро рангирали у претрази и који нису довољно познати; сада ће они сигурно повећати посету. Сами корисници неће имати много користи од разноврсности извора, јер се код нас углавном ради о преписивању једног те истог текста. Стање би се поправило уколико би се укључили и блогови и аналитичка (типа НСПМ) и слична места.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.