fbpx

Gledanje TV programa online

U poslednjih godinu-dve situacija sa padom cena pristupa Internetu dovela je do toga da se i na ovim prostorima dešava sve veće interesovanje za gledanje televizija, filmova, serija, sportskih prenosa, koncerata (…) preko Interneta. To se može primetiti i po činjenici da je Youtube.com jedan od 3 najposećenija sajta u Srbiji i Hrvatskoj (npr.).

Ponuda ovog tipa korišćenja Weba na svetskom nivou je ogromna:

  • Možete gledati besplatne televizije online preko specijalizovanih softvera.
  • Možete pretraživati velike baze podataka za direktno gledanje TV programa, serija, filmova…
  • Možete direktno pretraživati video tematiku za koju ste zainteresovani preko servisa kao što je OVGuide.com (objedinjuje video i tv sajtove), Google Video (objedinjuje različite video sajtove), ili npr. wwiTV.com (hiljade online TV stanica, uključujući i određeni broj ovdašnjih televizija).
  • Ako vas nervira lošiji kvalitet video materijala (televizija) koje gledate online, postoje online servisi koji nude kvalitetnije video/TV materijale, kao što je npr. DailyMotion.com.

Televizija na Internetu u regionu

Juče sam posle dužeg vremena imao malo više mogućnosti da istražim šta se dešava na ovdašnjem Webu sa aspekta ponude online televizije, filmova, serija… U jednom momentu sam pomislio da bi bilo interesantno popričati sa nekim od vlasnika ovakvih sajtova, ali se ispostavilo da su to uglavnom klasični AdSense advertajzing sajtovi, bez direktne informacije o tome ko je uopšte vlasnik ovakvih sajtova, sem anonimnog formulara za postavljanje upita. Tako da sam ipak samostalno pregledao ono što se može videti na ovim prostorima, bez adekvatne konsultacije sa “činiocima” ove igre.

Koristi TV medija

Internet čak i na ovim prostorima omogućuje medijima ili pojedincima koji žele da prave (ili kreiraju) TV program da ga promovišu na mnoštvu online lokacija. Servisi kao što su Ustream.tv ili Justin.tv omogućuju da besplatno online puštate vaš TV program (bilo putem Web kamere ili profesionalne TV produkcije, a neke ovdašnje TV stanice se emituju online preko ovakvih servisa). Veliki broj domaćih i inostranih Web sajtova jednostavno preuzimaju na sopstvenom sajtu emitovanje ovakvih TV programa, što u osnovi širi vidljivost televizija.

Sa druge strane, samo je nekoliko ovdašnjih komercijalnih servisa Internet televizije koji predstavljaju konkurenciju postojećim kablovskim ili satelitskim sistemima, sa preko 100 kanala na ovdašnjim jezicima (mogu se pronaći reklame do ovih servisa na besplatnim servisima za praćenje Internet televizije).

Od ovakvih servisa, prema mom malom istraživanju, izdvojio sam servise (prethodno se morate izboriti sa dodacima da uopšte možete pratiti TV programe, kao što su WM player, Real player, Flash…) kod kojih možete odmah gledati Internet TV, bez posebnog prijavljivanja, skidanja softvera i sl.:

  • UživoTV.com, servis u sklopu (SEO) mreže sličnih Web sajtova (dobro pozicioniran na pretraživačima). Prilagođeniji je nešto više korisniku nego reklamiranju (veći osnovni ekran TV stanice), u odnosu na većinu  sličnih sajtova. Pregledan, lako se odabiraju različite TV stanice, veliki broj stanica koje iz prve prorade (preporuka – nova verzija MSIE).
  • Uživo24.com, nešto manji prozor za TV stanicu, ali sa dosta TV stanica koje iz prve prorade.
  • Tjuner.com, veliki broj internacionalnih TV/Radio stanica u kombinaciji sa ovdašnjim stanicama. TV program se pušta u posebnom prozoru.
  • Susjed.com, servis koji u osnovi sadrži veću količinu raznorodnih servisa koji dodatno podižu rejting Web sajta, pored posebnog dela za Internet televiziju. Veći ekran TV programa, ali treba imati sreće da određeni program i proradi.

Interesantno je primetiti da kada se uporedi ponuda ovdašnjih TV stanica na različitim sajtovima, ni jedan od ovdašnjih servisa ovog tipa nema sve dostupne ovdašnje TV stanice, pa je potrebno koristiti veći broj ovakvih Web sajtova. To dodatno pokazuje da korist od ovakvih Web sajtova za njihove vlasnike nije naročito velika, jer bi se u suprotnom verovatno potrudili da budu ažurni sa spiskom dostupnih TV stanica.

Koristi Web sajtova koji besplatno omogućuju objedinjeno gledanje TV kanala

Na ovim prostorima poznato je da su prihodi od online oglašavanja znatno manji od prihoda u razvijenijim državama, ali je u poslednje vreme moguće ostvariti i preko 300/400 EUR mesečno na osnovu posećenosti od 2.000+ posetilaca dnevno, pod uslovom optimizacije sadržaja stranica sajta sadržajima koji “privlače” skuplje reklame (PPC model oglašavanja).

U segmentu Web sajtova koji okupljaju ovdašnje besplatne TV stanice na Internetu, činjenica je da ima nekih para za određeni broj “igrača” na ovom tržištu. Potražnja za ovakvim servisima je sve veća kako raste broj korisnika Interneta sa brzinama pristupa preko 1 Mb/s, i nije čudno da ovaj segment tržišta u regionu pokriva jedno 30-40 Web sajtova (koliko sam mogao da vidim).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 16/02/2010, RSS

3 odgovora na Gledanje TV programa online

  1. Evo i jedan primer od mene, posto ga pratim odavno kad hocu da gledam neki sport…http://www.balkaniyum.tv
    Kosta $5.99/mesecno sto je koliko i 3-4 piva. Sadrzaj koji se emituje na ovakvim sajtovima nije besplatan (ako rade legalno), hardware i bandwidth koji ide uz to kostaju tako da oni ne mogu ziveti od 400Eur reklame mesecno. Verujem da postoji jos slicnih sajtova, ali ja sam koristio ovaj i (be obzira na vizuelnu nesavrsenost) nikada nisam imao problema sa streamom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Robert says:

    Sudeći po interesovanju za ključeve na forumima,
    a zbog ponude TV programa sa EX-YU područja,
    Net TV plus je momentalno pravi hit.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Baš sam i ja ovih dana kopao po netu da vidim kakvih ponuda ima na tu temu, pa mi je sad bilo zanimljivo da ovo vidim i čitam. Pronašao sam nekoliko softvera koji nude free gledanje kanala, ali dobar broj tih kanala ne funkcioniše. Neki su opšti, neki za muzičke kanale i sl. Posetio sam i navedene sajtove. Ima odredjene ponude, ali ne mogu reći da sam zadovoljan kvalitetom i raznilikošću, kao što sam na primer zadovoljan online radio stanicama.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.