fbpx

Kada objavljivati vaš sadržaj samo na društvenim medijima, a kada ne?

Napomena: Preporuka je da pre ovog teksta pročitate “Distribucija online sadržaja ili distribuirani sadržaji?” koji govori o temi važnog trenda kreiranja online sadržaja u vlasništvu kompanija i medija specijalno za pojedinačne društvene medije.

Da li umesto bloga na našem sajtu ili posebnom domenu koristiti npr. samo Facebook Notes?

Poznato je da ako objavimo video materijal direktno na Fejsbuku, da će isti imati mnogo veću vidljivost na toj platformi, u odnosu na podeljeni isti Jutjub video. Slično se dešava i kada kreiramo poseban post na obnovljenom i unapređenom Fejsbuk Notes sistemu kreiranju dužih postova.

Tokom 2015. godine različite platforme su ponudile mogućnost objavljivanja vaših sadržaja na samom društvenom  mediju, kao pokušaj da korisnike tih društvenih medija zadrže na svojoj platformi, umesto da korisnici preko linkova odlaze na sajtove medija i kompanija. U zavisnosti od ciljnih grupa, angažovanja medija ili kompanija na tim društvenim medijima – pojedinačni društveni mediji im donose manje ili više koristi.

U tom slučaju postavlja se logično pitanje – Ako nam pojedinačni društveni medij donosi dosta koristi, da li da potpuno pređemo na kreiranje sadržaja za taj društveni medij, obzirom da ni kompanije ni mediji nemaju neograničene resurse za kreiranje sadržaja prilagođenih različitim platformama koje su danas aktuelne?

Ukratko, odgovor na pitanje da li sadržaj koji kreirate samo podeliti preko društvenih medija ili ih tamo objaviti leži u definisanim ciljevima kompanije u vezi sa kreiranjem i distribucijom sadržaja – odnosno šta se sve želi postići tim sadržajima, i na koji način.

Jedan od odgovora na ovo pitanje dao je Ilija Studen u svom blog postu na temu vraćanja bloga popularnog proizvoda ActiveCollab sa platforme Medium na sopstveni blog. Preporuka je da detaljno proučite ovaj tekst.

Oduvek je bilo važno razlikovati sopstvene medije nad kojima kompanija ima kompletnu kontrolu (veb sajt, blog…), u odnosu na naloge na društvenim medijima gde nije moguće pratiti sve podatke koji mogu uticati npr. na unapređenje prodaje proizvoda i usluga. Drugi problem kod naloga kompanija na društvenim medijima jeste da su oni podložni blokiranju ili zatvaranju od strane vlasnika društvenog medija. Odnosno, vi niste vlasnik tog naloga – samo ga koristite.

Najvažniji problem objavljivanja sadržaja na platformama koje nisu u vlasništvu kompanija jeste činjenica da ovi sadržaji mnogo brže zastarevaju na tim platformama (ako se izuzme Jutjub), nego što je to slučaj sa sajtovima i blogovima kompanija. Kod objavljivanja tekstova na Facebook Notes postoji dodatni problem što oni nisu vidljivi na pretraživačima, a i ako ikada budu vidljivi na pretraživačima imaće sličan “vek trajanja” kao što je to inače slučaj na Fejsbuku (Gugl prati interesovanje korisnika za određene sadržaje koji su ograničeno vreme vidljivi na Guglu – kao što je to slučaj sa većinom dnevnih vesti).

Povratak na početak: Šta je svrha distribucije vaših sadržaja u odnosu na ciljeve vaše kompanije, odnosno zašto vi uopšte kreirate pojedinačne vrste sadržaja?

U slučaju medija, ako postoji dovoljan interes da se pojedinačni sadržaj objavi samo za neki društveni medij – tada postoji logika za to – povećanje vidljivosti medija (npr. video na samom Fejsbuku), deljenje profita sa platformom (npr. Jutube), ili komercijalna (naplaćena) poruka u sklopu samog sadržaja koji se promoviše objavljivanjem na društvenim medijima:

Npr. postoji najava da će tokom 2016. godine Fejsbuk ponuditi većem broju medija u svetu i mogućnost deljenja prihoda od oglašavanja za sadržaje koje ti mediji objave direktno na Fejsbuku. Drugi primer su sadržaji u kojima se već nalazi komercijalna poruka, koji direktnim objavljivanjem na nalozima medija sa različitih društvenih medija povećavaju vidljivost komercijalne poruke.

U slučaju kompanija problem nastaje kada postoji prodajni proces koji se završava na veb sajtu. U takvim slučajevima, kompanijama odgovara dodavanje sadržaja za društvene medije samo u slučajevima kada su ti sadržaji informativnog karaktera, odnosno kada nisu direktno vezani za proces prodaje (sadržaji koji su prilagođeni fazi razmatranja kupovine proizvoda ili usluge – pre donošenja odluke o kupovini).

Google AMP projekat je za sada možda nabolje rešenje problema distribuiranih sadržaja na društvenim medijima

Objašnjene pojave kreiranja sadržaja za pojedinačne platforme od strane korisnika leži u problemu brzine učitavanja raznorodnih veb stranica koje korisnici linkuju, naročito u slučaju mobilnog korišćenja interneta i aplikacija za društvene medije – one rade neuporedivo brže od većine servera na kojima se nalaze linkovane veb stranice.

Gugl je najavio da će od februara ove godine (za nekoliko) dana omogućiti u rezultatima pretraživanja pojavljivanje mobilnih stranica kreiranih opensource tehnologijom Accelerated Mobile Pages (AMP), što će omogućiti sajtovima koji usvoje ovu tehnologiju mnogo brže učitavanje na mobilnim platformama. Za sada ovu inicijativu podržava određeni broj velikih kompanija, uključujući Tviter i Pinterest. Ubrzanje na mobilnim platformama ovih stranica se postiže time što će ove stranice Gugl posebno keširati na svojim serverima i tako ih maksimalno ubrzati za čitanje na mobilnim telefonima.

Usvajanje ove tehnologije će ubrzati činjenica da će AMP stranice na sajtovima veoma brzo biti bolje pozicionirane na Guglu u odnosu na slične veb stranice koje nisu optimizovane na ovaj način.

To će veoma uskoro značiti da problem kreiranja sadržaja za određene platforme biti sveden samo na realno potrebno kreiranje ovakvih sadržaja zbog promotivnih efekata (najviše na Fejsbuku) – na prethodno objašnjen način, a da će uzrok problema (sporo učitavanje veb stranica na mobilnim platformama) biti rešen na samim sajtovima kompanija – ne na nekim drugim platformama.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/10 (8 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Kada objavljivati vaš sadržaj samo na društvenim medijima, a kada ne?, 4.9 out of 10 based on 8 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 29/01/2016, RSS

1 odgovor na Kada objavljivati vaš sadržaj samo na društvenim medijima, a kada ne?

  1. Blog je sigurno veoma bitna stvar za neko buduce poslovanje bilo koje firme.Naravno postoje raylicita misljenja gde,kada,sta i kako pisati.
    Sigurno da je veoma bitno da blog sadrzaj bude na na sajtu firme,evo konkretno i mi smo Vas prvi put nasli na Vasem blogu – sajtu.
    A sigurno je bitnio da se neki blog postovi pisu i n adrugim platformama u zavisnosti od potrebe.
    Pozdrav za profesora.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.