fbpx

Primer promene ustaljenog poslovnog modela u medicini – Bebac i Seracell

Prema listi Gemius Audience za Srbiju, portal za roditelje i bebe – Bebac.com je najposećeniji specijalizovani veb sajt iz oblasti zdravstva u Srbiji. Pored toga što je najposećeniji veb sajt iz ove oblasti, Bebac.com je veoma uticajan izvor informisanja za nove i mlade roditelje u oblastima koja obuhvataju interesovanja trudnica i roditelja male dece. Časopis PCPress je ovaj sajt proglasio najboljim portalom za roditelje u 2015. godini.

Iz aktivnosti oko veb sajta Bebac.com nastao je biomedicinski centar matičnih ćelija Seracell u Srbiji, čiji je zastupnik kompanija CORD IPS. Danas je Seracell vodeći biomedicinski centar u Srbiji, sa kreditnim rejtingom AAA, kao jedina kompanija ovog tipa na kod nas koja svoj uspeh duguje direktnom komunikacijom sa roditeljima preko interneta.

Osnova medicinskog marketinga je komunikacija sa lekarima, ali internet to polako i sigurno menja!

Marketing u medicini se značajno razlikuje od ostalih tipova marketinga, iz različitih razloga, od kojih je najvažniji da dominantnu ulogu u odabiru različitih medicinskih proizvoda i usluga na odluku o njihovoj upotrebi imaju lekari. Decenijama unazad kompanije koje rade u oblasti medicine na različite načine komuniciraju s lekarima i njima “prodaju” svoje proizvode ili rešenja, koja kasnije ti lekari preporučuju svojim pacijentima.

Postoji veliki broj oblasti u kojima prodaja medicinskih proizvoda i usluga i dalje isključivo zavisi od uticaja lekara na pacijenta, ali kako se sve više razvijaju internet tehnologije i upotreba interneta od strane krajnjih korisnika, taj broj oblasti se vremenom polako smanjuje. Jedna od oblasti u kojoj možemo i kod nas videti da se fokus odluke o medicinskoj usluzi seli “u ruke” donosioca odluka – roditelje jeste oblast čuvanja matičnih ćelija.

Poslovni model sajta Bebac.com dokazuje da je POVERENJE najvažnija moneta u kreiranju uspešnog poslovnog poduhvata

Najvažniji razlog uspeha Seracell-a jeste poverenje koje roditelji imaju u veb sajt Bebac.com koje se gradi godinama, kontinualnim kreiranjem relevantnih i kvalitetnih tekstova na teme iz oblasti matičnih ćelija. Biomedicinski centar Seracell je “glavni klijent” sajta Bebac.com i sve svoje aktivnosti i medicinska dostignuća objavljuje upravo na tom portalu.

Lekari od roditelja saznaju da su se oni već odlučili za kompaniju koja će čuvati matične ćelije njihovog budućeg deteta, a takvi roditelji su već potpuno informisani o samom procesu i prednostima čuvanja matičnih ćelija.

Odluka da se za Seracell kao glavni kanal komunikacije odaberu roditelji kao donosioci odluka, umesto ustaljene komunikacije s lekarima nije slučajan:

  • Postojanje veoma uticajnog sajta Bebac.com, koji je godinama gradi poverenje roditelja u sadržaje koji se objavljuju na ovom portalu za roditelje.
  • Precizno ciljana (targetirana) poruka koja se kroz Bebac dostavlja direktno onima kojih se tiče, u ovom slučaju trudnicama i to u njihovoj konkretnoj nedelji trudnoće.
  • Veoma skupa i složena komunikacija sa lekarima.

Zanimljive promotivne aktivnosti Biomedicinskog centra Seracell se ne zaustavljaju samo na sajtu Bebac.com i na internetu kao kanalu komunikacije – Od ove godine Seracell je počeo sa sponzorisanjem različitih tehnoloških i internet konferencija (umesto prisustvovanja na medicinskim konferencijama). Na ove skupove dolaze mlade aktivne osobe – budući roditelji. Upravo na ovakvim skupovima Seracell je pokazao originalnost svog nastupa sloganom precizno kreiranim za mlade softverase,- “Seracell – Backup za najvažniji startup”

Stepen konverzije od kontakta do prodaje jeste 60%!

Kako ceo online poslovni model Biomedicinskog centra Seracell nije uobičajen, posebna pažnja je posvećena samom prodajnom procesu, u kojem je angažovana korisnička služba i lekari koji daju savete roditeljima i pripremaju ih za proces čuvanja matičnih ćelija.

Da bi bilo moguće pratiti i odgovarati na potrebe svih potencijalnih klijenata u različitim fazama odluke o kupovini ove usluge, na veoma ozbiljan i efektan način se koristi softver za upravljanje odnosima sa korisnicima (CRM – Customer Relationship Management). Seracell se opredelio za CRM StartUp rešenje Pipedrive koje je za kratko vreme prevazišlo velike igrače na tom polju. Upravo briga o korisnicima, znanje o njihovim konkretnim potrebama i stručnost osoba koje su angažovane u prodajnom procesu – sve ovo zajedno donosi veoma ozbiljne poslovne rezultate.

Ovakvi prodajni rezultati na internetu jedino se postižu u Srbiji, u odnosu na sve ostale države u kojima Biomedicinski centar Seracell ima svoje zastupništvo.

Odnos Bebac.com i Seracell.rs predstavlja primer velike poslovne inovacije, tj. promene decenijskih poslovnih modela u medicini

Na ovom blogu ima određeni broj tekstova na temu velikih promena poslovnih modela koje omogućuje razvoj tehnologije i interneta poslednjih godina – pod zajedničkim nazivom DISRUPT.

Veliki uspeh Seracell-a u Srbiji dokazuje da su ovakve inovacije moguće i poželjne i u ovim krajevima.

Za ovakav uspeh su potrebni:

  • Vizija
  • Posvećenost
  • Fokusiranje na sve činioce poslovnog procesa
  • Kreativnost
  • Rad

… jer mnogi ljudi misle – samo napravim sajt, i pare stižu same od sebe…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.4/10 (17 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 4 votes)
Primer promene ustaljenog poslovnog modela u medicini - Bebac i Seracell, 7.4 out of 10 based on 17 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 08/02/2016, RSS

1 odgovor na Primer promene ustaljenog poslovnog modela u medicini – Bebac i Seracell

  1. Nista bez poznavanja potreba potrosaca, ali je takodje neophodno dobro istraziti konkurenciju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.