fbpx

Dot-com uspeh koji će trajati – Ilija Studen/ActiveCollab/A51

Ilija Studen je savremeni top menadžer (iako priča o sebi samo kao o programeru) savremene Internet-only (dot-com) kompanije Area51 (A51), i glavni je tvorac project management softvera ActiveCollab (aC). Ovde možete pročitati nedavni intervju sa Ilijom, a priču o promotivnom uspehu besplatne verzije ovog softvera možete započeti odavde (ako niste upućeni, aC je do sada najbolje promovisani domaći softver na svetskom nivou).

Preko prethodnih linkova možete pročitati priču o puštanju besplatne verzije ActiveCollab-a, i o njenom promotivnom uspehu (prikazi na najozbiljnijim svetskim sajtovima iz oblasti koje su u nekoj vezi sa project managementom – PM), kao i o tome koliko je teško nakon besplatne verzije napraviti plaćenu verziju koja se kupuje (“samo kvalitet prodaje proizvod”).

Danas sam se sreo sa Ilijom i proveli smo dosta vremena u različitim razgovorima, a imao sam priliku i da čujem priču o razvoju plaćene verzije aC koju je Ilija pričao na ovogodišnjem Web Start-u.

Da bi se došlo do komercijalne verzije ActiveCollab-a uloženo je u razvoj 20.000 $US, a prvog meseca nakon puštanja komercijalne verzije zarađeno je više od dvostruke vrednosti uloženog. U poslednjih nekoliko meseci A51 je počeo sa reklamiranjem ovog softvera na najcenjenijim svetskim sajtovima iz oblasti koje pokrivaju ciljne grupe korisnika ovog softvera (programerske i dizajnerske firme, kao i sve ostale firme kojima je potrebno radno online PM okruženje), što znači da su budžeti za oglašavanje ove firme veoma značajni za naše uslove. Iz prethodnog proizilazi da i ovaj softver donosi sasvim dovoljno para kada se može ozbiljno oglašavati online na svetskom nivou, bez ikakvih kredita, para sa strane i sl.

Ono što je meni najfascinantnije u celoj ovoj priči je potpuna jednostavnost sa kojom Ilija planira i ostvaruje šta je zamislio, što sada već uključuje i veoma ozbiljne varijante plasiranja tekstova na najuticajnije sajtove i blogove (npr. uskoro ćete čitati njegovu priču o tome u čemu greše manje posećeni blogeri, da bi privukli sredstva od oglašavanja – biće objavljena na jednom veoma poznatom/uticajnom/posećenom US blogu).

Ilija već sada zna koji će novi softver krenuti da razvijaju tokom naredne godine (veoma interesantna priča, ali “o tom’ – potom”), i zna šta će se raditi do 2012. g. Koliko poznajete domaćih menadžera koji ozbiljno planiraju na dugi rok?

Uskoro kreće blago povećanje broja zaposlenih (uz angažman HR konsulatanta za posao odabira kadrova! – Trenutno firma broji “tri člana”), od naredne godine ide selidba u veći poslovni prostor, a namera je da firma ostaje u privatnom vlasništvu (znači, neće tražiti VC, neće ići na berzu i sl.), i da broj zaposlenih raste sa potrebama – koje nisu megalomanske.

Ako i dalje nije jasno koliko je ozbiljan posao koji je tema ove priče, dovoljno je da pogledate broj (preko 13.000 postova) i sadržaj  na forumu koji prati ActiveCollab (oko 10 korisnika u svakom momentu). Ova priča traje, a i trajaće još dugo, jer je Ilija sve ovo postigao sa 24 godine života.

Mislim da druge kompanije već sada mogu da ga angažuju kao ozbiljnog biznis konsultanta koji može plastično da im objasni na svom primeru kako se kreira proizvod i podrška prema potrebama klijenata, i kako se koristi Internet za ozbiljne promotivne aktivnosti.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Dot-com uspeh koji će trajati - Ilija Studen/ActiveCollab/A51, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

4 odgovora na Dot-com uspeh koji će trajati – Ilija Studen/ActiveCollab/A51

  1. mileusna says:

    Konkurencija u ovoj oblasti nije nimalo naivna a samim tim je i uspeh activeCollaba veći. Sve čestitke za Iliju & co.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Eniac says:

    Ilija je svetski mega car ali trebamo spomenuti i Godzu koji je takodje dosta zasluzan za sve sto vidite oko aC-a. Ponosan sam na njih i znam da to nije njihov vrhunac, od ove ekipe se cuda tek ocekuju 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Draganva says:

    Pogledajte ovaj video gde Ilija priča priču o ActiveCollab-u.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Chester says:

    oni su kao srpski 37signals, i po proizvodu i po prici, kada slusas Iliju kao da slusas DHH-a. Lovely 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.