fbpx

Dobar primer FB edukacije: Diskusije u Fejsbuk grupi “Blogeri” + 7 saveta za blogere

Jedan od najvećih problema kreiranja onlajn sadržaja je generalno velika needukovanost korisnika interneta. Mnoge osobe se jednostavno upuste u “avanturu” kreiranja onlajn sadržaja tako što misle da su nešto naučili time što su čitali i posmatrali kako to neko drugi radi, što uglavnom nije dovoljno da savladate bilo koju materiju, pa ni kreiranje onlajn sadržaja (od jednostavnog deljenja statusa, do kreiranja blog postova, ili YT videa, itd.).

U kontekstu ove edukacije, prilično lepo osveženje može se videti na Fejsbuk grupi “Blogeri”, gde je 11.12. organizovana prva diskusija na temu komentarisanja pozitivnih i negativnih karakteristika korisšćenja ove FB grupe, ali i komentara na teme poboljšanja kvaliteta blog postova i efekata promocije blogova koje blogeri predstavljaju na ovoj FB grupi.

7 saveta za blogere iz FB grupe “Blogeri” – Zašto ne pisati dugačke tekstove?

Kao rezultat ove diskusije, izdvojeno je sedam saveta koji su se “izrodili” iz pomenute diskusije:

  1. Da svi obratimo malo veću pažnju na SEO na svojim blogovima da bismo bili više i posećeni i čitani.
  2. Da u skladu sa temom pišemo koncizne i po mogućstvu kraće tekstove.
  3. Da posebno obratimo pažnju na formatizaciju teksta.
  4. Da veliku pažnju obratimo na pismenost i gramatiku uz obaveznu proveru istih po završetku pisanja teksta .
  5. Da izbegavamo da u grupi predstavljamo svoje tekstove sa naslovom; Evo mog novog posta, uživajte!
  6. Da svaki tekst koji postujemo predstavimo prigodnim, kratkim, propratnim rečenicama, ali da izbegavamo predugačke odlomke iz teksta.
  7. Da izbegavamo da pišemo “ćelavom” latinicom.

Od svih saveta, zadržao bih se na savetu br. 2. o dužini tekstova, obzirom da je upravo ovaj savet proizveo najviše komentara – s razlogom.

Problem sa kreiranjem dugačkih tekstova može se razložiti u nekoliko segmenata:

  • Ljudima je danas pažnja razuđena, i mnogi nemaju vremena da čitaju dugačke tekstove, naročito kada se oni odmah ne fokusiraju na glavnu temu blog posta.
  • Praksa korišćenja veba je sa druge strane pokazala da duži tekstovi imaju prilično dobru “prođu”, ali pod određenim uslovima. Najvažniji uslovi uspeha dugačkog teksta je (1) njegova zanimljivost i (2) realna potreba za dužim tekstom. Ako vas interesuju pravila kako se kreiraju uspešni dugački tekstovi, pročitajte ovaj tekst sa bloga KissMetrics.
  • Nemojte pisati dugačke tekstove ako nemate iskustva u zanimljivom pisanju. Iskustvo se postiže kreiranjem većeg broja tekstova na koje ljudi pozitivno reaguju.
  • To što volite da pišete,ne znači da ste naučili sve potrebe elemente koje čine tekst zanimljivim – počevši od naslova teksta. Osobe koje su same sebi urednici (blogeri) često nemaju dovoljno objektivnosti u ocenjivanju sopstvenog teksta, pa se često “izgube” u nekoj tematici u sklopu teksta.
  • Veoma je važno vežbati kako biti što konkretniji u tekstu (da ne biste bili dosadni), što se najlakše čini ako na početku teksta ukratko opišete o čemu je tekst i zašto ste ga napisali…

Dodao bih još da se o tematici kreiranja naslova možete npr. lepo informisati preko teksta “Kako napisati fantastičan naslov za tekst na blogu?“, a o tematici načina opisivanja statusa na društvenim mrežama pročitati tekst “Šta je priređivanje sadržaja (Content Curation)? Detaljan prikaz i primeri

Na ovom blogu preporučujem da pročitate oblasti “blogovi” i “blogeri“, a ako niste – pročitajte besplatnu knjigu “Blog osnove“.

 




 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 13/12/2016, RSS

Komentari su zatvoreni.