fbpx

EU kandidatura: Tviteraši i blogeri – klanovi, plaćenici, moralisti, gerila… #izboriSR

Danas (nedelja) u novinama Politika tema dana je kandidatura Srbije za članstvo u Evropskoj Uniji, odnosno šta EU kandidatura realno donosi Srbiji i kada.

“(…) Kratkoročno gledano, Srbija neće imati neku veliku praktičnu korist, koja bi se, recimo, odmah odrazila i na naše novčanike, ali, dugoročno posmatrano, korist bi, prema mnogim očekivanjima, mogla biti velika, ne samo za državu, već i za njenu privredu i za građane, budući da je briselska odluka promenila imidž zemlje nabolje, što bi trebalo da privuče strane investitore i šire otvori vrata novim radnim mestima.”

Predstavnici medija od četvrtka svakodnevno imaju bar jedan ili u glavnom veći broj tekstova na ovu temu, koja je objektivno veoma važna za Srbiju i za sve one građane koji shvataju da ulazak u EU ne znači automatski bolji život i bolje plate za sve, već se radi o procesu koji obavezuje ovdašnje političare da donošenjem i sprovođenjem pozitivnih zakona urede Državu u cilju dosezanja pravnih i ekonomskih dobrobiti za građane.

Da li u tom kontekstu blogeri i/ili tviteraši mogu da iskazuju svoj stav o ovako važnim pitanjima, bez obzira koliko se taj stav dopadao ili nedopadao nekom od simpatizera ili aktivistima pojedinih političkih opcija?

Kao i u slučaju komentara na sajtovima klasičnih medija, putem Tviter trolovanja i pokušaja diskreditacije “viđenijih” blogera i Tviteraša, postoje pokušaji da se na bilo koji način spreči iskazivanje sopstvenih stavova online korisnika, koji ne idu u prilog nekoj političkoj opciji ili idu u prilog nečijoj drugoj političkoj opciji!

Sveprisutna tema EU kandidature već danima u medijima ako se pojavi u vidu blog postova, kao što je to bilo kod Miloja, Dede, Mahlat… – Tada je ovo sumnjivo, plaćenićki… Jedino to nije odraz reakcije pojedinca koji ima svoj stav o veoma važnoj političkoj temi današnjice u Srbiji.

Politička kampanja za izbore je odavno počela, a u poslednje vreme je intenzivirana… To što nas čeka do početka maja ne znači da osobe koje su već duže na Webu ne mogu i neće iskazivati svoje političke stavove koji ne odgovaraju svima. I nemojte očekivati da ovakvih tekstova na važne političke/ekonomske/društvene teme neće biti i dalje od strane pojedinaca iz online zajednice, jer to nisu samo teme za klasične medije. To jesu teme o kojima će sve političke stranke koje će učestvovati na izorima morati da imaju svoj što precizniji odgovor (to ćemo tek da vidimo).

Naviknite se da Internet definitivno daje mogućnost plasiranja sopstvenih stavova, bez obzira koliko se oni vama dopadali ili ne, bez obzira da li hoćete da svrgavate aktuelnu vlast ili da ne dozvolite da oni drugi dođu na vlast…

P.S. Storify reakcija na ovaj tekst i srodnih linkova…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)
EU kandidatura: Tviteraši i blogeri - klanovi, plaćenici, moralisti, gerila... #izboriSR, 5.5 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

5 odgovora na EU kandidatura: Tviteraši i blogeri – klanovi, plaćenici, moralisti, gerila… #izboriSR

  1. Dragane,

    Mislim da pravis zamenu teza. Jedini koji diskredituju korektne blogere koji iznose svoje politicke stavove i promovisu ideje bliskih ili stranaka kojima pripadaju, su samo i samo oni blogeri koji to rade iz interesa. Kada bi oni, kao sto postoji zakon u nekim normalnim demokratijama, u svakom takvom tekstu napisali fusnotu, da i dalje iznose svoj stav ali da su i clanovi te i te stranke, ili da imaju poslovni ugovor sa tom i tom strankom, sva “magija” bi nestala i citaoci bi znali na cemu su.

    Ovako, verujem da pojedinci koriste ovu situaciju i u svojevrsnoj sivoj zoni javne pisane reci rade nista drugo nego politicku kampanju i na taj nacin dovode u zabludu svoje citaoce.

    Nismo svi insajderi, pa da znamo kako i ko i sta i za koliko para, prasica, tezgi, slika iz kafane sa politicarima. Neko ce sumnjati da jedan bloger pise nesto zbog dve tezge na pijaci, da drugi pise zbog neke donacije za projekat, i takvih primera samo ja mogu da navedem 10-15.

    I da ovo dovodjenje u zabludu ima smisla za narucioce posla mozda najbolje opisuju i primeri gde potencijalni kandidati za gradonacelnika Beograda otvaraju naloge ili cak online news sajtove, gde i sami radnici nemaju pojma sta se dogadja, a sta tek onda misle ovi “obicni” korisnici drustvenih mreza, koji o tome pricaju dva dana kao da se novi BBC rodio. To samo kao primer, da se vidi kako je ovo negativna pojava.

    Otklonite sumnju u nepravilnosti i onda se nece citati izmedju redova i sumnjati u ljude kao sto su Miloje, Deda ili Mahlat. Ja licno i ne sumnjam, ja sam insajder, moje nije da sumnjam, moje je da znam, da budem krajnje precizan, ali sigurno neko i sumnja, jer ne zna na cemu je.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Ja sam baš zbog toga o čemu Damir piše počeo da na tekstove koji mogu da izazovu sumjju stavljam napomenu
    http://www.milojesekulic.rs/licno/disclaimer/

    Ljudi sumljaju i u nju ali Bože moj, to je već stav prema meni kao čoveku.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Bad Brain says:

    Ko s Đavolom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Verkić says:

    Kako i sama ponekad napišem tekst koji je politički obojen, a danas sam jedan takav i objavila, nisam mogla čitajući komentare na Vaš post da ostanem po strani. Približavanjem izbora ova tema će, po svemu sudeći da bude broj jedan, a sa njom će sve više da se pojavljuju i dileme – da li, kako, koliko …. ????
    Okrenemo li se unazad, zadnjih godinu dana samo, ovo pitanje sam mogla bezbroj puta da postavim čitajući tekstove mnogih blogera. Međutim, nije me to interesovalo. Pitate se, zašto? Jednostavno. Na blogovima i društvenim mrežama, gradimo svoj kredibilitet. Prateći nekog, tačno mogu da prepoznam, kako Miloje kaže “ko je kakav čovek” Zato, ako je neko uspeo, da iznošenjem svojih statova i zaradi, mogu samo da mu čestitam i nimalo mi ne smeta. Više mi smeta, kad neko od nas pokušava svoj tekst da “oboji” rečima mržnje, a ne argumentima, pa ma o čemu pisao i to samo zarad bolje posećenosti.
    Nikad, do god me na to ne natera Zakon, a koliko znam zasad ne postoji, neću da napišem ono “ovaj tekst nije ni na koji način ……” iz veoma jednostavnog razloga. Ja svoje posetioce ne obmanjujem i taj “dodatak” tekstu bi bilo kao da im se pravdam. Mada, veoma bi mi imponovala etiketa: “uticajni, plaćeni bloger” 🙂
    Kad Varagić, Miloje …. nešto napišu, sigurno ću to i da pročitam. Godinama vas pratim i na neki način znam kako razmišljate. Stoga me zaista ne zanima da li je neki vaš tekst plaćen ili ne, jer znam da biste i tada izneli samo i jedino svoj stav.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Naša onlajn zajednica je u globalu još uvek mlada i tek je počela da se razvija u punom opsegu. To što je umnogome olakšano iznošenje ličnih stavova, ma kakvi oni bili, je u stvari veoma korisno. Lakše je prepoznati kvalitet i učiti se na tuđim greškama. Sve to će dovesti do kvalitetnijeg onlajn prisustva i “poplave” kvaltetne, zdravorazumske kritike već na nekim sledećim izborima. Političke teme nisu jedine koje odražavaju trenutno stanje, isto je, ako ne i gore, na estradi:
    http://www.crvenitepih.com/2012/03/estrada-na-internetu/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.