fbpx

Da li će ovdašnji korisnici profitirati od najavljenog rata e-wallet sistema naplate?

U jučerašnjem ekonomskom dodatku “Novac” novina Blic, pojavio se kratak tekst pod nazivom “Uskoro balkanski PayPal” (nisam našao tekst na njihovom sajtu), gde se najavljuje e-wallet sistem plaćanja PikPay (nešto slično kao PayPal), pozivajući se na blog Netokracija.com.

PikPay sistem plaćanja

PikPay namerava izaći na bosanskohercegovačko, srpsko, crnogorsko i hrvatsko tržište početkom decembra ove godine, a nudiće dva načina plaćanja:

PikPay Prepaid MasterCard karticom na fizičkim POS terminalima i Internet prodavnicama koje nisu uključene u PikPay sistem;
– Autorizacijom svoga profila u ovlaštenim PikPay Store i PikPay Web Payment internet prodavnicama.

PikPay predstavlja varijantu bezgotovinskog online plaćanja koju razvija tim iz BiH koji stoji iza veoma uspešne prodavnice Pik.ba, a nedavno je Nebojša Radović za srpsko tržište pustio prodajni servis Pik.rs.

PayPal, MoneyBookers, Q-voucher, i ostali…

Svojevremeno je na “sva zvona” najavljivan dolazak PayPal-a u Srbiju, kao i drugog poznatog sličnog sistema plaćanja MoneyBookers, ali do toga za sada nije još došlo.  Pre neki dan Slobodan Marković (spacijalni savetnik u Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo) je preko Twittera najavio puštanje servisa Send Money PyPal-a u narednoj godini (via @eniax).

Jedini servis ovog tipa koji je u funkciji ovog momenta u Srbiji jeste Q-voucher sistem plaćanja, koji je zaživeo na oko 20 Web sajtova u poslednje dve godine.

Svojevremeno je aukcijski servis Limundo imao u planu da kreira sopsteni sistem Internet plaćanja, pa se u sklopu ovih novih okolnosti (PikPay i spori dolazak PayPal-a) možda ponovo odluče za taj korak…

Još dve godine čekanja…

Kao što se može videti, nismo puno odmakli u razvoju e-wallet sistema plaćanja inaplate putem Interneta, a videćemo šta će se dešavati u narednom periodu. Čak i ako najavljeni sistem plaćanja PikPay bude uspešan u svom proboju na ovdašnja tržišta, stručnjaci za ovakav tip usluga napominju da je prosečno vreme značajnijeg proširenja nekog bezgotovinskog sistema negde oko 2 godine, bez obzira na to o kom se sistemu plaćanja radi. Znači, potrebno je dve godine da se definitivno vidi koliko će biti uspešan neki bezgotovinski sistem plaćanja…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Da li će ovdašnji korisnici profitirati od najavljenog rata e-wallet sistema naplate?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 24/10/2010, RSS

7 odgovora na Da li će ovdašnji korisnici profitirati od najavljenog rata e-wallet sistema naplate?

  1. Aleksandar says:

    Treba ovde pomenuti i Intezin platni procesor, zatim PakomPay i eMS koji se koriste u Srbiji.

    Da li ovaj bosanski servis ima dozvole da radi u Srbiji, tj, da li domaće kompanije mogu nesmetano i legitimno da ga koriste?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Aleksej says:

    “…kao i drugog poznatog sličnog sistema plaćanja MoneyBookers…”
    Ja koliko znam MB je već par godina dostupan stanovnicima Srbije i radi savršeno… 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Eniac says:

    Hvala Dragane na spomenu, nisam mnogo sirio pricu o PikPayu iz razloga sto je jos uvek rano kada je srpsko trziste u pitanju. U Bosni je vec sistem postavljen na pik.ba a planira se sirenje i na jos neke partnerske sajtove. Treba uzeti u obzir cinjenicu da je Pik tamo jako popularan servis (ima oko 100.000 poseta dnevno) i da ce, zbog potrebe ovakvog sistema, taj proces proboja medju korisnicima biti znatno kraci.

    Sto se tice dolaska na srpsko trziste, on ce se desiti onog trenutka kada budemo 100% sigurni da je resenje zadovoljavajuce sa aspekta nasih, ne tako liberalnih, zakona oko kojih cemo se pre pustanja konsultovati sa ljudima koji imaju najvise znanja u toj oblasti.

    Tu sam ako bude nekih pitanja 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Jasno je da Pik sledi prastaru (ne i neefikasnu) strategiju eBay-a sa početka njegovog poslovanja u SAD, ali dok sva tržišta stare Jugoslavije ne budu objedinjena, teško da može doći do uspeha (primer Pogotka, koji je kasnije veoma ”zaboravljen”).

    Takođe, nekoliko sličnih provajdera e-plaćanja već nameravaju zvanično da uđu na balkanska tržišta, dok PayPal sigurno ovde zvanično neće ući dok se ne stvore politički i platežni uslovi (primer Rumunije i ulaska u EU).

    Iz iskustva sa poslovanjem ProdajLako.com aukcijskim portalom, mogu samo reći da je e-commerce u Srbiji i dalje jedna skupa, neisplativa i neefikasna ”rabota” i tako će sigurno biti još dugi niz godina.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. @Aleksej, već je više puta pisano na ovu temu (Moneybookers), i sa aspekta legalnog sistema poslovanja kompanija potrebno je da domaće banke mogu da obrađuju plaćanje i naplatu da bi sistem plaćanja bio legalno dostupan u ovoj zemlji.

    Slično je i za 2CO, koji i koriste domaće kompanije preko deviznih računa, ali to nije sistem koji se može koristiti ovde uplatom u dinarima.

    @Aleksandar Ovde u članku sam sve vreme pominjao tzv. e-wallet sisteme plaćanja. Intenzin sistem (i njegova podružnica eMS) to nisu.

    @Eniac što se tiče legalnsti sistema plaćanja i potreba da bi neki sistem plaćanja bio legalan u Srbiji, treba da popričaš sa Slobom Markovićem. On na tom planu može puno da pomogne…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Zašto se niko potrudi oko našeg sveta kako treba? Mislim na udruživanje sa nečim što je stvarno potrebno ljudima, recimo Zynga vaučeri na kioscima Štampe, ili tako nešto, za 500 dinara? 🙂 Volela bih još i da mogu sms-om da platim kartu u GSP recimo, i to je to.

    Meni više uopšte nije jasno šta nas to kao koči, plaćanje je u Srbiji moguće na mnogo načina… zašto PayPal a ne Pik.rs ili zašto Qvoucher a ne Moneybookers? Koje su sličnosti i razlike? Koja je najveća a koja najniža suma koja se može tako platiti?

    Jel pitao neko kartičare šta misle o tome? Volela bih da neko razjasni ovu gungulu, points of parity i points of difference.
    Hvala.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Limundo nije zaboravio na svoje obećanje. Vidimo se na BizzBuzz-u – biće i eksluzivnih objava na konferenciji i nadam se da će se mnoga pitanja razjasniti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.